Záložné kúrenie

Profilova fotka
zdravím. neviem sa rozhodnut nad zalozným kúrením. primárny zdroj kurenia bude elektrický kotol s vodným podlahovým kurením. co by ste poradili. dakujem
Odpovedať
A preco potrebujete zalozne kurenie? Ak vypadne elektrina moze fungovat akurat tak krb alebo nejaka piecka. Popripade ja som rozmyslal ze kupim nieco taketo: http://naradiestroje.sk/domace-plynov... Dozadu sa napoji propanbutanova flasa ktora by mala vydrzat viac ako 24 hod. Ale nakoniec som sa rozhodol ze kvoli uspore v jarnych a jesenych mesiacoch dam do domu iba male krbove kachle za 500 € (s plechovym kominom).
Odpovedať
Profilova fotka
@niless a smiem vediet aky mas velký dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@drpepper ak ti ide cisto len o nudzove riesenie urob si privod ku elektrokotlu z von. V pripade nudze tam napojis elektrocentralu a mas po probleme. Ja mam ako zalohu krb, ale to riesenie je radovo 10 nasobne drahsie :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vies som z bardejova a spoliehat sa fakt na jeden zdroj co je elektrina v zime sa mi moc nechce. rozmyslal som nad tým krbom ale zasa je tam otazka ci teplovodnu krbovú vložku ci teplovzdušnu
Odpovedať
@drpepper Kukni na moj blog, tam su vykresy. Este mam iba zaklady 8-(
Odpovedať
@drpepper s vyduchmi alebo vodnym vymenikom musi byt zalozna bateria
Odpovedať
Profilova fotka
@drpepper ja ti rozumiem u nas je to podobne, ale je to o tom co hladas. Kym riesenie s elektrocentralou bude niekde okolo 500€, kvalitny krb + komin bude zacinat niekde na 4-5k. Teplovodna, je pomerne komplikovana a hlavne bude potrebovat akumulacnu nadobu, a nie malu, ktoru pravdepodobne pri elektrokotly nemas. Ja veru neviem, ci by som ten krb ako zalohu daval znova.
Odpovedať
Obycajny teplovzdusny krb (este jednoduchsie len kachle), rozvody do izieb by som ani nerobil. Ak by rozvody mali byt dlhsie, potrebuju ventilator. Teplovodny krb/pec potrebuje cerpadlo. V oboch pripadoch teda potrebujes elektrocentralu. Ked neplanujes krb/pec a chcel si ju len ako zalohu, asi najlepsie bude uz spomenuta elektrocentrala. Usetris, nebudes potrebovat komin, vyhnes sa moznym problemom, reviziam a mozu Ti fungovat aj vsetky ostatne spotrebice. Ved ako casto a na aku dlhu dobu mavate vypadky prudu???
Odpovedať
@drpepper neviem ako v Bardejove .... ale v Kosiciach nepamatam dlhsi vypadok elektriky ako tri hodiny .... za tri hodiny ked nebudem kurit klesne teplota v dome max. o stupen ale skor neklesne vobec .... tiez mam ´´ elektricky´´ dom bez komina a za 2 roky co v nom byvam som nepotreboval zalozne kurenie ..... ale ked chces veeeelmi zalohu kup si to co navrhoval @niless propanbutanonu piecku bude ta to stat 100€ a pouzijes to raz za 10 rokov ..... ale skor vobec .... @majkoj centralu ku elektrokotlu potrebuje aspon 5kw a to za 500€ nekupi..... a ked mu bude roky stat niekde v sopke presne ked ju bude potrebovat ju nenastartuje :-)))
Odpovedať
Ludia v bytoch nemaju alternativu k radiatorom a nemrznu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke tak nech to stoji 1000€ , pred zimou to nahodi a bude po parade. Vsak je to ako moja snezna freza :)
Odpovedať
@drpepper poriadne izoluj, ale fakt poriadne a kasli na zalohu. ako pise @mackoke - byvame druhym rokom, cisto len elektrina, ziadny komin a v zime vypadla elektrina raz na 8 hodin - od 14 do 22 (od 16 uz bola tma) tesne pred vianocami 2014 - kvoli ladu prasklo niekde vedenie. Kosa nebola vonkoncom, zapalili sme si par sviecok a bola pohoda. Uz som dlho necital, aby niekde nebola dodavka dlhsie ako 1 den. Par hrubsich sviecok, alebo plno malych cajovych (cajova hori 4 hodiny, ma vykon 10 W a 100 kusov kupis za 3 eura) a mas aj svetlo. Alebo krb na biolieh - su male a skladne niektore maju vykon 1 az 3 kW. - riesenie za par Eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mr79 no keby ti vypadla posledne dni elektrika na 3 dni ako nedaleko nas, tak by si inak hovoril :). Biokrb ti nepomoze, produktom je akosi voda a CO2, ktorych sa musis zbavit a to vetranim a to znamena straty.
