Vyregulovanie podlahového vykurovania

Ahojte. Rád by som Vás poprosil o radu. Snažím sa prvú zimu vyregulovať kúrenie a nie je mi úplne jasné ako. Resp. ak mám všetky prietokomery na max otvorené, aj tak je na nich prietok 1 (L/min.?) čiže tá pružinka je hore. Aj keď som povedzme prvý priškrtil tak na ďalšom som sa dostal na hodnotu max 2. Je to ok, nie je tam slabý tlak alebo pod.? Kúrenie funguje, len potrebujem poriešiť izby medzi sebou.. Ďakujem za radu.
Odpovedať
1
2
@jojkolenka bohate staci aj 0,5l /min Ale zalezi od roztecu rur , TS izby-okruhu a teploty vstupneho media
Odpovedať
@gkrivanek Dakujem. Roztec je 17x2,0. TS mam asi v projekte ale neviem ako s tym narabat v praxi. Jedna izba ktora je hodne daleko od kotla, aj ked je v nej druhy rozdelovac, je studena..Teplota vody 45, ekvitermicka krivka 0,65.
Odpovedať
@jojkolenka na hodnoty prietokomerov sa vykasli. Musis dosiahnut priblizne rovnaku teplotu na vsetkych spiatockach okruhov. Tam kde je teplejsia spiatocka priskrt, tam kde je studensia viac otvor. Nechaj hodinku ustalit zmeraj rozdiely teplot a opakuj postup. Potom uz len jemne doladis kde budes chcet mat teplejsie alebo chladnejsie. Aky mas kotol?
Odpovedať
@rvs Kotol Vailant VU 145/5-5 ecoTec 3,3-14,9kW. Ale ved to iste co spravim so spiatockou spravim aj s prietokomermi + tam je stupnica. Ale spiatocky mam rovnako teple vsetky. Jedna izba je aj 20m od kotla a ta je studensia. Len problem je ze v tom okruhu, resp. z toho rozdelovaca nemozem priskrtit nic lebo to je vsetko daleko od kotla, alebo kupelka, alebo okruhy pod velkymi preskleniami. Takze budem musiet asi zvysit teplotu na hlavnom termostate a uskrtit vsetko okrem 2 problemovych izieb. Inak ako by som mal merat teplotu na spiatocke? Akoze odhadom rukou? Dakujem
Odpovedať
@jojkolenka ano, tam otvaras/skrtis ventil a teplotu meraj na spiatocke. Teploty merat na spiatocke a teplomerom/teplotnym cidlom nie rukou. Spiatocky urcite nemas priblizne rovnakych teplot, ti garantujem. Potom sa uvidi co dalej.
Odpovedať
@jojkolenka Odhadom/rukou nemas sancu zistit par stupnovy rozdiel na spiatocke... Teplota vykurovacej vody je fakt 45??? To je velmi vela do podlahovky, normalnych je cca 30.
Odpovedať
@kejsix No ved preto sa pytam ako mam odmerat tu teplotu...aky pristroj je na to. Teplomer k tomu asi neprilozim.. Preco myslis ze je 45 vela? To mi svieti na kotli ked zohriva vodu, to je asi podla ekvitermiky..
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka ja mam 30 a vykuri mi to dom v pohode. myslim, ze pri 45st je aj dost neprijemne tepla podlaha. ale tie okruhy zaujimaju aj mna.
Odpovedať
@rvs mozes prosim poslat link na to cidlo/teplomer co ma jojkolenka pouzit? Vdaka
Odpovedať
@panak IR bezdotykovy teplomer lidl, conrad do 25eur alebo hocico s ds18b20 2-Channel-Temperature-Data-Logger-55-125C-Bluetooth-DS18B20-Wireless- ali, ebay ...
Odpovedať
No zda sa ze som to pre dnesok vyreguloval. Zadna izba rovnako tepla ako ostatne. Otazka je na tu teplotu vystupu z kotla. Nie je to podla toho ake su tepelne straty? Ked mam izbu napr. 15 m od kotla tak tam asi nemoze ist 30 st voda nie? Dik.
