Vykurovanie domu kategórie A0 - stavba domu po 2021

Zdravím, stavbu domu plánujem až po 1.1.2021 a tým pádom musím splniť energetickú hospodárnosť budovy A0 (merná potreba tepla na vykurovanie pod 15 kWh/m2 za rok) Nenašiel som takmer žiadne informácie o konkrétnom spôsobe vykurovania v takýchto domoch. Stretol som sa s názormi, že teplovodná alebo elektrická podlahovka už nieje ideálna, nakoľko môže nastať problém s prekurovaním a samotnou reguláciou kúrenia. Zaujímam sa, pretože zvažujem, či je potrebné vybavovať plynovú prípojku na pozemok alebo riešiť vykurovanie len pomocou elektriny - lokálny priamotop alebo aktívna rekuperácia. Ďakujem za názory a verím, že budú prospešné pre všetkých, ktorí budú stavať po roku 2021.
Odpovedať

Odpovedať
@purplesticks treba to brat ako komplex. Lebo A0 mozes aj nemusis dostat na uplne identicky dom s rovnakou skladbou stien, strechy zakladov, jednoducho uplne ten isty dom. Len potom sa prihliada aky typ vykurovania budes mat. Ci priamo elektrika, alebo plyn, alebo biomasa. Takze niekto kto ma super izolovany a tesny dom, nemudi dostat A0, ak si da elektricke kurenie, ale sused odvedla s deravym a netesnym domom moze dostat A0, lebo bude kurit plynom. Je to vsetko o hlupej byrokracii, o hlupom jednom parametri primarnej energie. Ci ti daju pri takom kureni koeficient 2,7 alebo pri inom kureni 1,0 a pri inom kureni 0,7. Takze neda sa takto bez presnych faktorov povedat, aky typ kurenia budes ty konkretne potrebovat.
Odpovedať
Neviem či ten udaj o hondonte A0 je správny, kuknem S tým si som si na tvojom miesto problem nerobil, Ja mám poschodák celková 220m2 , pliocha podlahového kurenia cca 190m2 , prakticky skoro nepravidlená kocka, dobrá izolácia, trojská, fotovoltika rekuperačka , tepelné čepradlo a mám na energetáku hodnotu 25kwh/m2/rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss v cechach uz dano prisli nato ze najdolezitejsi parameter uspory domu je vzduchotesnost a prto ako podmienku na ziskanie dotacie maju blow door test,, u nas je to fakt za opicami ze sa riadi primarnym faktorom, pritom nemusi hovori o nicom,
Odpovedať
Profilova fotka
zase sa miesaju jablka z hruskami. A0 je kategoria primarnej energie nie potreby tepla na vykurovanie. Aj dom nesplnajuci poziadavky na potrebu tepla moze kludne mat A0. https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi...
Odpovedať
Takže toto už neplatí???
Odpovedať

Odpovedať
@majkoj dik za dobrý link....
Odpovedať
@purplesticks Ahoj. Problém s prekurovaním pri podlahovke je nezmysel, Informácia je nesprávna. Mám dom, ktorý je A0 aj s podlahovkou. Pokiaľ kúrim tak do podlahovky ide 26°C teplá voda. Zvyšok obstará regulátor teploty a ten dodávku tepla jednoducho vypne.
Odpovedať
@jblaze no vsak totok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze inak to celkom nie je pravda, normy jasne definuju napriklad mernu potrebu tepla, len akosi drviva vacsina SU to jednoducho ignoruje a ked je v projekte niekde A1,A0 schvalia aj totalnu chajdu.
Odpovedať
@purplesticks nie je dôvod na paniku. Za prvé... na slovensku sa stále veselo kolaudujú domy plne elektrifikované s EC od človeka, ktorý konkrétnu stavbu nikdy nevidel a za druhé... ja som sa dostal s primárnou energiou do A0 ani neviem ako. Teda viem. Vykurujem drevom. Je to celé postavené na hlavu. Nemáme ani len rekuperáciu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Zdravicko. No ja by som sa chcel opytat jednu vec zacal som vybavovat stavebne povolenie kedze chcem vykurovat drevom a nie tc a nejak nemam v plane ani rekuperaciu chcel som to stihnut este v A1. Povolenie by som mal stihnut to je OK ale a to je otazka do kedy musim alebo teda mozem stavat tak aby potom nebol problem ked napr budem kolaudovat 2023..
Odpovedať
@rastislav_vilhan problém s tým nebude, ide o to v akom roku je vydané stavebné povolenie, resp podľa akých noriem, keď ti tento rok vydajú povolenie na dom s EC A1 tak v pohode o 2 roky skolaudujes
Odpovedať
@rastislav_vilhan kolauduje sa podla toho čo maš na stavebnom povoleni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?