Vykurenie podlahovky z bojlera

Mam drevenicu vykurovanu kachliami, a riesim dilemu. Idem vyuzit priestor cca 2x3m na malu kupelnu. Chcem do nej dat plynovy bojler. TUV z neho bude vyuzivana v kupelni a v kuchyni, ktora je hned cez stenu. Plynovy bojler je pre mna najjednoduchsie riesenie a spotreba nebude zla pri vikendovom vyuziti. Zacinam ale spekulovat nad tym ako priestor kupelne vykurit. Kedze idem podlahu robit nanovo, mohol by som tam natiahnut hada na podlahove kurenie + mozno rebrik. Moja naivna laicka predstava je, ze by som tento system dokazal nejako vykurit zo spominaneho plynoveho bojlera. Dalo by sa to, alebo nemam vobec otravovat vodarov s takouto predstavou? Zatial som nenasiel plynovy bojler s hadom v sebe, ktory by som na takyto ucel vyuzil, a inak neviem ako to rozumne vyriesit. Mate niekto tip na takuto instalaciu? Diki moc
Odpovedať
Preboha daj si tam rohoze a vybavene. A kup si ariston boiler s tepelnym cerpadlom
Odpovedať
@jusi1 ešte napíš či máš v drevenici plyn,alebo ho ideš len nanovo dať?my sme mali elekt.bojler,tiež natiahnutá teplá voda do kuchyne,a v kúpelni sme mali elekt.ohrievač totalitný ako sa dával do panelákových kúpeľkách,bolo rýchlo teplo.
Odpovedať
Bojler s tepelnym cerpadlom mi pride draha vec. Inak by som to riesil niekde, kde by som stale byval, ale toto je "rekreacna chalupa" Aj preto potrebujem prist v piatok vecer, zapnut bojler, aby mi o chvilu vypeckoval teplu vodu. A popri tom ak by sa to dalo vyuzit ze v chladnych mesiacoch pustim ventil a vyhreje mi to spominany kusok podlahovky. K plynu, ano, v chalupe je dovedeny, aj sa pouziva na varenie a pre gamaty v dalsich miestnostiach.
Odpovedať
http://www.novaplyn.com/lheizer_dom.htm typ GA-8 ,80l ,napojenie termo
Odpovedať
Zeby? Nemozem k tomu najst ziadnu dokumentaciu.
Odpovedať
@jusi1 tvoj napad je fajn,len aby si vedel,ze ak napojis podlahovku priamo zhada,budes tam musiet mat cerpadlo co ti to bude nahanat,expanzomat,poistny ventil,jednoducho vsetko co ma aj kotol.
Odpovedať
Ano, ratam so vsetkym a dakujem za inspiracie. Zrejme to bude nakoniec riesene kombinaciou spominanych moznosti - plynovy bojler + elektricka vykurovacia rohoz pod dlazbu. Akurat sa bojim, ci ta rohoz zvladne rozumne vykurit kupelnu 1,3 x 2,5m (Aby som nemusel v zime cakat 2 hodiny len na rozohriatie podlahy) nemate niekto skusenost? Dalsia moznost je dotiahnut do kupelne prieduch z kachli. Osobne by som bol ale radsej keby kupelna ma solo ohrev.
Odpovedať
@jusi1 Na vikendovu chalupu ani plyn a uz vobec nie TC. To sa NIKDY nevrati. Ak tam nemate vanu, tak nejaky maly bojler, co sa rychlo nahreje, do podlahy el. rohoz a vybavene, nerob z toho vedu.
Odpovedať
Preco nie plyn, ked ho tam mam? Ludia predavaju 60l bolery za 50€, lebo prerabaju kurenie komplexne. Spolu s tou rohozou je to riesenie za par faciek. Len neviem ci ta rohoz vykuri dostatocne a aky je nabeh.
