Zlá skúsenosť s anhydridovým poterom

Pred 3 týž. nám robili anhydritový poter a musím povedať, že som z neho veľmi sklamaná. Poter je nekvalitný, skoro všade sa mrví a všade sú po ňom ako keby "chrasty". Vidno aj to kde sú uložené rúrky podlahovky. Neviem čo s tým. Dlažba na ňom určite držať nebude. A nehovoriac o tom, že poter je krivý. Máte niekto podobnú skúsenosť? Ak áno, ako ste to riešili? Bola by som veľmi vďačná za každú radu. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
V každom prípade asi treba riešiť štandardnú reklamáciu s požiadavkou na odstránenie závad. Norma pre podlahy je dostupná a hovorí aj o rovinatosti (max. odchýlka v obytných priestoroch 2 mm pri meraní latou s dĺžkou 2 m), rovnako aj výrobca anhydridu garantuje nejaké pevnostné parametre, ktoré by sa dobrou aplikáciou nemali meniť. Problémom je asi ľudský faktor, ktorý je ťažko ovplyvniteľný a ak "majstri"nevedeli zrealizovať kvalitnú prácu, chybou by bolo dúfať, že opravu, ktorá je zložitejšia, urobia lepšie. A ak ste ich už vyplatili a ešte aj bez dokladu, tak vám zostáva len obrátiť sa na odborníkov, napr. www.mapei.sk .
Odpovedať
aj po prebruseni je to take zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 vies mi napisat aka vam to robila firma.. svagrina ide robit v najblizsej dobe anhydritove podlahy..tak aby som ju informovala.. mozes kludne aj IP.. dik za info.. :-) .. a drzim palce k vyrieseniu problemu..
Odpovedať
Ešte nám to nebrúsili, teraz čakáme na pripojenie plynu. Tak o týždeň by sme spustili nábehový program kúrania pre podlahové kúrenie. Neodporúčali nám to ešte brúsiť, až po 4-6 týž. po vyliatí alebo po zakúreni. Ja sa bojím toho, že to nevyschne ani po zakúrení a ktovie ako to zbrúsia a koľko z neho zoberú. Aby potom nebola malá vrstva nad rúrkami. Bol to pozrieť aj technický poradca z Baumitu a povedal, že tam dali veľa vody, že nedodržali technologický postup. Firma ktorá to robila, najprv tvrdila, že oni to urobili dobre..potom povedal, že teda to prebrúsia, ale neviem či sa tým náš problém odstráni. Pretože keď zostane tenký poter čo s ním? Ak by sa aj vylieval nivelak, prípadne ešte jedna vrstva anhydritu, tak kúrenár nám hovoril, že sa to pravdepodobne oddelí a že to bude zle viesť teplo, bude to duniť pod nohami a dlažba sa môže poškodiť. Chceme dlažbu 60x60cm. Zatial sme vyplatili 2/3 z ceny.
Odpovedať
ak sa poter vybrúsi, napenetruje sa penetrákom primer G, aké lepidlo treba použiť, aby tie obkladačky na tom anhydrite držali? Je na to nejaký špeciálny flexikleber na anhydrit? Čítala som, že sa cementové lepidlo so sádrou nikdy dobre nespojí.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa to drolí tak na to nič nelepte spomenutý penetrák vám pomôže asi ako mrtvemu fusakle.Taká veľká dlažba na nesúdržnom podloží 100% odskočí nebude držať ,pokazíte si aj dlažbu.navyše na nerovný povrch sa dlažba takých rozmerov nedá prilepiť.Na betony sú sanačné prípravky len neviem ako je to s andryhydom ,hygienou a podlahovkou.Ak dali do andryhydu moc vody tak to asi budete musieť vyhodiť a urobiť znovu. http://www.asb.sk/stavebnictvo/materi...
Odpovedať
Jednoznacne to reklamujte. Anhydrit musi byt po par dnoch uplne tvrdy a hladky. Nesmie sa ani trochu mrvit. Na rozdiel od betonu sa moze pouzit aj ako konecna vrstva. Staci ho len utriet mokrou handrou a mate cistu bez problemovu podlahu. Pokial sa to sprava inak, tak je to zle ... Co sa tyka brusenia, ma sa to robit asi o 7dnoch. Z vlastnej skusenosti doporucujem este kym je trochu vlhky, ked uplne vyschne, tak je velmi tvrdy a brusi sa tazko. Pripadne si precitajte instrukcie tu: http://www.mapei.com/public/CZ/downlo... Povrch tekutého potěru na bázi síranu vápenatého musí být vždy celoplošně přebroušen (bruskou). Přebroušení zajistí odstranění měkkých a pevnostně oslabených částí, nebo naopak tvrdých povlaků z povrchu. Brousit doporučujeme již cca po 7 dnech, čímž zajistíme i dokonalejší vyzrávání konstrukce. Přebroušený povrch umožňuje také lepší průnik penetračních přípravků do vrstvy anhydridu. Po přebroušení je nutné vhodným, nejlépe průmyslovým vysavačem z povrchu dokonale odsát prach vzniklý broušením, aby došlo k otevření pórů.
