Vysoké tepelné straty domu

vie prosim niekto poradit s vypoctom tepelnych strat?podla projektu mam tepelne straty vyse 9,2kW. Ked som si vsak daval robit cenovu ponuku na tepelne cerpadlo tak mi povedali,ze nakolko sa jedna o zateplenu novostavbu,tak tie straty su velmi vysoke. Preto by som potreboval poradit od niekoho kompetentneho,nakolko podla projektu mam navrhnute cerpadlo s vykonom takmer 14kW (A7/35) ale udajne mi staci 8kW(A7/35),co je dost velky rozdiel :-) ...dom ma nasledovne parametre: obvodove steny- porfix 375mm+ zateplenie polystyren 150mm okna- plastove 8komorove,izol.trojsklo podlaha- 100mm EPS, 60mm cementovy poter strecha- ISOVER vlna 40cm
Odpovedať
este doplnim ze vykurovana plocha je 140m2 + 36m2 temperovana garaz.
Odpovedať
@tomek108 Ja mám o 80m2 viac. Vypočítané straty mám pri výpočtovej teplote -11°C aj na tom záleží pre akú oblasť ti to rátali a aj aké teploty v miesntostiach. Mne vyrátali 10,5kW. Tepelné čerpadlo čo som oslovil viacerých dodávatelov tak mi núkali 9kW. Jeden mi aj spravil sám znovu výpočty a všetky postupy som si prešiel a vyrátal mi to na to 9kW TČ. Ale zobral som ten DAIKIN 11,5kW vzduch voda. Ešte nemám nainštalovaný. Ale lutujem som mohol doplatiť 150€ a mohol som mať 14kW. Lebo by som mal väčši udotáciu...
Odpovedať
@tomek108 ..bud vam tu budu odbornici triafat hodnoty od brucha...zadarmo..alebo zaplatite nejakých 30-50 E a bude to poriadne
Odpovedať
mne nejde velmi o cenovy rozdiel ale o to,ze ak bude cerpadlo predimenzovane,tak jeho zivotnost bude kratsia kvoli castym startom....preto chcem dat cerpadlo ktore bude zodpovedat mojim teplenmy stratam...a kvoli tomu potrebujem vediet ci su tepelne straty 9kW realne alebo to je prehnane.
Odpovedať
@pr tie straty 9,2kW mam praveze podla projektu na kurenie za ktory som zaplatil profesistovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomek108 tak kde je ten výpočet, tabulka len zhŕňa údaje, chýba tam tepelná strata vetraním, príprava teplej vody, je to veľmi zjednodušené. Podľa veľkosti okien a oblasti by sa mohla strata bez vetrania pohybovať od 5 do 7 kW. Zaráža, ako môže napísať TS obývačky 1397W a navrhnúť výkon kúrenia polovicu.
Odpovedať
@tomek108 neriesim nejako tc ale hadam za tie prachy maju nejaku regulaciu a nie len on/off. Tie straty sa pocitaju pri najnizsej vonkajsej tdplote podla regionu kludne -15, -18 ty kuris bezne ked je vion aj 0 alebo aj 5stupnov, takze to neni ze mas predimenzovane cerpadlo, ono je predimenzovane 90 % prevadzky.
Odpovedať
@jan45 obyvacku ma vykon2x 767w a stratu 1397w
Odpovedať
@tomek108 Odkiaľ máš že keď bude TČ predimenzované že bude zapínať vypínať a zničí sa skorej? Terajšie TČ majú invertorom riadené kompresory, takže idú na taký výkon ako je potrebný. Jedine čo ťa môže trápiť je vyššia suma ktorú zaplatíš pri silnejšom TČ. Ale ako som písal pri dotáciách by ma silnejšie vyšlo len o 150€ viac a to je pri tej investícii zanedbatelné. Škoda že som ho nedal
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 lenze ziaden dostupny invertor kompresor nema spodny vykon 0. Obycajne je to nejak 30 percent. Cize npr 10kW TC nepojde pod 3kW, 15kW TC nepojde pod 5kW. A ked ma dom 10kW stratu pri -10C pri 0 bude mat cca polovicnu. A dotacie nebanuj, TC sa dotuju len do 10kW, takze si usetril :)
Odpovedať
Jak podrobny je ten vypocet? Ja mam od projektanta vypocet TZ a ten ma 6 nebo 7 stran. Dum mame s podobnou podlahovou plochou, zatepleni 250 mm polystyrenem a TZ vysla pri -12 na 4kW.
