Vykurovacia sezóna - počet dní v roku

Ahojte, viete mi, prosím, napísať, akú máte tepelnú stratu domu a ako sa to odrazilo na počte dní vykurovacej sezóny 2013/2014? Domček máte na severe, v strede alebo na juhu Slovenska? V nezateplenej bytovke v KE sme kúrili 217 dní v zime 13/14. Bude to v novostavbe kratšie obdobie? Aké sú vaše skúsenosti? Ďakujem.
Odpovedať
Ahojte, obnovujem tému. Aspoň by som poprosil, ak to niekto sleduje, či vykurovacia sezóna v zateplenej novostavbe je kratšia ako v klasickom starom dome/byte. Ďakujem. @majkoj @blacksr
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet matematicka a fyzikalne ano. V realite to tazko dokazovat, lebo nemas dva rovnake domy na rovnakom mieste, jeden zatepleny druhy nie.Kazdopadne susedia dymia urcite skor a dlhsie ako ja :)
Odpovedať
@vietordoplachiet urcite to bude kratsie podla toho aky je pre Teba komfort. Resp. to moze byt aj rovnako dlhe, podla toho ci budes mat vodnu podlahovku a este napr. v marci / aprili ju nevypnes ale pojde na min. vykon. Kazdopadne spotreba bude nizsia ako panelaku. V panelakoch Ti vyhrieva aj potrubie tahane v podlahe a strope a aj ked si myslis ze mas vypnuty radiator tak predsa len vykurujes a pomerve merace to meraju. Na panelakoch sa robi aj regulacia uz na vstupe do bytu zo spolocnych priestorov - brat to tak ma, ze ma v byte termostat a ked uzavrie kurenie, tak sa mu zavrie ventil este pred bytom a tym padom mu nekuria ani len rurky - tym padom to ma podstatne lepsie nastavitelne a regulolovatelne s podstatne nizsou spotrebou.
Odpovedať
určite je vykurovanie závislé od lokality, v Hurbanove sa kúri 2 mes. no v Telgarte sa len 2 mesiace nekúri
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet aqko píše majkoj, sú to neporovnateľné údaje. Mal som možnosť niekoľko rokov sledovaťniekoľko desiatok domov, z toho šesť skoro identických na jednej ulici, obývaných ľu´dmi podobného životného štýlu a približne v rovnakom veku. (úradníci) Jeden z domo každoročne vykazoval o cca 50% ,vyššiu spotrebu plynu. Jediné vysvetlenie bolo, že bol na križovatke T, kde pomedzi činžáky stále ťahalo a stál oproti.
Odpovedať
Profilova fotka
@vietordoplachiet náklady na kúrenie a prípravu TUV sú rozdielne v dome a v bytovom dome/činžiaku. Dom je lacnejší, zakúriš si kedy bude treba.
Odpovedať
Ďakujem páni, takže, ak to zhrniem, tak vykurovacia sezóna môže byť kratšia i nemusí, rozdiel ale bude v intenzite kúrenia a táto závisí od lokality a vlastností konkrétneho domu... Pekný deň Vám všetkým prajem.
Odpovedať
@vietordoplachiet No poviem ti zo svojej skusenosti. Za pomerne kratku dobu obyvam uz treti rodinny dom, v tom istom okrese. Zatepleny starsi, stary nezatepleny, dobre zateplena novostavba.. Plus to viem porovnat s dalsimi domami v rodine - rodicia, svagrovci, surodenci atd. Tiez viacmenej v podobnej lokalite. No a mozem povedat, ze vykurovacie obdobie je viacmenej rovnake (odchylka nanajvys 2 tyzdne z kazdej strany) kedy zaciname, ci koncime kurit vsetci. Akurat ta intenzita, tepelna strata, instalovane vykony kurenia su v kazdom dome a to sa prejavuje v nasobnych rozdieloch v uctoch za energie. Dlzka sezony teda nie je podstatna, kurime, aby nam bolo teplo..
Odpovedať
@vietordoplachiet u mna NED na hranici pasivu. Vykurovacia sezona skoncila 4.maja tento rok.
Odpovedať
@supiiik My mame o kategoriu horsi dom, cize len blizko NED a skoncili sme skor, tyzden po velkej noci (12.4.), ked prislo oteplenie, kedy som povypinal radiatory, okrem kupelne, tam to islo este do maja.. @vietordoplachiet Cize si myslim, ze je to velmi individualne, nam staci doma aj 21°C, plus u nas robia velmi vela juzne okna, ktore ked cez zimu netienime, vykuria cely dom. Tato jar bola uz od polky februara obvzlast slnecna..
Odpovedať
@matorado No, ked to mam brat exaktne, tak v izbach, JZ orientovanych skoncila vykurovacia sezona 8.4. V kupelke a v obyvacke sa kurilo do 4.5, ale to aj koly tomu, ze v kupelke je nastavenych 24°C a do obyvacky mam nasmerovany studeny vzduch z bojlera s integrovanym TC. Zvysok domu je vykurovany na 23,5°C. Juzna oblast Slovenska. Darmo, ked je vonku chladno a slnko nesvieti, tak moze byt aj maj a treba kurit.
