Vykurovanie akumulacnej nadrze v lete

ahojte, chcel by som sa opytat ze ci je nutne ked sa v letnom obdoby vyhrieva uzitkova voda hriat celu akumulacnu nadrz v ktorej je vstavany bojler? hreje sa to elektr. spiralou a mne sa zda zbytocne zohrievat vodu do celej akumulacky... Dakujem
Odpovedať
Špirála vyhrieva vodu v zásobníku TUV a nie v celej akumulačnej nádobe. Aj keď teda nepriamo predsa len ohrieva aj akumulačku.
Odpovedať
lebo mi mame spiralu vsunutu do akumulacky pod bojlerom a ta vlastne vyhrieva vodu v akumulacke a tym aj bojler. Udajne je to koli tomu ze je v zasobe viac teplej vody a nemusi tak casto zapinat spiralu... Tak co je vlastne ekonomickejsie a tym padom lepsie riesenie? Dakujem...
Odpovedať
No dovolím si trochu špekulovať kým sa objaví nejaký fundovaný príspevok. Či sa tá akumulačka ohreje špirálou v zásobníku TUV, alebo z iného umiestnenia je asi jedno. Vždy pojme rovnaké množstvo energie. Ohrievanie cez zásobník bude ale pochopiteľne rýchlejšie pre teplú úžitkovú vodu. Ekonomické to nieje tak či onak. V porovnaní s klasickým bojlerom, lebo veľká vonkajšia plocha nádrže znamená veľkú tepelnú stratu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lm7 ty neohrievas celu kombinadrz , ale len tu cast kde je bojler. Ale aj tak to ma vacsie straty a dlhsi ohrev, toto je podla mna riesenie len na male priestory.
Odpovedať
@lm7 ak je nádrž dobre zaizolovaná a nieje prehnane veľká tak tepelné straty môžu byť pri väčšej nádrži menšie ako pri malej (špecifický povrch v zhľadom k objemu vody). Špirála len dokuruje odobrané teplo vo vode v sprche , v kuchyni. Ak spotrebujem 70L teplej vody na vaňu tak to taká istá špirála dohreje za taký istý čas v malej ako aj vo veľkej nádrži. Samozrejme že počiatočné vyhriatie trvá dlhšie. Dôležitá je dobrá izolácia a aj izolácia vývodov z akumulačnej nádrže pre kúrenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural z kombi nadrze neziskas rovnake mnozstvo teplej vody ako s bojlera s objemom vnutornej a "vonkajsej" vody, takze bude mat vacsie straty aj keby si to prepocitaval na specificky objem vody.
Odpovedať
@majkoj podla mojej schemy potrebujem na rovnake množstvo vody rovnake množstvo energie, uvažujem s minimálnimi stratami tepla cez izoláciu, Rozdiel je v rýchlosti ohrevu, ktorá je limitovaná prestupom tepla z technickej vody cez stenu vnutornej nádrže .
Odpovedať
Profilova fotka
@fural ano, energie , nie teplej vody :). Kym z bojlera vrstvenim vlastne takmer cely cas tecie tepla voda, pri kombi vytecie tepla voda z vnutornej nadrze a pritekajuca voda sa uz nestihne ohriat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?