Vymena kotla - studium pred rozhodnutim

V novom byte je: Buderus U104, zasobnik S120, ovladanie Logamatic ERC. Predpokladam z roku 2000 -rok vystavby. Nemam ziadne info o spotrebe, nakladoch, kazivosti. Na zaklade chlopi vasich skusenosti, bude nutna vymena ? Ide mi o nastudovanie, ci a natolko sa pohli technologie, ze sa mi to rentuje, alebo ci mam cakat v dohladnej dobe rozlucku z dovodu veku? Byt je 80m, juzna orientacia, dom pomerne novy, tehla,zatepleny... predpokladam, ze kotol bol navrhnuty v tej dobe spravne. Dakujem za diskusiu, budem mat urcite plno doplnujucich otazok, ako to zacnem postupne dostudovavat. :)
Odpovedať
@zuzka60 Treba si vypýtať informácie o spotrebe plynu za minulé roky. Ak ich nezískate, tak ak je kotol funkčný, nemenil by som. Nemáš si čo naštudovať, nemáš ako vypočítať návratnosť. Počkať jednu vykurovaciu sezónu. Dom bol zateplený od začiatku? komplet kúrenie s radiátormi a kotlom je tiež od začiatku? Kým začne vykurovacia sezóna, tak by som kúpil vodomer na teplú vodu a namontoval a zapisoval si spotrebu teplej vody a spotrebu plynu. Plné 2 mesiace ešte asi do vykurovacej sezóny stihnete. Ak tento rok nebola urobená ročná servisná prehliadka, tak pred vykurovacou sezónou spraviť ročnú servisnú prehliadku kotla. Posledná vec odložil by som peniaze na nový kotol v prípade poruchy. A ešte si zistite ktorý je to konkrétne kotol Buderus U104 - ???? (20WK,24WK, 24WG, 24WKG)
Odpovedať
@zuzka60 Ahoj. Proti studiu čehokoliv nemám naprosto žádnou připomínku. Ale zrovna v popisovaném případě, kdy zřejmě kotel nějak funguje a to je tak všechno, co se o něm dovíme, je celkem zbytečné to řešit. Buď si musíte spočítat tepelné ztráty domu a odhadnout spotřebu teplé vody, nebo aspoň zjistit realitu za několik posledních roků ( podle faktur ). Jinak si myslím, že nejlepší přehled získáte, až po další zimě, kdy si budete zaznamenávat spotřeby plynu a spotřebu vody ( nejlépe samostatně teplé vody ). Plynový kotel není nesmrtelný, ale určitě by měl bez problémů vydržet přez 10 roků. ( Já jsem měl ve firmě kotel starý 24 roků a vyhodil jsem ho, protože jsem potřeboval kotel pověsit na st :-D ěnu a ten byl stacionární ).
Odpovedať
@zuzka60 ja Vam pomozem pri rozhodovani ak rozmyslate do buducna a nechcete prerobit tak ten stary 15rocny nizkoteplotny kotol vymenite! Po 1. Je ten kotol pri konci zivotnosti Po 2. Este ho stihate nahradit tymto typom kotla nizkoteplotnym. Po 3. Ak ho nevymenite teraz ale za rok dva budete nutena kupit kondenzacny kotol ktory je o 400-500€drahsi + iny komin a odvod kondenzatu. Z mojej strany vymenit hned teraz za novy nizkoteplotny , mate pokoj na dalsich 12-15 rokov Alebo sa nechajte nahovorit aby ste ho nechali a za rok prerobite 600-700€!
Odpovedať
No, zatial teda vychadza, ze ked sa na neho budem usmievat, este bude chvilu hriat. To je pozitivne :) a este teda na nehomtreba postvat technika na prehliadku ( asi aby zdravotka preplatila naklady na blombu... blby humor;) ) Typ presnejsi musim teda zistit, zatial viem len 104W. Aspon mi prezradte, aky je to typ ? spominate tu ze treba nizkoteplotny, lebo potom bude treba kondenzacny...meni sa nieco? Spotrebu vody viem svoje v kubikoch za minule roky, dajma tomu, ze berem maximum 90 kubikov, to by sa uz nikdy nemalo prekrocit, priemer je do 60. ...a odpustite mi zatial uplne laicke otazky, fakt som kotle doteraz vobec nestudovala, ziadne , teraz ma to trosku zacina pritlacat k muru. Nerada bynsom podlahnut marketingu niektoreho vyrobcu, ci predajcu ;) Ako pytam sa tak jednoduchsie zo zaciatky
Odpovedať
A pisem ako hotentot.... zlepsim aj stylizaciu, teraz ma Sagan vyrusuje...
Odpovedať
@zuzka60 od 26.9.2015 je zakaz predaja nizkoteplotnych kotlov do 400KW To zname ze prave prebieha dopredaj vsetkych nizkoteplotnych kotlov A potom si vsetci mozete piskat.
Odpovedať
@gkrivanek no, to je blbe. Idem pocitat o tom ;) dik.
