Vyúčtovanie plynu 2012

Profilova fotka
Chcel by som v tejto diskusii rozvinut problematiku nakladov na prevadzku domu co sa tyka plynu, aby sme si mohli porovnat vyznam jednotlivych stavebnych "vylepseni" nasich hradov a zamkov. Hlavne z pohladu ich vplyvu na spotrebu plynu. No a samozrejme pripadne pouzit postupy a stavebne upravy ostatnych na znizenie spotreby plynu.
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
Vyuctovanie 2012:1876m3 (19589kWh) Celkom s DPH 1019,76E Rodinny dom 1950 hrubka stien 45- 50cm palena tehla obvodovy plast bez zateplenia Podlahy Ekostyren + Palubovka (2izby), Beton + Anhydrid (ostatne izby) Strop Isover 220mm Kotol Proterm Tiger 24, 45l zasobnik TUV, radiatory
Odpovedať
Novostavba uzitkova plocha pod 100 m2 30 porotherm + 8 cm zateplenie EPS radiatory kondenzacny kotol podlaha a stropy zateplene podla normy ( nie pasivny dom ) energeticka trieda C Rocny odber:860 m3, rocna faktura 530 euro
Odpovedať
Profilova fotka
my sme boli do hory na drevo :-D :-p
Odpovedať
rodinný dom 1960 ...101m2 Hrúbka stien 45-50cm pálená tehla, bez zateplenia podlaha, betón, dlažba, plávajúca podlaha starý 20r. kotol plynový 18kW, staré plechové radiátory celkom 1087€ s DPH tento rok som vymenil dva okná za plastové, vchodové plastové dvere a najväčšiu izbu zateplil z vnútra, tak som zvedavý čo to spravý
Odpovedať
Tak nic? Stavitelia novostavieb, pasivnych domov nechcu priznat ucty za plyn ci vsetci kuria a ohrievaju vodu elektrikou? Pripadne vsetci chodia do lesa na drevo?
Odpovedať
Profilova fotka
@poiuytrewq V pasivnom dome neni plyn ;-) :-D A zase povedzme si pravdu, ze tych pasivnych domov je asi zlomok a na modrej zo zlomka zlomok, aj to nemame ich dokoncene ;-)
Odpovedať
@poiuytrewq nemame v pasivnom dome zavedeny plyn.
Odpovedať
@maminnka veď načo by v pasívnom bol plyn, jedine tak do zapaľovača
Odpovedať
@fuhrich ved ja viem :) to niekto o poschodie vyssie vyzyval, aby sme priznali ucty za plyn :)
Odpovedať
@poiuytrewq nečakaj veľa odpovedí....podobnú otázku som zadala aj ja ,ale na elektrické kúrenie a len zopár ľudí bolo ochotných odpovedať ;-)
Odpovedať
@poiuytrewq tu mas cierne na bielom, ked tak velmi chces ;-) http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/j...
Odpovedať
Profilova fotka
Rád by som sa podelil no čaka ma prva zima v novom. Len by som chcel pripomenuť že nie každý kuri iba plynom...ale prikuruju napr v krbe drevom alebo peletkami...a to sú tiež výdavky...to by bolo dobre zhrnuť do sumára :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mariand Já nevím, už je tu plno podobných diskuzí, které se týkají nákladů na provoz domů. Většinou to rozpoutá plno vášní , ale celkově myslím, že je to o ničem. Podle mě to vůbec nejde porovnávat. Někdo topí na 19 st, někdo na 24. Někdo žije v teplé oblasti, někdo na horách. Někdo má krb a přitápí ještě dřevem, jiný ne. Když je žena např. na MD, topí celý den, ten, kdo se chodí domů jen vyspat, topí méně. Někdo se chlubí, že plynem netopí, neboť v NED nebo PD se to nevyplatí, ale už neřekne, jakou fa má za elektřinu. Někdo má TČ a vůbec nebere v úvahu jeho poř. cenu. Aby mělo porovnání nějaký smysl, musely by se srovnávat dva stejné domy, ve stejné lokalitě a se stejným život. stylem obyvatel. V úvahu by se rovněž museli vzít poř. náklady topné soustavy. Hledat úspory je sice pěkné, ale co mi pomůže, když zjistím, že soused protopí výrazně méně? Přestanu topit? To asi ne. Důležité je kdo staví novostavbu, aby se snažil o co nejúspornější řešení, starší domy se zase zateplit co to jde, vyměnit okna atd. Mimochodem od ledna nás čeká zase zdražení plynu i elektřiny (v ČR) a na Slovensku to asi nebude jiné. :-( Ale jestli ti to pomůže, klidně naši spotřebu napíšu: za 11 měsíců (bydlíme od listopadu) spotřeba zatím 921 m3 včetně TUV. Bungalov 230 m2, kraj Vysočina.
