Výrub lesov

Profilova fotka
Dnes som po dlhšej prestávke išiel so synom do lesa na huby a to čo som tam videl to bolo strašné.Aj keď som kúrenár ale normálne by som zakázal kúriť drevom,aspoň tam kde majú plyn.Ľudia spamätajte sa, ved dnes existujú úsporne kotle to Vám nieje ľúto tej prírody. ]-(
Odpovedať
nase lesy nie su vyrubane kvoli tomu, ze sa kuri, ale kvoli tomu, ze predavame kopu dreva do zahranicia za babku
Odpovedať
kvp: Kúp si les a zriad si tam aj hríbove pole. Čo ťa do cudzieho?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ty si riadny drbo kamarat
Odpovedať
@radopp @brut Odporucam ist pozriet teraz na okolie Certovice, holorub na neskutocne velkej ploche, volakedy som tam stal aby som sa pokochal krasnou prirodou, dnes ked miniete Hybe az do Podbrezovej idete po mesacnej krajine. radopp to s takym pristupom nech kazdy si moze na pozemku zriadit skladku nebezpecneho odpadu, ci spalovnu odpadu a pod.
Odpovedať
oscipovsky: Zakaz rubania stromov je iba v narodnych parkoch a podobnych uzemiach. Chod na turistiku do Tatier a uvidis skutocne stromy. Zaplatis si za to, ale nic nie je zadarmo. Co ti brani kupit si par hektarov v okoli a zalesniť?
Odpovedať
Na Slovensku plati etat, t.j. moze sa vytazit cca take mnozstvo ake je predpokladany rocny prirastok dreva na SVK, co je cca 3 mil. kubikov dreva. Bohuzial mafia v politike, zaujmove skupiny tlaciace na Lesy SR a pod. to veselo pokracuju. Na tazbu potrebujete povolenia a opakujem keby si kazdy mohol na svojom robit to co vynasa tak sa mozme zaclenit do nejakej Africkej ci Juho-Americkej unie. Ak niekde vytazite velke mnozstvo stromov, mozte zasadne zmenit vodno-odtokove pomery. Podobne je to aj pri tazbe rudy, v Kremnici su vlastnikmi parcely Ti co chcu tazit, ale to este neznamena ze mozu tazit. Neviem si dost dobre predstavit odstrel par kilometrov od mesta. Tieto liberalne pristupy su prezitok.
Odpovedať
Myslim ze tazba dreva patri pod regulovane cinnosti, ci nie? Stat to asi nejak obmedzuje ale realita je asi niekde inde. Druha vec je to, ze vieme kto a ako u nas prichadza k podobnym majetkom, lesom, fabrikam... a zaujem takehoto cloveka je co najviac vytazit a predat a do smrti to stihnut prezrat. Takze Radopp: nejde o to ci je zakaz rubat alebo nie je, ale AKO. Mozno az ti spravia obrovsky holorub nad chalupou, tak ta prvy lejak predvedci.
Odpovedať
Ja si vysadím vlastný les a inak mi je šum a fuk čo je ďalej.
Odpovedať
Profilova fotka
@kvp @brut Presne o tomto som sa v lete rozpraval s pilcikom, co nam doviezol drevo. Jeho odpoved na sucasne mnozstvo tazby bol siroky usmev a par viet (zhrniem). Ked fungoval Tatranabytok a Mier, to bola realna tazba dreva, tisice a tisice kubikov dreva. Drevo sa zvazalo na vlakovych supravach a nie ako teraz na par kamionoch. Teraz je to len take prerezavanie. Podstatna je tiez opatovna vysadba, ale to si uz riesi kazdy vlastnik lesa sam. Cize len tolko k dnesnemu vyrubu, teda nie to co sa vyrube ale hlavne ci ty vlastnici tu horu obnovia novou vysadbou.
Odpovedať
@radopp ty si asi spadol dnes z mesiaca v tatrách ani nizkych ani vo Vysokých dnes nenájdeš jeden poriadny strom , je to samý holorub , čo nevymlátilo to požral lykožrút, a nakoniec vyhorelo , tak ostala mesačná krajina denne to vidím nemáš ani o čo oči opreť
Odpovedať
Chodiť po cudzích lesoch musia len panelákoví ľudia. :-) Iba časť Tatier spadla, sú miesta kam sa dá ísť na túru. Víchor a lykožrút robia dobrú prácu, zničia umelo vysadené smreky v národnom parku. Treba tam nechať vyrásť pôvodný zmiešaný prales.
