Vykurovanie RD tepelným čerpadlom Mitsubishi

Ahojte. Mala by som otázku na vykurovanie tepelným čerpadlom Mitsubishi 10kW ,vzduch voda. Máme novostavbu,prízemie + podkrovie, podlahové kúrenie, osadenú máme prevažne laminátovú podlahu hrúbka 10mm. Bývame v dome cca 4 mesiace, kúrili sme už minulú zimu ale teraz sme si všimli,že veľmi dlho trvá kým tepelné čerpadlo vykúri dom na 22 stupňov,pričom začne kúriť od 20 stupňov. Kúrime v režime termostat. Niekedy to trvá aj 5 hodín a to sa nám príliš dlhá doba. Keď pozeráme spotrebu energie spätne za predošlý deň, spotrebu nám ukazuje nízku,výkon max 8kW dosiahne iba pri nahrievaní vody v bojleri. Aké máte skúsenosti s kúrením vy? Je to bežné u tepelných čerpadiel? Servis sme mali robený nedávno,všetko bolo dobre nastavené. Budeme radi za každú skúsenosť,radu, nakoľko v okolí sa veľmi nemáme s kým poradiť. Ďakujem.
Odpovedať
@romanka31 Je to novostavba treba všetko vykúriť a ten proces niečo trvá. A to máte teplotu 20°C a dvíhate potom na 22°C prečo nenecháte stále nastavenú teplotu 22°C a bude len jemne dokurovať.
Odpovedať
@romanka31 Ja mám tiež Mitsubishi 11.2KW,nastavené na termostat na 21 zapína a na 22 vypína.Podlahovka má dlhší nábeh,to je normálne-do podlahovky nemôže ísť horúca voda,preto ten dlhší nábeh.
Odpovedať
Je velky rozdiel medzi 20 a 22,dajte min.teplotu 21.ona sa zda,jeden stupen,ale pre podlahovku je to dost.Mam aj radiatory aj podlahovku,viem porovnat,radiatory mam cez den ked sme prec na 21,aj menej niekedy,ale viem ze za polhodinku mam aj 23. Kdezto na prizemi podlahovka sa od novembra do marca pohybuje iba medzi 22-23.tam keby som nastavil 21 cez den,tak termostat zapne pri 20.5 a kym dosiahne napr 22.5(pri aktualnych -5) tak to bude tak o desiatej vecer. Skratka,treba sa s tym naucit zit, predvidat, alebo jednoducho drzat viacmenej konstantnu teplotu +-1
Odpovedať
Pri podlahovke dokúriť 2° je dosť, preto 5hod. Ideálne je udržiavať konštantnú teplotu bez útlmov. Pri zlom nastavení, pri útlmoch môže byť aj vyššia spotreba + diskomfort Tiež treba TČ nastaviť na izbový termostat s ekvitermickou krivkou.
Odpovedať
Treba si uvedomiť že v tie trubky sú zaliate v niekoľko m3 betónom a najskôr sa musí ten zohriať a potom ohrieva interiér, takže 5 hodín na zvýšenie o 2 stupne je ok. Spotreba tiež celkom fajn. Skúste si naštudovať akú máte hysterezu na termostate. Obyčajne býva buď +-0.5 ale dá sa nastaviť na +-0.25 čo je pre stabilnú teplotu lepšie.
Odpovedať
@romanka31 to je normálne. Chyba nie je v TČ. My máme vo väčšine domu dlažbu a len v detských izbách a v spálni plávačku a je tam citeľný rozdiel. Dlažba je proste v priamom styku nalepená na poter a teplo sa do nej ľahšie distribuuje. Pri plávačke je tam ešte podložka, ktorá trošku izoluje. A teda záleží aj ako moc izolačnú podložku si tam človek dá.
Odpovedať
Ďakujeme veľmi pekne všetkým za odpovede,aj za rady. Nastavili sme na termostat stabilne na 21 stupňov ,dokúri si na 22 a vypne. Je to určite stabilnejšie ako sme robili predtým. Veľká vďaka🙂sme zas o niečo múdrejší.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od romanka31:

Ahojte. Mala by som otázku na vykurovanie tepelný…
@romanka31 Vytvoril som skupinu na FB pre majiteľov TČ Mitsubishi https://www.facebook.com/groups/69789...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ivan33:

@romanka31 Ja mám tiež Mitsubishi 11.2KW,nastaven…
@ivan33 Vytvoril som skupinu na FB pre majiteľov TČ Mitsubishi. https://www.facebook.com/groups/69789...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?