Zas a znova elektricke vykurovanie vs tepelne cerpadlo

Ahojte strechaci, na uvod, by som velmi rad poznamenal, ze viem ze tu na fore je asi 10^6 prispevkov a tem na tuto problematiku. Mam ich prejdene takmer vsetky (a aj ine fora etc) no bohuzial mam pocit, ze cim viacej o tom citam a studujem, tym som nerozhodnejsi. Preto sa "odvazujem" na tuto temu zalozit dalsiu diskusiu s prosbou o radu/pomoc a hlavne (co by mna potesilo uplne najviac) vlastne skusenosti. Viem, ze pre vyber spravneho systemju je nutne poznat tepelne straty daneho domu. Nas dom je vsak vo fazy projektu, no "zadanie" znelo tepelnu stratu drzat niekde 18kwh/m2/rok (PD) - 50kwh/m2/rok (NED). Zatial som si poznamenal nasledovne + a - pri jednotlivych systemoch. Elektricke vykurovanie + nizsia prvotna investicia + jednoducha instalacia + jednoducha zonova regulacia + netreba kotol - setri miesto + netreba servisovat - nemozno prejist na iny zdroj tepla - neefektivne kurenia - elektrostaticky smog TC + zdroj tepla moze byt vymeneny + COP cca 3 + vyhoda pri TUV? + chladi v lete + mensia spotrebe elektriny - vacsia prvotna investicia - potreba miesta na TC v technickej miestnosti - tazsia zonova regulacia - treba servisovat - mozne opravy Irelevantne - ak sa pokazi 1 folia nic sa nedeje - pravdepodobnost pokazenie "trubky s vodou" je asi ta ista ako pokazenie folie - ak sa ti pokazi folia a mas ju zapustenu v betone co potom -> ved aj trubky su zapustene - zonova regulacia v PD a NED je troska "klam" nakolko rekuperacia bude tlacit do vsetkych izieb rovnaky vzduch. Snazil som sa obe riesenie ozaj porovnavat co najobjektivnejsie a preto som vytvoril jednoduchy excel, kde staci zadat: Cena el. Enerie (KW/h) Rocne zdrazovanie (%) Merna tepelna strata (KW/m2/rok) Vykurovana plocha pociatocne naklady € servisne naklady (rok) COP Z tychto parametrov potom vyrata kolko bude clovek platit po dobu 30 rokov. Dane grafy su celkom zaujimave. Bohuzial su velmi citlive na vstupne parametre (napr. uz cena ele. energie moze byt od 0.058 - 0.1379 v zavislosti od tarify) a preto raz vyjde vyhodnejsie TC a raz ele. vykurovanie. Link na dany excel: https://osiits.sk/cloud/index.php/s/9... Rad by som vas teda poziadal o vase rady/postrehy/idealne o vlastne skusenosti. dakujem velmi pekne. Y
Odpovedať
Profilova fotka
Píšem to cez tel ale... Jasne že treba mat tepelnú stratu domu a práve o tom to je. Ratal somvždy s tromi vecami pri zvažovaní týchto veci.. počiatočné náklady, životnost zariadenia a mesačný náklad. Bol som na x stretnutiach ohľadom tc a keď som povedal tepelnú stratu argumenty došli. To tc 30 rokov pravdepodobne nevydrží a stojí asi 10 krat viac ako nejaký el. Kotol chcel som čerpadlo vzduch voda a pán z firmy mi povedal že zožerie cca 20-30 EUR elektriny na mesiac. Keď ešte svietim varím pozerám telku atd. tak nech miniem 50 EUR na mesiac pri tc. Rozhodol som sa pre elektrokotol 9kw a platím 70 EUR mesačne, už sme zimu prežili v dome a platby sú nastavené na základe reálnej spotreby. Takze úspora 20 EUR a to ešte nie sme zateplený na fasáde. Potom rátam niekde okolo 50-60 EUR mesačne. Za kotol som dal 500 EUR (necelých) a za tc podľa typu 6-7? Tisíc? Úspora už teraz je 5500 EUR. Delené 20 mesačne čo by som uštedril... 275 mesiacov je návratnosť investície do tc. To je nejakých skoro 23 rokov. Tc by muselo vydržať bez poruchy aspoň tuto dobu. Keď sa dačo pokazí kúpim hneď nový kotol za 500 EUR. A keď sa pokazí tc neviem.. nemám skúsenosť. Vodu inak ohrievam tiež elektrinou. Sle traja. Ak by si niečo potreboval podrobnejšie tak píš. Ale mne sa to neoplatilo.
Odpovedať
@jiri_m nebolo myslene pod TC nahodou teplovodne kureniea. ja chapem otazku ze ci je lesie si dat elektricke kurenie alebo teplovodne s tepelnym cerpadlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jiri_m to cele je sice pekne, ale musi ti vyjst primarna energia a el. kurenie ti musi povolit distribucka. A obidvoje nie je samozrejmost.
Odpovedať
@majkoj odkial mas info, ze ti musi kurenie elektrinou povolit distribucka?
