Vyregulovanie podlahovky

Profilova fotka
Ahojte, akurat riesim vodu a kurenie. Kondenzacny kotol 2-14kw s ekvitermikou a podlahove kurenie.. zaujima ma, ze ci mam do kazdej izby a teda pre kazdy okruh dat cidlo s termostatom aby som vedel kazdy okruh doregulovat takto, resp. ci to bude takto mozne aj pri ekvitermickej regulacii.. (kotol bude asi baxi). Resp. co odporucate vy na bungalow cca 100m2 a 2dospeli a jedno batola zatial. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@soichiro pravdeopodobne každý projektant Vám nakreslí a montér urobí takto komplikované kúrenie, ale treba si zvážiť aká zložitá bude prevádzka a čo treba regulovať. Keď si pravdivo odpoviete, zistíte, že 100m2 nie je plocha, kde sa budú lokálne vyskytovať rozličné teploty, ak máte dobre navrhnutú dipozíciu a oddelenú dennú a nočnú časť, môžete si na každom jednoduchom rozdelovači nastaviť prietoky a teda aj teplotu. Podlahové kúrenie má vysokú zotrvačnosť a skoková regulácia nie je možná. V dobre urobenom projekte je aj výpočet prietokov, po ich dosiahnutí už moc zmien nepotrebujete.
Odpovedať
Profilova fotka
@soichiro - dnes nie je problem mat v kazdej izbe termostat a kaskadovo riadit otvaranie jednotlivych okruhov podla potreby, otazkou je ci si ochotny celu tu srandu zaplatit. Ak vyuzivas cely dom a mas len 1 teplotnu zonu (co ma 90% ludi), tak vies cele nastavenie riesit jednoduchym priskrtenym okruhov na rozdelovaci tak, aby teplota v spalni bola o 1-2K nizsia ako teplota povedzme obyvacky. Zakladom je dobry TZB vypocet, s vypoctom TS pre jednotlive izby a spravnym navrhom okruhov, ich dlzky, DN podlahovych potrubi a ich tvaru a rozostupu. To vsetko vychadza aj z urovne zateplenia a TS budovy, ktoru musis vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
toto vsetko mam spravene v projekte, akurát ze kurenar na to pozeral a hovori, ze to sa bude zle regulovat a ze preistotu mam dat pre kazdy okruh termostat keby mi nahodou prekurovalo alebo nestihalo dokurovat nejaku izbu.. ja chcem konstantnu teplotu v celom dome 22, kuchyna, kupelka, technicka pmiestnost aj satnik su na severe, spalna, detska a obyvacka na juh.
Odpovedať
Zónová regulácia pre tvoj dom bude cca 500€. Ak sa ti to vidí veľa, natiahni zatiaľ 2-žilové káble z každej miestnosti k rozdeľovaču a keď domontovať sa to dá hocikedy. Samozrejme treba o niečo väčšiu skrinku aby tam vošla zbernica.
Odpovedať
Profilova fotka
@soichiro to milujem, keď pracujem na projekte niekoľko mesiacov a na stavbe montér povie, že treba to urobiť ináč. Tým nepodceňujem montérov, robím aj manuálne. @soichiro rozmýšľate dobre, do systému ide napr. 30°C voda, odovzdáva sa povrchom trubiek a množstvom pretečenej vody, čiže v malej miestnosti s väčším prietokom odovzdá viac tepla a dosiahne 24°C,vo väčšej miestnosti menej a teda teplota bude nižšia. K čomu je tam zónová regulácia neviem, to nie sú kancelárske priestory 500m2 bez priečok, kde treba lokálne zvyšovať teplotu
Odpovedať
Profilova fotka
@luxy007 @jan45 no ja prave teraz robim elektriku, takze asi preistotu natiahnem tie kabliky k rozdelovacu a keby to nejde zregulovat, tak to dam na termostaty a hotovo.. Lebo su tam aj malicke okruhy aj velke a nechce sa mi 2 roky vkuse krutit ventilmi v rozdelovaci.. tie termostaty do izieb vyjdu okolo 25e kus, v obyvacke a kuchyni staci jeden na dva okruhy bo to je spolocna miestnost, takze investicia navyse bude tak 200e co som ratal.. len sa pytam ci to takto dakto nema, ze ci to uz potom funguje bez problemu a je rovnaka teplota v celom dome..
