Vykon vykurovacieho systemu vs. uspora energie

Ma (vatsi) vykon vykurovacieho systemu pozitivny vplyv na celkovu spotrebu(nie okamzitu)?...niektori ludia mi totiz tvrdia ze vykonnejsie vykurovanie setri naklady,ide totiz kratsie...mam svoj nazor ale rad by som si vypocul nazory odbornikov(leonardom,blacksr,p.Mesarosz atd)...dakujem...
Odpovedať
1
2
@romankraner73 väčší výkon znamená len rýchlejší nábeh je jedno, či kúrim 1 hodinu 5 kW, alebo 2 hodiny 2,5 kW - spotrebuje sa rovnaké množstvo energie čiže 5 kWh rozdiel môže byť v účinnosti zdroja pri rôznych výkonoch a v tom, či vykurovacie telesá sú uspôsobené na to, aby odovzdali požadovaný výkon ale v zásade sa spotrebuje rovnako
Odpovedať
@romankraner73 zaujimave logika, rad by som vedel ako na to prisli
Odpovedať
Ako bolo spominane, na celkovu spotrebu je uplne jedno, ci kuris 2kW hodinu alebo 1kW dve hodiny. Rozdiel je iba v maximalnom okamzitom odbere, na co treba mysliet napr. pri isticoch (ak sa kuri elektrikou). Mna by skor zaujimalo, ci ma vyznam znizovat teplotu v dome na dobu, ked som napr. v praci (7:00-16:00). Osobne myslim, ze sa moc neusetri, kedze to potom o tej 16:00 musim zas dokurit naspat.
Odpovedať
@romankraner73 Plynové kotle majú reguláciu výkonu. Aj keď je kotol na 25 kW, tak dokáže kúriť aj nižším výkonom pár kW, podľa aktuálnej straty domu. Ak by bola strata ešte nižšia ako minimálny výkon, kotol sa bude vypínať a zapínať, cykluje. Väčší výkon plynového kotla, cca 25 kW, sa dáva preto aby stíhal (prietokovo) ohrievať teplú úžitkovú vodu a aby neboli výpadky v kúrení pri odbere teplej vody. Odporúčam kotol s vysokým maximálnym a s malým minimálnym výkonom, napríklad 25 kW / 5 kW.
Odpovedať
@radopp Presne tak. napriklad co pouzivam 19 kw vitodens na podlahovku cez ekvitermiku tak ma sice spodny vykon vyssi a to 6.5 kw no necikluje a to z dovodu velkeho objemu vymennika. Cca 1000m rur.
Odpovedať
Pri plyne moze byt uspora el. energie. Mal som plynovy kotol, ktory mal spotrebu 70W cerpadlo a 70W ventilator. Je rozdiel, ci ide 140W el. spotrebic 24 hodin alebo napr. 8 hodin.
Odpovedať
Zadavatel temy zabudol napisat, o ake kurenie ide :-) To sa potom tazko diskutuje.
Odpovedať
@jarosujo Zadávateľ témy už možno aj zabudol, že zadal tému :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo zrejme elektricke
Odpovedať
@cubicomp neucastou na hodinach fyziky.... asi
Odpovedať
@supiiik 140 W x 12 hod x 180 dní x 0.16 €/kWh = 48 €/rok = 4 €/mesiac Prečo by mal ísť kotol 24 hodín? Hlavne na jar a jeseň. Tepelnú kapacitu má vykurovacie zariadenie aj dom.