Odpovedať
@megdesign mne sse zamietli el. kúrenie a povolili tepelné čerpadlo do 6kw
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign lebo som ho chcel a nepovolili mi ho :)
Odpovedať
@majkoj, @cveno to som ani nevedel ze el. vykurovanie ti musí schváliť distribucna spoločnosť. @jiri_m, ďakujem za tvoj postreh. Presne na tento účel som spravil ten excel. Je to ako píšeš, ta návratnosť je pomerne dlhá a pri určitých nastaveniach vstupných parametrov sa to dokonca ani neoplatí. @cveno, takže máš tepelné čerpadlo? @all, inak mi napadlo otázka ohrevu TV - ak toto pridáme do rovnice tak nebude TC ešte akoby výhodnejšie? Nejaké ďalšie postrehy? Dakujem. Y
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ ano, pri ohreve bude vyhodnejsie a netreba zabudnut aj na moznost chladenia, tu pri elektrokotli nemas. Vsetko zavisi od potreby tepla.
Odpovedať
@majkoj áno možnosť chladenia je veľmi dôležitá, nakolko plánujeme aby nás dom mal spotrebu niečo medzi PD a Ned ( s veľkými sklenymi plochami na juhu) tak verím ze možnosť chladenia príde cez leto vhod. Y
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ nuz nieco "medzi" je znacne vseobecne, kedze norma nic ine nepovoluje :). kym pri 18 sa spraces do primarnej energie, pri 50 uz nie, potom ti elektrokotol ani nepovolia.
Odpovedať
@majkoj ja viem, že to je vagna definícia, no ako som napísal tak dom je v štádiu projektu. Osobne si myslím, že do 18kwh/m2/rok sa nedáme ( ani to nebol môj cieľ). Skôr rátam hodnotu niekde okolo 25-30. Ono by to dávalo zmysel, že ak máš veľkú tepelnú stratu tak ti vyhrievanie elektrinou nepovolia - moc by si minul. Mohol by si mi troska priblížiť ten pojem primárnej energie (možno nejaký link na článok?) Dakujem Y
Odpovedať
@ms_ Tam je aj to otázne ohľadom tej TUV ...či budeš v tom dome sám, dve osoby , alebo ste väčšia rodina 4-6 osôb. Tí čo fičia len čisto na elektriku som si všimol aj sporia aby neminuli moc teplej vody, radšej kúria menej a pod. Ja viem že mám lacný ohrev vody v kondenzačnom kotli ...tak namiesto 5 minút sa niekedy sprchujem aj 20 minút a vychutnávam si prúd teplej vody.....atď. Takže viac voľnosti a komfortu čo tie tvoje tabuľky nezohľadňujú ...čo ak si bude viac osôb dopriavať ten komfort ? Alebo budeš hovoriť šanuj s vodou , nekúrme tak moc ... : :-) , Ďalšia otázka je aj či v tom dome chceš natrvalo zostať bývať ...lebo už poznám takých čo po desiatich rokoch zmenili bývanie ...dom predali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leilak1 je pravda, že teraz sme 2ja ale do budúcnosti plánujeme byť 4 ;) presne ako píšeš, s týmto treba rátať :). Viem, že takéto veci tabuľky nezohladnuju a ani s nemal v plane aby všetko zohladnovali, je to skorej pomocník ;) Ak ale chápem tvoj názor tak vzhľadom na komfort a fakt ze TUV treba ohrievat, tak by TC malo byt z dlhodobého pohľadu výhodnejšie. Y
Odpovedať
@ms_ Ja som pri tepelnej strate pri 14 kwh/m2/rok to poriesil elektrokotlom Raja 6k a ohrevom vody Eliz Climatik CA150++ . Dostal som tarifu DD6 bez problemov. Povodne som planoval len Adax Neo priamotopy , ale nakoniec to skoncilo pri vodnej podlahovke.
Odpovedať
@ms_ Ešte som zabudol vyššia pravdepodobnosť zdraženia elektriky , lebo sa viac bude využívať v budúcnosti...aj pri automobiloch. A stále je tu priestor pre zdraženie lebo oproti západu je tu lacnejšia ...Ak platy pôjdu hore energie pôjdu hore ...ak nie energie tak paušálne poplatky ... Tie rodiny čo platia v domoch čisto na elektriku 120eur a s tepelným čerpadlo by platili 60eur ak sa zvýši cena elektriky o desať rokov o 100% koho to viac bude bolieť ? Nedajú sa vždy robiť správne rozhodnutia ...ale treba sa aspoň o to pokúšať a sa zamýšľať. Už len že to riešiš je to dobre.
Odpovedať
@romanc tak ja asi nebudem mat 14kwh/m2/rok spotrebu a teda tarifa DD6 je pre mňa dosť otázna... ☺️
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ http://www.epi.sk/zz/2012-364
Odpovedať
@cveno tak zapadoslovenske neriesili, ake bude TC. Mam sice v projekte TC, ale kto mi zabrani v instalivani miesto TC elektrokotla? Mam 32A hlavny istic. @majkoj chcel si skor napisat, ze ti nedaju tebou pozadovanu rezervovanu kapacitu, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign nie, v ziadosti bola specialna kolonka ci chcem kurit elektrinou. V odpovedi bolo, ze ee a aky max istic povolia. A kto ti zabrani ? Nuz u nas, rozum :), pretoze u nas kurit v DD2 bolo trochu drahe :-p. Ale samozrejme, ze inde to moze byt o inom.
