Začiernené výduchy z krbu

Máte aj vy tento problém? Moja kolegyňa kúri oveľa viac ako my a má krásne čisté mriežky, no u nás hrôza. Vysvetlí mi niekto, kde sa stala chyba?
Odpovedať
Profilova fotka
chcelo by to fotky, pretoze pricin moze byt viac. Najcastejsie je to netesnost KV alebo netesnost dymovodu v sopuchu alebo natahovanie spalin do sopuchu pri prikladani (nespravna obsluha).
Odpovedať
Môže to byť aj spálený prah
Odpovedať
@balinea Dobrý den. Chyba je v čistotě proudícího vzduchu z potrubí. Proč ho máte špinavý je celkem nejasné, nicméně, může to být nečistota, která byla již v potrubí namontována a stav už je stabilizovaný, Pokud se to zhoršuje, tak tam proniká nějaký prach trvale. Otázka je kudy. Nepředpokládám, že máte tak špinavý vzduch v celém baráku. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea Dobrý deň, sú mriežky hnedé alebo čierne? Bolí vás pri kúrení hlava? Môžete mi zmerať a napísať rozmery vstupných a výstupných mriežok ? A ešte ma zaujíma typ vložky. Ďakujem :-)
Odpovedať
@balinea v tom priestore sa nesmie fajčiť a priestor pod vložkou nasávanie musí byť stále čistý, ak sa dostane prach na vložku zhorí a všetko začierni,plocha nasávania i výduchov sa určuje podľa výkonu vložky
Odpovedať
@reward Máme tam dve nasávacie a dve výduchové mriežky rozmer 17x17cm, od dymu sú viac hnedé... Vložka Spartherm Varia 1Vh
Odpovedať
Profilova fotka
Takže je to jednoznačné. Spálený prach. Prach, ktorý cez kozub len prebehne, nie je problém, no nesmie na krbe zhorieť... A keďže nemáte poľský zázrak s vysokou teplotou na plášti, váš majster určite podcenil prepočet prívodu vzduchu pod vložku a zrejme aj vzdialenosti medzi vložkou a obostavbou. Preto vám prach vyhára.
Odpovedať
@reward ďakujem veľmi pekne. Zajtra volám krbárovi, asi nebude nadšený :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea No, to nebude. Kľudne sa na mňa odvolaj, prípadne na Cech kachliarov. Ak je to vyučený kachliar a náš člen, takéto kixy by robiť nemal. Pozri si na obchodnom alebo živnostenskom registri, či má "kachliarstvo" v predmete činnosti. Ak nie, robí čiernotu :-| Ale takých sú stovky na Slovensku a kým sa ľudia nepoučia, budú krby nefunkčné.
Odpovedať
@reward stovky je este velmi skromne napisane, to presahuje tisice v kurenarskej brandzi ;-)
Odpovedať
@reward Konečne sa mi podarilo dovolať sa nášmu krbárovi. Takmer mi vynadal, vraj on spravil všetko podľa predpisov. V živnostenskom registri má: stavba krbov z hotových komponentov :-| To nestačí?
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea Jasne, že nestačí... Túto formuláciu si vymysleli a presadili dodávatelia krbových stavebníc. Ak prebieha pri stavbe krbu mokrý proces, už je to kachliarčina. No ale v Kocúrkove, čiže na Slovensku, je každý odborník na všetko. Potom to tak vyzerá. Keď si tu prezerám fotoblogy stavby domov, u väčšiny prípadov je na krboch poddimenzovaný prívod vzduchu na ohrev, dokonca dnes som videl aj rozvody priamo na drevenom tráme. :-S Sme nepoučiteľní a pritom stačí len sa opýtať... Ak tvoj majster krbár pochybil (podľa mňa určite), máme na Sk už aj takú vymoženosť, ako súdny znalec z odboru kachliarstvo. Chceš kontakt? :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@reward tak Rewardík, prosím si kontakt na znalca. Nedarujem mu to, bo nebol lacný 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea Balinejka :-) máš to v IP... Na Slovensku je to tak.... Kachliar, ktorý sa vzdeláva, má školu, robí to oficiálne nie je drahší ako Jožko Mrkvička z Hornej Dolnej, ktorý si naštudoval stavbu krbu na nete (možno aj MS) :-) Len tento Jožko neplatí dane, nevzdeláva sa, nemá kanceláriu, showroom a ani zamestnanca.... No a ešte aj mriežku na ten krb dá takú, aká sa mu povaľuje v aute... Smutné. no je to tak :-|
Odpovedať
@reward Tááákže predstav si, dohodli sme sa, v januári rozoberáme :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea To vážne? Súhlasil s opravou?
Odpovedať
@reward Tiež sa tomu divíme, no dali sme mu ultimátum. Rozoberáme úplne, krb ide na chalupu a tu si dáme úplne iný štýl, nahovorila som drahého na polkruhovú vložku s vysúvacími dverami. Máme nejaký tip? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea fíha, tak to som v miernom šoku =-) Ale super, teším sa s vami ;-) No polkruh a výsuv, napadá ma istý typ, mám už štyri stavby s touto vložkou za sebou, žiadny problém. Tu je foto:
Odpovedať
Krása, presne si trafil, už sme cez sviatky robili prieskum, no nič krajšie som nenašla. Vieš mi poslať parametre, cenu a dodací termín do IP? Ďakujem @reward
Odpovedať
Profilova fotka
@balinea Ono tých polkruhov s kvalitným výsuvom veľa nie je na trhu. Aj Spartherm, ktorý je sortimentom bezkonkurenčný, má oblúkov tuším len 6 v ponuke. Technický list posielam do IP.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?