Vyše 50stupňov v podlahovke. Je to normálne?

Máme zatiaľ nezateplenú novostavu. Toto je naša prvá zima. Tušil som, že to bude náročnejšie, ale až takýto extrém som nečakal. Je to normálne, že keď chcem pri vonkajšej teplote -4 dosiahnuť v interiéri 22 stupňov, tak mi kotol púšťa do podlahy cca 50-55 stupňovú vodu? Ide o bungalov z Ytongu so stanovou strechou, obvodové múry 300 mm, strop Ytong ekonom 250mm. Zateplené nie sú ani múry, ani strop. Môže mi to nejak ovplyvniť podlahu? Myslím deformáciu alebo niečo také. Ak by prišli mrazy -20, tak sa asi budeme musieť vysťahovať, lebo 70 stupňov tam asi púšťať nemôžem.
Odpovedať
1
2
@1samson1 predpokladam, ze kotol je uplne zle nastaveny... urcite to nie je normalne. Nie je tam nejake "radiatorove" nastavenie od vyroby?
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 Ake mate prietoky v jednotlivych slučkach ? Otvoriť na max.
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1: co tak prestavit krivku ekvitermiky? teda predpokladam ze ta je pritomna... PS: kotol "nevie" o tom ci je dom zatepleny ci nie :-)
Odpovedať
@1samson1 Najprv by to chcelo typ kotla...
Odpovedať
@1samson1 mne to robilo tiez, ked som nemal zateplene. ked som zateplil, tak som si nastivil max. teplotu do podlahovky na 40 stupnov. ked v noci mrzne, tak mi dava aj 40 stupnov a vsade je 23,5 stupna. kuri mi to od 3 do 7 rana a 15 do 22 hodiny. Takze co najskorej zateplit.Minimalne strop
Odpovedať
@1samson1asi by bolo najlepsie odstavit ekvitermiku nastavit cez servisny kod maximalnnu teplotu vody v systeme a nechat to len na termostate.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ nezateplíte strop tak podlahovka vám interiér nevyhreje .
Odpovedať
ako tu ludia píšu, je nutné nastaviť menší sklon ekvitermickej krivky. Ekvitermická krivka hovorí o tom aká teplota vody vstupuje do vykurovacieho média/slučky v pomere k vonkajšej teplote. Ináč povedané : čím je vonku chladnejšie tým teplejšia voda do vykurovania. Na každom modernom kotli sa dá nastaviť sklon tejto krivky. čím ostrejšia krivka tým studenšia voda na výstupe z kotla. Toto je chyba dodávateľa kurenia/technikaktorý spúšťal kotol do prevádzky.
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 je to normalne pri takej konstgrukcii a je to problem , laminat vam isto znici
Odpovedať
JE potrebne nastaviť max teplotu vody ktora ide do podlahovky... ..
Odpovedať
Ako sa mozes nastahovat do baraku bez izolacie stropu? To mozes zaizolovat i v zime, tak to rychlo zaizoluj aby si neprekuril i izolaciu! Myslene cenu izolacie.
Odpovedať
@skleni To ako ekvitermickou krivkou poriešiš zníženie teploty vody a zároveň udržanie teploty v miestnosti 22 st.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pytajuci by sa mal hlavne vyjadrit aky ma kotol a ci ma vobec ekvitermicku regulaciu... nenapisal ani, aku dobu denne mu ten kotol do kurenia tu 50 stupnovu vodu vali, nemusi to byt cely den non-stop.
Odpovedať
@1samson1 ja nechápem kde sú vaši servisný technici! Furt sa tu rozoberajú problemy s nenastavenymi kotlami ,nefunkcnymi kúreniami. Čo to neriešite s tými čo si od vás peniaze zobrali! Je to ich povinnosť
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ale preco by mal byt problem v kotli ? Ten je navrhovany na zateplenu novostavbu. On ma 300 ytong komplet nezateplene. Mozno ma len tak tepelnu stratu, ze kotol nevidi inu moznost ako tam napraskat 50C. On sa totiz necuduje na 50C, ale cuduje sa nad tym, ze ak chce udrzat 22C, musi tam ist 50C. Aspon ja to tak chapem...