Odpovedať
zbernica 100 pohony na ventily po 25 (neviem koľko ich máš) termostaty a už si cez 200€ 8-) A ešte nezabudni kábel od kotla k rozdeľovaču.
Odpovedať
@soichiro Uplna zbytocnost, @jan45 ma uplnu pravdu, prvu zimu som sa iba pohral s prietokmi na kazdej vetve, zareguloval som si kazdu miestnost a uz som na to nikdy nesahol. Kurime len podla jedneho priestoroveho rekulatora. 130m2 uzitkova plocha, jedno podlazie.
Odpovedať
A čo keď budem mat lokálny zdroj tepla - krb (teplovzdušný, bez rozvodov tepla), vtedy je zónová regulácia dobra, lebo odstaví priestor s krbom pričom vzdialenejšie priestory zostanú dokurované.
Odpovedať
@duso detto keď ti do referenčnej miestnosti praží slnko...
Odpovedať
Profilova fotka
@duso to je pravda,ale to už má mať v projekte Ak má krb dosah aj na termostat, vypne kúrenie celkom, nepomôže odstavená zóna.
Odpovedať
@jan45 nemam ešte presne info ako to funguje ale termostat bude mať každá izba samostatne a každý jeden by mal dávať pokyn na potrebu tepla do rozvádzača a kotla. Práve to by mal byt hlavný význam zonovej regulácie. Takze keď krb resp slnko vyhreje obývačku tak termostat odstaví v mojom prípade tri okruhy a ostatne budu dostavať teplo naďalej.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
krb nemam, ale obyvacka je presvetlena velkymi sklami, ale termostat hlavny davam za roh do chodby ktora je otvorena, take klasicke T-cko.. vid moj fotoblog podorys.. cize bude v takom akoby strede domu. Len sa bojim aby nebolo na juznej strane moc teplo oproti severnej.. akoze 1 stupen rozdiel nehra rolu, len aby tam nebol rozdiel 3 stupne..
Odpovedať
@duso presne tak. Rovnako budem mat aj ja na rozvodoch podlahovky serva a v kazdej izbe termostat. Izba da poziadavku na kurenie do PLC a PLC otvori dany okruh + zapne obehovku, pripadne aj zapne kotol, ak by bola teplota v akumulacke nizka. Juzne izby mozu byt prehriate cez solarne zisky na oknach, ale severna izba si moze pytat kurit. Naco teda hnat vodu do vykurenych izieb, ked mozem len do tej nevykurenej? ;-)
Odpovedať
duso@ nic sa nestane, ved ked pustas do podlahy 28C a zatopis si v krbe ,tak i tak potrebujes v rohoch miestnosti, pod oknami ... udrziavat teplotu a krb ti spravi atmosferu a len dohreje. Tak ci tak by si musel vetrat koli spotrebovanemu kysliku v miestnosti ;-)
Odpovedať
@megdesign ako naco do vykurenych? Ved tepelnymi ziskami pri francuzkych oknach sa vyhreje podlaha a ta ti doohreje vodu v podlahovom a nebude treba mozno ani dohrievat elektrikou :-) Cize budes mat vyregulovane straty severnych izieb so ziskami juznych izieb, len cerpadlo by si nechal pustene :-)
Odpovedať
@rkorba tak to neviem, ci by som mal az take solarne zisky, aby mi prekurili dlazbu, poter a odovzdali pozadovane teplo cez rurky vode v podlahe a nasledne tato "oteplena" voda vykurila ostatne izby :-D
Odpovedať
@megdesign este si ani nevyskusal a uz frfles ze sa to neda :-D Urcite povazujem v dobre zateplenom baraku (+-100m2) za blbost tam pchat regulaciu teplovodneho kurenia. Treba to jednu dve sezony odsledovat a jemne doladit .