Odpovedať
@mirekperrka Podrobny je asi tak ako sa mu ro chce rozpisat, vsak postup vypoctu ti nemusi davat ziadny, len vysledne hodnoty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell Jasne. Me slo o to jestli je to skutecne kvalitni vypocet TZ a nebo nejaky jednostrankovy odhad od firmy ktera to chce realizovat. I kdyz ted kdyz se na to divam tak 9,2kW neni zase tak moc pokud to bude bungalov.
Odpovedať
@mirekperrka urcite robia na pc kde maju vela veci zadefinovanych a prakticky nepocitaju nic len dosadia dake plochy a teploty. Myslim ze aj odflaknuty je +- pouzitelnmy nejaky ten kilowat hore dole,, svet sa nezruti.
Odpovedať
Tepelné straty odhadujem cca na 6-7kW (-15st.C) pre K=0,5 (koeficient strát vetraním pre RD podľa STN EN 12 831). To je aktuálna norma pre výpočet tepelných strát domu. Reálny koeficient strát vetraním je v paraxi nižší, cca 0,3, t.j. reálne tepelné straty budú cca o 1-1,5kW nižšie. (výpočet tep. strát podľa STN 12 831 napr. so SW ForfoxUniventa) Výkon TČ sa navrhuje (dimenzuje) na zápornú, tzv. teplotu bivalencie (Tbiv). Tá sa určí podľa klimatického pásma a ďalších zdrojov tepla v dome. Napr. TČ v tvojom dome musí zabezpečiť (samostatne, bez prídavného pomocného ohrevu) vykurovanie a prípravu TV do teploty Tbiv = -10st.C. Pre tvoj dom (6kW tepel. straty) a 4 osoby na TV tak bude potrebný výkon TČ cca 7-8kW (-10st.C). Potom sa hľadá vhodný model TČ, ktorý to splňuje.
Odpovedať
@maros955 dakujem velmi pekne za tuto odpoved :-)
Odpovedať
v casti projektu "tepelnoizolacny posudok" som nasiel tento vypocet...v projekte kurenia mam uz len napisane ze straty boli vypocitane na 9,2kw ale ziadny podrobny vypocet tam nie je.
Odpovedať
Podrobný výpočet je v odstavcoch 2 až 5: tzv. merné tepelné straty (W/Kelvin). Problém vidím v nadmerných tepelných stratách : 1) garáž - dvere, podlaha, strop sú počítané na normálnu vnútornú teplotu +20, ale ty ju budeš temperovať napr.na +10. To je rozdiel cca 1-1,3kW. 2) tepelné mosty - 33W/K t.j. cca ďalší 1,1kW. Reálne menej. 3) spomínané straty vetraním 108 W/K t.j. cca 3,6kW. Reálne okolo 2kW (K=0,3), s rekuperáciou ešte menej. 4) preto vyšla celková merná tepelná strata 301 W/K, čo pri rozdiele vonkajšia - vnútorná teplota 31 stupňov dáva uvádzaných 9,2 kW (301 x 31 = cca 9200W = 9,2kW). Spokojne môžeš odpočítať cca 2,5kW a hľadať vhodné TČ.
Odpovedať
@maros955 takze podla toho co si mi napisal bude stacit tep.cerpadlo 8kW tak ako mi odporucali...dakujem :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, Viete prosim vycitat z fotky aku mam tepelnu stratu domu? Je to posledna strana z energetickeho certifikatu. Je to tych 5,15 + 0,94? Cize cca 6kW? + mate niejake odporucania na tepelne cerpadlo? A aky vykon? Dakujem krasne za rady
Odpovedať
@jakub_kubko_lacko tu vidno iba celkovú dodanú energiu čiže 52kWh na rok a meter štvorcový vynásob to užitkovou plochou domu a dostaneš celkovú potrebu tepla na rok Z tejto hodnoty by som vedel vypočítať tepelnú stratu domu, čiže pottrebujem vedieť plochu a lokalitu (okres) kvôli referenčnej teplote na výpočet tepelnej straty domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural zastavanu plochu mame 170m2 ale dve poschodia cize 340m2. Ked odpocitam garaz technicku miestnost atd tak mi vyjde vykurovacia plocha okolo 280m2. Lokalita je Kosice. Dokazes to prosim vypocitat z tychto udajov?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?