Vyhreje mi podlahovka obývačku dostatočne?

Projektant kúrenia nám napísal, že v obývačke 35 m2 potrebujeme pri podlahovom kúrení doplniť výkon 1,2 kW pri spáde 65/50°C pri izbovej teplote 22°C a že nám chce do obývačky šupnúť aj radiátor. Podlahové kúrenie chcem kvôli tomu, aby mi v obývačke nešpatil radiátor. Ako doplnkové kúrenie máme 16 kW krbovú vložku s prieduchmi - no nechceme ju využívať nepretržite - skôr na prechodné obdobie. Mám sa obávať, že mi podlahovka nevyhreje obývačku dostatočne?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@livika1978 na vizitke máte staršiu otázku, tá Vám odpovedá. Zatepliť 8 cm, to je neúnosné k celkovým nákladom za zateplenie, spočítajte si to s 15cm a netreba radiator. Ak už izolácia je, nedostatok podlahovky v krutých zimách môžete doplniť dodatkovým zdrojom, mrazy trvajú len pár dní do roka.
Odpovedať
Profilova fotka
všetky tieto prepočty sú veľmi relatívne...pri akej teplote nebude stačiť podlahovka? pri -10 alebo -15? alebo už pri 0 vám bude zima ? ako často ste ochotní, resp. pripravení kúriť v krbe? 5 dní do týždňa alebo raz za mesiac? nejaký presný výpočet na 1 radiátor je len nejaký teoretický výmysel...
Odpovedať
Ved nech Vam to kurenie naprojektuje tak,aby tam nemusel ist ten radiator.
Odpovedať
@livika1978 kombinacia podlahovky a radiatorov sa vam do buducna vypomsti. rozhodnite sa pre jedno, alebo pre druhe. nema to zmysel a ani sa to neda jednoducho a lacno skombinovat. iba vam to predrazi investicne aj prevadzkove naklady.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 jazdím na aute. spotreba je vysoká. povedzte prečo ? ;-) inak Tá izbová teplota 22 st.v obytnej miestnosti zbytočne navyšuje potrebný výkon. zraziť na 20 st.C pri -15 st.C. Tie 2 st.C. zlepšia situáciu. ide predsa o krátke obdobia, pri vyšších teplotách a inštalovanom výkone v 80-90% vykurovacieho obdobia dosiahnete tých 22 st.C.. Ďalej treba zvýšiť teplotu do podlahy, ale dávať pozor na prekročenie hygienickej teploty podlahy. ak to nepomôže, tak sa vrátte ku tepelnej strate, vyriešte tepelnoziloačné skladby, zoptimalizujte a zase sa vrátte sa k výpočtu. som presvedčený že to nakoniec víde. pokiaľ sa na návrh podlahovky nepoužíva katalóg. :-N
Odpovedať
@livika1978 no my mame otvoreny priestor zhruba 45 m2 + otvoreny vysoky strop a teda ziaden radiator nemame projektovany. a nejako ma ani nenapadlo to risit, je to v projekte a musi to stacit pri dostatocnej tepelnej izolacii
Odpovedať
@jan45 Čo sa týka toho zateplenia, tak nám vysvetľoval, že je to malý rozdiel 0,9 kW v teplotných stratách a že sa nám to neoplatí zatepľovať. Som z toho blázon.
Odpovedať
@maros_kollar Podľa vás tepelná strata 8,9 kW je vysoká, oplatí sa ísť radšej do zateplenia?
Odpovedať
@zuzkarybka Pri vonkajšej teplote - 15 st. C by sme mali mať problemy vytopiť tú miestnosť. Krb by sme chceli využívať sklr na víkend, resp. keď budeme doma dlhšie - dovolenka, PN a tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 no, zvážil by som iného projektanta. dakedy sa tak nahrubo neizolovalo, ale boli iné ceny a teda aj návratnosť, ale tvrdiť, že 15cm oproti 8 ušetrí 0,9kW hraničí s neznalosťou problematiky.Podobá sa to na použitie kalkulačky "Zelená úsporám" s obálkovou metódou, to sú len orientačné čísla.
Odpovedať
@jan45 Už sme mu zaplatili zálohu 100 € - škoda.
Odpovedať
My mame v obývačke o rozlohe cez 30 m2 dva okruhy podlahovky, určite sa Vám to da vyriešiť inak ako radiatorom. Zateplenie je 15 cm polyst. vonk. steny, 16 pod podlahou a tuším okolo 50 v strope Zateplenie 8 a 15 je dosť podstatný rozdiel....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@livika1978 to je v poriadku,súčasťou projektu UK je výpočet tepelných strát, ale nie obálková metóda. požadujte tri varianty, bez izolácie, 8 cm a iný rozmer, nie len aby to tvrdil, ale doložil.Prečítať si to z vytlačených tabuliek budete vedieť.
Odpovedať
@livika1978 tepelne straty 8.9kW su velmi vysoke. Ja mam straty polovicne a to mam na stene len smiesnych 15cm polystyrenu. Ale uz chapem preco vam to komplikuje radiatorom. Vykurit dom len podlahovkou pri takych stratach je naozaj problem. Tepelne strany musite dostat na uroven 4kW, inak budete plakat pri platbe uctov za energie ....
