Vzdialenost vonkajsej klimatizacnej jednotky od suseda

Ahojte, chcel by som poprosit o radu, v akej minimalnej vzdialenosti moze byt umiestnena vonkajsia klimatizacna jednotka od susedneho domu. Ci tam hrozi nejake riziko alebo je to uplne jedno. Jednotka bude osadena medzi domami na nasej fasade smerom k susedovi. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
http://mojaklima.sk/poradna/starostli... nikde sa tam nespomína, ako daleko musíš mať vonkajšiu jednotku od suseda...asi záleži na hlučnosti, poprípade sa spýtaj na stavebnom úrade alebo dodávateľa klímy
Odpovedať
@petrrr treba kupit co najtichsiu, lebo hluk bude vadit aj Tebe. Najtichsie su klimy s velkymi vonkajsimi jednotkami 850x850, a velkym ventilatorom, ktory sa pri zachovani efektivity otaca pomalsie. Mam Mitsubishi, mozno su aj ine tiche klimy. Cim nizsia cena, tym vacsie riziko neprijemneho hluku.
Odpovedať
Nepises,ako daleko je susedov dom,ani ci ma tym smerom okna od obytnych miestnosti. Ak ano,radsej si tu bednu osad na opacnu stranu,smerom do svojho dvora. Predides tym buducim sporom so susedom. Asi niet nic horsieho,ked si sused nebude moct v lete otvorit okna,lebo ho bude rusit bzucanie tvojej klimy. Je to dost neprijemne,citlivejsim ludom to dokaze sposobovat zdr.problemy.
Odpovedať
@majki555 problem je, ked maju susedia okna z kazdej strany do 10 m, ako u mna. Kvoli tomu este nemam tepelne cerpadlo. Klima je smerom k zadnemu, tepelne cerpadlo bude k bocnemu.
Odpovedať
problem moze byt aj v prudeni vzduchu, ked ide klima na plny vykon vytvara to dost silny " vietor " ak das klimu presne oproti oknu suseda ..... podporis mu dost vyrazne vetranie v dome ....... v zime studenym vzduchom v lete teplym :-))))
Odpovedať
@majki555 sused si po case kupi tiez klimu a nemusi v lete otvarat okna :-)))))))) .... teraz vazne .... na 3-4 metre nie je skoro vobec pocut klimu (myslim vonkajsiu jednotku) .... ja mam dve klimy na prvom poschodi cca 4m nad zemou a ked stojim pod nou nie je ju vobec pocut.
Odpovedať
Vzdialenosť medzi domami je 100cm (schválené stavebným úradom), protiľahlé steny majú len okná do WC a technickej
Odpovedať
@petrrr 100 cm je velmi malo, hluk z klimy sa bude odrazat naspat k Tvojmu domu. Vadit to bude hlavne Tebe. Bude tam riadny vietor. Hladaj inu stenu, jednotka sa da umiestnit aj na strechu. Ja by som tam klimu nedaval.
Odpovedať
@petrrr ak ju nemas kde inde dat daj ju kolmo na stenu aby ventilator nefukal na stenu ale " do ulicky " nie je to idealne riesenie ale lepsie ako keby fukala na stenu. Telpy vzduch v lete a studeny v zime sa bude odrazat s5 od steny a klima ho bude nasavat a ucinnost pojde dost dole .......
Odpovedať
Ešte by som ju mohol umiestniť smerom do záhrady, ale je to bežné riešenie? Mate to tak niekto?
Odpovedať
@petrrr bezne riesenie je kazde riesenie ktore ti vyhovuje :-)
Odpovedať
@petrrr ano, mam ju presne do zahrady vedla terasy
Odpovedať
Článok sa načítava...