Odpovedať
@gkrivanek To čo jej radíš má niekoľko trhlín: - nevieš akú má tepelnú stratu byt, čiže nevie aký kotol si kúpiť - nízkoteplotné do komína sa budú vyrábať aj po 26.9.2015 (do 10 kW a kombikotle do 30kW výkonu) - o 2 roky sa spoločenstvo vlastníkov dohodne na prerábke komína/komínov na kondenzačné a môže zasa kupovať kondenzačný a neprerobí 600-700 EUR, ale 1200 - 2100 EUR A zákaz výroby a predaja po 26.9.2015 platí pre výrobcov, nie pre obchodníkov.
Odpovedať
@stastnyjim ahoj Je absolutne jedno aku ma tepelnu stratu - pretoze elektronicky sa zoskrti vykon kotla pri bytoch automaticky pri 1.spusteni. Aspon ja to tak robim. Neviem ako u inych vyrobcov ale od renomovaneho vyrobcu viem ze na Sk od 26 9 bude len dopredaj kotlov do komina s vynimkou pre obytne domy do konca roka. Spolocenstvo vlastnikov sa takmer nikdy spolocne nedohodne ked im kotle budu fungovat jedine keby vsetkym naraz zdochol.
Odpovedať
Ako tak studujem, este asi budem musiet zistit, aky je tam komin, pre pripad, aj ekd predpokladam, ze nevhodny na zmenu typu kotla, minimalne, aby to nebolo take jednoduche... (Ale napada mi, ze ked su nekondenzane teraz a zacnu odchadzat po datume ako eu sa rozhodla, ze uz neexistuju, tak to bude asi treba vsetko prerobit?.. no to bude este zabava, zvlast v bytovkach ) Inak citam o tej smernici a vyslovene tam nie je zakaz, je tam len "prakticky znamenat len kondenzacne kotle", ci som nieco ohladne ucinnosti nepostrehla?
Odpovedať
@gkrivanek Vieš zoškrtiť aj spodný výkon? podľa smernice pre inštaláciu do spoločného komínu je výnimka až do 31.12.2018. Tak to je pekné svinstvo od toho renomovaného výrobcu. Však preto tam je tá výnimka pre obytné domy so spoločným komínom ,aby do 31.12.2018 mohli byť ešte nainštalované nízkoteplotné, alebo sa dohodli na kondenzačných kotloch a všetko čo to obnáša, lebo všetci musia mať buď komínové nízkoteplotné alebo kondenzačné turbo. Obidve v spoločnom komíne nie je možné. @zuzka60 zisti si ako máte riešené komíny, a zároveň či sa už vlastníci v dome zaoberali vôbec tým aká situácia nastane v kotloch, či už to riešili, šetria si na to, alebo to neriešia. Spotrebu vody čo si mala inde, je ti na dve veci. Máš starý 15 ročný kotol, účinnosť podľa papierov by mal mať 92%. Ale ty keďže nevieš koľko sa v tom byte prekúri. Tak si potrebuješ odsledovať aj spotrebu teplej vody a plynu. Aspoň kým nie je vykurovacia sezóna. Aby si vedela koľko približne plynu minieš na kúrenie.
Odpovedať
@stastnyjim pri niektorych vies aj spodny Inak napriklad nieje rozdiel medzi kotlom s velkym vymennikom a vyssim spodnym vykonom a malym vymennikom s malym spodnym vykonom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim hm, neviem na ake 2 dve veci, ale jedna bude asi ta, ze kolko minieme . Nejake umery tam asi budu. Len neviem, ci to budem vediet spocitat...
Odpovedať
@zuzka60 Ahoj. To je pořekadlo : Je to na dvě věci: na ho.. a na nic. To platí u v Česku. Když člověk není schopen samostatně vyčíslit spotřebu plynu na ohřev vody, protože má pouze jeden plynoměr, tak musí využít období, kdy se netopí ale pouze se ohřívá teplá voda. Ona ta spotřeba teplé vody je skoro konstantní, takže se celkem úspěšně změřit, kolik propálím plynu třeba za několik měsíců a to propočítat na denní spotřebu. Následně to odečtu od celkové spotřeby za celou topnou sezónu a je hned jasné, kolik se pouze protopilo. ;-) Co se týká té výměny, tak je jasné, že dneska se narazí na problém odvodu spalin a u bytových domů to bude ještě velké drama. Dohoda všech spolumajitelů napojených na jeden komín bude skoro nemožná a tudíž bych výměnu kotle asi řešil, až se to bude týkat všech. Pak se třeba domluvíte. Já si myslím, že skoro všichni se budou snažit udržet své kotle při životě za každou cenu.... :-p
Odpovedať
@gkrivanek @praoteccech Vdaka za odpovede. Skor ako prepoctom sa asi bude treba venovat susedom :). Takze setrim hlavu na neskorsie obdobie, idem najst oblubenu pesniku kotlu a dufat, sa to bude riesit ... a nebudem musiet zhanat elektricke radiatory...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?