Odpoveď na príspevok od somecheck:
Ahojte, zvažujem kúpu monobloku vzduch-voda pre z… @somecheck ak nemas radiatory prisposobene na nizkoteplotne kurenie, budu mesacne naklady celkom raketa. Radsej by som zateploval nepises ako velky je ten barak ale ak nemas na zateplenie celeho domu zacal by som aspon postupne po stenach na urovni do lepidla. Omietku dorobis casom.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@somecheck ak nemas radiatory prisposobene na niz… @sousedekovci89 Chapem, avsak cital som len teoriu, ze nizkoteplotny system je na urovni max 45 stupnov. Pre komfort na 22 stupnov nam postaci hnat vodu do radiatorov na tych 45 stupnov ako to ma teraz pri peletach. Barak ma dve podlazia 100+150m2 cca s plastovymi oknami, znizenymi a zateplenymi stropmi. Zateplenie obalky domu zatial neviem riesit. Neskor v case to bude aktualnejsie, neviem vsak presne urcit kedy. Ako by sa tie naklady na elektrinu dali cca vypocitat?Odpoveď na príspevok od somecheck:
@sousedekovci89 Chapem, avsak cital som len teor… @somecheck takze ten system prakticky pripraveny na to je. No to asi len tak lahko neviem ci ti niekto vypocita- zalezi ake scop by dosahovalo to TČ pri tom kebyze stale tlaci 45 stupnovu vodu ci to nebude na urovni toho ze lacnejsie ta vyjde elektrokotol.to ber ale len ako hlasnu uvahu.Odpoveď na príspevok od somecheck:
Pocitam s tym, ze: Ak je vyhrevnost smrekovych p… @somecheck mas tam chybu. Teda neviem akeho mas poskytovatela EE ale cena vratane vsetkych sadzieb za 1 kWh elektriny je niekde okolo 12-14 centov v nizkom tarife. Pozeram ze SSE to ma na urovni 12 centov.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@somecheck mas tam chybu. Teda neviem akeho mas p… @sousedekovci89 Šit, máš pravdu, ja som si tam zarátal iba ten "regulovaný" poplatok, bez ďalších poplatkov :( Ak tam dám cenu 0,14 za kWh, tak je to 1300 EUR za TČ + 700 elektrina. Stále však 200-300 EUR v pluse, ale podľa všetkého by boli výsledné náklady za EE cca rovnaké, akurát by to bolo bezstarostné.Odpoveď na príspevok od somecheck:
@sousedekovci89 Šit, máš pravdu, ja som si tam z… @somecheck "akurát by to bolo bezstarostné." A TO SA POČÍTA! Pri predstave ako tam babka hádze tie vrecia peliet 🤯 Nepoznam tie tepelka, ale podla vonkajsich teplotnych pomerov by mohlo mat COP 2,5Odpoveď na príspevok od rkorba:
@somecheck "akurát by to bolo bezstarostné." A T… @rkorba Presne o to ide, musím tam chodiť dosypať pelety každé 2-3 dni. Plus sebemenšie zaváhanie horáku treba riešiť jeho novým štartom. Potrebujem to ešte zvážiť. Lebo na druhú stranu mesačné naklady na EE by išli pri SCOP 2,5 na cca 180 EUR, kým by sa nezateplilo, čo by ale bolo zvládnuteľné. Otázkou stále pre mňa je, či to zapojenie je raketová veda, alebo ktorýkoľvek kúrenár príde "a nemá čo robiť". PS: pozeral som napr. KAISAI ARCTIC 12kW Monoblok, v prilohe jeho hodnoty, teda ano, da sa povedat, ze v sucasnej priemernej zime by bolo niekde medzi 2,5 - 3.Odpoveď na príspevok od somecheck:
@rkorba Presne o to ide, musím tam chodiť dosypa… @somecheck Zavolaj "ktorémukoľvek kúrenárovi" a spýtaj sa ho, či ti príde zapojiť tebou zakúpené takéto tepelko a ako by to v takom prípade bolo so zárukou na čokoľvek - prácu, inštalačný matroš, prípadne ak tepelko bude zmätkovať či s tým príde skúsiť niečo urobiť alebo ťa odkáže na predajcu. Píšem to preto, lebo z mojej skúsenosti volajako nikomu sa nechcelo prísť namontovať klimu, ktorú som si kúpil sám z Nay. Nakoniec prišli ale zobrali za montáž 400e - čo bol dvojnásobok toho, čo by zobrali kebyže tú klimu kúpim od nich a rovno mi povedali že s reklamáciou by bol na tuty problém. Oni ručia len za montáž. Riešiť som nemusel našťastie nič, byt som o rok predal. Netvrdím, že takýto prístup má každý montér, kúrenár či chladiar ale ja mám konkrétne takúto skúsenosť.Odpoveď na príspevok od mgx:
@toky1 nechapem, preco ta to prekvapuje, je to up… @mgx Mňa to nejako neprekvapuje a myslím, že tomu rozumiem. Písal som to tu preto aby to neprekvapilo somechecka. Ak bude náhodou problém s TČ tak ho pravdepodobne bude musieť odinštalovať a poslať na opravu predajcovi ak bude chcieť záručný servisný zásah. :-)Odpoveď na príspevok od somecheck:
@rkorba Presne o to ide, musím tam chodiť dosypa… @somecheck prečo pre jednu babku vykurovať celý barák stále?naviac teraz sú tak vysoké teploty že nič tam nezmrzne aj keby sa vôbec nekúrilo, pre ňu by stačil obyčajný el. radiátor,príp klíma