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 ja to beriem (vsetko co si napisala. Tuto diskusiu som zakladal hlavne kvoli tomu, aby si ludia vedeli priblizne porovnat pripadny prinos planovanych stavebnych krokov (zateplenie, vymena kurenia, okien, apod.) vo svojej kategorii. Nebudem predsa porovnavat novy bungalov s 30 rocnym domom. Napr. pokial by som nasiel prispevok, kde maju zatepleny starsi rod. domcek a ma rozdiel nejakych 200E oproti mne, tak zacnem zvazovat, ci ma vobec vyznam ist donejakeho hrubeho zateplenia z dovodu navratnosti (nie z dovodu zhodnotenia stavby). No a pripadne si s uvedenym clovekom upresnim ostatne info, ale to uz by bolo cez ip.
Odpovedať
@mariand Dobrý den. Zatepluje se, aby se uspořilo a jakékoliv zateplení přinese úsporu. Doba návratnosti vložené investice je natolik specifická záležitost, že je nepřenosná. Nicméně, všechno se dá předem spočítat, naprojektovat a podle toho projektu udělat. Klasickým příkladem byl dotační program Zelená úsporám v Česku. A nesrovnával se nějaký Váš dům s nějakým jiným domem, ale srovnával se Váš dům před zateplení a Váš dům po zateplení. Aby to bylo objektivní, tak se do výpočtu dosazovaly podmínky stanovené normami. Čili - žádná teplota interiéru +23 °c, nebo 19 °C. Návratnost do zateplení je při dodavatelském způsobu bez dotací v nekonečnu. I když obecně platí, že čím bude dražší energie, tím to bude dříve. Jistota je vlastní les, sekyra za dva zlatý i s topůrkem za tolar. Já jsem v rámci Zelené úsporám překopal barák. Nová okna, zatepelní stěn, zateplení stropu a částečné zateplení střechy, která tvoří strop v obýváku a instalace rekuperace. Investice cca 0,5 mega, dotace skoro polovina. Teoretická roční úspora nákladů ( cca 60 % ) při topení plynem je kolem 20.000. Návratnost je jasná.S těžkou bídou se dožiji toho bodu zlomu. Micméně, mám skoro nový barák. Za 250.000 Kč - neber to, že. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
novostavba 110m2 ; 10cm hrubka polystyren, 25cm strop mineralna vlna; kondenzacny kotol; kurime od februara + TUV a vyuctovanie do 18.12. - 6990kWh spalenej energie = 640m3 plynu = 420Euro. Myslim ze nie najhorsie :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
my mame po pol roku vyuctovanie.. prveho pol roka sme platili 50e ako preddavok potom nam zvysili podla odberu na 71e, teraz kurime minimalne...uzitkova plocha cca 140m2,kondenzacny, ohrev tepl. vody, zateplenie 10polyst, strop 30cm polyst+10cm vata.... tak som zvedavy co teraz nauctuju... ak to pocitam zeby sme nepresiahli 71e mesacne tak je to komplet na rok cca 60.5eur mesacne... ani netusim ci je to dobre alebo zle.. nebyval som v RD tak neviem posudit. Je to vela ci malo?
Odpovedať
Blbe,ale kazdy kuri inak...niekto na 20-21 a niekto na 24 stupnov Svokrovci:1970,dvojpodlazny,podpivniceny cca 160m2,stare okna,nezatepleny,plocha strecha,30 cm skvarobeton.2 rocny kotol Attack 25 stacionarny-stare kurenie spred 30 rokov 170€/mesacne ohrev vody el.boilerom
Odpovedať
@andyfoto pre istotu som pozeral foto domu lebo sa mi to nezdá. Prekvapuje ma fakt, že máme rovnakú podlahovú plochu, tehla pezinok obyčajná, zateplenie EPS 10cm, strop betonový bez zateplenia iba podhľady z SDK a podľa "odborníkov" tu na fóre by sme mali mať podstatne vyššiu spotrebu ako vy. Vraj hlavne pre ten beton. strop. V r. 2011 sme mali zálohy 65 E, v r. 2012 zvýšené na 70/mes. Sme 4 dospelí a kúrim permanentne (okolie Trnavy) bez útlmu 22-23 C . V tomto kontexte sú len dve možnosti a to že vy plytváte alebo že polemizovanie Ytongových a protibetonostropových expertov sú trochu prehnané. V každom prípade ak si písal objektívne pravdu (myslím že asi nemáš dôvod pozitívne klamať ako niektorí...) celkom si ma potešil :-) Inak domček je krásny, my sme odvahu na takú modernu nenašli :-)))
Odpovedať