Odpovedať
@jusi1 Pretoze len samotny plynovy bojler stoji nasobne viac ako elektricky (ktory by som navyse kupil mozno zanovny, alebo repasovany). Plus drahsia instalacia, odtah spalin, revizie plynoveho zariadenia kazdy rok. Ozaj jedina vyhoda, ze pri prichode na chatu ti to zohreje ovela rychlejsie - ale aj to riesitelne, nejakym zasuvkovym casovacom napriklad. K rohoziam - preco by nevykurili? Ludia tym vykuruju cele domy. @leonardom aky to ma nabeh?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Čo myslíš, vojak Kefalín, slovom nábeh...? Akože za koľko začnem pociťovať teplo po zapnutí...? No keďže mám tú 20 hodinovú lacnú tarifu a na 4 hodiny ma cez deň odstavujú, volil som systém, ktorý bude mať akú-takú zotrvačnosť a teda aj pomalší nábeh. To, keď ma odstrihnú prakticky necítim, lebo ja som neriešil na termostate žiadne časové pásma. Bachol som 22°C a ona si sama zapína aj vypína + samozrejme tie 4 jednohodinové odstávky. Aj preto som šiel do rohoží, na ktoré som (kvôli zotrvačnosti) nalial 4 cm anhydritu... Takže ani netuším, aký je nábeh...
Odpovedať
@leonardom stále je niekto doma?ak doma nie som sa nekúri ,alebo len temperuje a zohreje sa pred tým ako prídem domov, i v noci kúriš na 22?, nábeh je dlhý len prvý krát pokiaľ nahreje studenú podlahu ,potom už len dohrieva či udržuje, za 1 hod nezbadáš vôbec, aj v noci ak nejde, veľa nevychladne, to až tak po troch dňoch
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@duzu Nie, my toto neriešime. Zatiaľ... Keď som mal teplovodné kúrenie na radiátory, tak sme aj vypínali. Ani nie tak kvôli úspore, ako kvôli tomu, že v noci sme nepotrebovali 22°C. Ale táto podlahovka je predsa len iné kafé... 8-)
Odpovedať
mna by zaujimalo do coho ist? mame rozrobeny projekt na bungalov 149 m2 - 50cm tehla. Chceme kurit podlahovka + krb. Na pozemku je aj plyn. Ist do kurenia plynom ci elektrinou? Podlahove trubky s vodou alebo rohoze do celeho domu, alebo ?? Poradte. Stara skola tvrdi ze jednoznacne plyn ze pri elektrine sa nedoplatime. Vela ludi vsak neda dopustit na el. kurenie aj z fin hladiska. Tak ja uz neviem.... Dakujem..
Odpovedať
@5petula5 Skoda, ze si nad tym nerozmyslala, ked ste kupovali 50tku tehlu.. Teraz uz jedine plyn.
Odpovedať
@5petula5 ja som mal vsetko nachystane na plyn, v poslednom momente som odvolal pripojku. Tvoj dom je velky na infrarohoze. Vodna podlahovka s plynom, alebo TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@5petula5 v projekte musis mat potrebu tepla na vykurovanie pravdepodobne v kWh/m2/rok. Ak to bude npr 50 a dom ma 100m2 znamena to, ze rocne na kurenie budes potrebovat 50x100 = 5000kWh co je cca 500€. Prepocitaj si podla tvojich cisel a z vysledku usud ci sa doplatis :). Vela / malo je totiz velmi individualne.
Odpovedať
@majkoj no pre niekoho nie je veľa dať mesačne za cigarety 100 Eur, no na kúrenie mu je to veľa
Odpovedať
@matorado my nemame este nic kupene, ide nam stavat firma holodom, zatal mame rozrobeny iba projekt :-) este profesie nemame takze sa rozhodujeme
Odpovedať
@5petula5 tak vdaka foru už vieš že tehla 50 je dobrá pre dílerov a projektantov, za tú cenu postavíš domy 2, pri skladbe múru 25 tehla+25 EPS je oveľa nižšia TS a lacnejšie,
Odpovedať
@5petula5 Tak v tom pripade este rychlo pohnut rozumom. 1 m3 tehly stoji 2x viac ako kubik polystyrenu, ale izoluje 2,5x horsie, pri rovnakej hrubke. Ja som dal za rovnako velky bungalov, len obvodove mury 1800€. To je 29cm tehla. Oproti 50tke som usetril 50% sumy, cize 1800€. Za tie prachy som kompletne aj s pracou (a rezervou) zaizoloval dom 20cm EPS a vo vysledku mam este o 50% lepsiu izolaciu stien.. Co ty na to? ;-)
Odpovedať
@matorado super dakujeme za rady za to sme aj sem kuk aby sme boli mudrejsi kym nie je este nic odklepnute :-) este budem otravovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?