Začiatok vykurovacej sezóny - kedy začať kúriť?

Profilova fotka
Niečo som pohľadal na nete, vykurovať sa doporučuje, ak vonkajšia priemerná teplota meraná o 7.00, 14.00 a 21.00 hod v tieni klesne pod 13°C. Relatívna vlhkosť má byť medzi 40-65%. My ju máme prekročenú, 69%. Vonku je ešte relatívne teplo. Čo si myslíte, je potrebné začať v dome kúriť? V spojitosti s tou vlhkosťou...Ďík za každú odpoveď.
Odpovedať
@topvideo ako akoze ked mam v dome 24 stupnov rano, mam zacat kurit aspon na 25 stupnov, keby som mal zvysenu vlhkost v interieri?
Odpovedať
ak by si byval s mojou zenou tak kuris od konca augusta.Z mojho pohladu na to ides dost vedecky,ak je zima kurim ak je teplo nekurim.Mozno je v tvojej otazke nieco viac co mi uniklo
Odpovedať
Profilova fotka
@slabak @gashtaan mám na mysli tvorbu plesní..., ktoré zatiaľ nemám ani nechcem mať :-)
Odpovedať
@topvideo ved poriadne vyvetraj :) 69% uz je dost...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ale aj vonku je dosť vlhko, ráno hmly, cez deň smoklí...neviem, či to pomôže, rovnakú vlhkosť vetraním asi nedocielim...či?
Odpovedať
To mas aj cez leto,vonku 25C a ked prsi mas vlhkost 70 a nekuris.Z mojich skusenosti do 70% je to stale OK
Odpovedať
@topvideo teraz je idealne kurit klimou, ja kurim uz par tyzdnov. 70 je veeelmi vela, treba znizit k 50
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som zakurila v krbe :). Polienko pomalicky hori... Velka pohoda. Vlhkost 52.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo určite treba viac vetrať. aj keď je vonku vysoká relatívna vlhkosť, keď sa vzduch ohreje na vnútornú teplotu, vlhkosť klesne. u nás sme mali dnes ráno hustú hmlu a teda aj vysokú relatívnu vlhkosť, napriek tomu sme poriadne vyvetrali a vlhkosť klesla o pár %. ale je fakt, že teraz je proste vlhko, takže mať nejakých 50% nie je moc reálne, ale 69% je moc.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 pár týždňov? Čo bývaš za polárnym kruhom? :-) , ráno máme v dome 21°C, čo je v pohode. V spálni vetrám celú noc, ešte skúsim zmerať vlhkosť tam a podľa toho sa zariadim... @jankazb 52% nemyliš si °C? :-)
Odpovedať
@topvideo kurim, ak je vnutri pod 23 stupnov. Pre nas 21 nie je pohoda. Okrem toho klima vyborne znizuje vlhkost, a pri tychto teplotach vonku - kuri skoro zadarmo. Vetranim teraz vlhkost mozno aj zvysis, treba odskusat. stavbu mas z ytongu, tak radsej opatrne.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo nie nebyva za polarnym kruhom, len dosiel na to, ze je lacnejsie kurit klimou ako zateplit barak :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto99 mám klímu, pustím odvlhčovanie, uvidím...
Odpovedať
@majkoj ani v pasivnom by asi nebolo 23, kto ma bez kurenia a bez slnka, nech sa prihlasi
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo klima odvhcuje, len ked chladi , neviem ci je to zrovna to co chces :)
Odpovedať
@peto99 poprosím ťa už si mal vyučtovanie za elektriku?, keď tak intenzívne kúriš klimatizáciou a ako si doopadol?, ďakujem :-)
Odpovedať
@majkoj teraz si sa asi sekol, klima odvlhcuje, ked chladi, a susi vzduch ked kuri. mam odskusane
Odpovedať
U nas je 22st, 58%. @topvideo vetraj aby sa hybal vduch. Aj ta klima pomoze, ale mna by z toho sumenia triafalo.
Odpovedať
@ingrid1810 tvrdim, ze intenzivne kurim? rano je 21-22 a za pol hodinu 24, vlhkost klesne na normu. Klima ma pri terajsich teplotach vonku prikon 1 kW, takze prikurovanie stoji cca 16 -20 centov denne.
Odpovedať
@peto99 hlasim sa, ja som mal dnes rano 23.7... ale somar som vcera vetral vecer 5 hodin dokoran vsetky okna cele vrchne poschodie a zabudol som na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 mas odskusne mas velke prd :). Klima moze odvlhcovat jedine ak vymenik dosiahne teplotu rosneho bodu a kym je teplejsi ako vzduch to nikdy nebude.
Odpovedať
@atlaska šumenie myslíš zvuk klimatizácie?, ten nieje vôbec počuť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj som z toho jeleň...čo je to teplota rosného bodu? Vtedy sa začína tvoriť rosa? Som laik :-)
Odpovedať
@topvideo napis, ako si dopadol, zmeraj prosim aj spotrebu, ja teraz nie som doma. Kurenie klimou vysusuje vzduch, ako sa to deje, neviem. Na vlhkost som citlivy z profesie, takze ju dokladne sledujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 to až zajtra, teraz som mimo domu...večer vyskúšam, doma nemám net.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo laicky to je teplota pri ktorej sa zo vzduchu urcitej teploty a relativnej vlhkosti na predmete z danou teplotu vyzraza voda. To je ako ked naberies studenu vodu do pohara a on sa orosi. To iste robi klima ked chladi.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Ja ti presne poviem ako to robi, ked zohrejes vzduch automaticky sa znizi relativna vlhkost, lebo vzduch z vyssou teplotou pojme viac vodnych par. To nie je ziadna vlastnost tvojej vysnivanej klimy , ale akehokolvek kurenia. Vo vzduchu zostane ale uplne rovnake mnozstvo vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj dík za vysvetlenie, s fyzikou som sa veľmi nekamarátil :-)
Odpovedať
@majkoj vsak tvrdim, ze susi vzduch. Samozrejme, ako kazde ine kurenie. Len to robi ovela rychlejsie vdaka ventilatoru, a na rozdiel od podlahovky, nema ziadnu zotrvacnost, ked sa vonku otepli. Klima, alebo susic na vlasy, je to jedno. Ale klima ma teraz COP 4 az 5.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 presne takto prichadzaju na svet hluposti ako npr, ze teplovzdusny krb vysusuje vzduch :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?