Možno by som ju aj nechal na tej stene medzi domami a do zateplenia 15cm by som urobil takú niku 10cm kam by som ju umiestnil.. Len z čoho mam obavy je, či môže sused namietať ze mam klímu tak blízko jeho steny (po montáži by to bolo cca 50cm).. Zatiaľ sa jedná o prípravu, čiže trubky a káble sú natiahnuté, teraz by som ich musel predĺžiť
Odpovedať
@petrrr 2 poznámky: 1. Legislatíva - pozri si napr. Zákon 339/2006 "Nariadenie vlády SR o prípustných hodnotách hluku, vibrácií... . V tabuľkách sú hodnoty hluku (deň, noc), ktoré sa vo vzťahu k susedovo nemajú prekročiť. 2. Inštalovať čelo klímy 50 cm od protiľahlej steny nemusí robiť dobrotu - vzduch sa bude odrážať späť do výparníka. To sa negatívne prejaví hlavne v móde vykurovanie (ak teda kúrenie budeš prevádzkovať). Azda nájsť iné vhodné miesto (na streche?) aj za cenu predĺženia potrubia.
Odpovedať
jasne, ide mi hlavne o to, aby sa sused nestazoval, potom sa uz nieco bude tazsie presuvat ako v tejto faze..
Odpovedať
Vie mi tu niekto poradiť?Môj sused si namontoval klimu zn. DAIKON na tri poschodia takže 3 kusy vzdialenosť odo mňa 2m /vo dvôre/.Je to pri spálnovom okne,takže sa v lete pri otvorenom okne nevyspím a na prízemí mám kotoľnu kde mi bude uháňať vzduch naspäť.Čo môžem robiť?Je na to zákon?Komunikácia zo susedom na bode mrazu.Ďakujem.
Odpovedať
@zimomrava toto vyzera blbo, ja by som to susedovi neurobil.
Odpovedať
@zimomrava 2 metre od spolocneho plota alebo rovno pri plote, ktory mas 2 metre od domu?
Odpovedať
Je to 2 m od domu asi 0,5 m od plotu.Čo sa dá s tým robiť?Ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý deň, kúpili sme dom v radovej zástavbe, kde stena našej detskej izby (šírka 20cm) je nalepená na stenu susedovej loggie (rovnako šírka 20cm). Sused si na túto stenu namontoval klimatizáciu bez nášho súhlasu. Keď ju zapne, pol domu nám vibruje a nepríjemne hučí. Deti sa v detskej izbe nemôžu učiť, hrať, skrátka sa v tej izbe nedá vôbec existovať. Vzdialenosť klímy od čiel detských postielok nie je ani 50cm. Komunikácia s ním na túto tému viazne. Vedel by mi niekto poradiť, či mohol klímu tak blízko osadiť, prípadne, či nepotreboval náš súhlas? Ďakujem za akúkoľvek radu. Sme z toho už zúfalí.
Odpovedať
@zanetka1979 Sú to samostatné domy? Alebo ste spoluvlastníci? AK dobre chápem zo zadania, tak vy máte vlastnú stenu domu (detská izba) a sused má vlastnú stenu (logia) - teda stena nie je spoločná, len sú hneď vedľa seba. Z toho usudzujem, že ide o samostatné objekty, každý v individuálnom vlastníctve. V takom prípade nepotrebuje tvoj súhlas na umiestnenie zariadení na svojom dome alebo stene. Len keby to bola aj tvoja stena, vtedy by si musel dať súhlas. AKo už hore bolo uvedené, nikde nie je uvedené, ako ďaleko môžu byť zariadenia. Bývate v radovej zástavbe, s tým, že budeš počuť hluk od susedov (zariadenia, hudba, TV, ...) si musela počítať. Teraz buď pôjdeš cestou dohody, alebo sa budeš paprčiť. Ja by som sa skúsil so susedom dohodnúť, či by ste nemohli nájsť spoločné riešenie, napr. umiestniť tú klimatizáciu na nejaké gumové podložky, aby sa vibrácie neprenášali do steny. Ak by si sa mu ponúkla, že s tým pomôžeš, myslím, že by bol k diskusii prístupnejší. Slušnou diskusiou človek dosiahne viac, ako útokom. Alebo zavolaj nejakým firmám, ktoré montujú klímy, či majú s odhlučnením skúsenosti. Keby si susedovi rovno povedala, že máš riešenie, neverím, že by sa s tebou nebavil. Ak chceš útočiť a riešiť to oficiálnou cestou, musíš mať v ruke niečo. Musela by si nechať odmerať hluk, či neprekračuje normy pre obytné priestory pri dennej prevádzke a nočnej. Nám tak raz merali hlučnosť vykurovania. Hluk síce bol nepríjemný, ale neprekračoval normu. Vyriešilo sa to vyregulovaním kúrenia.