Odpovedať
@ms_ Tarifa DD6 je pre tepelne cerpadlo (tepelna strata sa neberie do uvahy) , Hoci budem mat kurenie elektroktolom , ale ohrev vody bude tepelnym cerpadlom , tak bez problemov som dostal DD6 ,dokonca elektrarne same mi odporucili tuto tarifu . Ak by som pouzil elektricky boiler na ohrev vody , tak by som dostal DD5. Pozrel som teraz svoj PHPP , tak je to 13 kwh/m2/rok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign A samozrejme, pri pripojeni sa odovzdava revizia, kde je jasne napisane cim kuris :)
Odpovedať
Profilova fotka
@romanc nuz to je velmi zaujimave, lebonpr. v podmienkach SSE stoji : "Sadzba je určená pre odberné miesta, na ktorých odberateľ v domácnosti dôveryhodným spôsobom preukáže dodávateľovi elektriny a  prevádzkovateľovi distribučnej sústavy, že pre vykurovanie objektu je riadne nainštalovaný a  používaný vykurovací systém s tepelným čerpadlom. "
Odpovedať
@majkoj Ved prave :-) Ja som ziadal DD5 , jasne som im napisal , ze vykurovanie bude elektrokotlom a ohrev vody boilerom s tepelnym cerpadlom , ale sami mi odporucili DD6 kedze to bude pre mna vyhodnejsie . Dodavatel kontaktoval distribuciu , ktory tiez nemali problem (3x25) s DD6, uz 2 tyzdne bezim na DD6.
Odpovedať
@ms_ distribučnej spoločnosti , je šuma fuk , čím budeš kúriť , základ je ale dostať kapacitu 3x25A, to má mnoho domov a nemá el. vykurovanie, no nie každému i to povolia. iné je či taký dom len čisto na el. skolauduješ distribučná ti musí dať akurát povolenie na sadzbu napr. , DD5 pre priamoohrev, či DD6 pre TC a to len vtedy ak máš celý dom len na elektrinu , pre odber v ZSE je ale nie vždy výhodnejšia vyššia sadzba, záleží na pomere VT, NT a celkovej spotrebe väčšinou cez 10M @romanc, má VSE a tam je vyššia sadzba vhodná vždy, každá distribučná má iné poplatky, nestačil ti pri tak malej strate len bojler? @leilak1, elektrinu až tak drahú nemáme , jej cena vždy záleží na cene plynu a ropy a tu je porovnanie v EU: http://www.elektrickaenergia.sk/cena-...
Odpovedať
@romanc,@majkoj cena za VT a NT je pri DD5 a DD6 rovnaká u niektorých predajcov silovej, rozdiel je len v distribúcii DD5 má 4 hod vo VT a DD6 len 2 hod , mne to až tak nevadí , lebo som doma len 1 hod večer ked je VT
Odpovedať
@duzu Ja som to myslel tak , ze vyssia sadzba DD6 je pre tepelne cerpadlo , ktore mam iba pre ohrev vody . Na kurenie je elektrokotol , kvoli tomu som ocakaval sadzbu DD5 , ale chvalabohu dali DD6 . Na kurenie myslim , zeby stacil aj Eliz Climatik TCAA , len som chcel mat istotu , ze bude dostatok TUV ,keby nahodou bude von -20 a bude musiet ohrievat vodu aj kurit v tom istom case, predsa vykon TC v Elize nie je az taky vysoky. Niekedy potrebujem napustim 2 vane plnej vody za sebou , to by uz nekurilo do podlahy. Dalsia vyhoda je ,ze mam dva nezavisle systemy. Ak odide elektrokotol ohrievam vodu dalej boilerom a opacne. Ale stale mam moznost napojit podlahovku do boilera , kedze su hned pri sebe v technickej miestonosti , len na to je potrebny model TCAA nie CAA .
Odpovedať
@majkoj po pripojeni coho sa kam odovzdava revizia?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ked mi dali(DD2) a vymenili elektromer (DD6), musel som odovzdat reviznu spravu na SSE-D
Odpovedať
@duzu presne , cena je rovnaka , rozdiel je iba 2h+2h pri DD5 a 1h+1h pri DD6 , VT mam 08:30-09:30 a myslim 17:30-18:30
Odpovedať
@majkoj Ja uz si ani nepamatam, ako vypadala ziadost na distribucku, ale v projekte sme mali plynove kurenie povodne. V ramci zmeny stavby pred dokoncenim sme to premenili na to, co mame teraz.. Stacilo, ze mi schvalili 3x25A a elektrikar mi povedal, ze ziadny problem. A doteraz ani nebol.. Ty mas aky istic?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?