Zdravím, ma zmysel davať rekuperaciu ak budeme mat kachlovu pec s prieduchmi do izieb?

Zdravím, ma zmysel davať rekuperaciu ak budeme mat kachlovu pec s prieduchmi do izieb?
Odpovedať
1
2
6
vsetko zavisi od toho aku mate energeticke naroky stavby, kolko € budu vase naklady na energie a najma ci rozumiete co je vlasne rekuperacia...
Odpovedať
@eri2 Pravdepodobne nie. Ak budes kurit drevom, tak sa to neoplati. Plus riziko - teplovzdusne kurenie znizuje vlhkost, detto rekuperacia. Aby sa vam nestalo, ze budete mat 25-30% vlhkost v dome..
Odpovedať
Zvlastna otazka. V prvom rade treba vediet, naco su Vam prieduchy. Kazdy vie, ze sposobuju problemy: prenasaju zvuk a dym. Za druhe: rekuperacia sa v beznych domoch nedava na setrenie, ale na vetranie. Vetrat je treba aj pri kachlovej peci. V pasivnom dome znizuje rekuperacia uz aj tak male tepelne straty. Ak davate kachlovu pec, zrejme idete investovat radsej do kurenia, ako do masivneho zateplenia. Rekuperacia sa postara o zdravy vzduch, ale ako investicia sa nevrati. Mimochodom, matorado, mas vyratane, po kolkych dnoch kurenia sa vrati investicia do kachlovej pece, pokial musis kupovat drevo? Porovnaj to s kurenim elektrinou, plynom a tepelnym cerpadlom. Vraj je najlacnejsie kurit drevom, ale kolko stoji pec? Rata niekto aj vstupnu investiciu? Kolko setris denne oproti plynu a elektrine, a kedy sa vratila investicia? Podla mna je najlepsi postup investicii pri dnesnej stavbe: 1. Vodna podlahovka s elektrokotolom (cca 600 E), event. plyn (cca 4000) 1a, bojler s tepelnym cerpadlom do 800 E 2. Aspon rozvody rekuperacie (cca 2000) 3. Klima s tepelnym cerpadlom cca 6 kW (cca 1500) 4. Kurenie drevom (od niekolko 100 E za kachle z Baumaxu do niekolko 1000 za mastencovu pec)
Odpovedať
@peto99 Pec (aj s kominom a el. bojlerom) moze kludne stat (do novostavby) menej ako "plynove" riesenie. Cize draha pripojka, draha podlahovka a drahy KK. Takze to by sme mali investiciu. Druha vec je prevadzka. Drevo je na Slovensku viac ako o polovicu lacnejsie (na kWh) ako plyn. Cize celkom dobre sa moze stat, ze sa ti nevyplati spekulovat nad lambdou, 20cm EPS na fasade, rekuperaciou, mozno dokonca ani trojsklom.. Ja som dom zaizoloval velice dobre (spravne, neoplatilo sa), ale u mna - vec komfortu - neni jedno, ci chystas na dvore a cez obyvacku prenesies 3 kubiky dreva a povedzme 6 kubikov. Mal som svojho casu presne poratanu "navratnost" ale od vtedy sa pomenilo tolko premennych, ze ti uz vysledne cislo nepoviem. Ale navratnost je. Dalsia vec - navratnost nema zmysel pocitat, ak bude pec lacnejsia ako plynove riesenie. K tvojim vypoctom: - rekuperacia sa neoplati - to mam od stavebneho fyzika potvrdene, je to ako klima v aute - vec komfortu! - spravne pises, ze TC spolu s chladenim. TC osve (ak je na ulici plyn) je nezmysel. Momentalne to mam tak nastavene, ze kurenie pre mna neni pojem. Viac elektriny mi spotrebuje bojler, ako radiatory na dokurenie. Cize dalsia uspora (casom) bude bojler na TC (do tisicky).
Odpovedať
@eri2 ak považuješ potrebu mať stále čerstvý vzduch v obidlí, za dôležitú vlastnosť moderného bývania tak určite áno. Niekedy sú tanečky okolo návratnosti len rituálna záležitosť (väčšinou odporcov). Niekedy ide aj o komfort a kvalitu života :-) Treba ale pri návrhu dobre dávať pozor a projektant o tom musí vedieť aby to fungovalo tak ako má.