Mám pocit, že všechny diskuze týkající se spotřeby tepla na vytápění a provozních nákladů na provoz domu jsou trochu zavádějící. Jak píše @ladajaskva, každý dům je specifický, stojí na jiném místě, jeho obyvatelé se chovají rozdílně. Stačí, aby se v diskuzi objevil někdo, kdo udá extrémně nízkou spotřebu(ať už skutečnou nebo smyšlenou) a rozpoutá to plno vášní. Ale podle mě je třeba si ujasnit priority - pokud chci např. bungalov s velkými prosklennými plochami, navíc někde v chladné oblasti a na nepříliš dobře orientované parcele, tak z něj asi pasiv neudělám. Stojí mi to za to? Líbí se mi takový dům a jiný nechci? Pokud ano, postavím ho, jak nejlépe to jde, a dál to neřeším. Nemohu ho pak ale srovnávat s patrovým domkem obaleným tlustým polystyrenem, s malými okny, postaveným na ideální parcele třeba na jižní Moravě. @andyfoto
Odpovedať
@andyfoto Krásný domeček, ať se dobře bydlí. :-)
Odpovedať
@zamotek Ešte si musíte ujasniť, koľko kubíkov dreva každý spálil. Vy ste tuším niekde písali minulú (?) zimu, že v krbe kúrite denne alebo takmer denne. Neviem, ako @andyfoto , ktorý má NED pri hornej hranici . Toto spálené drevo tiež zaváži. A aj spotreba TUV. Inak sa Vy dvaja neporovnáte, ak budete porovnávať len samotné platby za plyn.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr drevom sme kurili minulu zimu cca 4m3 sme kupili, tuto zimu sme kurili cca 7-8x aj to iba s drevom ktore bolo zo stavby. Zatial sme nekupili drevo, ale ak bude chladno dlhsie budeme musiet a zapocitat aj to tam. Zatial som pisal cisto spotrebu plynu na prevadzku domu, ani sam neviem ci je to moc ci malo...tazko sa porovnava s inym domom, ve;la faktorov
Odpovedať
@andyfoto Či je platba primeraná - skúste hodiť cifru z faktúry v kWh. Merač teplej vody nemáte (vodomer na teplú)? Ak nie, tak dajte údaj všetkej studenej, ktorú ste za rovnaké obdobie spotrebovali - použije sa odhad, že 1/3 bola TUV. Odrátame TUV,, ostane len plyn spotrebovaný na kúrenie. Ja som sa to včera spätne snažila dorátať, ale radšej som to sem nepísala, bol to len malý odhad - poukazoval na primeranosť platby.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr pockam na fakturu.. mala by prist v najblizsich dnoch potom napisem ak nezabudnem na tuto temu :D, co sa casto stava, lebo sa to tu strieda ako na beziacom pase. Kde najdem vodomer? :D :D :D ale vazne,... mame studnu z ktorej tahame vodu neviem zeby sme mali merace na vodu.
Odpovedať
@andyfoto Jaj, tak nič s tou vodou. Tak ma napadlo, či ste si nedávali merač teplej - kvôli informácii o spotrebe.
Odpovedať
@blacksr tento rok sme boli dosť zamestnaní takže romantiky bolo málo :-))) túto zimu sme zakúrili prvý raz na štedrý večer kvôli atmoške a návšteve z čiech a dnes zasa napriek teplu lebo manželka je rozčúlená že štyri várky vypratého prádla predsa nebude vešať na povale. Teraz obchádzam už druhý naládovaný sušiak a teším sa neskutočne z vnútornej vlhkosti 65% :-((( Takže po priložení nasleduje otvorenie okna v spálni a jedálni a vyjasnenie si pravidiel s manželkou že "takto sa to robiť nemá" :-))))) Myslím že som aj vtedy spomenul že spotreba dreva je malá, od roku 2010 máme dreva za jeden prívesný vozík 2x1,2m na výšku asi 60 cm tak to asi nie je nejaký silný bonus, či ???
Odpovedať
@andyfoto nebol som úplne objektívny, zabudol som pripočítať asi 6-7starých paliet čo zostali po stavbe. Aj dnes nimi kúrim už dve hodiny :-)
Odpovedať
@zamotek Máte betónový strop a na ňom nie je ani kúsok vlny? Naozaj mi nejde do hlavy, že by ste v dome cca 140 m2 vrátane TUV prekúrili za rok len cca 800-850 €. To drevo je samozrejme zanedbateľné. Čo si pamätám, tak ste niekedy písali, že na dreve fičíte hlavne... ale hľadať sa mi to nechce... možno si pamätám zle.
Odpovedať
tak dnes som pozrel na hodiny, chybaju nam 2 mesiace do roka co tu byvame a prestavujeme, stary barak steny 40 tehla +5cm zateplenie, 240m2 obytnej plochy, 4 ludia, 2 bytove jednotky v jednej sa temperuje na 19 stupnov od zaciatku zimy v druhej byvame cca 22 stupnov priemer , 2 poschodovy dom, v streche 26cm vaty + oddeleny stit dalsimi 16cm-hore ulozny priestor ;-) predavok sme si dali 160e sme v d3, od februara do teraz spalene na tuv a kurenie 2100 m3. Myslim ze este prizateplime na obvodove mury min 10 cm a vymenime okna na prizemi ktore sa rosia-podla mna su z baumaxu :-)+ zateplenie zakladov dodatocne kolko sa len bude dat aspon po obvode....
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?