Odpovedať
vdaka za komenty. mam tam ekvitermiku, ta funguje, vonku je cidlo. vsetko ako ma byt. dovod preco som musel uz riesit stahovanie a nestihol som zateplit nebudem rozoberat. viem, ze to nebolo najlepsie, ale proste niekedy sa niektore veci nedaju. takze, znizit krivku by nepomohlo. ani obmedzit. to viem spravit, viem si aj manualne zadat kolko stupnov chcem do podlahy. ale keby islo menej, tak proste mi to nevykuri. ked je vonku napr. +8, tak mi staci aj takych 43st voda. Moje otazky boli v podstate dve: 1. ci to "nezateplenie" moze urobit az taky velky vykyv. to mi bolo zodpovedane, ze ano 2. ci to nemoze poskodit nejak podlahu. lebo som cital uz kadeco. zopar odpovedi na vase otazky: Kotol Rotex GCU compact 500 + solarne panely Tych 50 tam nejde nonstop, obcas si to vypne a potom opat zapne.
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 samozrejme ze to nezateplenie moze byt dovod. Tvoja tepelna strata je mozno niekolkonasobne vyssia ako projektovana. Vykon pidlahovky je dany jej teplotou. Ako bola pocitana na zatepleny dom pri 40C, je logicke, ze kotol musi ist s teplotou vyssie. 50C by podlahovku podkodit nemalo, ale vyssie by som nesiel a dokuroval inak (drevo, elektrina) a zmieril sa s cenou za to.
Odpovedať
@1samson1 a co mas hore na strope? mas to zaliate betonom alebo tam mas dreveny strop a vidis odspodu len stesnu foliu? Neviem ako vyzera nezatepleny strop ak tam uz aj byvas...
Odpovedať
@sysell pisal som, ze strop mam ytong ekonom. cize zelezobetonove nosniky a vyplnene ytong vlozkami s hrubkou 250mm. beton je okrem nosnokov iba v spojoch, cize v podstate taka sietovina
Odpovedať
@majkoj vdaka za odpoved. nemyslel som znicenie podlahovky ako trubiek. skor podlahy. cize bud ci sa nemoze zdeformovat beton, alebo nejak vydut alebo zdeformovat laminat.
Odpovedať
@1samson1 to neni az take zle aby to nevladalo vykurit, straty budu velke ale nie katastrofalne, nastav ten kotol, ak vravis ze nejde stale a vypina sa tam vidis ze to vykuri...
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 tepelné straty stropom máte extrémne vysoké, ako píše majkoj sú viac ako 3x vyššie, ak toto projektant navrhol, musel navrhnúť aj min 20 cm dodatočnej izolácie. Vyzerá to na rovnú strechu, ak tam už aj je fólia, sú konštrukčné schémy, ktorí sa dajú použiť na dodatočné zateplenie. Izolácia fasády to nezachráni. Máte EC?
Odpovedať
@1samson1 aku teplotu ma spiatocka? Podlaha je tepla vsade? Zavzdusnene to nemas?
Odpovedať
@kriloter spiatocka ma teplotu cca 39st. zavzdusnene to nie je, to sme uz riesili. a teplota nie je rovnaka vsade. ale to je iny problem. do jednej izby mi dali viac bm trubiek ako bolo v projekte. lebo ze je rohova, tak aby sa tam viac kurilo. ale ma to evidentne opacny efekt, lebo cesta mensieho odporu si voli ostatne okruhy. samozrejme hram sa s prietokmi, v danej izbe je naplno otvoreny a v ostatnych skrtim. ale ked nie je slnecny den, tak tam nedokazem dosiahnut viac ako 19 stupnov.
Odpovedať
@jan45 nemam rovnu strechu. toto je len fotka z obdobia pred montovanim krovu. izolovat strop budem do vysky pomurnice (na fotke este nie je), co je cca 40 cm. a samozrejme to chcem riesit cim skor, len som to este nestihol a preto moja otazka ci to moze byt az taketo extremne
Odpovedať
50 stupňov je naozaj hraničných. Ja mam nastavených 48 ako hranicu, kedy to je vyhodnotené ako chyba a kotol sa vypne. Pri -15 ide do podlahy 42 stupňov, pričom kúrime na 23.
Odpovedať
Neviem co je na tom cudne, mas proste take obrovske straty (hlavne stropom), ze aby si v interieri udrzal tych 22 stupnov, musis mat v podlahe 50. A povedal by som ze to moze aj negativne ovplyvnit podlahu.. Ak nemas kde byvat, isiel by som na 2 mesiace do podnajmu, kym bude vonku teplejsie. A ak kuris elektrinou, tak to vyjde mozno aj lacnejsie :-p
Odpovedať
@1samson1 ano moze to byt take extremne. Nic iné za tým nehladaj.
Odpovedať
@1samson1 máš projekt kúrenia s vypoctom a nastaveniami?
Odpovedať
@1samson1 byvam v kocke 80 roky strop bez izolacie panel, teraz je len cca 5 cm a ziadne katastrofy nie su. Mas velku sratu ale nie aby bo treba faki teplotu, podlahi mas aku? Ved to uz musi byt na dotyk tepla.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?