Zemný kolektor a iné možnosti vykurovania

Ahojte :) počuli sme o 2 zaujímavých možnostiach vykurovania. Nevieme presne ako sa volajú, skúsim vám opísať, bola by som rada, keby ste mali niekto skúsenosti ;-) 1. Pravdepodobne sa to volá ZEMNY KOLEKTOR - vykurovanie kedy sa robia vrty do zeme a vyhrieva vám vlastne teplo ťahané zo zeme :-) 2. Je to nejaké klasické vykurovanie, kedy máte doma ešte zásobník na teplú vodu. V prvý deň zakúrite (my chceme na tuhé palivo) a ohrieva vám aj ten zásobník aj radiatore v dome. Druhý deň nemusíte kúriť, lebo Vám berie teplo z toho zásobníka. Snáď rozumiete ;-) neviem to veľmi vysvetliť, píšem iba čo som počula, tak snáď ma niekto uvedie do obrazu :) Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@vojtekovad zemný kolektor je potrubie uložené v zemi, cca meter a viac hlboko, tam je trvalá teplota asi 10st C, toto teplo sa odoberá a tepelným čerpadlom zberá do akumulačnej nádrže, z tej sa potom rozvádza po dome.Časom sa ale vonku ochladí zemina okolo potrubia, ak sa nestačí dohriať vidieť uloženie potrubia podľa zmeneného porastu. Ten istý zásobník (akumulačná nádrž) sa dá vykurovať aj pevným palivom a podľa veľkosti je schopný vyrovnávať odber tepla pre dom. Je to vhodné najmä pre podlahové vykurovanie, to potrebuje nižsšiu teplotu a kotol je lepšie využitý pri vyššej, takže nádrž vyrovnáva tieto rozdiely.
Odpovedať
@jan45 ďakujem pekne, mám v tom síce chaos trocha, o tých zemných vrtoch som čítala, len my bývame tak, že máme v zime aj - 30 C aj viac, čiže neviem či by tam bola návratnosť. Či nezvoliť tú druhú variantu, kúriť a mať zásobník teplej vody, že jeden den kúrime a druhý deň to teplo čerpá z toho zásobníka, len neviem ako to nájsť, ako sa to volá odborne, aby som si viac o tom prečítala
Odpovedať
Profilova fotka
Investicne bude druha moznost urcite menej narocna. Ci sa oplati tepelne cerpadlo so zemnym kolektorom zavisi od tepelnych strat domu a ci je k dispozicii vhodny pozemok.
Odpovedať
@majkoj čítala som, že ta prvá možnosť ide na vačšie pozemky, pretože tie rúry či čo to je :D sa ťahajú do dvojnásobku vykurovanej plochy. Na obrázkoch je to vždy vedľa domu, nám by to však vyšlo za dom, ale aj tak. A zasa. V našich oblastiach tuhé mrazy, ešte ani v lete nie je najteplejšie, tak neviem či by sa to oplatilo. Tá druhá možnosť sa aj nam viac pozdáva a bude asi aj efektívnejšia na naše pomery. Teda, rada by som na to prišla ak by sa ozval niekto kto má prvú alebo druhú možnosť, ...
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam prvu moznost :) http://gallery.ceco.sk.eu.org/v/visit... http://gallery.ceco.sk.eu.org/v/visit...
Odpovedať
@majkoj jááj tak to som veľmi rada, že si sa ozval že to máš :) ako si s tým spokojný? musí to byť ťahané do dvojnásobku vykurovanej plochy domu? ako to vlastne funguje a aké v tom vidíš výhody? a cena? ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja spokojny som, plochy treba urcite viac ja mam 3 nasobok. Ale to je velmi orientacne, to sa musi navrhnut priamo na dane podmienky. Funguje to tak, ze teplene cerpadlo zobere npr 1kWh elektriny, 2kWh tepla zo zeme a tak vyrobi 3kWh tepla pre dom. Vyhoda je v tom, ze funguje vsetko automaticky. Cena zavisi silne od ppotrebneho vykonu a toho co clovek potrebuje.
Odpovedať
@majkoj Ďakujem pekne :)
Odpovedať
@majkoj uvazujem nad niecim podobnym. uz mam jednu vetvu zem.kolektora ( 100 bm ) zakopanu. Mam asi vyhodu, ze moja hadica je utopena v spodnej vode. Mozes mi dat do ip nejake info o firme, ktora ti to robila a prip. naklady za jednotlive casti kurenia ? Dakujem
Odpovedať
@majkoj aj ja by som poprosila to, čo branio, teda ak môžeš :) @branio @majkoj z ktorej časti slovenska ste, obaja??? Lebo my sme severo-východ, tak neviem či sa nám to oplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@branio kolektor som si robil sam, stal ma orientacne 1500E. Ostatne nebude velmi porovnatelne, pretoze moje kurenie je trosku zlozitejsie. Mam aj stropne chladenie. http://gallery.ceco.sk.eu.org/v/visit... . Su lacne TC su drahe TC. Treba najst kompromis. @vojtekovad byvam nedaleko Zvolena. Nie je to sice Oravska Lesna, ale zima tu byva tiez poriadna. Na to ci sa to vyplati musis vediet kolko energie potrebuje dom rocne na vykurovanie (zo stavebneho, alebo energetickeho certifikatu)
Odpovedať
@vojtekovad Ja staviam pri Ruzomberku, takze zima, brrrrrrrrr :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My ideme tiez do tepelneho cerpadla zem voda, a sme z LM , inu moznost nemame,
Odpovedať
@vojtekovad Ja som o tej prvej moznosti pocula, ale cenovo je to dost vysoko. Vrt sa robi do takej hlbky, aby si mala teplotu 15 st. Vies to vyuzit v kazdom dome, ale najvyhodnejsie je to v nizkoenergetickom, s rekuperaciou, tu teplotu 15st. mas konstantnu, a naozaj je to investicia, ktora sa vyplati vtedy, ak chces mat takto moderne rieseny dom. Manzel robi v takomto dome el. v Rakusku, a naozaj tam ma majitelka vsetko prespekulovane do posledneho detailu :)
Odpovedať
Profilova fotka
Naopak, navyhodnejsie je to praveze v dome s vysokou spotrebou. Zemny kolektor je nieco ine ako zemny vrt. Kolektor nevyuziva geotermalnu energiu, ale slnecnu, ktora sa v lete akumuluje do hornej vrstvy pody.