Odpovedať
@rkorba ja nefrflem :) Ale radsej som skepticky. Ked to nahodou pojde, tak to bude iba + a prekvapenie :-D
Odpovedať
Ja som tiez za co najednoduchsie riesenie. Cez vikend som sa rozpraval z klientom(robili sme mu IS), ktory ma tiez samostatne termostaty a vravel mi, ze s tym ma iba trapenie. Ma totiz rekuperaciu a ta mu pri -18 stupnov doda v noci teply vzduch okolo 13-15 stupnov. Termostat je vsak velmi citlivy a nastaveny na 22 stupnov. Zareaguje tym ze tu miestnost nonstop vykuruje. Pritom ten vzduch z rekuperacie by sa aj bez dokurovania prirodzene ohrial vo vykurenej izbe. Osobne mam termostat bezdrotovy a tak ked kurim v krbe a mam pocit, ze to teplo sa nedostane do zadnych izieb, tak presuniem iba termostat. Vyhovuje mi vsak, ze obyvacka, kuchyna su vykurene a ked idem spat, tak tam mam o 2-3 stupne menej.
Odpovedať
@jan45 Veď práve o to ide že on nebude mať jeden centrálny termostat, ale v každej miestnosti a zbernica termostatov bude zapojená do kotla ako hlavný termostat. Pri požiadavke hoci len jedného termostatu zapne kúrenie.
Odpovedať
@idom Ak je tam perspektiva, ze rekuperacka postacuje na ohrev/udrzanie teploty, pripadne je tam trend v stupani teploty v case, povedzme 0,5°C/hod, toto vsetko sa da do RJ napisat a kurenie moze zapnut az vtedy, ak je tam pokles o urcitu teplotu v case - rekuperacka nestiha.
Odpovedať
@soichiro Ako vidno, názory sú rôzne. Ak to tam dáš, budeš to mať a môžeš, ale nemusíš to využívať. Ak to nedáš, a neskôr zistíš, že by sa ti to hodilo, bude to ťažké dorobiť - musel by si sekať káble alebo použiť bezdrôtové termostaty. Ak to chceš dať, nepýtaj sa ľudí. Polovica ti povie dať to tam, polovica že nedať. Pokiaľ šetríš každým eurom, tak to nedávaj. Ja do stavby dávam zónovú reguláciu. 6 programovateľných termostatov a 7 elektrických hlavíc, celkové náklady budú cca 250 EUR. Záleží tiež od dispozície domu. Ja mám niečo ako 2 bytové jednotky v dome (keď si pozrieš maketu domu v mojom fotoblogu) a keď sa v tej jedne časti nebude bývať, tak tam stiahnem termostatmi teplotu a izby sa budú len temperovať. To máš podobné, ako keď v byte stiahneš termostatickou hlavicou v jednej izbe vykurovanie. Pozor, izby, ktoré budeš potrebovať vykúriť viac, viac nevykúriš. To by si musel nastaviť výkon vykurovania na tú najchladnejšiu miestnosť a v tých, čo sa stihnú vykúriť viac, budeš musieť teplotu sťahovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 súhlasím, je tam zhrnuté všetko.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ja to zatial aspon predpripravim teda, nech potom nemusim pocuvat kurenara, ze ,,ja som ti to hovoril" ze daj si tam tie kable.. skusim to zatial nadstavit bez termostatov a ked to bude robit nejake problemy, tak skusim termostaty.. Ale to s tou rekupkou ma troska vyplasilo, lebo tu tam idem robit tiez..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?