Vzdialenosť kotla od zásobníka na TUV

Ahoj, je nutne pri kombinacii plynovy kondenzacny kotol + zasobnik na TUV dodrziavat nejaku predpisanu vzdialenost? Kuknite na obrazok, mam v plane to povesat okolo komina. Technicka miestnost je uzka, cca 1,8 metra, stredom ide komin od krbu z vedlajsej miestosti. A nechcem aby rurky na prepojenie kotla so zasobnikom boli vidiet, tak ich obalim izolaciu a schovam do steny poza komin. Da sa to takto vyriesit? Neviem sice ci na prepojenie sa pouziva nejaka pancierova hadica, alebo obycajne trubky, netusim ani priemer.. Konkretne tato zostava http://www.kupelne-sanita.sk/predaj/v... A ak mate nejake ine riesenie/napady, podelte sa :) Dakujem moc
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@ppredĺžiť v pohode...akurát bude treba predĺžiť snímač teploty v zásobníku.
Odpovedať
Rúrky buď plastohliníkové 26, alebo medené priemeru 22mm... Kúrenár bude vedieť.
Odpovedať
Super, dakujem :) Pocitam, ze v pripade umiestnenia zasobnika pod kotol to plati tiez. Ze je jedno, ci ten kotol zavesim 2 metre od zeme alebo 2,5
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 nuž...kotlu zavesenému 2,5m od zeme sa servisák poteší :-)
Odpovedať
Vešať tak, aby bol prístup k dymovodu nad kotlom...
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 ale asi sa mýlim. Veď keď si ho sám kúpiš,sám zavesíš,sám dopojíš tak si aj zoservisuješ :-)
Odpovedať
@poliacik321 To som povedal obrazne :) Inak, ake teraz tak pozeram, ten kotol je "Závesný kondenzačný kotol na zemný plyn (propán) s odvodom spalín cez stenu." Ja potrebujem vyvod zvrchu, tak asi musim hladat iny. Jaaaj a tak som sa potesil ze som konecne nasiel
Odpovedať
@pavol_12 komin ide aj smerom hore:)
Odpovedať
@gkrivanek De to vidis?
Odpovedať
@pavol_12 A može byt vývod spalín z plynového kotla v tesnej blízkosti komína od krbu?
Odpovedať
@bubulka722 Pytas sa nad strechou? Neviem o tom ze by nemohlo. Dokonca existuju aj kominy s dvoma prieduchmi. A ja pocitam s pouzitim ekocentrickej rury na kotol. V podkrovi sa da potom odskocit roznymi kolenami, rozdvojkami, kde budem potrebovat. Taky je plan. Ak sa mylim, treba ma opravit lebo ja neviem. Nech na to nespolieham a hladam ine riesenie
Odpovedať
Bez obáv, kľudne koncentrickou rúrou do podkrovia a potom na strechu. Cez stenu dnes v novostavbe odvod spalín aj tak nemôže byť... :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 hmm, ja chcem dat kotol do priestoru pod chodami, komin/ruru vyviest cez stenu von a nasledne tahat az nad strechu. takto to moze byt?
Odpovedať
Tak áno
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám kotol vo výške asi 1 meter nad zemou, lebo tam mám vcelku nízky strop (2,10m). Meracie otvori sú tak vo výške cca 1,80m. To vpohode dostane :D Na prepojenie so zásobníkom mám 26mm alpex trúbky. Keď už sa tu o tom bavíme, možno by mi niekto vedel zo zaujimavosti poradiť... Tie trubky, čo idu z kotla do zásobníka sú na akom princípe? Cez nich sa kotol plní, alebo v nich len koluje horúca voda, ktorá ohrieva studenú vodu v zásobníku, ktorá natečie zo spodu? Zrejme to bude tak. Lebo mi to nejde do hlavy, lebo v návode ku kotlu písali, že keď vyčerpem vodu zo zásobníka, tak že kotol môže slúžiť ako prietokovy ohrievač.
Odpovedať
@megosoft "ked uz sa tu o tom bavime" a hned nato drb aky off-topic.
Odpovedať
@megosoft Tu ti najlepšie poradí @poliacik321, alebo @gashtaan .
Odpovedať
@megosoft Nechcú ti radiť, tak poradím ja. To záleží od toho, či fučí zo zásobníka, alebo nie. Ak áno, tak je to tak ako si myslíš, ak nie tak je to tá druhá možnosť. To záleží tiež od toho či sa jedná o ohrievač, alebo ochladzovač vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Čo či fučí? Zásobník má ešte svoju pridavnu špirálu 2kW
Odpovedať
Profilova fotka
@megosoft a aký máš kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Protherm Gepard Condens 25 MKO (to MKO si nie som istý). Zásobník je WE100ME... alebo ME100WE? :D Niečo také. Nepamätám presne.
Odpovedať
Profilova fotka
@megosoft tak ako Ti radiť keď ani nevieš čo máš namontované. Ach jaaaj. Predpokladám,že kotol si si kúpil sám a aj si si ho namontoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 Montoval kurenar. A kupil som sam po porade s dvoma kurenarmi a tu na fore
Odpovedať
Dobrý deň kto mi poradi chcem kupiť kotol ale chcem zasobník vody umiestniť vedľa kotla na zem ,lebo mi nevojde pod kotol Môže byť tak umiestneny či neni z rozpore z nejakym predpisom . Dakujem
Odpovedať
Kľudne môže byť... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@dedo758 Zdravím, stará téma, ale skúsim sa opýtať, ako ďaleko môže byť zásobník vody od kondenzačného kotla? Aby bolo jasné, prečo sa pýtam, kotolňa s komínom je plánovaná krížom cez celý dom od kúpelne a teda bojler by sme chceli dať čím najbližšie ku kúpelni, je tam možnosť ho dať do garáže, skrátilo by to vzdialenosť na polovicu (z 15 m na cca 7m) a teda či by mohol byť zásobník vody asi 7 m od kotla a čo by to znamenalo, nejaké straty...alebo čo?
Odpovedať
@guty1 bez problemov moze byt aj na 15 metrov,ale Problem je v stratach teploty na tu vzdialenost. Osobne to riesim medou a poriadnou izolaciou potrubia.
Odpovedať
@gkrivanek ďakujem za odpoveď, myslím, že straty by boli aj pri veľkej vzdialenosti zásobníka od kúpelne, takto získame aspoň čas príchodu teplej vody po otvorení kohútika...🙂
Odpovedať
Cirkulácia teplej vody tento problém celkom rieši. A teplá bude po otvorení kohútika hneď...
Odpovedať
@dedo758 tá cirkulácia ma celkom zaujíma, nik zo známych ju nemá, robí sa to iba cez čerpadlo, alebo aj nejako samospádom? Nedochádza k ochladzovaniu vody, keď stále cirkuluje?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?