Odpovedať
@vietordoplachiet Samozrejme, že je kratšia. My máme od Kataríny do Valentína = 81 dní. Ale záleží to od toho, aká je zima. Niekedy sa vyskytne zapnuté kúrenie aj 2. apríla - tento rok sa nám to stalo. Počas vykur. sezóny však nejde kúrenie v kuse: zapína max. 2x denne, najčastejšie 1x za niekoľko dní. Správa sa asi ako kúrenie v klasických domoch v prechodnom období. Sem-tam. Ak chcete číselnú odpoveď, tak cca 100 dní je vykur. obdobie v pasívnom dome.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matorado pff, ja som kuril aj v lete :-D. Cely cas som sa cudoval, ze nech robim co robim, nedokazem v noci vyvetrat barak pod 21C :-D
Odpovedať
@blacksr Zdravim pani Jarka, chcem sa opytat, comu vy hovorite kurenie, ktore v zime zopina ma 2x denne? Spirala vo vasom hybridnom bojleri ohrieva vodu predpokladam nonstop (resp viackrat za den podla potreby) - cast tejto energie vyuzijete vo forme ohriatej TUV, cast cez vymennik ohreje vodu v podlahovke... Myslim, ze celkom chapem principu Vasho riesenia, ale tomuto ozaj nerozumiem... Zaroven by som sa chcel opytat (vid diskusia http://www.naradieshop.sk/product.php... ), viete odhadnut vykon tohto vnoreneho vymennika? Uvazujem nad podobnym systemom, akurat namiesto Vasho bojlera, by som pouzil TC vzduch-voda, ktory ma vnoreny tepelny vymennik s vymennou plochou 0,89m2. No neviem s akym vykonom sa da pocitat.... Dakujem za reakciu, J.
Odpovedať
@jaro_v dobrý deň tuším chybný odkaz :-S skúste ešte raz x-) Otázka v úvode - neviem, či dobre chápem jej zmysel... Nemám to nazývať kúrenie? Alebo sa Vám to ako celok zdá nerozumné? El. špirála v mraze ide niekoľko hodín denne. V celoročnej bilancii je spotreba kWh na kúrenie i TUV rovnaká. Špirála nejde nad svoje "sily", veď minúť na kúrenie i TUV 2670 kW ročne nie je veľa. Iné špirály len na TUV minú viac, lebo idú dlhšie (ak rodina spotrebuje viac TUV). Keď som to navrhovala, šli sme po cene zdroja. Okrem toho som chcela do budúcna nejaký OZE. Zatiaľ sme FTV panely k bojleru nepripojili. Hovorím si, že tých 180 € ročne na TUV ešte máme.
Odpovedať
@blacksr Este jeden pokus: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... To, ze to nazyvate kurenie je v poriadku, ved Vam to vykuri do, no nie? ;-) Viackrat ste v diskusiach uviedli, ze "kurenie" sa zopne ma 2x za den, vacsinou 1x za dva dni... Po vsetkych precitanych prispevkoch o Vasom sposobe vykurovania a ohrevu TUV som mal stale pocit, ze mi "nejaky kusok mozaiky" este chyba... Ze nemam vsetky informacie... Ak je TUV v bojleri udrziavana konstatne ohriata, tak povedat ze kurenie sa zaplo len 1x mozete vtedy, ked viete "kontrolovat" obehove cerpadlo a to ozaj zopne len raz za den, alebo sa mylim? Tak ci onak, tie hodnoty spotreby su uctyhodne, blahozelam... Moja uvaha, do velkej miery ovplyvnena aj Vasimi prispevkami, smeruje ale k TC vzduch - voda (s vonkajsou jednotkou), ktora ma rovnako v spodnej casti vymennik o ploche 0,89m2 cez ktory by som v prechodnom obdobi odoberal teplo pre podlahovku (podmienkou su samozrejme nizke TS domu). Neviem ale, s akym vykonom tohto vymennika sa da pocitat, ak predpokladam teplotu TUV v bojleri cca 50 az 55 st C J.
Odpovedať
@jaro_v Aha. Áno, viem, kedy sa kúri = keď ide obeh. čerpadlo. My radi hodíme očkom na kontrolku. U nás často počuť vetu, buď ja manželovi alebo on mne hlási: "Ide kúrenie." Každý máme nejakú úchylku. U nás je to taká vzácnosť, keď kúrenie beží... tak to registrujeme :-) no. Súhlas s @jan45 . Museli by sme poznať TS domu, výkon podlahovky, teplotný spád podlahovky, údaje o TČ i o AN s výmenníkom. Nejestvuje paušálna odpoveď. Na odoberanie tepla pre podlahovku musíte mať takýto výmenník pri nižšej teplote vody v AN v jej hornej časti.
Odpovedať
Ahojte, všetkým Vám ďakujem, už mám v tom jasnejšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?