Vykurovanie solárnym systémom

Dobrý deň . Chcem sa opýtať či by bolo možné temperovanie kamenného domu len prostredníctvom solánych panelov. Predstavoval som si to asi tak že by bola nejká 4000l nádrž v ktorej by sa cey deň ohrievala voda a cirukovala v riadiátoroch čím by sa dom temperoval cez deň aj v noci. Ide o kamenný dom ktorý vyúžívame ako chatu a hľadáme čo najekonomcikeší spôsob temperovania . Neveim aký ma takýto systém výhrevnosť a či vôbec niečo také existuje . Ďakujem za pomoc.
Odpovedať
@jsturbo1994 v zime to nestačí ani na ohrev TUV a v lete môžeš ohrievať i bazén
Odpovedať
Profilova fotka
@jsturbo1994 mozne ano, rentabilne tazko. Aby to malo v zime nejaky zmysel, musel by si ich mat tolko, ze v lete budes mat problem kam s teplom.
Odpovedať
@jsturbo1994 JA mám 30 solárnych trubíc a tie vyhrejú v prechodnom období (maredc - apríl) 300 litrový bojler - keď je slnko. V zime som to ešte nemal, takže neviem, akú to má výhrevnosť v decembri či v januári. Ale na vykurovanie by to zďaleka nestačilo, ani keby ich bolo 3x toľko.
Odpovedať
@jsturbo1994 to veru stačiť nebude. Na temperovanie je najlepšia klíma
Odpovedať
Fantasmagoria, ani nad tým neuvažuj. My máme solar na TUV a v zimnom období kedy je velmi málo slnečného svitu TUV ohrieva plyn, nie solar. Od cca začiatku marca to má už v celku fajn účinnost a to je v období kedy ty už moc vykurovat nebudeš. Okrem toho je to taká obrovská investícia, že miesto toho možeš dlhé roky kúrit elektrinou. Na prípravu TUV je to fajn, na kúrenie total k ničomu.
Odpovedať
@bubulka722 Pri sucasnych cenach za kWh to nie je rentabilne ani na ohrev TUV. Mozno tak pre 5% domacnosti s velmi velkou spotrebou.
Odpovedať
@jarosujo Pre nás to na TUV rentabilné je. Podla posledného vyúčtovania by sa mala investícia vrátit za cca 8 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 to si musela dostat vybornu dotaciu, inak to pri sucastnej cene tepla z plynu okolo 4c/kWh nemoze vyjst...
Odpovedať
Ked svieti slnko je teplo,vtedy kurit nepotrebujes,ale su na to systemys vymennikmi,urcite mal taketo nieco kedysi vaillant,nadrz ,vymennik..len hovorim ked je slnko je teplo a vtedy moc kurit netreba ,ale na kamenny dom by to islo ,vaillant ti posle schemu a aj cenu a vsetko ta potom prejde..
Odpovedať
@majkoj Predprípravu sme robili pri stavbe RD, zásobník 300l + závesný kotol nás vyšiel rovnako ako stacionárny KK, pár metrov medenných trubiek s kaučukovou izoláciou cca 150,-€. Čakali sme na dotáciu a cena bola 1050,-€.
Odpovedať
@bubulka722 Mozes dat dake cisla (cena systemu, kolko to priemerne vyrobi atd.), lebo ja sa pod 20 rokov navratnost veru nedokazem dostat ani po zapocitani dotacii. Pre informaciu, 2 dospele osoby a jedno dieta nas stoji ohrev TUV cca. 160€ rocne klasickym bojlerom za dve stovky. Ratam cenu 10c za kWh, ale da sa aj lacnejsie. FTV by mi usetrila odhadom tak polovicu, cize 80€ rocne.
Odpovedať
@jarosujo Neviem aké čísla chceš. Bojler Dražice cca 800,-€, medenné trubky s izoláciou 150,-€ a cena na 2 ks solárnych panelov Termosolar TS500 s reguláciou a inštaláciou 2100,-€ . Dotácia 50%, takže 1050,-€ . Sme šrvorčlenná rodina a ročná úspora okolo 130,-€ podla vyúčtovania. Plynom kúrime úplne minimálne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bubulka722 nechcem neako vyryvat ale tych 8 rokov ti nevychadza.... 1050 solar,150 rurky, cca 600 rozdiel medzi obycjnym bojlerom a sme spolu na 1800€ co je skoro 14 rokov navratnost pri 130€ uspore... Inac doporucujem najst si na nete foto bojlera z vnutra po 10 rokoch.... su to zabery len pre silne zaludky :-)
Odpovedať
@mackoke Nečítal si príspevok predtým? Bojler sme riešili s kotlom pri stavbe domu čo bola rovnaká investícia ako za stacionárny KK. Ked do toho dám medenné trubky za 150,-€, tak to vychádza cez 9 rokov.
Odpovedať
A keby že som to riešil napríklad tak že by som mal 12 250wp panelov . Kolegovi to cez deň ked je pekne vyprodukuje 3,5kwh čo je clekom slušné . Dnes mi napríklad ukazoval cez android že spotrebu domu mal 2,9 kw a z normálnej siete mu ťahalo iba 40w. Tak key že si dám tiež napríklad 12 panleov a temperoval by som troma 1000 w konvektormi keďže v chate sú len tri izby . Termostat by sa nastavil dajme tomu od 9 do 16 00 vtedy ked je svetlo a tým by sa znížila spotreba v prípade slenčeného počaisa na nulu ak to chápem správne áno ?
Odpovedať
@jsturbo1994 áno, cez leto ti to takto bude fungovať
Odpovedať
@jsturbo1994 uz to konecne pochop, zo slnka nic moc nevytlcies a za druhe to bude financna sebevrazda! Tvoja jedina rozumna alternativa je tepelne cerpadlo, ktore ti to zohreje za 1/3 oproti konvertorom a financne ta to nezruinuje. http://www.klima-shop.sk/Multisplit-3...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?