Zima v byte/ fúka nám cez okná. Ako ich izolovať?

Poprosim Vas o radu so zimou v byte. Asi nam nestacia radiatori vykurit cely priestor. I ked ide kotol naplno, mame max. 21 stupnov, o chodeni v tricku mozme len snivat. Mury (zvlast obvodove) su na dotyk neprijemne chladne. Na noc kotol vypiname (mame kvalitne hrube periny), aby sme trosku usetrili, neviem, ci to pomoze. Davali sme tiez menit okna a oknar "expert" ich vyrobil tak, ze cez nich asi prefukuje. Su to eurookna a eurodvere(podla jeho slov). Ako by sa dali izolovat? Existuju nejake izolacne pasky, kt. mozem dodatocne na nich nalepit? Nejake napady ako vylepsit teplotnu pohodu? Vopred vdaka. Je to stary byt na prizemi, hrube mury (cca 1 m) so susedou nad nami. A tiez ma trapia male skoro neviditelne chrobaciky, kt. akoby vychadzali spod zastrciek. Neviete, co su to zac a ako sa ich zbavit? Dakujem.
Odpovedať
1
2
@luana Krok prvý: okná majú zrejme nejakú záruku so servisom. Nech pán príde a došteluje to. Ak to nepôjde a nepomôže, pretože sú zlé rozmery, skrížené a pod., reklamujte ako zlý výrobok. Na chrobáčiky skúste nejaký Biolit. Alebo najprv vyhľadajte, čo je to zač a či na ne "neplatí" nejaká bylinka = bez chémie. 8-)
Odpovedať
@luana Kotol na noc nevypínajte, len stíšte napr. o 1-2°C. Proti takejto tepelnej nepohode a asi aj veľkej spotrebe sa dá účinne bojovať len zateplením. Keď sa nedá z vonkajšej strany, dajte z vnútornej - SDK predstena, parozábrana, 20 cm vlny.
Odpovedať
no neviem mám 50r dom múri nezateplené , vymenené len okná a izolácia povaly, cez deň mám 22,5 st v noci na 20 alen málokedy zapne kúrenie v noci
Odpovedať
@duzu sa mi nechce tomu verit. Ale ak je to tak, tak gratulujem.
Odpovedať
@alzbetae Tak keď majú dovolený pokles o 2,5°C za noc, súhlasí to. Inak by sa kotol správal, keby mal držať teplotu 21°C - zapínal by sa častejšie. @duzu Pod Vami niekto býva? Koľko stien máte vonkajších? Rohový byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@luana e niekedy staci okna len spravne nastavit :) a prestane fukat .. skuste ho zavolat, nech sa pohra s pantami.....
Odpovedať
@blacksr asi som to zle pochopila. Som myslela ze malokedy zakuri.
Odpovedať
Profilova fotka
Môžu tam byť kamenné múry prípadne kombinácia kameň tehla.Inak 5 cm polystyrénu = 600mm tehlový múr.Ale najskôr mi to pripadá ,že suseda nad vami nekúri ,alebo kúri len veľmi málo(ak tam nejaká býva),necháva sa vami vykurovať,V takomto prípade by vám najviac pomohlo zníženie stropov ,zeteplený strop zo sadrokartonu.Určite pomôže aj zateplenie podlahy.Okná treba doštelovať..
Odpovedať
Je to malo informacii na to, aby sa dalo povedat, co je problem, zatial vidim dost velky problem to prizemie a tie hrube mury, hlavne, ked vypinate kotol na noc.... tym sa nic nemeni, len to, ze potom mate zimu..treba ho nechat zapnuty rozhodne... vela ludi ma pocit, ze im fuci cez okna, ale niekedy to nie je tak, ze by fucalo, len je v ich blizkosti ovela chladnejsi vzduch, ktory ma ine prudenie.... nemusi to byt vsak fucanie... ked bude vonku silnejsi vietor, tak to odsledujte, ak to budete citit viac pocaas tohto vetra, tak je to fucanie..lebo predpokladam, ze ak su to drevene eurookna, to typicke bolsevicke naozaj fucanie to nebude... pripadne dajte firme, ktora Vam to robila nastavit...dopracovat...
