Výber vhodného kotla na peletky

Ahojte. Potrebujem pomoct pri výbere kotla na peletky. kotol bude v chalupke 8x10 dvojposchodovej murivo ytong 375 bez zateplenia. Prizemie aj podkrovie je podlahovka. V podkroví mam 36cm vaty. Cena kotla maximalne do 6000€ lebo nad 6000 už mi to nepride rentabilne voči drevo-splinujucemu kotlu. Hlavne aby ten kotol nebol žrút a vydržal aspon 20 30 rokov. Kúri niekto peletkamy? akú máte spotrebu a aky kotol???
Odpovedať
Profilova fotka
@voloda31 OPOP plus akum.nádrž
Odpovedať
@poliacik321 no ak mám byť úprimný tak táto značka ma moc neoslovila neviem z akého dôvodu. Uvažoval som nad ponastom (videný na výstave v CR) alebo HAPERO. Ty máš opop? Aká je spotreba?
Odpovedať
A akumulacku mám.
Odpovedať
???
Odpovedať
@voloda31 nazdar ja som tiez chcel kotol z lacnejsich sa mi paci arca granola automatica..talian.. z drahsis kotlov napr eta..ty su podla mna niekde inde.. Doma u rodicov mame opop a celkom to ujde..ale mne sa nasi a cesky vyrobcovia nepozdavaju..
Odpovedať
V mojom okoli aj v rodine maju defro a cesky este ale nepamatm znacku. Guntamatik alebo froling by bol asi najlepsi ale cena je niekde cez 10000e ale maju aj mensiu spotrebu paliva ked som ich videl v cechach. A s defrom nie su problemy ale cena tiez okolo 3 az 5 tisic. ale treba castejsie oproti rakusanom vymetat popol+ cistit horak + nastavovat algoritmus horebia-medzeri medzi podavanim a dlzku podavania ked sa zmeni kvalita peletiek lebo tie kotliky nemaju lambda sondu ale nic dramaticke co sa neda zvladnut len treba sa to naucit a spotreba je zavistla na zatepleni objektu a to dost vyrazne . A najhorsie zruty su tie liatinove kotliky s horakom na pelety tie maju najvacsiu spotrebu-jeden panko nedaleko to mal a uz si dal tiez poliaka a spotreba isla rapidne dole. No a pozeral by som sa ci kotlik dokaze dobre spalovat aj menejkvalitne peletky ktore su menej vyhrevne ale aj lacnejsie a niekedy ovela lacnejsie,ze aj ked ich clovek viac spali lebo maju mensiu vyhrevnost ale aj tak sa to po financnej stranke oplati. Mne sa napriklad paci ten drahy rakusky kotlik guntamatik aj preto,ze niektore rady dokazu spalit aj stiepku aj piliny aj obilie a hlavne na obilie su kotliky citlive -vznikaju vypary co obsahuju chlor a ten rozozeria kotlove teleso a ten rakusan to ma osetrene a obilie sa da dnes lacno zohnat a ma velmi dobru vyhrevnost,ze tym padom taky kotlik je multifunkcny -clovek nie je odkazany na jedno palivo a zaroven je aj dost usporny lebo ma ucinejsi vymenik tepla no ale ta cena :-D
Odpovedať
@dimec116 máš pravdu. Cesi a Slováci vyrábajú kotle ktoré spapaju veľa. Rakúske kotle sú samozrejme niekde inde aj kvalitou cenou a spotrebou. Vyrovnajú sa už tepelným cerpadlam ale ta cena. Ekzistuje nejaký kotol strednej triedy čo sa týka obsluhy nie kvality. Lebo predpokladám že za konfort sa platí a tie ktoré si vyžadujú obsluhu raz za týždeň a viac sú drahé. Preto by mi nevadilo ku kotlu chodiť aj každý druhý deň cca
Odpovedať
@dodik13 zatiaľ čo som pozeral kotle ktoré dokážu spáliť aj obilie peletky stiepku a kadečo iné sú prevažne vo väčších výkonov nad 30 kW čo je už na RD moc.
