Zemný kolektor pod zakladovu dosku

Zdravím. Idem stavať zakladovu dosku zloženia : 350mm štrk, 200 xps, 250 zelezobeton. Co si myslite o umiestnení potrubia zemného kolektoru pod tieto základy ako prípravu pre tepelné čerpadlo? Zem pod základmi by som cez leto ohrieval prebytocnym teplom zo slnečných kolektorov. Je takéto riešenie možné, či by mi to zamrzalo cez zimu? Boky by som chcel dat xps tiež, takže by sa to teplo mohlo udržať pod základom dlhsie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja to tak mam. Ak budes moct tuto vetvu zavret ak ti s pod zeme zacne ist menej ako 5 stupnov, tak to tak kludne sprav. Ale samozrejme len v pripade ak mas ako kolektor pod domom regenerovat!!! Ja v lete dom chladim pomocou stropov stenz a podlahy a zohrievam tak cely kolektor TC vratane slucky pod domom. Teraz je tam nieco cez 15 stupnov. ;-) Ale pozor, sprav si isto aj slucky mimo domu. Ja mam 100 m pod domom a 250 m mimo domu. A keby sa dalo, kludne by som este 100 m mimo dom pridal.
Odpovedať
zakopávate peniaze
Odpovedať
Profilova fotka
@salamawec nuz v teorii to mozne je. Ale treba si uvedomit, ze v zime z tade dostanes len to, co tam zostalo z toho co si tam ulozil. A toho vzhladom na plochu vela nebude. Okrem toho, tym ze ochladzujes podu pod domom zvysujes jeho tepelne straty. V tom lepsom pripade, v tom extremnom to tam vymrzne a nieco poskodis. Takze ja osobne by som s tym nevymyslal pokial hladas funkcne riesenie a nie priestor na experimenty.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@abobo nie je lepšie kolektor pod doskou využiť napr.len pre rekuperaciu a mimo domu pre čerpadlo ? Alebo ide nejak prepojiť kolektory aby boli využite pre aj aj ?
Odpovedať
@antonio_pavlak Ked uz takto spekukujes, do zakladov si zakop obrovsku akumulacnu nadobu s izolaciou. Voda ma velku mernu tepelnu kapacitu a dokazes tak uskladnit prebytky z leta. Robil som prepocty z 20m³ a nabijanim cez TC - vystup max 65st.ale vysledky neboli take presvedcive. Ja by som zaklady kolektorom radsej neochladzoval, zbytocne straty podlahou, aj jed mas patricnu izolaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec zaklady na penovom skle.Penové sklo práveže tie základy odizoluje a tak ma nemusí zaujímať či bude pod penovým sklom chladnejšie ako obvykle. či sa mýlim?
Odpovedať
@janopopovec Zato nabijanie klasickymi termickymi kolektormi... 🙂
Odpovedať
@antonio_pavlak Iste dobra izolacia, ale vedenie tepla podlahou sa berie inak ako pri inych povrchovy plochach, rata sa vedenie zeminou a to este pri roznej vlhkosti na rozdiel od vedenia vzduchom atd. Preto sa pri normalnej izolacii rataju straty zanedbatelne, aj pre akumulacnu vlastnost podlozia pod doskou, a este pri vysokom obsyoe a izolacii soklov. Popravde si tam tie hady pri tych vykopoch, zakladach, frakciach kamena, sietach neviem velmi predstavit.
Odpovedať
@kejsix No ak pouzijeme zjednoduseny vzorec V(objem nadrze v L), Q (mnozstvo tepla), T (cielova teplota nadrze), Ts( teplota spiatocky) V = Q * ( 860 / (T-Ts)) Podla vzorca vyssie pri 20m3 nadobe pri ignorovani tepelnych strat a nabijani na 95stC s poklesom na spiatocke do 26st C by sa uskladnena ee rovnala 1600kwh tepla. Ak by sme ratali celu zeminu pod doskou ako akumulacne medium do hlbky 2m s patricnou izolaciou, napr pri mojom prizemi 120m² by to bol uz obem 240 m³ a pei nabijani ba 95st s vybihanim na do 26 by to bolo 19,2 MWh ee. (hlina nie je voda, velmi hruby odhad.) Velmi zaujimave.
Odpovedať
Profilova fotka
Rozhodne to je dobry napad ak mas moznost masu pod doskou cez lete regenerovat. Mam to tak a kazdym rokom sa postupne pomalicky aj dviha teplota podlozia. V oktobri zo zeme slo minuly rok 17 stupnov. Ale ja chladim dom cez leto 8-10 hodinn denne. Takze regeneracneho tepla su kvantaaaa. Takze ako zdroj tepla pre TC zem voda mimoriadne doporuceniahodnee riesenie. Ak pojde z kolektora menej ako 5 stupnov, zavres okruh pod domom a ficis s tymi mimo domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?