Odpovedať
@luana k tomu dotazu treba uviest este zopar dalsich informacii. Mate termohlavice na radiatoroch? Mate dostatocne nadimenzovane radiatory? Akym kotlom kurite ked nestiha? Kolko m2 plochy mate byt? Pod vami je pivnica alebo ste uplne na urovni suterenu? Okna... hmmm tak ak cez ne naozaj prefukuje tak je to dovod na reklamaciu. No ak pisete ze vam ich urobil "expert" tak zrejme ho uz ani nechcete kontaktovat, v tom pripade navstivit najakeho vyrobcu euro okien a poziadat ho o obhliadku a pripadne nadstavenie.
Odpovedať
Nie sme rohovy byt, z dvoch stran je zahrada, z jednej dufart (podchod) a z jednej je druhy dom. Oknara zavolat nemozeme, nemali sme s nim dobru skusenost a uz ho nechcem vidiet :-| Myslite si, ze nastavenie okien by pomohlo? Moze sa s tym manzel pohrat... Co nejake zateplovacie pasky, je nieco take? Zateplenie u nas nie je mozne- sme historicka budova, takze ani zvonku ani zvnutra- mame klenby, kt. nechceme skryvat. Pred dvoma mesiacmi nam konecne tretia firma ako tak dokocila rekonstrukciu (kt. trvala 8krat dlhsie ako mala), takze ziadne stavebne upravy teraz robit nechcem a ani si nemozem dovolit :-( Kotol bezi v podstate vkuse, ked je zapnuty, z toho ususdzujem, ze kapacita radiatorov nestaci. Co navrhujete robit?
Odpovedať
Pod nami pivnica nie je, sme na urovni travnika. Kotol je plynovy Protherm gepard, radiatory hlinikove Xhenia- su strasne horuce, ked kuria. Mame termostaticke hlavice aj termostat (nie digitalny).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@luana Keď zavriete do okna hárok papiera - skúste na viacerých miestach - ide ľahko vytiahnuť, alebo sa roztrhne?
Odpovedať
roztrhne sa, preco?
Odpovedať
@luana no tak najskor, na noc kotol v ziadnom pripade nevypinajte. Staci ak date na termostate o stupen nizsiu teplotu. Tym ze mate pomerne velke tepelne straty tak pokles teploty v noci je natolko velky, ze pocas dna vam naozaj kotol nestaci dokurit interier na pozadovanu teplotu. Ono je to aj stratami ale hlavne obrovskou akumulacnou schopnostou tej hrubej metrovej steny. Kotol, Protherm Gepard je tusim 23kW kotol a nechce sa mi verit, ze vasa TS je viacej ako 23kW. Kludne by som nechal aspon 2-3 dni v kuse zapnuty kotol na teplotu 21-22°C a uvidite, ze to ten kotol v pohode vykuri a ked budu naakumulovane steny tak sa zacne aj sam vypinat/zapinat a hlavne zlepsi sa tepelna pohoda v byte. Mimochodom ak ste rekonstruovali byt tak zrejme je este dost vlhky a aj to same o sebe sposobuje dost velku tepelnu nepohodu a zaroven aj zhorsenie tepelnych vlastnosti muriva... riesenie... kurit - kurit - vetrat - vysusit... po case to bude lepsie :)
Odpovedať
@luana Keby nešiel vytiahnuť a roztrhol by sa - tým by sme primitívnym pokusom vyriešili otázku, či Vám naozaj okná netesnia, alebo je to len tak silný pocit nepohody u okien, kedy na človeka ˇťahá", hoci okná tesnia. Skúste to, prosím.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máte na byte dvojkrídlové okno a máte akotak dobrý fottoaparát.Dajte do svojho profilu (nie do diskusie tu sú fotto v mizernom rozlíšení) fotografiu okna.Treba odostrieť záclony jedno krídlo okna otvoriť dokorán druhé nechať zatvorené ,sklo nesmie byť zarosené,fotka musí byť robená bez blesku a za denného svetla nie proti slnku ani nesmie byť v sklách odraz slnka alebo iných svetiel.Možno vás oklamal na sklách .Ak bude dobrá fotka .Dokážem to posúdiť aj z fotto.
