Výkon hada v AN

Zdravím, chcel by som sa opýtať, či mi niekto nevie povedať, s akým výkonom hada vnoreného v akumulačnej nádrži (AN) môžem počítať, ak jeho plocha je 0,89m2 a teplota okolitého média je cca 50stC... Ďakujem, JV
Odpovedať
Profilova fotka
je to závislé aj od rýchlosti prúdenia vykurovacej vody, od teploty vstupnej a aj už ohrietej vody, ale počítať sa dá cca 200-400W . Pri typizovaných výrobkoch to výrobca uvádza. Teplota 50°C je dosť nízka, pri rozdiele teploty média a ohrievanej vody pod 20°C výkon klesá, spomaľuje sa ohrev.
Odpovedať
@jan45 @blacksr TS domu dufam cca 2,5 az 3 (v stadiu pripravy), podlahovka - cca 600bm (20cm rozostup) zaliatych v zakladovej doske ulozenej na XPS (bungalov "L", 130m2)... S tym ulozenim vymennika toho ja vela neurobim - parametre TC v prilohe... J.
Odpovedať
@jaro_v Dobrý deň. Keďže je bojler na toto určený, výrobca by mal mať spracované výkony hada pre rôzne prietoky a teploty, bez odberu TUV i s odberom. Podotýkam, že podlahovka musí byť navrhnutá na čo najnižšiu teplotu i teplotný spád, aby mala čo najmenší výkon a nedošlo k vyčerpaniu zásoby tepla. Zároveň pýtajte výkonovú krivku TČ pre rôzne vonk. teploty. Ide o to, že Váš dom bude potrebovať kúriť práve vtedy, keď tieto hodnoty bude mať TČ minimálne - otázka znie, či je vôbec možné urobiť takú zásobu tepla pomocou TČ, aby sa ním pokryla TUV i kúrenie. Zároveň treba poznať reálnu spotrebu TUV, nie normovú. Energ. prínos TČ by sa dal zvýšiť počas dňa nejakým vzduchovým solárom, na nasávaní vzduchu do TČ by sa vzduch zohrieval. Ale muselo by to byť svojpomocne urobené, za symbolický peniaz, pretože aj slnečných dní je v zime málo. Keď to zhrniem, ja nie som schopná dať Vám uspokojivú odpoveď zatiaľ. Príliš veľa premenných treba zohľadniť, kým prídeme k výsledku.
Odpovedať
@blacksr Dobry vecer, vyrobca ma v jednom produktovom liste uvedeny vykon hada 24kW. Ked som sa ho na to pytal, tak mi odpisal nieco v tomto duchu: "vykon je počitaný na kotol UK alebo solar pri teplote kurenarskej/solarnej vody 85 stupnov, ak je teplota tejto vody menšia, výkon hada klesa, preto sa podla nových pravidiel uvadza už iba plocha hada v m2". Co tym chcel autor povedat spolu s vykonom 24kW ozaj neviem... COP pripajam v prilohe. K vycerpaniu tepla by hadam dojst nemalo, kedze aj pri -10 ma TC vykon cca 2,4kW + 2kW spirala (bezne sa vyrabaju bojlery s 2kW spiralou). Samozrejme bude zavisiet aj od realnej spotreby vody ako pisete... Podlahovka bude "hustejsia" ako by podla vypoctu mala byt prave kvoli znizeniu jej teploty a teplotneho spadu. Od podlahovky by som chcel, aby mala prijemnych 25 az 26 st C (prijemne teplo od noh), v kupelni kludne o 2, 3 stupne viac... Ci tolko tepla dokazeme "vytiahnut" prostrednictvom tohto 0,89m2 vymennika neviem... O rekuperacii sme uvazovali o aktivnej (aj kvoli letnemu chladeniu), napr VPL15. No pri takejto kombinacii sa obavam regulacie kurenia. V podstate ani jedno "kurenie" by nebolo plnohodnotne z pohladu, ake sa bezne "predava" a bez dalsieho EK by podlahovka v extremnych mrazoch nevedela vykryt potrebu. A rekuperaciou (teplym vzduchom) kurit nechcem, aj keby to zvaldla... Ach jaj... :-) J.
Odpovedať
@jaro_v Na chladenie v lete môžete využiť studený vzduch z TČ... Netreba aktívnu RJ. Na vetranie pasívnu a je to. Inak, my máme teraz v spálni v podkroví, juh 23,5°C. Okolité domy majú v podkroví okolo 30°C. Ja len vhodne vetrám / nevetrám a cloním okná zvonku Al fóliou. Inde v dome máme 24-26°C.
Odpovedať
@jaro_v Najprv znížte TS domu a hlavne aby ste ju VEDELI, nie v ňu DÚFALI. Potom môžeme špekulovať, ako na tento problém. Podľa mňa to riešiteľné je v súlade s Vaším zámerom, ale čokoľvek v tomto momente napíšem, je plácanie do vetra.
Odpovedať
@blacksr To TC je typ s vonkajsou jednotkou, nie ako tu bezne pouzivany Ariston... Vsetko je zatial v stadiu uvah predtym, ako navstivime projektanta... Nieco nahrubo spocitane mame, odtial aj tie odhady...
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v to co chcel autor povedat, je, ze cim mensi rozdiel medzi mediom v hadovi a mediom okolo neho, tym mensi prenasany vykon. Casto sa robi npr chyba v tom, ze sa k TC napoji bezny bojler s hadom. Problem je v tom, ze pri povedzme 55C vode z TC nie je schopny bezny had preniest jeho vykon do bojlera, pricom kotol na pevne palivo s 90C to zvladal.
Odpovedať
@majkoj Dakujem, to, ale asi ako jedine mi jasne je... Ale s akymi konkretnymi cislami mozem pocitat, to ozaj netusim... Mna zarazil ten udavany vykon vymennika, ze 24kW! Ci pri teplotnom spade podlahovky 35/28 a teplote TUV 55 st. je ozaj vykon vymennika len cca 200 az 400W ako odhaduje @jan45, alebo je to radovo 1 - 1,5kW... Pretoze kvoli 200W to cele takto prepajat ozaj nema zmysel...
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v no vykon bude asi udavany pre rozdiel 85C -15C cize 70C. Tvoj rozdiel bude 55C-35C cize 15C. Cize zjednodusene zobrane by mal mat 4,5x mensi vykon. Ale to by musel sediet ten vykon 24kW a prietok. A to pri tej ploche proste nemoze sediet.
Odpovedať
@jaro_v Ahoj. Podle technického listu DZD ( výrobce bojlerů ) Má výměník o ploše 1 m2 výkon 24.000 W za předpokladu , že teplota topné vody je 80°C a průtok topné vody je 720 l/hod. Pro informaci - průměr trubky topného hada je JS 1". Jinak by byly vysoké tlakové ztráty a muselo by se použít zbytečně silné oběhové čerpadlo. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?