Vykurovanie do novostavby

zdravim vas, chcem vas poprosit o radu ake kurenie zvolit do domu je to novostavba uzitk.plocha prizemia: 133,69m2, ob.plocha:94,83m2, uz.pl.podkrovia 116,20m2, v podstate prizemie chceme riesit len podlahovym vykurovanim a poschodie(je dreveny strop) radiatormy, vahame ci dat teplovodny rozvod -elektro alebo plyn kotol, alebo elektricke kurenie folie - kable. pripajam aj foto z projektu tech.sprava vypocet spotreby tepla na vykurovanie.
Odpovedať
@xmawericx No, 14 844 kWh by v elektrine stálo 1630 €. Plus k tomu TUV, ostatnú elektrinu a poplatok za elektromer. Odporúčam ešte trochu vylepšiť izolačnú obálku domu a kúriť plynom.
Odpovedať
vonkajsia izolacia bude 16cm + v streche je 30 cm, trojsklo okna, co este navrhujete?
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim s blacksr - pracovat na znizeni tepelnych strat. - pridat zateplenie podlah - pridat vonkajsiu izolaciu - pridat izolaciu strechy - radiatory na poschodi - preco nedat aj tam podlahove kurenie? Vyhnete sa problematickej regulacii a potrebe 2 okruhov alebo zmiesavaca volba kurenia (elektrika,plyn/tc) len po prepocte (co je k dispozicii, instalacny poplatok/prevadzkove poplatky).
Odpovedať
strecha je plne debnenie tak je 18cm izolacia a dalsia 12cm - este treba viac? izolacia stien bude 16cm- aj to je malo? strop poschodia je dreveny,preto musia byt radiatory-resp ist do elek.kurenia - kable alebo folie.
Odpovedať
zateplenie podlah bude 10cm
Odpovedať
Profilova fotka
@xmawericx preco pri drevenom strope musia byt radiatory ?
Odpovedať
@majkoj no ako by sa tam dala podlahovka? su tam posi drevene nosniky a OSB doska
Odpovedať
Profilova fotka
@xmawericx pozri sa do mojeho albumu, ten creaton by sa dal pouzit aj u teba, pripadne iny system "suchej" podlahovky napriklad od VARIOTHERMu.
Odpovedať
Profilova fotka
@xmawericx - ak nechces platit rocne 2000e a viac za kurenie, musis pridat :). Podlahovka s drevenym stropom vobec nie je problem. Skus to opacne, kolko penazi chces dat rocne na energie? Podla toho prid za projektantom a urobte prislusne zmeny v obalke domu. Druha moznost je lacny zdroj energie -> uhlie/drevo s vlastnej hory, ale usetrene peniaze zo zateplovania das na drahy vykurovaci system. Nikde nie je napisane ze dnes lacne uhlie nezdrazie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Uhlie z vlastnej hory, to je dobre :P
Odpovedať
@xmawericx Pri kúrení plynom sa ti oplatí 45 cm kamennej vlny do strechy a 30 cm polystyrénu na steny - mínus izolačná schopnosť steny (napíš z čoho máš steny a aké široké). Pri kúrení elektrinou sa oplatí do strechy 55 cm vlny a na steny 40 cm EPS - mínus izolačná schopnosť steny.
Odpovedať
@majkoj Asi neuznáva banský zákon, čo je pod jeho pozemkom, to je jeho - uhlie, ropa, voda, zlato...
Odpovedať
Článok sa načítava...
poradte ako by ste riesili kurenie v nasom dome? nemame plyn a mame bungalov s celkovou užitkovou plochou: 118,0 m2 a celkovou obytnou plochou: 76,9 m2. (planujeme dreveny strop)
Odpovedať
@lenka_1989 a) Ak sa ti chce pripravovať drevo a je za cenu menej ako 30 eur/prm smrek: Teplovodná krbová vložka alebo splyňovací kotol + akumulačná nádrž + radiátory. 40 cm kamennej vlny do strechy a 30 cm EPS na steny - mínus izolačná schopnosť steny (napríklad 15 cm EPS + 30 cm porobetón). b) Ak sa ti nechce pripravovať drevo alebo je drahšie: elektrokotol + radiátory + 55 cm vlny pod strechu + 40 cm EPS na steny - mínus izolačná schopnosť steny.
Odpovedať
@lenka_1989 c) Teplovzdušné vykurovanie cez vzduchotechniku + 55 cm vlny pod strechu + 40 cm EPS na steny - mínus izolačná schopnosť steny. d) Tepelné čerpadlo + akumulačná nádrž + podlahovka + 40 cm kamennej vlny do strechy a 30 cm EPS na steny - mínus izolačná schopnosť steny.