Odpovedať
@antonmesaros Ktoré sa nemá akože zarosiť?
Odpovedať
Profilova fotka
Ani jedno ani druhé nesmie byť zarosené.keď otvoríte okno v takomto počasí tak sa sklá na pár minút po otvorení zarosia .
Odpovedať
@antonmesaros Lenže to závisí od viacerých vecí a z tohto pokusu nemožno určiť, či sklá majú deklarované Ug. Oveľa jasnejším znakom sú podmienky v zavretom byte, kde sa dosiahne určitá teplota a vlhkosť a podľa správania okien (rosí - nerosí) sa dá zistiť, čo sú zač. Povrchová teplota skla = rosný bod sa nezaprie. Molierov diagram.
Odpovedať
@luana Vsetko sa da. Najskor zisti odkial kam fuka. Da sa to napr. plamenom sviecky alebo pruzkom dymu (vonne tycinky, cigareta). Oknami moze byt : - popod kridla okien (skrizovane ramy, zle tesnenia..) - montaznou sparou zboku,dole parapetom, zhora (medzi ramom okna a stenou) - nejakymi dietne zamietnutymi dierami v stene. - popod / okolo dveri. Ked taha sparami, malo by uz okolo okien na omietke byt vidiet vlhke pasy. Kotol mate naplno - a na kolko *C zohrieva vodu? Nemate termostat nad radiatotom? Odvzdusnene ? Na kotol si niekoho kurenara zavolaj pozriet - nech vylucis ze je kosa koli kureniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Zle sa to vysvetluje písomne ,ale pokúsim sa . Sklo , dvojsklo ,alebo trojsklo ,ktoré sa používa na na oknách je plnené vzácnym plynom argón ,alebo kryptón.Toto jepre moje vysvetlenie nepodstatné. Dôležité je ,že z vnútornej strany je sklo potiahnuté teploodraznou vrstvou (nejakého oxidu síry neviem presne chemický vzorec), je to vrstvička pár atómov.Táto vrstva berie cca 18% svetla.Takže keď sa pozeráte cez takéto sklo tak sa vám zdá že je tzv dymové,respektíve nieje tak priehľadné ,ako obyčajné sklo na starších tipoch okien. Výsledkom tohto je že keď sa za denného svetla pri zamračenej oblohe pozriete cez dvojdielne okno kde jedno krídlo je otvorené a druhé zatvorené vidíte priestor za oknom v dvoch odtieňoch.Keď pozriete cez "zadymené" sklo tak obraz je tmavší ako v priestore otvoreného krídla. Ak by sme mali klasické okno (staré) tak tak výhľad by bol rovnaký "nezadymený". neviem či ste to pochopili .Ak nájdem doma kus skla tak to skúsim zajtra nafotiť. Toto a málokto si toho všimne bol veľký podvod výrobcov tzv eurookien.Do svojich okien montovali obyčajné sklo.A videl som to u najväčších (aspoň sa tak chválili) firiem na Slovensku.Sprostý podvod na, ktorý laik sotva príde. :-( Jednoducho posudzujem priehľadnosť skla.A to sa nedá keď je zarosené.
Odpovedať
@antonmesaros A ak obsahuje veľa železa? Tiež je výhľad "nie čistý". A ak výrobca "ošidil" na plyne, tak to pohľadom nezistí. Mnohí, ktorí si kúpili vraj dvojsklo s Ar, v ňom majú len vzduch. To sa na hodnote U podieľa vo väčšej miere ako pokovenie.