Odpovedať
@jojkolenka preco by nemohla Teplota vody je rovnaka pre cely dom vy len vyregulujete mnozstvo vody na prietokomeroch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek Ale ved to chapem. Hovorim o TS pri dlzke okruhu. Ked tam kotol pusti 30 st vodu tak kym pride do izby ma 25 priklad. Nie? Lebo sak kotol si nastavuje teplotu sam a sused ma tiez rovnake kurenie presne akurat 2x mensi dom a tiez ma 42-45 st vodu... Mam to riesit so zhotovitelom ze preco 45st? Dik
Odpovedať
@jojkolenka To je komplexnejsi problem. Ako casto kotol spina? Strata na privode do rozdelovaca zavisi od prietoku, teploty a izolacie potrubia. Ale to budu tak 2-3°K. Treba zmerat teplotu v rozvadzaci, ale stavim sa cez 40°C. Najlepsie IR teplomerom. Vysoka teplota vykurovacej vody znamena nizsiu ucinnost kondenzacneho kotla (aj ked samozrejme zavisi od teploty spiatocky), nadmerne zatazovanie poterov teplotnymi razmi a castym spinanim (cyklovanim) kotla. Toto vsetko je neziaduce, 45 je proste moc. Osobne si myslim, ze mate nevhodne nastavenu vykurovaciu krivku na ekviterme.
Odpovedať
@kejsix Krivka je 0,65..
Odpovedať
@kejsix Kotol spina par krat za den ked klesne tepota pod nastavenych 24. Ak bude nizsia teplota vody, bude aj castejsie bezat kotol nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka ale si zober koľko zaplatíš pri ohreve vody na 45st a na 30st. A podla. Podľa Mňa je 45 príliš vysoka. Ved podlahovka je nízko teplotné kúrenie.
Odpovedať
@dorwin Ved ja som za, ale budem mat rovnaku tepelnu pohodu aj pri 30 st vode?
Odpovedať
@jojkolenka Skúsil by som ako prve znizit krivku. Ano, bude bezat dlhsie, ale pri nizsej teplote efektivnejsie.
Odpovedať
@jojkolenka po čase keď sa ohreje poter, tak sa vracia len o pár stupňov ochladená naspäť. Teplota podlahy by mala byť asi najviac 29 stupňov a rozdiel medzi hlavou a nohami 1-2 stupne max. Vyhláška hovorí napríklad toto "(8) V priestoroch na dlhodobý pobyt ľudí s prevažujúcou činnosťou posediačky v triedach 0 až 1b musia byť navyše splnené tieto požiadavky na ochranu pred lokálnou nepohodou: a) teplota povrchu podlahy musí byť medzi 19 o C a 29 oC, b) vertikálny rozdiel operatívnej teploty medzi úrovňou hlavy a členkov nesmie presiahnuť limity uvedené v prílohe č. 2 tabuľke č. 3, Inak aj tu sa to preberalo: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@jojkolenka https://www.vaillant.sk/downloads/cer... str24. krivku mas dobre, 0.4 vyzera pre vnutornu teplotu 20C to uz by mohlo byt pre teba malo. mas tam este funkciu adaptivna krivka. ak mas regulator u seba v priestore a nie v kotli tak este toto moze byt cesta ako zlepsit vykurovanie. vykon kotloveho cerpadla mas v rezime auto?
Odpovedať
@rvs Dakujem. Adaptivnu krivku mam v rezime zapnuta, ale popravde neviem co to je. :) Vykon cerpadla asi auto, neviem kde sa to pozera. Ako ono vravim, uz som to ako tak vyreguloval, uvidime co bude ked pride -15, ale ma tu ludia nastrasili ze 45 st je vela.. A vidite vaillant to tam ma. Skusim este zavolat realizatorovi JUFLEX ze ci to je takto lepsie, alebo ma bezat kotol viac a zohrievat len na cca 30 st. Len podla mna potom kotol skor odide ako ked prdne 2x za den do horaka..
Odpovedať
@jojkolenka tych 45 nebude len max teplota vykurovacej vody? aktualna teplota nebude dostupna len v servisnom menu calormatica niekde? kto to nastavoval sukenik? mozes skusit z tych 0.6 ist nizsie ale ked mas autoadapt tak kotol si sam vypocita krivku. mozes si to odsledovat potom v servisnej urovni ci sa ti to zmeni. to ale moze trvat aj par dni kym dojde k zmene. teplomerom by si hned vedel zmerat ci ma vystup kotla 45C alebo nie. podla mna nema. pohrab sa v servisnom menu tam bude aktualna teplota.
Odpovedať
@rvs V servisnom menu je vystupna teplota (resp. pise tam ze pozadovana) 45. A ked blika ikonka radiatorov na kotli a zohrieva vodu tak je tam tiez 45. Ano sukenik. Je to zle myslite? Dakujem.
