Vyregulovanie vykur. sústavy - radiátory

Ako najlepšie vyregulovať radiátory aby sa z každého vracala rovnaká výstupná teplota? Lebo sa mi zdá pri dotyku rukou že radiátory ktoré sú ďalej od rozdeľovača, tak sú na spodu chladnejšie ako tie bližšie. 1) Priškritiť to na spiatočkových ventiloch pri radiátoroch? 2) Priškrtiť na spiatočkách na rozdeľovači? 3) alebo to škrtiť na vstupoch rozdeľovača, a orientovať sa podľa prietoku?
Odpovedať
Zacni od toho radiatora co je nejdalej. Ten nechat celkom otvoreny a zacni postupne po troche priskrcovat ostatne smerom k rozdelovacu na spiatocke.
Odpovedať
@ludo65 takže to mám priškrcovať spiatočky na rozdeľovači?
Odpovedať
@stastnyjim Nie na spiatočkových ventiloch pri radiátoroch
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim Ahoj, prečo chceš mať rovnakú výstupný teplotu?? :-S Pokiaľ chceš len vyregulovat teplotu v miestnostiach tak najideálnejšie je mať termohlavice na každom radiátory. Pokiaľ ich nemáš tak začni od tej najvzdialenejších k rozvadzaču, tam daj plny prietok a ostatné musíš postupne uberať. Uberaj na rozvadzači a nie na radiátory. Tie ventily na radiátory slúžia na odstavenie vetvy aby sa nemusel vypúšťať celý systém.
Odpovedať
@stastnyjim to nedosiahneš aby mala spiatočka na každom radiátore rovnakú teplotu , musel by si mať všetke radiátory rovnaké a tiež všetke miestnosti s rovnakou TS, a to nie je v žiadnom dome a k čomu ti je to vôbec dobré? nie je jednoduchšie zabezpečiť aby si mal v každej miestnosti tebou požadovanú teplotu vzduchu v čase?ja ju istotne nemám rovnakú stále pre celý dom, teraz je jasno a južné miestnosti už nekúria vôbec, dom treba natočiť tak aby mal denné miestnosti na juh, spotrebu mám teraz takmer o polovicu nižšiu , a to bolo ráno pod-10st ako ked je celý deň hmla a teplota 0 st.
Odpovedať
@logo22 pretože keď nebudem mať rovnakú výstupnú teplotu z radiátorov, tak na tom najbližšom radiátory bude miestnosť prekurovať a na tom poslednom zasa nebude stačiť teplo. Termostatické ventily aj hlavice mám. Na spiatočkových na radiátoroch sa tiež dajú nastaviť. Ale ďakujem obidvom, budem to škrtiť jednotlivé radiátory na rozdeľovači.
Odpovedať
@duzu ja sa pýtam preto lebo fyzike kvapalín nerozumiem. Áno všetky radiátory sú rôzne veľké a pri rovnakom tepelnom spáde majú rôzny výkon. Pretože aj miestnosti majú rôznu tepelnú stratu. Príklad: vstupná vodu na kotli mám nastavenú na 65´C, a ale na spodu v strede každého radiátora je rozdielna teplota. A aj na výstupe z každého radiátora by mala byť rovnako teplá voda, nie? Však preto sa vyregulovávajú vykurovacie sústavy aj v panelákoch. A ďalšia vec je že napr. z najbližšieho radiátora ide napr. 50´C ale z toho najvzdialenejšieho ide napr. len 40´C, čiže ten daný radiátor nedodáva toľko tepla čo potrebuje daná miestnosť, nie? A ešte aj kotol potom skôr vypne, kvôli tomu že dostane z prvého radiátora teplejšiu vodu. Či nesprávne to chápem?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim keď máš termostaticke hlavice tak nastav tie....rozdeľovače nechaj na max. Tie spodné ventily na radiatoroch sú len na odstavenie systému....tipujem že tam máš guľové ventily, tie pootočíš o 90° a máš buď zavreté alebo otvorené. Nie sú vhodné na jemnú reguláciu.
Odpovedať
@logo22 nie normálne ventil do spiatočky, guľové som nechcel. @duzu a ešte podotázka, ako viem že mi ventil do spiatočky namontovali správne, keďže nie je na ňom šípka? či je to jedno? Lebo na termostatických ventiloch je šípka prúdenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim pokiaľ tam nieje smer (šípka) tak je to jedno. No o čo sa týka nastavenia otvor ich na plný prietok. Teplotu v jednotlivých miestnostiach si nastavia tímy termoventilmy. Teplotu spiatočnej vody vôbec nerieš...ako už písal @duzu záleží to od veľa vecí. Kotol dohreje vodu na potrebnu teplotu. Ešte otázočka, aké máš obehového čerpadlo a kotol ??? To ma tiež vpliv cirkuláciu vody
Odpovedať
@stastnyjim najvzdialenejší radiátor musí mať vyšší výkon = väčšia plocha , väčší radiátor priškrtíš, no malý má nedostatočný výkon,lebo tam je najchladnejšia voda a čerpadlo musí mať dostatočný výkon a rýchlosť na cirkuláciu i v najvzdialenejšom, musí byť rozdiel teploty vstup-výstup
Odpovedať
@stastnyjim Ja som na to isiel na chalupke sproste sedlacky. Myslim ze si zbytocne komplikujes zivot. Podla mna skor ako strtenie je dolezitejsie umiestnenie termostatu. Ja som to dal do jedalne kedze je to centralna miestonost s vela dverami a je tam relativne najchladnejsie ( nechcel som to davat do obyvacky lebo tam si casto robim pohodu u krbu ) . Ked je to v najchladnejsej miestnosti ostatne priskrtis na pozadovanu teplotu normalne hlavicou. Nic komplikovane a funkcne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim el kotol môžeš nastaviť na okamžitý výkon a tým i teplotu vody tak aby čo najmenej cykloval, teplota vody môže byť akákoľvek, nikdy nedechtuje, nemá čo.ja mám predimenzované radiátory na terajšie zimy, niekedy bolo i pod-30, minulú zimu som mal asi 3x -15 stC a ostatok zimy teplý, tak mi stačí teplota vody i 40 st a kotol ide na polovičný výkon pri -10 asi 5kW pri teplote do -5 stačilo na 3 kW
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?