Odpovedať
@laura777 A tie chrasty mozu byt sposobene vyplavenymi polystyrenovymi gulickami. Pravdepodobne vam pred zalievanim nepovysavali foliu, na ktorej mate ulozene rurky.
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 Podľa tvojich príspevkov, predpokladám, že že ide o Baumiťácky anhydridový poter Alpha 2000, alebo Alpha 3000. Robíme s tým už zopár rokov a musím konštatovať len spokojnosť. Množstvo prímesovej vody výrobca na obale ako aj v technickom liste každého výrobku nepíše len tak zo žartu. Podľa môjho názoru ide jednoznačne o načastejšiu závadu - ľudský faktor a s tým spojená neskúsenosť prípadne nezodpovednosť a uľachčenie si práce, v tomto prípade o pridanie väčšieho množstva vody pre zvýšenie "samonivelizačných" vlastností poteru na úkor jeho kvality. Netreba sa obávať, že by poter nevyschol, ale o jeho pevnosti by som už mal vážne pochybnosti. Poter von a urobiť znova. Len neviem, či po uhradení 2/3 ceny, budú majstri súhlasiť s týmto riešením, pretože zvyšná 1/3 pravdepodobne nepokryje náklady s tým spojené.
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 presne tak ako píše bujdo! poter von a urobiť nový na tom trvajte!!! stou velkoplošnov dlažbou na taký poter by som nešiel ani ja,a to mám 24r.prax,i keď raz som mal podobný problém,ale majtrý sa toho striasli a nebolo možnosti na reklamaciu,pretože majitel chcel ušetriť tak šiel bez papiera a to sa mu neoplatilo,ja som potom nato msel dávať betónprotekt rt ktorým sme to v 3cm vrstve natiahli do rovinatosti,a nato sme už šli z dlažbov 60x60 5rokov uplinulo majiteel spokojný ale ľakší o 3000€ :-)
Odpovedať
@pivec tie chrasty nie su z polystyrenu...je to anhydrit a vyzera to tak ako keby sa v nom urobili take hrudky
Odpovedať
@bujdo presne tak bol to baumit Alfa 2000, to ma ani nestrašte, že to bude musieť ísť von..:((( To by sa mohli poškodiť aj rúrky podlahovky pri sekaní a peniaze ktoré sme zaplatili mi nevrátia.Jedná sa o plochu 113m2. Snažím sa najsť nejaké iné riešenie. Bol to pozrieť aj technický poradca od Baumitu a podľa neho tam dali veľa vody. Lebo mrví sa to tam, kde sú biele miesta. Na tmavých miestach sa to nemrvi, tam sú sice chrasty, ale je to tvrde. Dohodli sme sa, že to príde pozrieť keď prebehne prvé zakúrenie podlahovky, to chceme zapnúť zajtra a dohodneme sa čo s tým ďalej. Tá firmy ktorá to robila tvrdí, že technologický postup dodkržala, to asi ťažko, inak by ten poter nevyzeral tak, ako vyzerá! To že medzi miestnosťami sú rôzne výšky tak tvrdí, že to preto, že nám zatieklo pod polystyren a nadvihlo poter, ale to nie je pravda, lebo cez tie dver prechadzy veľa rúrok z podlahovky, tak ak by to nadvihlo polystyren, tak by sa tam urobil hrb a neboli by nerovnosti len po dilataciu. Pridám aj foto ako to vyzerá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skalko1601 no papier od toho nemam ani ja...firma co to robila najprv hovoril, ze my si vymyslame ze to je zle, ze oni to urobili dobre a že este mi mu zadrziavame zvysne peniaze 1/3 z ceny koli tomu, ze nam nadvihlo polystyren a preto je to krive, co ale nie je pravda..bavil sa so mnou arogantne, ked potom bol u nas pan z baumitu a povedal mu ze to rozhodne nie je dobre, tak povedal, ze to teda prebrusia, ale neviem ci to pomoze...kolko z toho budu musiet zbrusit uvidime po zakureni.. poter je sice 5 cm ale nad rurkami je tak 2,8cm a to malo byt 3,5cm, tak sme sa dohodli na zaciatku, ked z toho este zbrusia, tak neviem kolko potom zostane nad rurkami...
