Vysoká spotreba

Kto a ako by mi vedel zistiť, kde konkrétne sú v našom dome teplotné úniky. Mám pocit, že máme enormne vysokú spotrebu plynu (2340 m3) na podkrovný dom zastavaná plocha prízemie je cca 11x 9. Je pravda, že máme veľa veľkých okien, aj keď presklenie je situované na slnečné strany a kúrili sme kvôli malému na 24 st,. Napriek tomu sme na tom v porovnaní s inými horšie. Radi by sme to nejak riešili. Dom zateplený nemáme, je postavený z tehly 40-ky. Poraďte, prosím. Ďakujem.
Odpovedať
@mandika1 Tie steny - určite, lebo ich R je len 2,5-3 m2K/W. Potom podlaha a strop, šikminy. Tesnosť okien. Okná sú trojsklá?
Odpovedať
@mandika1 Chybaju podstatne informacie... rozmer domu nie je az tak podstatny ak neuvedies... ake su to okna - dovja alebo trojskolo, ako je izolovany strop (podkrovie), podlaha. 2340 m3 plynu je teda riadna palka - mate radiatory? kolko je spotreba teplej vody a pod.... Typ a vek kotla
Odpovedať
Takže skúsim odpovedať: Okná sú trojsklo, podkrovie je odizolované minerálnou vatou, radiátory máme, kotol je nový prietokový Panther. Spotrebu teplej vody neviem. Podlaha na prízemí sa nedávno menila, teda len dlažba a pd ňu sme dali len na dotvorenie pohody elektrické rohože, aby v zime nebola studená. Pokiaľ však viem, keď sa stavalo, tak tam dávali polystirén a nejaký poter.
Odpovedať
@blacksr A čo sa s tým dá robiť. Manžel tvrdí, že zateplenie by sa nám nikdy nevrátilo. A ak áno, čím zatepliť?
Odpovedať
@mandika1 Treba zatepliť tú konštrukciu, ktorá to má najviac "na svedomí". S podlahou neurobíte nič, to je jasné. Potom strop a steny. Najlacnejšie je položiť vlnu na strop - tak, aby tam bolo spolu cca 40 cm vlny. Ide o najlacnejšiu izoláciu a jej zabudovanie nič nestojí - pol dňa roboty. Potom steny - EPS aspoň 15 cm. Viac sa nevojde, keďže okná máte zrejme osadené na stred muriva (aby neboli "utopené"). Samotný EPS by stál 6 €/m2 pri hr. 15 cm. Plus lepidlo, zrejme lešenie, potom omietka - tieto položky sú drahšie... Manžel by to dokázal? Ak by mula byť firma, vďaka platenej práci to iste bude nerentabilné. Ohľadom zateplenia stien bude asi rozumné počkať, kým fasáda "dožije" a pri príležitosti opravy ju zatepliť.
Odpovedať
@mandika1 "podkrovie je odizolované minerálnou vatou" kolko je tej vaty... EPS v podlahe? kolko ... toto su dost zasadne informacie... ale kedze je to asi dom co ste uz vy kupili ... a neviete presne co a kolko tam je... tak ratam ze v strope nebude viac ako 20 cm vlny a v podlahe viac ako 5 cm EPS. S podlahou nespravite nic... Strop mozte cely rozobrat a prerobit aby ste tam dali viac vlny. Fasadu aspon 15 cm sedeho EPS ako pise @blacksr - odpor sten stupne skoro na trojnasobok... Kedze s podlahou nespravite nic... tak potom aspon 10 cm perimeter alebo XPS na sokel a zaklady... Su to veci co si trosku sikovny clovek spravi sam... ale material samozrejme nieco stoji... A potom ak mate krb... tak ho intenzivne pouzivat... teda o vasom pripade sa to oplati... Dalsia vec je ze mate radiatory... kedze pod dlzabu ste davali este el. rohoze... (co vam zvysi spotrebu elektriny)
Odpovedať
Ďakujem blacksr a mr79 za užitočné rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám termokameru môže zmerať kde to uniká najviac..
Odpovedať
na spotreba si myslim neni najhorsia a pametaj kazdy stupen naviac znamena 6 percent vyzsiu spotrebu a cim vyzsia teplota tak vyzsich 6 percent
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?