Odpovedať
@antonmesaros Dovolim si nesuhlasit. To "zadymenie" sa uz dnes snazia vyrobcovia minimalizovat. "Zadymene" byvaju skla s nizkym "Lt" (mnozstvo slnecneho svetla) parametrom, sposobene to ale nemusi byt len nanesenou termoodraznou vrstvou (zvycajny obchodny nazov HEAT MIRROR) ale aj vrstvou na znizenie "SF" (mnozstvo slnecneho tepla). S vzacnymi plynmi v tabuliach je inac kriz,, poziadavky trhu na vlastnosti distancnych ramikov tlacia proti sebe 2 protichodne poziadavky - tepelne nevodivy a zaroven pevny ,, vzduchotesnost ramcekov pre udrzanie vzacneho plynuv medzipriestore a zaroven mechanicko-fyzikalna odolnost. Naveky tam ten Argon / Krypton urcite nebude. Pre tych, co ich odrbali alebo nemaju na starsich oknach HeatMirror vrstvu je tu riesenie vo forme okennych nalepovacich folii.
Odpovedať
Profilova fotka
Plyn je vidieť pohľadom vtedy keď začne okno rosiť.Okno začne rosiť vždy odspodu.Je to tým že plyn ktorým sa plní medzisklenný priestor, je riedky a ľahký ,tj vždy vystúpa hore ,pričom dole klesne ťažký obyčajný vzduch. podľa normy musí byť priestor vyplnený (už si to dobre nepamätám) tuším na 85% vzácnym plynom argonom ,alebo drahším lepším kryptónom.Pričom povolený ročný úbytok týchto plynov je 2% .Mám neoficálnu informáciu že tieto úbytky sú väčšie.Nikto to nekontroluje ani sa na to nesťažuje tak výrobcovia to majú .....viete si predstaviť kde. Jedna fyzikálna vlastosť ktorú má medzisklenný priestor.Vzduch v priestore, ktorý je užší ,ako 15 mm prestáva prúdiť,na tomto jednoduchom princípe funguje celé novodobé zasklievanie okien.Pokovenie skiel je rovnako dôležité ,ako plnenie plynmi.Veľmi dlho pátram a hľadám na internete informácie ohladne toho čo sa tu snažím vysvetliť.Nemôžem ich nájsť a potvrdiť tým svoje poznatky. :-( To čo som napísal nám vysvetloval na školení jeden technik z Nitrasklo.Žiaľ je to už 6-7 rokov je to v podstate všetko čo som si z toho zapamätal.Je obrovská škoda ,že takéto informácie sú aj na vševedúcom internete , akési tabu. Čo viem od tých ľudí tak fyzika ľudské poznanie momentálne v tomto ohľade narazila na svoje hranice . Výhľad a vízia je taká ,že na sklá sa budú pre ich lepšie tepelné vlastnosti lepiť priehladné fólie.Vraj je to už vo finálnom štádiu vývoja očakáva sa to v najbližších rokoch.Sama dobre viete, že sklo a okná sú všeobecne najslabším článkom budovy ako takej. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor Súhlasím s vami.Určite ten vývoj napreduje aj v tejto oblasti.Výrobcovia o priehladnosti respektíve nepreihladnosti svojich skiel vedia a určite s tým robia čo sa dá. :-)Myslím ,že v tomto nás čaká doslova svetlá budúcnosť :-D
Odpovedať
skusim nevypinat kotol par dni a uvidim, ci sa mury vyhreju. okna a dvere skontrolujeme so svieckou tiez :-) Este mi napadlo, ze chyba moze byt aj v tom termostate, lebo on nie je digitalny (iba mechanicky tusim) a nema stupnicu s teplotou, takze je otoceny naplno, ale mozno nefunguje dobre (myslim, ze je na baze bimetaloveo pruzku). Co si myslite, mam ho vymenit? My sme termostat vyberali tak, aby zapasoval do ramceku na vypinace, ale tusim maju aj digitalny, len je drahsi. Znacka Schneider electric, Sedna myslim.