Odpovedať
@slavoslav tak ja s tymto nemozem suhlasit, mame to v byte od zaciatku, mysleli sme ze aky zazrak to bude a v podstate to bola s tym iba ostara, elektrinu to zerie samozrejme, aj ked nie vela, ale tie udrzby platit k tomu, filtre cistit, vymienat, moja zena ani spavat nemohla, ona to pocula tu prevadzku ma usi jak netopier asi, lebo ja som to nepocul,. ...skratka je to o nicom, ten vzduch to tiez nic moc, to sa neda porovnat ked clovek poriadne raz otvori okno a vyvetra... vypli sme to a hotovo. Radsej otvorim okno, opakujem, vyvetram a poriadne atd.
Odpovedať
Nesuhlasim. Odborne urobena rekuperacia je najvacsi luxus, aky v dome mam. Vzduch je stale cerstvy, a prevaczka uplne nehlucna. Problem je v spravnom rieseni, nie v rekuperacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 zjavne si mal rekuperaciu a rozvody zrealizovanu nespravne. Pri dobrom navrhu budes v noci skor pocut tikat hodinky ako VZT...
Odpovedať
Mame projektovane, kurenie podlahove vodne elektricke, vacsinou vyuzivat budeme pec zo zasobnikom na brikety /brikety mame, vyrabame si ich/ mury ytong 300, zateplenie 250mm, okna drevohlinník trojsklo, strecha zateplenie 60cm, poschodovy dom, podlaha 150m zateplena, zaklady zateplene 100mm styrodur.
Odpovedať
Projektovat dom na zaklade toho cim budem kurit, s vedomim, ze to bude stacit a investicia do lepsich izolacii sa mi nevrati je dost zvratene. Dnes je drevo lacne, o pat rokov ktovie, o plyne ani nevravim. Dom preto stavam na maximum svojich financnych moznosti, s tym, ze zatial dam elektricky kotol s podlahovkov. O par rokov budu TC dotovane a mozno lacne tak vymenim. Rekuperacia...kto nebyval v panelaku a nesavoval spalnu kazdy tyzden nepochopi, to neni vobec o navratnosti. Ked dam za krb 3000, okna 7000, elektriku 5000, je rekuperacia za 3000 stale mala polozka, ten komfort stoji za to a bezplesnovy dom ani nevravim. No a predstavte si vedla seba 2 domym jeden chcete kupit. Su uplne identicke, len jeden ma navyse rekuperaciu...ktory si radsej kupite? A predstavte si opacnu situaciu, ked o 20 rokov budete predavat dom a vas bude jediny v okoli bez rekuperacie, ako bude asi rozmyslat kupca...
Odpovedať
@eri2 aj ked nie je lahke zohnat dobru firmu za rozumnu cenu, nerobte rek. sami. Potrebujete velky priemer spiro, 4 tlmice, silnu jednotku cca 500 m3 za hodinu. Zatial aspon rozvody, jednotku dokupite neskor. Drzim palce
Odpovedať
@brandy12 Mam slabulinky pocit, ze to bolo ku mne, tak skusim reagovat.. :-) Tvoj prispevok ma iste slabiny. "Projektovat dom na zaklade toho cim budem kurit, s vedomim, ze to bude stacit a investicia do lepsich izolacii sa mi nevrati je dost zvratene." To nie je zvratene, to je ekonomicke. Ekonomia je veda, ktora vysvetluje, ako vynakladat s prostriedkami v podmienkach obmedzenych zdrojov. Ak nevies, aka bude cena dreva, ktore nam tu rastie na SK v buducnosti, o co viac vies cenu plynu, ci elektriny? Cize das meter polystyrenu, ze pre istotu? No nedas.. ;-) Ja som len nacrtol logiku, ze ine parametre zateplenia sa oplatia pri dreve a ine pri priamoohreve elektrinou.. To je nespochybnitelne! Rekuperacia je o komforte - ano, tak to nestavaj tak, ze bud rekuperacia alebo plesne. Ja nemam ani jedno ani druhe. A pritom mam dom, ktory by ani nemal dychat.. :-) Kedze vacsina ludi stava dom na max. svojich moznost, vobec sa nebojim, ze by o 20 rokov moj dom mal byt nepredajny kvoli absencii rekuperacie. Za 20 rokov bude mat kazdy novy dom 20 rokov totiz... ;-) A vacsina ludi stava svojpomoc a merkury market, co je rekup. ani netusia!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@abobo absolutne nie. Montaz robila v bytovke profesionalna (dokonca rakuska, ak na niekoho to urobi dojem) firma, so znackovymi pluggit a takymito zariadeniami. Je to o ničom. Zo 60 ludi co to tu okolo mna ma , to asi ja jediny nepouzivam.