Odpovedať
@majkoj a haaaa až teraz mi to začína dochádzať, čiže sú asi 2 možnosti zemný vrt a zemný kolektor. Ja som myslela že aj pri tom zemnom kolektore sa robia vrty, nie len výkop do cca 2 m. tak som to asi pomiešala dokopy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@majkoj ahoj este raz . Stale zbieram info o tomto sposobe kurenia. Dnes mi znamy od Viedne povedal, ze ktosi v Rakusku asi 5 rokov dozadu polozil kolektor do pody s vysokou spodnou vodou, t.j. utopil tu hadicu do vody. A ze prvu zimu to kurilo fajn. druhu zimu uz mu to slo o polovicu slabsie a tretiu zimu mu to prestalo fungovat a ked zacal vykopavat hadicu, tak nasiel zamrznute cele okolie okolo hadice vo vykope. Nemam viac info o tomto, takze neviem nic viac . Ale zda sa mi to nerealne. Ja mam totiz taktiez vysoko spodnu vodu a tiez by som hadicu utopil do vody. Co som nacital doteraz, skor to ma byt vyhoda a malo by to fungovat efektivnejsie ako v suchej pode. Ma niekto podobnu prip. opacnu skusenost ? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@branio zemny kolektor neodobera geotermalnu energiu. On odobera slnecnu energiu naakumulovanu v pode. Cize ak ho mas zle navrhnuty a odoberas vela z malej plochy, ktora sa nedokaze dobit (slnkom, alebo chladenim domu) stane sa presne to co popisujes.
Odpovedať
@majkoj v zime sa zo zeme cerpa hlavne teplo naakumulovane v lete zo slnka alebo je zaujimave aj samotne svietenie slnka v zimnych mesiacoch? Nevies nahodou ako kolisu teploty v hlbke 1 meter bez kolektora a pri aktivnom kolektore?
Odpovedať
@mirost pozri si tento dokument: http://www.vetranie.sk/nase_pdf/ZR.pdf na strane 4 je graf, znazornujuci zmenu teplot v zavislosti na hlbke a rocnom obdobi je to len polovica odpovede na tvoju otazku, mozno @majkoj doplni tu druhu cast skladacky:)
Odpovedať
Profilova fotka
@mirost http://www.asb.sk/tzb/tepelne-cerpadl...
Odpovedať
Dik za prispevky - pomohli. Ale podla toho grafu teploty zeme v zavislosti od hlbky to vyzera skor na geotermalnu energiu, ktora je smerom k povrchu ovplyvnovana slnecnou aktivitou. Alebo tych konstantnych 9,5 stupna v hlbke 10 metrov je naakumulovana slnecna energia?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@majkoj Pozrel som si tvoje foto z realizacie kolektoru a iba sa mi zda, alebo mas ho z casti vedeny i pod prijazdovou cestou? Budem mat nevyuzity pozemok pred barakom 350m2 a rozmyslam, ze ci by sa nedal vyuzit na kolektor i ked bude z casti spevneny ako u teba.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba to sa ti len zda, pod cestou nie je :). Dat to pod cestu nie je dobry napad, pretoze je tam riziko nadvihnutia.
Odpovedať
@majkoj dik za koment, vidim ze mas 4 vetvy zapojene do "sliniek". Kolko si mal v jednej spulke metrov a na +- kolko metrov si rozvinul jednu vetvu?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj toho by som sa az tak nebal ak by bol zlahka hlbsie povedzme 1.6 m. Skor by som sa obaval ze cesta mu bude 2-3 roky nad vykopom sadat. Ja mam 100 m pod domom a nic sa nedeje a to minuly rok bola inaa zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba 200m a jeden segment je cca 20m @abobo dom ale vazi trochu viac ako cesta a ty ho k tomu vykurujes domom, takze mozno nezamrza :). Von to je ale ine.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj rozhodne nezamrza ale asi je to tym ze som tam 5 mesiacov tlacil teplo zo stropov. Este teraz odtial ide po 15 minutach zateze 5 stupnov, takze podlozie ma stale cez 6 stupnov... Ale jesne ze pokial ma ine miesto na umiestnenie ako pod cestu, nech sa jej vyhne... A myslim ze cez 20 cm podlahoveho EPS a 40 cm penoveho skla mu az tolko tepla zhora neposielam... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo vsak sa pozri do vypoctov :) par 100 kWh rocne to bude :)
Odpovedať
@majkoj @abobo Diky za info. A co tak na zasypany kolektor nahodit drenaznu ruru a vyuzivat ju na vsak zo strechy? Pomohlo by to ci uskodilo kolektoru? Kolektor by bol v suchej zemi, il 1m pod kolektorom.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?