Odpovedať
Ak má dom stratu 4 kW a kapacitu 4 kWh/K a kotol má reguláciu 1 C, tak kotol je pri cyklovaní vypnutý: 1 K . 4 kWh/K : 4 kW = 1 hod
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@supiiik kym, je kotol v dome je to jedno :). Akekolvek straty na cepadlach totiz zostanu v baraku. Toto je vec, ktora zhorsuje papierovo napriklad kazde vykurovanie s akumulacnou nadobou, lebo aj ta ma straty. Debatoval som o tom s jednym panom,ze ano je to logicke, ale norma to vyzaduje pocitat tak ako to pocita. Hold vecny boj normy s realitou :)
Odpovedať
@radopp Mal som kotol s equitermickou regulaciou a modulaciou vykonu, cize skutocne isiel skoro cely cas. Mozno to nie je az taka polozka, ale vyhana cenu za kurenie o 10-20% vyssie. @majkoj Ventilator plynoveho kotla vykuruje exterier a teplo vyrobene elektrickym obehovym cerpadlom je drahsie ako teplo vytvorene spalenim plynu. Akumulacna nadrz ma vyznam asi iba pri pevnom palive, pripadne elektrike, ale pokial je umiestnena vo vykurovanej casti domu, tak tie straty su da sa povedat nulove.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik to mas sice pravdu, ale kolko bezi kotol rocne ? Nech bezi 1000 hodin. Cize ked das 2x vykonejsi kotol usetris 500hx140W=70kWh to je cca 9€ (?). Usetris z toho 2/3 (lebo energia z plynu je 3x lacnejsia) cize nejakych 6E za rok. To asi 20 percent nebude. Ale tym, ze kotol bude cyklovat, predpokladam, ze vzniknu ine naklady. PS: Ventilator nevykuruje exterier, lebo ho nechladia plyny, ale interier predpokladam.
Odpovedať
Vykurovacie obdobie 6 mesiacov = 6 . 30 . 24 = 4 300 hodín. Elektrina je 0,15 : 0,05 = 3 x drahšia ako plyn. Ušetrí sa 1/3. Ach tá matematika.
Odpovedať
@supiiik Na kotli sa nedá nastaviť rozsah teplôt na priestorovom senzore 22 C = zapnúť kotol, 24 C = vypnúť kotol? Prečo musí ísť kotol stále? Počítač v ňom má odber 70 W?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp To ze vykurovacie obdobie je podla teba 4300h akosi neznamena ze tolko bezi kotol, ze ? Moje TC ma za 2,5 roka nabehane nejak 2700 h a to aj s ohrevom TUV. A ked elektrika stoji 9€ a plyn je 3x lacnejsi a stoji teda 3€ tak sa usetria 2/3 cize 6€. Ach ta matemaitka, ztrapnit sa v priamom prenose to sa nepodari kazdemu.
Odpovedať
@majkoj Prečo sa rozčuľuješ? Ak je cena plynu 1/3 z ceny elektriny, tak z nákladov na elektrinu sa ušetrí 1/3. Tie 2/3 ceny sú akosi navyše. Tiež mi je divné že ide plynový kotol celú zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Cize 6€ je podla teba 1/3 z 9€ ? ROFL
Odpovedať
@majkoj Kašli na to. Kúriš elektrinou, u teba je "takmer" 100 % úspora. Elektrospotrebičmi v zime šetriť nemusíš. Môžeš mať všade rozsvietené a pustené 3 stolné PC. Rozdiel je v tarife, neviem akú máš a radšej to ani nepočítam.
Odpovedať
😂
Odpovedať
@blacksr Moja skúsenosť je,že pri nastavenom plnom výkone elektrokotla 9kW,rovnakej ekvitermickej krivke, rovnakej vnútornej teplote na termostate a približne rovnakej priemernej dennej vonkajšej teplote(v tomto období) je priemerná denná spotreba väčšia približne o 20% oproti meraniu keď výkon kotla obmedzím na 6 kW. Rozdiel pozorujem v mierne rýchlejšom nábehu pri 9 kW,ale denná doba činnosti kotla bude podľa spotreby neviem z akého dôvodu asi približne rovnaká.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, napíšem aj ja do tejto témy svoj problém, nebudem zakladať novú, pôvodne sme mali kúriť plynom, no ten nakoniec nebude a tak hľadáme alternatívu - zatiaľ vyhráva peletkový kotol (rozhodujem sa medzi kotlami značiek ETA, HERZ, Froling a Hapero - tu dokonca udávajú účinnosť až 95,7% pre kotolňový typ, obývačkový má až 97,1, čo je neuveriteľné). Dnes som bol u nemenovaného obchodného zástupcu a ten mi doporučil radšej výkonnejší kotol 20kW (6,0kW - 20,0kW) oproti 15kW (4,4kW - 14,9kW), čo som chcel pôvodne ja. Vraj si mám k tomu kúpiť aspoň 750L AN, no naj by bola 1000L. Rozdiel medzi 15kW a 20kW kotlom je 1300 €. Oplatí sa mi ten 20kW kotol? Zrejme len rýchlejšie nabije AN, no peliet spotrebuje rovnako ako ten 15kW, či sa mýlim?
