Výpočet tepelnej straty staršieho prerábaného domu - kto mi vypočíta - trenčiansky kraj

Ahojte viete mi poradiť človeka / firmu, ktorá mi vypočíta tepelnú stratu staršieho prerábaného domu? Skúšala som online "kalkulačky" na nete, ale vychádzali mi rôzne hodnoty a potrebujeme to čo najpresnejšie kvôli optimalizácii kúrenia. Ďakujem.
Odpovedať
@squishy akej optimalizacii? napis co mas zhruba za doma ake kurenie chces dat
Odpovedať
@sysell - je to trosku "komplikovanejsie" vzhladom na riesenie domu, vid podorys a materialy, aj som si to hladala a ratala v roznych online kalkulackach, ale som z toho jelen ! =-) Ide o starsi dom z palenej tehly (hrubka mura cca 40 cm). Jedna stena (cervenou vyznacena) bola posuvana a murovana nanovo z tehly Porotherm Profi 30. 2x storage room – v nich nebude podlahove kurenie, vsetko ostatne ano. Prikladam aj fotku domu zvonku aj vnutrajska. Tu novu stenu vidite na fotke zvonku, nalavo od nej je dielna = ta pokryta nebude a nie je ani v ramci podorysu. Co sa tyka strechy, ta je nova, palena skridla. Nad tou castou, kde je novy mur, je strecha zateplnena striekanou izolaciou (PU pena) v hrubke cca 25 cm. V tej casti domu bude otvoreny strop (nebude tam podlazie, len na priznanych tramoch nabita dlazkovica, ale otvorena) – taka „galeria“. V druhej casti domu – stara tehla (spalna, detska izba, kupelna, zachod, chodba) – je klasicky stary strop „palach“ (dosky okolo tramov so slamou s betonovym poterom), na ktorom bude navrchu izolacia nobasil v hrubke 15 cm. Strecha v tejto casti zateplena nebude, pretoze to nebude obytny priestor. Medzi "galeriou" a nezateplenou strechou je dreveny "mur" so striekanou izolaciou 25 cm, taktiez tehlovy mur medzi lavym storage room a dielnou bude zatepleny. Cely dom bude zvonku nasledne zatepleny nobasilom v hrubke asi 10 cm. Okna su nove, trojkomorove plastove. V obyvacke bude aj mala piecka Chcem tepelne cerpadlo, len mame dva rozne navrhy, 8 kW a 11 kW. Neradi by sme ani predimenzovali ani poddimenzovali.
Odpovedať
@squishy ak chceš osvedčených projektantov tak skús osloviť Inardex alebo Semargl. Ale na to ti stačí dať urobiť energetické hodnotenie hocikomu čo je v komore. Podľa mňa 8kW aj 11kW budú zrejme málo, pretože L-kové prízemné stavby majú zlý faktor tvaru budovy. Máš veľa plôch, ktoré sú ochladzované počas zimy. Pravdepodobne Vám projektant odporúčí dať lepšiu izolálciu fasády, lebo nobasil 10-tka v kombinácií so starou tehlou je len tak na zalepenie očí. Budeš sa diviť čo ti spraví 15-tka alebo 20-tka v energetických stratách budovy...
Odpovedať
@squishy takze 25cm striekanej je v tej obyvacej casti inde len 15cm vata - to je ozaj malo, kudne tam daj zo 40 sak to nic nestojia lahklo sa to robi, neviem kollko je izolacii v zemi, tak isto na stenu by sa mozno patrilo viac cm tej izoacie. Straty mozes pomocou dakej online kalkulacky zjednodusene vyratat tak, ze budes dom povazovat za jednu izbu das tam napr 20° vnutornu teplotu, zlozenie steny das rovnake cize ta 40cm tehla a izolacia, strop das vsade len tu striekanu 25cm a este zadaj co je v zemi - tam ti staci napisat hrubku izolacie, nejake vrstvy neries, . Rozmer domu daj obdlznik cca takdlhy ako mas dom - trsoak natiahni a rozsir nech to cca sedi. Nejake faktory tvaru, svetove strany zisky pod mozes ignorovat. Netrufam si mudrovat ale ak mas izolaciu v zemi tak to bude do tych 10 kw. Rozhodovat sa medzi 8 a 10 tak to chce uz ozaj presnejsi vypocet, sosbne by som dal kludne vykonnejsie cerpadlo.
Odpovedať
@peter977 dakujem za info. Ta vnutorna strana Lka je prave z juznej strany, takze preto sme tam ratali s mensou izolaciou. Zo severnej strany dame asi vacsiu izolaciu (15 alebo az 20 cm). V obyvacke (co bude ten "otvoreny" priestor) bude aj piecka, takze teplu vieme trochu pomoct :-)
Odpovedať
@sysell dakujem za info, fukana izolacia tam uz je, ale nad spalnami este nie, takze nie je problem zmenit :) co asi aj spravime, dame vacsiu. Aj co sa tyka stien, minimalne zo severnej casti dame asi tiez hrubsiu. A dakujem za tip ohladom zjednoduseneho vypoctu, skusime tak. Co sa tyka cerpadla, tak mame v merku bud Mitsubishi Zubadan (11 kW) alebo IVT Air (9 alebo 13 kW). + tam budu male krbove kachle, vykon ratam okolo 6-7 kW, ale tie samozrejme nebudu v prevadzke stale.
Odpovedať
@squishy treba všade dať rovnakú izoláciu bez rozdielu na to či je to južná strana alebo nie. Izolácia má byť homogenná lebo keď zájde slnko je jedno na kt. svetovú stranu je stena, budú tam tepelné straty väčšie. Druhá vec je že budeš mať s 10tkou rosný bod v murovine a hrozia plesne v zime. Poraďte sa s odborníkom, lebo na toto doplatíte. Stavebná fyzika nie je žiadna sranda
Odpovedať
@peter977 murivo ma aj akumulacnu schopnost a pokial viem, slnko sa berie ako tepelny zisk. Co sa tyka rosneho bodu, takmer vzdy je v murive, len sa nesmie zjavit vnutri v dome. Ale jasne, urcite sa pred zateplenim poradime s odbornikom.
Odpovedať
@squishy a koľko toho tepla sa naakumuluje v zime cez deň, keď slnko je nižšie a svieti 6 hodín denne? Princípom izolácie je aby bolo murivo na vonkajšej hranici muriva alebo v izolácií. Čím bližšie je v rosný bod k interiéru - tým väčšie riziko plesní
Odpovedať
@squishy tepelne zisky zo slnka sa uvazuju skor pri chladni (cez okno) kde maju vplyv na vypocet, na straty pre vypocet kurenia sa nezohladnuju. Peter ma pravdu trbea izolaie co sa da rozumne zniest, vypocet azs neni smerodajny ked ti vide 25 cm a okna budu uz ozaj nechutne utopene v hrubej stene @squishy ked mas fukanu zvaz ci nedas radsej rolky, ked mas pristup na strechu dopbry a mas vela miesta ako v tvojom pripade, dokonca mas pevny strop je to niekolkonasobne lacensjie, izoloval som plochu srechu - fukana izolacia cca 20 cm bola cez liter, kupul som vatu v rolke za mozno 3 stovky a rozlozil za pol dna a to nechci vidiet ako som sa plazil v tom prachu a spine.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?