Zeus vs Maga vs iny druh kotla ... aky kotol na tuhe palivo by ste poradili?

Dobry den, moji rodicia ziju v klasickom dome z roku 1970, nezatepleny dom. Pokazil sa im kotol a budu musiet kupovat novy. Kuria pevnym palivom - drevo, uvazuju do buducnosti pridat uhlie (su starsi, bolo by to pre nich pohodlnejsie ked uz nebudu vladat). Rozhoduju sa medzi kotlami Zeus 25 -1a Maga D28. Nevieme s kym sa poradit, ktory kotol by bol lepsi. Chcu zmenit liatinovy kotol na ocelovy, pretoze uz sa im pokazil druhy v poradi uz po 6 rokoch. Povodne mali kotol najprv Viadrus, neskor Attack. Uvitame kazdu dobru radu pripadne odporucanie na iny model, ktore by nam pomohli sa rozhodnut aky kupit. Dakujeme.
Odpovedať
Ocelovy Botoenviro voda vyvrela10x a stale funguje. V liatinovom raz vyvre a dovi dopo.
Odpovedať
@gkrivanek dakujem pekne, popozerame na internete
Odpovedať
Pri čistom komíne s dobrým ťahom a kúrení suchým drevom sa na liatinovom kotli nemá čo pokaziť. Keďže je to starší dom, rozvody kúrenia sú stavané na samotiaž, takže ani pri prípadnom prekúrení to nemôže zájsť do extrému. Pri správnom zapojení expanznej nádoby, poistného ventila, prípadne záložného zdroja k čerpadlu, (prípadne akumulačnej nádoby...:-) ), je to spoľahlivé kúrenie.
Odpovedať
@dedo758 dakujeme za reakciu, otec hovori, ze komin cisti kazde dva tyzdne, priemer komina je 200mm. Sam otec vie, ze asi ma zlu techniku kurenia, lebo sa prekuruje, ale AN nema kde v kotolni umiestnit, takze AN neprichadza pre nich do uvahy, navyse je to vysoko nad ich financne moznosti. Otec hovori, ze problem je, ze tie liatinove kotle sa zanasali dechtom a nevydrzali ani 10 rokov, lebo uz po 6 rokoch odisli dva clanky :( neviem, ci ocelovy vyriesi teno problem ...
Odpovedať
@zuzana518 nech kupia nejaky automat na uhlie a maju pokoj
Odpovedať
Dechtuje to preto, lebo sa privierajú spodné dvierka, aby sa nemuselo často prikladať... Tak isto kúri aj môj otec, človek od fachu, ale tiež ho neviem na AN presvedčiť... :-) Keď sa kúri naplno a výstup vysokej teploty z kotla sa reguluje nejakým zmiešavačom, už je komfort zasa o trochu vyšší.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?