Odpovedať
@radopp Dakujem, musime sa teda rozhodnut ako to vyriesit aby bola spokojnost, urcite to chceme kombinovat s drevom.
Odpovedať
@lenka_1989 Okrem vykurovania domu potrebujete aj teplú úžitkovú vodu. Z dreva by sa dala vyrobiť lacnejšie. Neviem aké máte ceny dreva a chuť na jeho rúbanie.
Odpovedať
@radopp stena je 25ka porotherm profi na to mam v projekte 16cm minerálna vlna, v streche mam 18cm + 12cm kamenná izolácia.
Odpovedať
@lenka_1989 Dá sa kombinovať teplovodný krb/kotol + elektrokotol + akumulačná nádrž, pretože elektrokotol stojí len 300 eur a pri občasnom používaní vydrží špirála dlho.
Odpovedať
@xmawericx Ak máš možnosť, daj si zaviesť plyn a kúp plynový kotol. Je to najpohodlnejšie a najlacnejšie riešenie, čo sa týka celkových nákladov - prípojka + kotol + mesačné platby. 25 cm Porotherm Profi má vraj tepelný odpor len R = 0,8. Fasádna kamenná vlna je tuším 2x drahšia ako fasádny polystyrén, a neviem v akej hrúbke sa ešte kamenná vlna udrží na stene. Pri cene fasádnej kamennej vlny 100 eur/m3 sa oplatí na stenu dať 20 cm. Pri cene fasádneho polystyrénu 50 eur/m3 sa oplatí na stenu dať 30 cm. Pri cene strešnej kamennej vlny 30 eur/m3 sa oplatí do strechy dať 40 cm.
Odpovedať
@radopp Já zírám!!! :-D :-D :-D Jaky inzinierko z teba ostal.. Zas nemas do coho pichnut, tak si dosiel trollovat? :-D @lenka_1989 Moznosti je hrozne vela. El. priamoohrev (sucha, mokra podlahovka, el. konvektory, infrapanely), tepelne cerpadla, drevo (pece, krby, kotle), peletky atd atd.. Najprv ale skus trosku viac napisat - co mate v projekte - ake zateplenia, hrubky, atd. Ake mate tepelne straty a mernu spotrebu tepla v projekte? Aku mate fin. predstavu o mes. platbach?
Odpovedať
@radopp mame k dispozicii tvrde drevo / dub buk agat / mame 38 tehlu a 45 cm vlny pod strechou, a zatial nemame zateplenu fasadu...
Odpovedať
@matorado Skús vecne argumentovať a nevyrývať. :-) Jasne že je viac možnosti ale zvolil som najlacnejšie + najspoľahlivejšie + ekológia. U peliet neviem čo za chémiu obsahujú.
Odpovedať
@lenka_1989 Za akú cenu je to tvrdé drevo. Akú konkrétnu tehlu máte?
Odpovedať
@radopp Ty ani len netusis, co je "najlacnejšie + najspoľahlivejšie + ekológia". A co sa tyka vyryvania, pozri tu: http://tinyurl.com/kgh872e :-D @lenka_1989 Hruby odhad - TS - 5-6kW. Co je v projekte? Urcite neist do el. priamoohrevu. Ziadny elektrokotol, ci el. radiatory. Dokonca ani ked zateplite 10-15cm fasadu. Pevne palivo, alebo TC, elektrina jedine ako dokurenie.
Odpovedať
@matorado Prečo neísť do priamoohrevu? Vieš to nejak zdôvodniť alebo máš len taký pocit?
Odpovedať
@radopp http://www.wienerberger.sk/porotherm-... ohľadom R ;-) a iné sa mi ani nechce komentovať...
Odpovedať
Profilova fotka
@xmawericx ak zoberiem do úvahy počet dennostupňov v Prešove za posledných 20 rokov ako priemer D=3927 a opravný súčiniteľ Ɛ =0,67 (teplovodné,ekvitermika,moderná novostavba) tak mi vyšlo 18458 kWh pred odčítaním ziskov. uvažoval som tepelnú stratu 10.23 kW. Výpočet sa mi zdá byť navýšený, ale je to len teoretický odhad.
Odpovedať
Profilova fotka
druha vec je ako to postavi... Ak pomiesa podlahovku s radiatormi, velke iluzie o tom si nerobim a realita bude horsia ako optimisticky papierovy odhad...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_1989 určite by bolo dobré obzrieť si sálavé pece ,pre potrebu je možné kombinovať aj teplovodným výmenníkom...zdravé ekologické teplo ,systém sa dá nadimenzovať na 2 fázové prikladanie za deň,veľká variabilita dizajnu pece ...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?