Vyregulovanie rozvodov teplej vody

Na poslednej schôdzi vlastníkov v bytovom dome nás správca upozornil že podľa zákona, domy ktoré sú napojené na centrálny zdroj tepla musia mať okrem vyregulovaného kúrenia aj vyregulované rozvody teplej užitkovej vody vč. ich zaizolovania.. Máme to vraj stihnúť max. do 2 rokov. Máte niekto s tým skúsenosti? Prejavilo sa to nejak na nákladoch na TUV a kvalite jej dodávky? Ako dlho taká akcia v paneláku trvala a aké boli obmedzenia počas realizácie?
Odpovedať
na nákladoch ani nie , ale v bytoch vzdialenejsich od vstupu potrubia je teplejsia voda-- my máme aj kos-ku
Odpovedať
Co znamena vyregulovane rozvody TUV? Vsak tie su hotove co mas prerabat stupacky ci ako?
Odpovedať
@sysell vraj podobne ako kúrenie. Aby vraj všetci mali teplú vodu bez nutnosti dlhého odpúšťania.
Odpovedať
@vrajmantak kos-ku????? -čo je to?
Odpovedať
Udajne všetky domy napojené na jednu výmeníčku to musia urobiť naraz. Inak to nebude fungovať. To som zvedavý ako a kto to dohodne a zorganizuje keď je tu viac správcov.
Odpovedať
to spravca dal do nášho baráku do baraku ide tePLA voda z CTZ A OSTATOK DOHREJE ELEKTRINA je kurenie tak ako treba a tepla voda tieš, úsporu nejak necitim .ani nárast a odpušťat vodu- ved tepla je stale v obehu spolocny ch rurach. čo je za vodomerom je v tvojom byte takže s tym nic sa neda urobiť
Odpovedať
Profilova fotka
Robím v branži 50 rokov, ale toto som ešte nepočul. Rovnaká teplota sa dosahuje cirkuláciu, tá je za výmenníkom, takže vonkajšie rozvody (privod) na to nemajú vplyv. Správca tomu nerozumie
Odpovedať
Nič nemusia robiť všetci naraz, kľudne postupne každý dom... Ide o to, že k stúpačkovému uzáveru cirkulácie teplej vody sa domontuje regulačný ventil - závisí od výrobcu a projektanta, aký navrhne - ktorý vyreguluje rozvody teplej vody napr. tak, že keď sa cez spomínaný regulačný ventil vracia voda ohriata na XY °C, tak sa ventil privrie (nezavrie celkom) a voda cirkuluje v ďalších stúpačkách, až kým nebudú privreté všetky stúpačky a zbytočne necirkuluje teplá voda v potrubí. Po ochladnutí sa reg. ventil znovu otvorí, voda precirkuluje... a zasa dookola. Prípadne sa do potrubia montujú tzv. clony, ale s tým nemám skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@neprd vyregulovanie teplej vody je bežná vec, hlavne u bytových domov, kde je zložitejšia sieť a teplá voda má tendenciu byť skratovaná bližšími rozvodmi cez cirkuláciu. priškrtením bližších odberov teplej vody termostatických ventilom sa dosiahne dostatok prietoku pre vzdialenejšie odbery a tým bude garantovaná požadovaná teplota teplej vody i vo vzdialenejších odberoch.
Odpovedať
@neprd kos-ka je asi DOSka - domova odovzdavacia stanica :) @jan45 nie vsade maju na domoch vymeniky. U nas take nieco urce nemaju. Domy su napojene rovno na hlavny privod.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe domové KOST,OST,DOS... :-) sa dávajú pri modernizácii sústav, kedy sa do centrálnej odovzdávacej stanice tepla dá hlavná kompaktná výmenníková stanica, pričom v rámci rekonštrukcie vonkajších kanálových rozvodov tepla štvorrúrkových teplovodných 2xÚK,2xTÚV sa nahrádzajú bezkanálovými rozvodmi s dvomi potrubiami. Lokalizuje sa tak príprava vykurovacej vody a TÚV do každého bytového domu zvlášť, zefektívni sa prenos tepla dvojrúrkovou sústavou, a úplne sa "vykuchá" stará hlavná odovzdávacia stanica, čím dôjde k úplnej minimalizácii zabratého priestoru, tým pádom sú ostatné priestory OST vhodné napr.na prenájom.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe v každom bytovom dome bude tak malá kompaktná OST s parametrami nastaviteľnými podľa požiadaviek konkrétnych obyvateľov bytového domu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
kto ma v bytovke tu KOST? spokojni? naklady za teplo a vodu klesli?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
KOST, DOST, DOS, OST = kompaktná odovzdávacia stanica tepla - jednoducho domová výmenníková stanica tepla. Má význam ked sa robí rekonštrukcia centrálneho zdroja (CZ) tepla - zo "štvortrubky" na "dvojtrubku". Starý štvortrubkový systém - do bytovky vám idú 4 rúry - prívod UK, spiatočka UK, TÚV a spiatočka TÚV (cirkulácia TUV) + samozrejme SV (studená voda). Ked sa rekonštruuju CZ, tak do bytovky idú už len 2 rúry - prívod z kotolne a spiatočka - vykurovacia voda (VV) Z tejto vykurovacej vody potom KOST robí kúrenie a zo SV sa robí TUV. Odpadajú najmä straty tepla na starých rozvodoch cirkulácie TUV a straty na starých rozvodoch UK.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?