Odpovedať
Domy sú vedené na katastri ako bytová jednotka 1/4. Zdá sa mi absolútne sebecké a bezohľadné voči susedom osadiť na takéto miesto klimatizáciu. Je absurdné, aby pre môj komfort znášali nepríjemné zvuky a vibrácie susedia. Ale to je len morálne a ľudské hľadisko a musím sa oprieť o legislatívu. S najväčšou pravdepodobnosťou si dáme odmerať hlučnosť a vibrácie, rovnako aj priepustnosť hluku použitého materiálu, a posúdiť odbornú montáž klimatizácie. Ďakujem za radu. Sme šťastní, že už je po lete :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Obnovujem tému. Prosím vás ako je to s klimatizáciou montovanou na bytových domoch? Situácia je nasledovná. Jedná sa o 4-bytovku. prízemie a poschodie po 2 byty. Naši si idú montovať klímu, bývajú na poschodí. Vonkajšie jednotky by mali byť namontované pod okná miestností, kde bude klíma. Susede to oznámili, neprotestoval. A dnes majú prísť montážnici a suseda pod našimi začala protestovať že ich dá na súd že im to nedovolí namontovať. Otázka, ako je to s montovaním klimatizácie na bytoch? Aké sú tam podmienky? A zháňali papierovo čo najtichšiu vonkajšiu jednotku, bola aj drahšia. Ďakujem.
Odpovedať
@kajo873 chybu spravili vasi. Mali si montaz dat odsuhlasit vsetkymi vlastníkmi pisomne, podat ohlasku na stavebne upravy, lebo sa jedna o zasah do fasady. Teraz tahaju za kratsi koniec. Mali by to zlegalizovat, ale moze sa stat, ze uz to ani nezlegalizuju ak im to nepodpisu zvysni dvaja susedia, s tretou asi ratat nemozu a oni o sebe hlasovat nemozu
Odpovedať
@kajo873 ak maju balkon, tak nech si daju vonkajsiu jednotku na balkon, aj tak to treba odpapierovat, ale na balkone to nie je take haklive pre susedov. Ak teda vôbec ta klima ide takto namontovat a ak vovec balkon maju...
Odpovedať
@zita19 No práveže s balkónom je problém. Ten majú zakrytý. Takže jedine tá fasáda. Hmm ako čítam na nete, tak hej spravili chybu. Tie súhlasy naozaj neriešili. Ale keďže suseda nemala predtým námietky nejak to ani neriešili. Keby sa ozvala skôr tak to riešia. Teraz prídu montážnici a nevedia čo dalej.
Odpovedať
@kajo873 a co strecha? Odvolajte montaznikov aj za cenu, ze im zaplatite vyjazd a rieste papiere,. Vyjde ich to lacnejsie ako pokuty od stavebného uradu a natahovacky po uradoch
Odpovedať
@zita19 Strecha, plechová neviem či je to vhodné riešenie na umiestnenie klímy a panelový strop. Neviem či je lepšie poškodiť strechu alebo fasadu.
Odpovedať
@kajo873 strecha plechová, šikmá alebo rovná ? prepojenie môže ist zo strechy ponad atik ak je rovna a potom do miestnosti cez stenu . nie cez strechu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Zdravim. Nik neriesil tento problem sporom na sude o ochranu vlastnickeho prava? Celkom by ma zaujimalo ako v tomto pripade postupuje sud, ci to individualne riesi sudny znalec alebo nie su naozaj nikde napisane regulativy ako daleko moze jednotka byt. Tiez poznam pripad, ked si sused osadil klimu rovno medzi domy, kde ma sused terasu, sedenie, jednotka je cca 2 metre od terasy suseda... takze im to osadil rovno na miesto, kde chce mat kazdy klud.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?