Výpočet spotreby dreva

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či by mi vedel niekto vypočítať spotrebu dreva. Uvažujem o kúrení na drevosplyňovacom kotli bez akumulačnej nádoby, lebo mi tam nevojde. Dom je vo Vysokých Tatrách, vykurovacia plocha 200 m2, steny nezateplené, asi 40 cm kvádre, okná a dvere sú vymenené, 11 radiátorov a kúriť by sa muselo celý deň, lebo vždy je niekto doma.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana3311 plocha nie je dostatočný údaj, ale straty môžete maš cca 20-30kw, vykurovacie hod v Tatrách cca 2500, drevo má cca 5kw/kg plm má 600kg, takže 15-20plm, potrebujete 3 roky staré drevo
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Janko, neviem prečo 3 roky... Po 1,5 roku zakryté a na vzduchu bude mať zaručene pod 20% vlhkosti. Overené vlastným výskumom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 myslim ze nieje pravda ze tvrde drevo je lepsie ako ihlicnate. Napriklad ja v kotli z akumulackou radsej kurim ihlicnatym ako tvrdym. Tvrde mi pride skor vhodne do kotla bez akumulacky. Kurim aj tvrdym aj ihlicnatym ale ihlicnate mi pride vhodnejsie.
Odpovedať
zacal by som na 30 metroch
Odpovedať
Všetkým Vám ďakujem za Vaše rady a skúsenosti, vidím, že pri splyňovaku bez akumulačky to po finančnej stránke nie je žiadna sranda, takže ak mi tam tá akumulačka nevojde tak asi bude najvýhodnejšie tam ponechať plyn, lebo obyčajný kotol na drevo by asi oveľa úspornejší nebol.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward to nebol príkaz, len orientačné číslo
Odpovedať
@jan45 je mi to jasné :-)
Odpovedať
@jan45 v Tatrach prestavas kurit koncom maja a zacinas zaciatkom augusta. :-D :-D :-D
Odpovedať
@stanleykoooo Suhlasim...dokonca jedla, borovica a smrek maju vacsiu vyhrevnost ako dub buk agat...ak sa bavime o MJ/kg
Odpovedať
@palko80 to mas odkiaľ?
Odpovedať
@zuzana3311 ak máš plyn a špekuluje nad drevom, to nie je správna úvaha... Kuriča chceš v dome robiť?
Odpovedať
@daralbajda pozor pisem o vyhrevnosti MJ/kg napr.jedla ma 14MJ/kg kdezto dub buk cca 13MJ/kg. To je kilogram jedle da o nieco viac tepla ako buku. Kosik ihlicnanu ale vazi menej ako tvrdeho dreva pretoze je rozdiel v hustote kg/m3. Over si vyhrevnost sucheho 25% dreva...sam som bol prekvapeny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@palko80 neviem odkial si cerpal,cim hustejsie a tazsie drevo tym vacsia vyhrevnost,nepotrebujem na to ziadne tabulky,mam vlastny rozum..
Odpovedať
Profilova fotka
Po sedliacky. Takýto dom máme v Detve. Zimná spotreba 15-20 metrov,bukového dreva.
Odpovedať
Profilova fotka
@palko80 to máš márne....to nevysvetlíš....sú proste ľudia, pre ktorých je 1kg duba vždy ťažší ako 1kg jedle 😂😂😂....
Odpovedať
Profilova fotka
@milos35 Vo vadičove to nie je o moc lepšie, bežne sa kúrenie počíta na 2000 vykurovacích hodín , pridal som 500 na Tatry.
Odpovedať
@eagleowl sociálni pracovníci kupujú drevo na kg, a potom sa čudujú že im dovezú malo dreva a veľa spalia.... Drevo sa predáva na prm a plm, m3, neviem ze by ho niekde vážili.. Také sociálne výpočty... Vsetko také antitechnicke údaje a výpočty sociálneho managmentu... Dufam že tieto údaje nepublikoval nejaký vedecký ústav, aj keď u našich akademikov je všetko možné... Možno nejaký web cigánske ho predajcu jedloveho dreva..
Odpovedať
Pozri, nenapadlo by ma pozerať na kg.....
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda pravdepodobne sa snazil povedat ze viac tepla da pri horeni ihlicnan ako tvrde drevo. Ale zas na druhej strane tvrde drevo vydrzi dlho horiet v kotli.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda že sa výhrevnosť udáva v MJ/kg som ja nevymyslel....
Odpovedať
@eagleowl :-) ked som bol maly tiez som si myslel ze kg vaty vazi menej ako kg zeleza. Samozrejme uprednostnujem aj ja buk lebo pomalsie hori a nemusim prikladat tak casto.
Odpovedať
@palko80 @eagleowl načo niečo robiť a hovoriť jednoducho a jasne, keď sa to dá zaobalit komplikovane. Čím hustejšie, ťažšie, tvrdšie drevo treba ho objemovo menej. Proste na vykurenie domu ti treba alebo furu bukového, alebo 2fury jedloveho, to je pre človeka najpodstatnejšie, nie nejaké výpočty z tabuliek..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?