Výkon krbovej vložky

Dobrý den. Prosím poradte mi aky vykon by mala mat krbova vložka. Radili mi v jednej predajni že stačí 5 Kw a v druhej že aspon 11 Kw, čo teda je rozdiel. Pre info : Dom je z nepalenej tehly, obvodove steny 50 cm hrubé. Nebude sa zateplovat. V prílohe je nakresleny podorys domu. Izba 1 -spalna, 2 a 4 je obyvacka, 3 bude kupelna a 5 kuchyna. Vyska stropu 2,5 m. Rozvody krbu neplanujeme ( iba cez otvorene dvere) a ten krb ktory je na foto ako cierny obdlžník bude kurit z oboch strán. Dopredu aj smerom dozadu ku kupelni. Vopred vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
dobré riešenie, WC by som oddelil ešte dverami, vzniklo by zádverie. Výkon je jedna vec, spôsob kúrenia druhá, ak v nej spálite za hodinu 1 kg dreva, bude to 5 kW aj v jednej aj v druhej. Ja by som volil 8 a naučil sa kúriť.
Odpovedať
@jan45 Kurit vieme, lebo už roky ked žijeme sa kuri do piecky . Zadverie tam bude, len nemam zakreslene
Odpovedať
Profilova fotka
@ivaq Vynechali ste jeden dôležitý faktor a to tepelnú stratu domu. Na výkon krbu pozerajte trošku inak. Dajte si otázku koľko dreva viete vložiť do ohniska. 1kg suchého dreva Vám dá cca 3kW výkonu. Z toho treba odpočítať percentuálnu účinnosť krbovej vložky. V prípade účinnosti okolo 80%, z 1kg dreva budete mať cca 2,4kW v interiéri. Ak do ohniska dáte 2kg, tak cca 4,8kW. Ak do ohniska nevložíte drevo nemáte žiadny výkon. :) Takže výkon určíte Vy sami, dôležité je aby ste pohodlne vedeli vykúriť žiadané izby. Samozrejme tieto čísla sú informatívne, pri jednotlivých typoch a kvalite dreva sa môžu líšiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?