Odpovedať
no na turistiku tam ísť môžeš dokonca aj vidíš viac ako niekedy len ten les tam už nevidíš,pravdou je že najmenej bolo postihnuté víchricami časť rudohoria pri dobročskom pralese,ale maj všade prales, ked tam nemôže nik,k čomu tam vlastne je??? toto legislatíva nedomyslela,malo by sa zmeniť aspoň náučné chodníky regulovateľne a zarábať ako v poľsku
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Niekde som cital, ze Slovensko je sebestacne co sa dreva tyka. Vraj keby sme vsetky domy stavali z dreva a vsetci kurili drevom bolo by to v poriadku - AK by sa samozrejme obnovoval les a prebiehala by normalna vysadba. To by, ale v politike nemohli byt hamizni pazravci a nepredavali by nase spolocne bohatstvo za lacno do zahranicia, kde si svoje lesy chrania! Nase lesy a priroda je ten jediny prirodny zdroj, ktoreho mame dostatok (zatial). Sanca nasej krajiny na prosperitu je len a len v prirode. My nepotrebujeme tazky priemysel, ale zlepsit sluzby a prilakat turistov... No to asi este vela vody pretecie... A co sa tyka lykozruta, tak tu mame velke stastie... Ved mame toho najvacsieho odbornika na lykozrutov na svete - pana Varehu :)))) ten s nimi nakrmi bazantov a bude :-)
Odpovedať
@kvp @brut @radopp @oscipovsky @duzu @vovo Mila debata :-) A celkom romanticke nazory tu odzneli, ze kvp.. :-) Les je hospodarsky priestor a ocakavat ze na Slovensku budeme mat lesy v style pralesov je utopia a nezmysel. Obavam sa ze nasi lesni hospodari vedia velmi dobre, ako to treba robit, ale vacsinou sa to tak nerobi. Lesy SR su jedna velka mafia, co mi potvrdilo mnoho zainteresovanych. Na Slovensku su miesta, kde sa robi lesne hospodarstvo spravne a holoruby sa mu vyhybaju - tento rok som napriklad videl lesne hospodarstvo na Muranske planine. Pekna praca... K tej Certovici - to uzemie bolo kalamitne napadnute a chore. Je to vysledok monokultur tak typickych pre Slovensko. Potom je uz len jediny sposob, ako zachranit aspon nieco - a to je holorub. Otazne je, komu to takto vyhovuje!!!!
Odpovedať
@matorado ved to keby sa boli ihned zrezali a odtiahli napadnuté stromy mohlo tam kopu zdravých zostať, len pokiaľ sa na ministerstvách dohadovali ,tak sa už nemali o čom všetko napadnuté a nakoniec požiare a dnes mesačná krajina
Odpovedať
@duzu Je mi do placu, ked take vidim. A mam chut postavit zodpovednych jedincov k muru... Lebo da sa s lesmi tak nakladat, aby bolo aj dost dreva, aj kvalitneho, aj na kurenie, aj na nabytok a papier, pri zachovani estetickych a ekologickych poziadaviek na krajinotvorbu. Mam pochodene nemecke predhorie Alp. Jasny dokaz...
Odpovedať
@matorado Kup kus lesa v Nizkych Tatrach, su tam lacne a ekologicke pozemky, a pestuj si tam čo chceš.
Odpovedať
@radopp to ti kto povedal že tam môžeš pestovať čo chceš
Odpovedať
@duzu Platí princíp prezumpcie neviny. Ktorý zákon ti zakazuje pestovať čo chceš?
Odpovedať
@radopp Nie princip prezumpcie neviny plati, ty saso, ale zakon o lesoch, 329/2005. Tu sme v Europe a nie na divokom zapade ;-) Uz sa prosim dalej nestrapnuj, Rado...
Odpovedať
@radopp Mne statne lesy bez mojho povelenia vyrubali kus lesa. Vlastnictvo nepomoze. Ked som zistil tento trestny cin, tak mi ponukli minimum penazi.
Odpovedať
@mixal11 V prvom rade musíš na svojej pôde bývať a oplotiť ju. Stačí živý plot z energetických drevín. Trochu si budeš dopisovať s úradmi, kým pochopia že ich do toho nič nie je. :-)
Odpovedať
@mixal11 Závažnosť deliktu sa posudzuje na základe dôkazov. Môžu tvrdiť že to vyrúbali omylom a ponúkli ti finančnú kompenzáciu. Máš to nejak zdokumentované? Fotky, GPS, svedkovia?
Odpovedať
@radopp tys spadl z měsíce přímo na hlavičku. tvých 301 příspěvků se dá rozdělit stejným dílem na provokace, kraviny,nejapnosti, arogantní tuposti a pod. Kup si sombréro a jeď přednášet na Kubu, jak se všechno má dělat. Slovensko je pro tebe malé.
Odpovedať
@ladajaskva vojak, policajt alebo privatizér. všetko sa dá lahko priamočiaro, bez dlhémo rozmýšlania. stačí kúpiť, vysadiť a rúbať, alebo si tam dať túru. ako keď človek zaseje trávu v záhrade alebo kukuricu
Odpovedať
@radopp - oni sa k tomu priznali, vraj omylom. Akurat davaju uplne smiesnu kompenzaciu
Odpovedať
môj amatérsky názor: zabezpeč si písomné priznanie a zdokumentuj škody, ak to stojí za to, žiadaj na súde vyššiu kompenzáciu, ak dokážeš že to bol úmysel, tak žalobu za krádež, dnes je za to väzenie
Odpovedať
nám tiež vyrúbali nejaké tie stromy v lese. Našťastie sme boli na prechádzke, keď sme si všimli ako pekne je strom pripravený orezaný už ho len odtiahnúť. Keď už niekto za nás urobil toľko roboty tak som si dal tú námahu ho domov dotiahnuť nech neostane pre nejakch zlodejov. Nanešťastie spilili kvalitný strom, ktorý som ešte chel nechať rásť. Odvtedy chodím do lesa o dosť častejšie. Inak čo sa výrubu týka tak ja kúrim drevom a ked potrebujem zotnem si a nasadím nové stromy ved na to sú tam vysadené, teda v primeranej miere.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
za holu čertovicu pani moze kalamita a nie cieleny vyrub, vyvalalo to tam nakomplet, tak ako vo Vysokých Tatrách vyššia moc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?