Odpovedať
@antonmesaros Nie, nesúhlasím. Okná nie sú najslabší článok stavby. Bejvávalo. Najslabší, len čo sa týka tepelnej straty, ale nie celkovej bilancie - vďaka solárnym ziskom. To žiadna stena s 50 cm izolácie nedokáže. Aj trojsklo Ug=0,6 sa môže rosiť. A čo pohľadom uvidím? Že chýba argón? Záleží od podmienok, preto určovanie, či izolačné sklo obsahuje, alebo neobsahuje Ar, nezávisí od pohľadu, ani od samotného faktu, či sa sklo rosí. Ale beriem späť svoje tvrdenie, že vzácny plyn sa podieľa na nižšom Ug viac. Je to opačne - ako ste napísali Vy. To pokovenie má u dvojskla aj trojskla oveľa výraznejší vplyv na zníženie Ug než plyn. Ako však dokážete rozlíšiť nečírosť skla pokoveného od skla s vysokým obsahom železa? Fólie - pomerne bežné riešenie, ak človek nemôže osadiť 3-sklá a pritom chce mať dobre izolujúce okná. Heat Mirror. Čo sa týka medzery, každý plyn má svoj "vrchol", pri ktorom sa obmedzí prúdenie, na inej veľkosti. Kryptón 10-12 mm, argón 16-18 mm.
Odpovedať
@luana Zachovajme paniku, manzel nech zatial nesteluje okna, lebo len potom to este len bude hazdana,, termostaty nemenme. Schneider electric znie dobre. Pokial je pravda co pisal ferre, ze kotol ma (ako bolo napisane .. BYT) 23 kW a ide na plno - a nevykuri, (neexistuje..) tak to mate niekde vo vonkajsom mure dieru krizom min. 1m x 1m. Ak sa vam ju nepodari najst, pockajte na noc, vypnite svetlo, chodte po izbe a hladajte kade vidno hviezdy. Zatial vylucime, ze kurenar namontoval slabe radiatory, alebo ze zle pozapajal kotol, pokial teda ste donho predtym nenaliali liter vodky. Pokial to nevyluci nejaky odbornik, predpokladajme ze je chyba v kureni. Takze na zaciatok ta sviecka a prehliadka kurenia bude stacit. :-)
Odpovedať
@antonmesaros tu je vela chybnych informacii....1. Argon je tazsi ako vzduch.... 2. izolacne skla sa plnia na min.85% Argonom, pričom rozdiel v U hodnote, ci je to 90%, alebo 100% je minimalny... Ako spravne podotkla "blacksr" emisivita specialnej vrstvy ( nie je to oxid siry) ma ovela väcsi vplyv na vyslednej hodnote U, ako vzacny plyn. Treba si uvedomit, ze prezentacia Nitraskla bola chybne prelozena z nemeckej literatury. Je sice pravda, ze tepelne ziarenie sa podiela 2/3-nami na tepelnej strate zasklenia, pricom vedenie plynu a jeho konvekcia spolu len zvysnou tretinou, ale to platilo iba pri emisivite 0,89 - najstarsie izolacne skla s hodnotou U- 3,0 W/(m2.K), redukciou emisivity na 0,04 ( specialna vrstva na tretej strane, ak idem zvonka dovnutra)sa znizila hodnota U na 1,4 - so vzduchom a potom 90% zasupenim argonu na 1,1.... Rosenie na spodnom okraji skla nema nic spolocne s 85-90% Ar zastupeneho v medzipriestore skla.... Krypton ma pritom uplne inu krivku zavislosti sirky medzipriestoru od U hodnoty, pretoze ma ine fyzikalne vlastnosti, ako Argon a podiel konvekcie je iny.... vysledkom je to ze prietor medzi sklami pri kryptone 12mm ma rovnaku celkovu hodnotu U zasklenia, ako krypton so 16mm medzipriestoru...o argone toto neplati a rozdiel je dost vysoky...16mm 1,1 a 12mm 1,33...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?