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 no to je ten problém! skus pohovoriť z majstrom ktorý to robil,nech to teda prebrusia že im to potom doplatíš,priprav si však zmluvu že veškeré škody ktoré vniknú z dvovodu špatneho prevedenia a nedodržania tech.postupu pry prevedení prác beriem na zodpovednost,a dané vzniknuté škody uhradím.neak tak sa poisti,daj mu to podpisať aj svedkov dvoch a doplať mu tie prachy, ak však vzniknú problemy? po čase možeš ho dať k sudu,aspom sa poistíš! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 tak podľa fotiek je to skoro to isté z čím som sa stretol aj ja! je to presne stím že davali hodne vody,a možnosť druha či material nebol po záruke, a taktieš, bolo dvoležité či neboli minusové teploty?
Odpovedať
Toto vobec nevyzera ako anhydrit, ktory mam ja ...
Odpovedať
@laura777 , určite reklamuj, pripadne oslov aj sudneho znalca z oblasti stavebnictva a požiadaj o jeho vyjadrenie a ich informuj že si tieto kroky spravila, tiež sa poraď s pravnikom ako zabezpečiť aby v pripade že ti preseknu rury podlahovky pri oprave tieto škody plne uhradili ... nenechaj sa oblafnuť, takychto majstrov su xy a preto že ľudia nemaju nervy sa s nimi naťahovať tak okradaju ďalej... lebo veď vas vlastne okradli... zaplatila si 2/3 z ceny a dostala totalnu nekvalitu... držím palce..
Odpovedať
@skalko1601 minusove teploty neboli, robili to 7.3. , vtedy sme uz nemali mrazi. Ci bol po zaruke? To neviem už zistit, lebo vsetky prazdne vrecia sme uz vyhodili. To ze dali vela vody povedal aj ten pan z Baumitu. Nestraca sa tym pevnost toho betonu, ked tam dali vela vody?
Odpovedať
@dedian len tak to rozhodne nenecham, ale co ked to sice prebrusia ale bude sa mrvit dalej? alebo zostane mala hrubka nad rurkami? bude na tom drzat nivelak, alebo este jedna vrstva anhydridu? lebo jednu miestnost vyrovnavali asi 3mm vrstvou anhydridu na 3 den po vyliati a ta vrstva sa odlupuje, nedali tam ani penetrak
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 No ja to vidím asi takto. Ich priblblá výhovorka o zatečení a následne nadvihnutí polystyrénu len svedčí o tom, že sú to asi majstri z A je to. V tvojom prípade, keďže je to poter na tepelnoizolačnej vrstve, ide o tzv. plávajúci poter. A každý, kto si len raz prečíta technologický predpis pre potery, musí vedieť, že práve preto, aby sa zabránilo akože vyplávaniu polystyrénu, t.j. zatečeniu pod izolačnú vrstvu musí na plávajúci poter pred jeho vyliatím dať tzv. stavebnú fóliu (separačnú fóliu, papierovú lepenku alebo inak nazvanú zábranu proti zatečeniu). A je úplne jedno, či ide o poter cementový, alebo anhydridový. Ja osobne by som im v žiadnom prípade už nezaplatil ani cent. Nepustil by som ich už po takejto skúsenosti a hlavne po takom "odbornom" zdôvodnení diferencie výšky medzi jednotlivými miestnosťami vôbec na stavbu!!! Mal by som totiž obavy, ako dopadne to ich brúsenie. Ak by mali dajaký problém s doplatením zvyšku 1/3, v každom prípade by som od nich žiadal faktúru, aj v prípade, že sú platcom DPH, o ktorú sa Vám samozrejme celková cena navýši o 20%. Faktúra samozrejme musí byť vystavená na celkovú čiastku so zohľadnením zaplatenej zálohy. Po doručení faktúry, by som firmu (majstrov) vyzval na tzv. preberacie konanie, kde by sa spísal preberací protokol, kde jednoznačne treba uviesť všetky závady a nedostatky s dodatkom, že zvyšná suma na úhradu, bude uhradená, až po odstránení všetkých vád a nedostatkov. Samozrejme, že v praxi to funguje opačne (najprv preberací protokol a potom faktúra), ale vo Vašom prípade je tento postup už asi nereálny. Aspoň budete mať v rukách papiere, s ktorými ich môžete dať na súd, ale môj názor je, že s faktúrou nebudú súhlasiť, lebo si myslím, že veľmi dobre vedia, že nedodržali postup, tak ako mali a ešte ušetrili zopár "centov" na fólii. Ja viem, že ani toto nie je pre Vás ideálne riešenie, ale chybu ste spravili hneď na začiatku, že ste s neoverenou firmou išli do tak drahej a dôležitej časti stavby bez objednávky a zmluvy. Určite by som si ich už na stavbu bez týchto náležitostí nepustil. V prípade, že sa dohodnete, že zvyšnú sumu budete mať ako kompenzáciu za nekvalitne a neodborne vykonanú prácu, asi by som na nich najradšej čo najskôr zabudol. Samozrejme, že toto platí iba v prípade, že poter nakoniec nebude musieť ísť von. Inak Vás čakajú ešte väčšie investície ako celková suma za potery aj s doplatkom. Inak podľa priložených fotiek...snáď naozaj nechcete zvyšok peňazí zaplatiť, veď potom sa tu naozaj na tomto Slovensku nikdy nezačne robiť poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 A tie hrudky vznikli buď starým materiálom, alebo nedostatočným rozmiešaním.