Odpovedať
@snowy66 tak relamuj, niekde mate mozno len povolenu klapku,alebo byt blizko centralnej jednotky?
Odpovedať
@atlaska vies co, uz to mam niekolko rokov vypnute, ked budem odchadzat, dam urobit akurat povinny servis, nech to je v poriadku, nech mi prenajimatel nepinda ze som sa nestaral. Dokonca mam v zmluve ze to musim mat stale zapnute, a platit kazde dva roky servis a rocne menit filtre...mozem sa na to... ze inak som zodpovedny za ak vzniknu plesne. Za ake plesne v zivote sme nemali v byte plesne, ze ludia okolo su jak chori, nevetraju a vykuruju na 26 stupnov ic problem, my mame redi prival cerstveho vzduchu priamo, nemame problem s vetranim a nepotrebujeme mat vykurene staci nam 21 stupnov - taka sikana.
Odpovedať
@atlaska vies, keby som bol odkazany na klimatizaciu, alebo zil v nejakej smogovej urbannej lokalite, kde jedina sanca nadychat sa cisteho vzduchu je vojst do uzavretej budovy, ale na vidieku, kde mam cerstvy kvalitny vzduch? Ok. To som si vsimol, ze asi bude pes zakopany v tom, ze firmy co vyrabaju taketo haraburdy vylozene platia projektantom aby tie ich produkty davali do projektov, uz len ked vidistie pojekty, neni jediny jednoduchy, vsetko prekomplikovane strechy, vyklenky okna kadejake...a zasa tam kde by mohlo byt okno, nedaju ho aby clovek musel robit kadejake svetliky komplikovane, alebo aby zbytocne svietil tam, kde kludne mohlo byt denne svetlo...komplikovane riesenia, skratka aby sa co najviac vyrobcov vsetkeho mozneho nabalilo. Takze toto je podla mna aj o tomto.
Odpovedať
@snowy66 ale nie je to vyvoj,pohodlie- a na dobre sa rychlo zvyka. Ja by som do reku sla nova.
Odpovedať
@atlaska tak Ti to poviem, niektori ludia napriklad su uz tak vyvinuti tym vyvojom a spohodlneli, ze neznesu natur prirodu, neznesu chrobaky, boja sa cmeliakov, omdlievaju ked vidia pavuka. Preto si radsej do zahrady polozia travnik z umelej hmoty, byt vystriekaju kvoli tym pavukom chemikaliami az Ti oci placu, ale oni su spokojni. Obycajny vzduch uz nemoze prudit dnu a von oknom, lebo to je take ordinerne, musi to byt cez modernu technologiu, potom sa im zda ze aj ten vzduch je cerstvejsi...to je moj nazor...ale neber ma doslova...to je pokus o byt vtipny aspon raz za cas :-N
Odpovedať
@snowy66 :-D mna sa toto netyka, som denne v prirode, mys v dome chytim a vyhodim von,niezeby som sa jej tesila, ani kamsoka s nou nebudem,ale neomdlievam a ani z pavuka,ci chrobaka, tych tiez vyhodim do ziveho travnika. Dnu fakt nepatria.
