Výhodne kúrenie

Zdravím chcel by som poprosiť o radu. ktoré kúrenie je najlacnejšie. či je lacnejšie drevom alebo plynom. za každý postreh ďakujem. poprípade neaké sumy čo vás čo stojí Vďaka.
Odpovedať
@bull261 hmm zaujimava logika, podla toho za kolko kupis drevo, cenu plynu vies... ak sa da plyn mas bez spiny bordla roboty... ak chces stavat dnes dom podla noriem tak kurenie na prevadzku stoji tak malo ze neries, ak mas prachy na dom mas aj na kurenie
Odpovedať
@sysell no rozmýšlam isť iba do plynu tak preto sa pýtam. ak by bol rozdiel veľký tak by som šiel do dreva.
Odpovedať
@bull261 a chce sa ti zhanat drevo, skladovat a hadzat do pece a vyhadzovat bordel a mat kvoli tomu samostatnu miestnost? Keby som mal platit aj 3x viac aj tak berem plyn.... V novostabve stoji prevadzka na plyn nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 kurit plynom = komfort ako pise sysell. Celu tuto zimu som kuril plynom nakolko som nemal cas nachystat drevo a zatial ho nemam ani kde skladovat. Drevom sa chystam dalsiu zimu len dorurovat v krbe.
Odpovedať
@petko_sonka a kolko plynu ste spálili ?
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 Je mi jasne, ze v teme sa prilis neorientujes. Nie v zlom. Kazdy viemie nieco ine. Pytat sa na spotrebu plynu je pre teba uplne zbytocne. Nema to vzhladom na tvoju pripadnu buducu spotrebu plynu absolutne ziadnu vypovednu hodnotu. Teoreticky mozes mat rocnu spotrebu od 100m3 do 50000m3, podla straaasne vela rozhodujucich parametrov. Jednym zo zasadnych parametrov pri porovnavani nakladov na kurenie plyn<>drevo je prave cena dreva, za aku si ho vies zohnat, nakolko cena plynu je viacmenej fixne dana. To drevo ta moze opat stat od 0 po X eur. Zisti si teda cenu dreva a pribliznu tepelnu stratu domu. Potom ti budu odbornici na tomto fore vediet odborne poradit.
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 tak pozri priklad, mna podla vypoctov bude stat kurenie elektrinou rocne 320 eur, plynom by to stalo 140? cca, a drevom asi 70 eur to uz len strielam, dalsi faktor je ale ohrev TUV
Odpovedať
@brondos no chápem že sa to môže líšiť ale chcel som len orientačné ceny. Že niekto kto kúri drevom a kto plynom. Viem že sa to líši aj podľa domu atď. A cena dreva taká klasika 30€ meter
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 ok, chapem aj ja. Takze: podpivniceny, 2 poschodovy, krajny z radovej zastavby, vystavba 1982, nezateplene steny ale miestnosti pod strechou znizene stropy + 10cm vlny, plastove okna a dvere. Zastavana plocha 130m2, podlahova plocha 230m2, vykurovana plocha 150m2 . Kotol 11rocny Protherm Medved 30kW (prevadzkovany trvalo na znizeny 18kW vykon, aj to je prelis vela), na 11 radiatoroch programovatelne hlavice. Spotreba plynu za rok 2016 bola 2355m3, co vychadza 96e/mesacne. Teplu vodu som zohrieval minuly rok este elektrikou, tuto zimu som to zmenil na plyn. Podla priemeru z dni, kedy sme uz tento rok konecne nekurili to vyzera na mesacnu spotrebu plynu na jej ohrev cca 20m3. @jblaze Urcite si sa nepomylil, ked si napisal ze uvedene sumy su rocne???
Odpovedať
@jblaze bol taky buuum ze vsetci davali eletriku. Vsak to spravis za par korun a mesacne moc neplatis atd atd. Kazdeho co poznam je sklamany. Na eletriku to musis mat mega zateplene. Ja co poznam ludi platia 150-180€ mesacne eletriku 120-130m2 obytnej... a po tejto zime to bol masaker. Eletrika je moc draha na kurenie si myslim.
Odpovedať
@lukas2589 pre niekoho to je veľa pre niekoho málo.Dosť veľa ľudí bývalo predtým v bytovke kde je inkaso pri 3 izbovom minimálne 130€+30€ a to za dákych 70m2. A tiež si treba uvedomiť že elektrinu musíš zaviesť ale plyn nie to sú ušetrené 2 tisícky a tiež väčšinou ľudia čo majú iné ako elektrické kúrenie zabudnú povedať koľko k tomu platia elektriku. Čo mám ja zas skúsenosť od známych ak sa rozumne navrhne dom tak ten rozdiel nie je veľký
Odpovedať
@jumt tie 2 tisicky sa za tie roky rychlo vratia. Momentalne byvam v dvojposchodovom dome 220m2 uzitkova plocha a platime 60 euro plyn. Eletriku netusim. Eletrika je draha a dom musi byt nato pripraveny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@brondos ano su rocne, a v tvojom pripade som myslel ze ide o novostavbu,,pri starsich budovach treba vela vela pocitat a nie sa pytat na forach to ti asi nikto neporadi ale mas toho dost zivit takeho zruta :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas2589 to elektricke kurenie je myslene aj tak ze na prevadzku "skoro" postacuju vnutorne zdroje, ktore su samozrejme na elektrinu, tak aj to je elektricke kurenie.
Odpovedať
@bull261 ak už sa také veci pýtaš daj si aspoň do profilu fotky domu, rozmery domu , polohu domu , materialy z čoho bude alebo je postavený, orientáciu na svetové strany. Lebo takto diskusia o ničom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze Preco si si myslel, ze mam novostavbu? Ja nie som autor otazky, ja som sa snazil nieco vysvetlit, poradit a v zmysle debaty s autorom tejto temy som mu popisal moju situaciu a naklady na kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@brondos som to doplietol ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 od novembra do polky maja cca 900m3.
Odpovedať
@petko_sonka no dakujem. potrebujem si aspon ako takú predstavu urobiť. pýtam sa ludí so starými domami ale aj s novými .
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 V mojom pripade novostavba, cca 160m2 vykurovanej plochy. 23°C
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?