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 3mm anhydridu !!!??? Však to je úplne jasné že to lezie dolu! Veď u Alpha 2000 je minimálna vrstva kontaktného poteru 25mm. Určite ich už na dom nepúšťaj. Keď tak, tak 3mm mali robiť nivelákom Baumit Nivelo Quatro.
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 samozrejme že kvalita betónu v prípade večieho množtva vody straca na kvalite a sudržnosti a platí to aj u liatých podlahách.
Odpovedať
@bujdo my sme cez neho robili vonkajsie a vnutorne omietky, tie urobili dobre, ale nerobil to konkretne on, ale ina partia chlapov, ten poter robil on aj s dalsimi 3 muzmi, tak som predpokladala, ze aj poter urobia dobre..:( On povedal, ze to prebrusia a ze mi podpise papier, ze mi ruci za to ze dlazba sa neodlepi..:))) ale ak by sa aj dlazba odlepila, tak silne pochybujem ze mi zaplati vzniknutu skodu.... Jedine ak by to brusili oni, tak im hned na zaciatku poviem, ze pokial to nebude vsetko rovne v rovine a urobene dobre peniaze nedostanu... Ak by som im to uz nedala robit, tak co s tym treba urobit????? Prebrusit velkou bruskou. 1. ak poter bude po prebrusení tvrdy a rovny, tak len napenetrovat, a moze sa dat dlazba? 2. ak sa bude musiet zbrusit viac a nad rurkami ostane tenka vrstva, tak co potom? napenetrovat a dat dalsiu vrstvu anhydritu 2,5cm? 3. alebo ak sa zbrusi povedzme len 0,5cm tak napenetrovat a dat nivelak?
Odpovedať
@skalko1601 ked som dala prec bocnu dilataciu, tak z boku je tvrdy ako kamen, ja len dufam, ze ta makka vrstva nebude prilis hlboka... ked potom chodime, tak sa to zda pevne, tak neviem, nikde nie je ani popraskany...som zvedava, ze co sa zmeni po zakureni, ci vytvrdne viac
Odpovedať
Profilova fotka
Ten poter nebude robiť dobrotu je to odfláknuté.Vyhodiť a urobiť znova.
Odpovedať
@antonmesaros to je ta posledna moznost, to si neviem ani predstavit, lebo urcite by sa poskodili aj rurky podlahovky, je tam 800m rurok, systemova doska a bolo to drahe, to mi nikto nezaplati...
Odpovedať
Profilova fotka
Zaplatili ste za prvotriedny rovný poter prevedený podľa všetkých noriem .Máte nárok na prvotriedny poter.Pomôžete tým sebe ,aj iným ktorých tento podvedie, aj nám čo sa snažíme urobiť poctivú prácu .Ja sa ako firma neustále stretávam s tým ,že nejaký ko... podlezie cenou slušné firmy , v prvej krčme nájde pár ožranov ešte im aj nezaplatí.Potom je len jeden vytešený ten čo zobral peniaze za nič a ešte aj všetko do.....V Rakúsku by prišiel o licenciu a nikdy viac by si, ako firma v tamojšom stavebníctve neškrtol ak by vôbec licenciu dostal.Poznám prípad keď Nemec (na záhorí) dal vytrhať novozabetónované základy len preto ,že stavebná firma nemala ,neurobila skúšky hutnosti podložia.
Odpovedať
@antonmesaros ale ja nemam zvysne peniaze na to aby som dala vytrhat poter a robit nanovo nielen poter, ale aj podlahovku..:(
Odpovedať
Profilova fotka
@laura777 no vyschnút može ale na tvrdosti už moc nezyska :-) skús dat igelit na podlahu tak 50x50cm a obleb kraje paskov ˇna druhy deň sa pozrý či je lgelit zarosený,ak áno ma vsebe ešte vlhkosť,takže nekurte na plno iba jemne a postupne po dňoch pridavať,akú dlažbu tam ideš dať? názov a výrobca? formát?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?