Odpovedať
Z vlasnej skúsenosti z predpár dní ked nám 31.12 poobede odišiel plynový kotol , odporúčam neakú zálohu. Verte že už nám telefón nik nezdvihol. Naštastie máme klímu a tou sme prikurovali,ale len v niektorých miestnostiach. Do dvoch h inde zima ako v ruskom filme. sviečky by to určite nevyriešili. servisák prišiel až teraz 4.1.
Odpovedať
@monika1503 ak do 2 h zima ako v ruskom filme... tak je nieco zle. Dobre izolovany dom musi drzat teplotu zopar hodin... resp. klesne teplota len o 1 stupen za x hodin. Teraz ked boli tie mrazy v noci -17, cez den -8, bolo rano v obyvacke 22 a termostat sa nezapol skoro cely den - len po par minut aby teplota podlahy neklesla pod 22,5. @majkoj ak budes v danej miestosti budes musiet aj tak sem tam vyvetrat.
Odpovedať
@monika1503 Je to dané mierou zateplenia domu a veľkosťou okien. Sú domy, kde za noc klesne aj v mraze teplota o 1-1,5°C, takže tam postačia aj sviečky či biokrb. (za cenu mierneho zvýšenia RV) Preto treba inštaláciu záložného zdroja brať aj z hľadiska energ. levelu domu.
Odpovedať
Všetko beriem, ale nechcela som o zateplení písať, my sme len neskoro zbadali, že nekúrime. V ten den sa pieklo a bolo teplo len z rúry. Nevšimli sme si, že kotol nekúri a v tých izbách ,kde boli pozatvárané dvere od kuchyne, bolo uz chladno, ked sme to zbadali. Zateplenie máme 6 cm nobasil. Stavba ešte z r.2007.
Odpovedať
@drpepper kašli na záložné kúrenie. Tak ako ti radili, kúp si čajové sviečky 100ks za 3 eurá. Jedna horí 4 hodiny. Ak ti vypadne elektrina na viac ako 18 hodín, tak dostaneš odškodné, minimálne 10 Eur, vo vykurovacom období 12 EUR. Ak to bude viac ako 30 hodín, tak je to minimálne 48 EUR. Za to si už kúpiš 1000 sviečok. :-) Odškodné sa platí aj v prípadoch že ide o plánovaný výpadok a distribučná spoločnosť to zabudne oznámiť.
Odpovedať
@stastnyjim 10eurovka zhori rychlo ... tym dom nevykuris :-))))))))
Odpovedať
@mackoke aj tá nová ??? :-D Ale teraz ide o záložné kúrenie, takže minimálne dostane 12 EUR. Čiže ešte môže šúchať tú 2 eurovú mincu :-D
Odpovedať
Ahoj. Potřeba záložního zdroje topení je odvislá jednak od TZ domu, jeho akumulační hmotě, požadavku obyvatel, také věku obyvatel a četnosti výpadku topného média. Já jsem za celý svůj dlouhý život nikdy nepotřeboval tento problém řešit. Takže prioritní je, si položit otázku, zda to řešit musím. Jiná věc je splnit požadavky na primární energie, kdy to pouze na elektriku většinou nevyjde a tak se to obchází nejlacinějším systémem spalování dřeva, i když se nakonec ani nepoužívá. Kdybych chtěl mít naprostou jistotu, tak pro elektrokotel si pořídím nejlacinější elektrocentrálu A pár krát za rok ji nastartuji. Že je nějaké odškodnění za přerušení dodávky elektriky je sice hezké, ale k čemu je to dobré, když bude zima, že.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vam no este uvidim ale ten krb mi neda pokoj aj koli romantike pri plapolajucom ohni. a asi ho urobim bez teplovzdusných rozvodov ved keby nieco tak budeme v obývačke nakope!!! haha este raz dik!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@drpepper človek je odjakživa spätý s ohňom a preto tá túžba mať doma pekný, bezpečne uväznený a príjemne sálajúci oheň, je úplne normálna ;-) A k názoru na rozvody palec hore...
Odpovedať
Profilova fotka
krb mat je fajn, ale neviem ci by som nad nim premyslal keby "ho nebolo treba". Malo muziky za vela penazi....a ta robota okolo toho :-p
Odpovedať
@drpepper tak ja som od Svidnika..my kurime plynom,tak ak vypadne elektrina som v kybli...avsak spolieham sa na to,ze nikdy to nebude viac než sen.Ako zalohu máme v zimnej záhrade piecku,tak sa zohrejeme tam:))No a v prípade veľkej nudze pôjde kotol na elektrocentralu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?