Odpovedať
@atlaska sak nenarazal som na Teba, to by som si nedovolil :-) to len ako vseobecne, ze su aj taki ludia, ze pocuju honosny nazov nejakej techniky a myslia si pomaly, ze dostanu lepsi vzduch
Odpovedať
@snowy66 ja viem
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna je rekuperacia super vec. Je pravda ze je to nenavratna investicia a treba sa o nu aj trochu starat ale podla mna sa to urcite vrati na zdravi. To ze sa rano vyvetra oknom je sice v pohode ale celu noc je v izbe hnusny vydychany vzduch - pri rekuperacii to nehrozi (samozrejme v lete sa da okno otvorit ale aj to ma svoje nevyhody) - mam prieduchy aj rekuperaciu a aj som nesetril na zatepleni
Odpovedať
@snowy66 zrejme sa niekde stala chyba. Otváraním okien nikdy nedosiahneš takú kvalitu vzduchu ako kontinuálnou výmenou, pretože v uzavretom priestore s výskytom ľudí rýchlo narastá koncentrácia CO2. To by si musel otvárať okno skoro každú hodinu až dve aby to bolo porovnateľné. Ale z tvojich príspevkov je zrejmé, že buď nemáš šťastie alebo informácie na moderné projekty a technológie. (alebo si si možno len listoval katalógové projekty :-) )
Odpovedať
Majitelů rekuperace se chci zeptat - je vzduch přiváděný do domu nějak zbaven smradu a kouře? Vysvětlím - bydlím v řadovce, t.j. velká kumulace domů na malé ploše a skoro každý má krbová kamna. Když s nimi většina lidí v tomto počasí (invezre) zatopí, tak je to dost cítit. A určitě nejsem sám, když vidím, co se lidem kolikrát valí z komína? :-( , hlavně na vesnicích. Takže při puštěné rekuperaci bych měl všechen smrad v baráku?
Odpovedať
ahojte,mna by zaujimala priblizne rocne naklady na tu rekuperaciu. myslim tym, spotreba elektriky,naklady spojene s vymenou filtrov a co ja viem co este. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 tu každý ráta len spotrebu a čo zdravotný aspekt..... pec máme tiež a stála dosť,ale prečo sme si ju dali: 1. najzdravšie kúrenie- sálavé 2. ionizuje vzduch 3. znižuje vlhkosť v dome 4. pocit slobody, ak vypadne elektrika fungujeme 5. rúra na pečenie a ohrev jedla zadarmo pol roka k dispozícii 6. stmeľuje rodinu- je to srdce domu 7. 50 rokov životnosť z výmenou pár šamotou v peci 8. dominanta interéru 9. teším sa na kúrenie, nakoľko mám sedavé zamestnanie.. núti ma sa hýbať .. 10. vyhrejem si o ňu telo- neskutočný pocit 11. suší prádlo zdarma :) 12. najlacnejšie kúrenie Neuznávam podlahové kúrenie, myslím si že to je zo zdravot. hľadiska úplne proti prírode... naši predkovia sa vyhýbali stavať na vode a ľudia si umýselne dajú pod nohy - mrtvu vodu.. ..prídeš z domu von a všade je to naopak , od nôh je chladnejšie.. takže telo ma neustále šok.... je
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 rekuperáciu tiež nemám- nevidím v tom zmysel, otvovrím okná na 15 minút a tá vôňa lesa je na nezaplatenie a myslíš, že mi klesne v dome teplota, no neklesne, nakoľko steny sú od pece tak naakumulované, že teplomer ukazuje stále rovnako... takže silne pochybujem o rekuperácii.. mám pocit, že sa čoraz viac vzďaľujeme prírode.... :-(
Odpovedať
@rolo35 toto aj mna zaujima, stale ked citam o rekuperackach, mam pocit, ze len ja byvam v oblasti, kde je od oktobra do maja kopu smradlaveho dymu
Odpovedať
@rolo35 privod vzduchu treba umiestnit tam, kde je najmenej dymu, podla najcastejsieho smeru vetra v zime. Filter zachyti vsetky pevne castice, ktore su najproblematickejsie v dyme. Pomohlo by zabudovat uhlikovy filter, neviem, mozno sa to da.
Odpovedať
@pircuk filtre sa menia raz rocne, stoja par desiatok Eur. Spotreba je uplne zanedbatelna.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?