Odpovedať
@linear324 výkon i objem AN sa určuje podľa tep. straty domu záleží aj od výkonu výmenníka v AN - darmo by mal kotol 20 kW, keby výmenník dokázal dať do AN len 15 kW (napríklad) ale v zásade platí, že vyšším výkonom nahrejete AN rýchlejšie, za kratší čas
Odpovedať
@rooomman 9 kW aj 6 kW ide rovnako dlho? viac sa nabije dom teplom a zrejme zas o niečo dlhšie teplo vydrží sálať nie je možné, aby neplatil zákon zachovania energie - teplo, ktoré do domu dostanete, hoci aj o 20% viac, sa využije na sálanie do priestoru, ktoré potrvá dlhší čas
Odpovedať
@blacksr To mi je jasné,že energia sa nestratí,ale vysvetlujem si to len tým,že aj ked viac energie dom príjme termostat ešte nevyhodnotí tú zmenu aby skôr vypol kotol, je to možno rozdiel navyše 0,2-0,5 stupna nad nastavenú teplotu na termostate.Termostat mam nastaveny na kúrenie na 22C rano 2,5h a podvecer na 5h.,kotol nepracuje ani tuto celu dobu,zbytok dna sa kotol nezapne teplota je nastavena na 21C.A ešte jednu vec som si všimol pri 9 kW zohrieva kotol vodu aj na max povolenu 35 C a pri 6kW zohreje len na 32C,takže aj to by malo spôsobiť kratšiu činnosť prevádzky kotla pri 9kW,ale nie je to tak.Ešte som rozmýšlal odpojiť vonkajšie čidlo či nespôsobuje niečo, prečo sa to takto chová.
Odpovedať
@rooomman Určite to závisí aj od zadaní na termostate vs. ekvitermike. Rovnaká ekvitermická krivka pre rôzne výkony kotla neznamená rovnaké podmienky. Takže je asi zbytočné to porovnávať, teplo do domu sa dostane pri rôznych výkonoch, nestratí sa, otázkou je len komfort - je nábeh dostatočne rýchly? neprekuruje sa? vhodnejším nastavením sa dá čosi ušetriť... Skúste čidlo odpojiť a nechajte riadiť kúrenie len izb. termostatom. My riadime kúrenie len izbovým termostatom. Vyhodnocovanie teploty vonku by sa do toho miešalo zbytočne, pretože náš dom je dobre tepelne izolovaný a výraznejšie poklesy teploty vonku sa vnútri prejavia trebárs o týždeň. Ekvitermika úplne zbytočná. Ja som dala radšej svietenie slnka ako regulačný prvok ešte v predstihu, má totiž vplyv na teplotu v dome v krátkom čase.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Tak tá AN je TOP-AKU inox 750 a má tri výmenníky 16, 24 a 36 kW. Ten predajca mi doporučoval ku nej napojiť aj solár (cca 2500 € s montážou) s max. výkonom okolo 9 kW. Oplatí sa ten solár?
Odpovedať
Profilova fotka
@linear324 nech ti to ten nemenovany predajca vypocita ako sa ti pri tej lacnej energii z peletiek moze oplatit solar. Nech stoji kWh z peletiek 0.04€. Rocne usetri solar cca 70 percent nakladov na TUV (tak sa navrhuje). Taka bezna rodinka spotrebuje povedzme 3MWh na TUV rocne. To je 120€ za rok. Cize rocne usetris 84 € a solar ta bude stat 2500€. Navratnost si uz spocitas aj sam ;-). PS: Ak peletky , tak ten "kotolnovy" typ, ako si ho nazval :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?