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 Ahoj. My máme v celom dome podlahovku, obývacka je z kuchyňou je to nejakých 50-60 m2 a je tu tak teplo, že chodíme v gatiach :-). Zateplenie máme s minerálnou vlnou a takisto pod podlahoukou a strechou je nobasil. Kúri sa u nás celý deň, lebo ja som doma a spotrebu sme mali smiešnu. Určite nie kombinácia radiátor a podlahovka.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 Ci je ta strata velka sa da posudit len ak povies ak je celkova vykurovna plocha. Na 100m2 je to vela na 400m2 nemusi :)
Odpovedať
@livika1978 Tak si prisadim aj ja. Unikla mi informacia o velkosti a lokalite vasho domu, takze neviem ci je TS 8,9kW vela, ale pre bezne velke domy to je velmi vela asi na celom Slovensku. Mate aj udaj o mernej potrebe tepla? Ta vam napovie, kedze je pocitana na m2 a to je potom jedno ci maly alebo velky dom. Teraz stavat s MPT nad 50kWh/m2a je podla mna uz hovadina. Neviem si predstavit, ze by to bolo vyhodne akymkolvek sposobom. OK, plechova buda v style Tesco (cize dom investicne zadarmo) a v strede krb ci rovno vatra s drevom nakradnutym z okolitych lesov (cize prevadzkovo zadarmo) OK, ale inak nie.
Odpovedať
@majkoj pre porovnanie, ja mam v projekte TS 1,8kW a na 160m2 mi to aj vychadza ako temer najvyhodnejsia varianta. Aby mala livika1978 predstavu zhruba kde sa pohybuje ak aj neprezradi velkost domu.
Odpovedať
@zuanach Ake mate naklady na plyn ak teda kurite plynom?
Odpovedať
Profilova fotka
@buggy nemozes to zovseobecnovat, pri kazdom projekte nastane bod, kedy sa dalsia investicia do zateplenia neoplati. Pri kazdom projekte je ten bod inde. Ak chce mat niekto achitektonicky vychyteny dom, kludne sa moze stat, ze ten bod nastane aj nad 50kWh/2m/rok
Odpovedať
Profilova fotka
daj hustejsie podlahovku a je to ...
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar maros, nestranduj, ze 20st v obyvacke... ved to by mi nos omrzal. My mame 21-22a mrznem pri telke... 23 je ideal :) teda vam chlapom je stale teplo :-D a zenam aj v hrubej bunde je zima.. ale pod 22 v obyvacke je nemyslitelne... Ale inak pravda, s tou teplotou vykurovacej vody je to fakt, ked ju zvysia, tak vo velkych mrazoch bude samozrejme teplejsie :)
Odpovedať
@buggy Rozlohu máme 160 m2. Stavali sme z Yotongu Lambda 375, okná máme zo Slovaktualu 3 sklo 6 komorové.
Odpovedať
Ak výpočtovo nepomôže zateplenie tak podľa mňa je lepšie kombinovať podlahové kúrenie so stenovým ako s radiatorom. Ide tam rovnako teplá voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@livika1978 inak, urcite zateplite.. neviem, aky mate projekt, ci mate velke sklenene plochy a ak ano, na ake svetove strany orientovane, ale z vlastnej skusenosti radim zateplit. Mame tiez ytong 375, vsade velke fr. okna a nezateplili sme a lutujem to... mame podobnu podlahovu plochu a platime mesacne za plyn 114€ ,. ak chcet ist nizsie,urcite zateplite. + v tej obyvacke dat hustejsie podlahovku, lahsie znizit prietok a znizit teplotu, ako pridavať tam, kde sa uz pridať neda a treba :(
Odpovedať
@majkoj suhlasim. Kedze ma velkost ako ja, tak ma aspon porovnanie. Na 160tich metroch nebude dizajnova sialenost, takze pre nu to plati.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 myslel som teplotu v urovni hlavy.povrchova teplota podlahy je vyssia.vid teplotny gradient u podlahoveho vykurovania.ale zase hovorime o vypoctovej vonkajsej teplote.v o vykurovacom obdobi tak mame dostatok vykonu na prekurovanie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar aj ja myslim teplotu na urovni ktoru vnimam, nie podlahy.. proste teplota ktora je napr. na termostate vo vyske 150cm :)
Odpovedať
@buggy Nechápem - čo pre mňa platí.
Odpovedať
@livika1978 @katrin21 Ja mam tiez postavene z ytong 375. Ale mam na nom aj 15cm eps. A platim za plyn 35 eur mesacne. Mam ted mensi dom, iba nejakych 140m2. A vsade podlahovku, ktora takmer cely den stoji. Obcas sa zapne kotol na 1 hodinu. Fakt nemam problem kurit ani na 25C v najvacsich mrazoch. Tepla mame nadbytok. Urcite ten ytong zateplite ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?