Odpovedať
@jojkolenka servisny technik nastavi parametre tak aby mal istotu ze vam kotol vykuri priestor. mal k dispozicii vypoctove hodnoty pre vas system, prietoky pre jednotlive okruhy, tlakovu stratu, vypoctovu teplotu vykurovacej vody pre vas sytem? predpokladam ze nie, tak nastavil podla skusenosti nemusite sa obavat nieje to zle, preto vam zapol autoadapt a kotol by si mal krivku upravit ak bude treba. ak si pozriete ten dokument calormatic a vykurovacie krivky tak ano uz ked je vonkajsia teplota okolo 0 a vnutorna 22 tak tam pri posune krivky o 2 stupne sa dostavate na 45 stupnovu vodu. a mate dve moznosti bud si kupit nieco cim viete merat teplotu okruhov a venovat cas ladeniu alebo to nechat tak nech si kotol upravi sam krivku ak uzna za vhodne. alebo zmenit vykurovaciu krivku na nizsie v pripade ze budete prekurovat alebo ak vam bude vadit kolisanie teploty priestoru. ak sa vam zda 45 vela ( pretoze ini maju 30 tak to sa neda takto porovnavat. vy mozte mat inu potrebu tepla na vykurovanie, vacsie tepelne straty, viac okruhov, inu pozadovanu teplotu priestoru, iny vykon cerpadla, nedoladene prietoky na okruhoch ...). pisete ze sused ma 40C-42C a 2x mensi dom, tak mne tych 45 u vas nepride vela ( v porovnani so susedom). uprava krivky ale moze vyzadovat aj upravu prietokov. a to uz musi byt aj trosku o merani, vypoctoch, porovnavani. jednoduhsia cesta je po krokoch posuvat postupne krivku nizsie dokial vam bude vyhovovat pocitova teplota. je to na vas.
Odpovedať
@rvs Dakujem. Prave pocitova teplota teraz vyhovuje. Budem to este ladit na prietokoch nakolko mam jednu kupelku uplne zavretu (je tam 21st, je medzi dvomi vykurovanymi priestormi) a ked sa dokonci tak ju pustim, cize tu cast este doregulujem. Ale to je zona pri kotli takze tam je vykonu/tepla dost. Skor ten druhy rozdelovac doladit kde musim mat vsetky okruhy naplno a stale bolo v poslednej izbe trochu zimsie. Spi tam dieta. Inak dom roztahany 180m2, 15 okruhov, temperovana garaz cez podlahovku, okruhy dlhe jak slak a okna velke jak slak, tazke asi tazko porovnavat naozaj kto ma aku vodu. :) Myslim ze poter to zvladne, zlakol som sa trochu co vyssie spominal @kejsix ze tepotne soky pre poter... Naozaj sa mi neche prerabat dlazba v lepsom pripade, uz aj tak to dost beha. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka mám ten istý kotol Vaillant. Vykurujem 150m2. Mne to tiež kúri od 30-45C. Podla teploty vonku. Nie je to ale teplota vody ktorá ide priamo do okruhov. V rozdeľovačov mám samostatne obehové čerpadlo ktoré točí vodu nonstop. Voda zo spiatočky sa potom zmiešava s ohriatou vodou z kotla tých 45C. Čiže voda v okruhoch má podstatne nižšiu teplotu. Ak tam obeh nemáte tak to máme skutočne vysokú teplotu vody.
Odpovedať
@erikandre Dobry den. Dakujem za reakciu. Je to vystupna teplota na kotli co sa bavime. Ale preco samostatne obehove cerpadlo? Nestaci to v kotli? Aky je benefit ze sa toci voda nonstop? Ja myslim ze to mame rovnako spravene, akurat vy mate cerpadlo naviac na rychlejsiu cirkulaciu, ale inak obeh je rovnaky nie? Vdaka.
Odpovedať
@rvs ako sa namotuju tie cidla (vid foto) teploty do rozdelovaca pre ten Temperature Data Logger ?
Odpovedať
@panak sk paska, spona, drot co bolo po ruke, na to co som potreboval mi to stacilo. nieje to idealne lebo je tam mala teplozmenna plocha. ale chyba merania sa prejavi na vsetkych cidlach a mne stacilo zrovnat odchylky. lepsie by bolo vyfrezovat si objimky vid obrazky. mozno niekto napise lepsi sposob.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?