Odpovedať
Na rodinny dom ti to moc nie je lebo s peletkami ked vykurujes tak najlepsie je ked mas akumulacnu nadobu a staci ti tym padom zakurit len raz za jeden den a potom uz kotol nemusi sa zapinat a zbytocne cyklovat . A tym padom,ze by taky kotol bol dajme tomu 30kw tak ti tu akumulacnu nadobu skor nahreje,ze dajme tomu nebude bezat 3hodiny v kuse ale len 2hodiny v kuse a potom sa zapne az na druhy den. a vykurovat obylim -co poznam jeneho pana ma vyhody-mozes si ho zohnat ovela lacnejsie alebo od sukromnikov po 120eur za tonu alebo niekedy aj po 50 az 70 eur za tonu ked je napriklad napadnute plesnov alebo je horsej kvality ale musi byt suche . Len s peletami a obilim je ten problem,ze treba aj pracovat.ze v lete zhanat lacnejsie a potom to priviest domov-ze zabezpecit si dopravu + doma vyriesit skladovanie + mat neaky paletovy vozik a podobne ale zase clovek sa nemusi az tak bat ,ze mu pride neaka divna 700 krat navysena faktura za elektriku lebo sa neaky politik chce napakovat :-) Jedneho casu verner predaval taky kotol ale teraz uz neviem ci to este robia . Ale keby si kupil lepsi polsky peletkovy kotlik tak raz za 2dni do kotolne musis ist -skontrolovat ci je vsetko Ok + pozriet kolko popola je + vycistit horak alebo ci sa nezasekli peletky ale da sa to v pohode nic strasne :-)
Odpovedať
@voloda31 ked som chcel kupit kotol bol som na aquaterme.. Stanok atak..poloopity mladici mi zacali predvadzat ich vychytavky napr samocistiaci rost.zasekol sa a nesiel spustit..ups Stanok atmosu..panko mi odrecitoval brozuru..nicim ma neohurili a ani neako nemali zaujem. Ale taky stanok eta to uz bolo nieco ine..pristup na urovni a informacie o ktorych som netusil napr ich kotol si cekuje pocasie na nete a ked sa ma ochladit dopredu prikuri a pod..ucinnost o akej sa nasim vyrobcom ani nesniva. ale cena je niekde inde. Vonku bolo zopar predajcov mimo halu a mali pozapajane kotle..napr ta arca co som ti ju spominal sa mi tam velmi zapacila.krasne horel.kotol kvalitna konstrukcia.komponenty taktiez..isiel by som do toho..vlastne mozno aj pojdem. Dalsi kotol co bol zapojeny a horel bol kotol na biomasu MultiBio. spali viac druhov a robia aj vykony na bezne RD..to ta mozno zaujme ma taky rotovaci rost este som take cosi nevidel..pretoze kedze spali viac druhov viac sa zanasa preto ten rotovaci rost.
Odpovedať
Posuvne rosty ma aj guntamatic-posuvaju sa dopredu a dozadu a prerostuju a ked je zasobnik plny tak ta to upozorni,ze ho treba vyniest . Inak co za znacku si pozeral na tie kotliky na biomasu? Ja tiez zvazujem ci do novostavby dam tepelne cerpadlo alebo lepsi multifunkcny peletovy kotol. Ale ked som par videl a hovoril o prevadzke a spotrebe tak tie co maju trubkovy vymenik maju vacsinou mesiu spotrebu
Odpovedať
@dodik13 znacka je MultiBio ale tiez robia od 30kw cize jedine s aku. maju aj videa na youtube. ja sa rozhodujem podla ceny,bohuzial. takze bud lacne TC alebo peletovy kotol zrejme ta arca.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja keby som isiel do tepelneho cerpadla tak do lacnejsieho -stredna tieda- tam aj tak su vacsinou vasetci na jedno kopyto + len softwero sa lisia a bez platenych servisnych prehliadok a ked do peletkoveho kotla tak tam uz by som nelutoval a priplatil lebo tam su velke rozdiely ako som videl . Idem pozriet co to za znacka multibio
Odpovedať
ja nedam za TC viac ako 3-4 a tolko isto mam rozpocet aj na kotol..
Odpovedať
Ja za tepelne cerpadlo mam strop okolo 8tisic ale za nadcasovy a kvalitny kotol som ochotny dat aj viac . Tak ci tak do aut davam viac a to je nenavratna stratova investicia-auto-a ,ze na vykurovanie treba nieco co vydrzi a bude poctive a kotliky ked su lacne tak vela nevydrzia-to uz som u par ludi vydel ako menili po 4rokoch kotliky :-D Ten multibio vyzera ok -aj trubkovy vymenik ma len zasobnik na pelety ma mensi oproti rakusanovi,ze trebalo by najst cloveka co ho ma a porovnat-zistit aku spotrebu ma + udavaju ako palivo obilne produkty ale jacmen tam v navode nepisu-nasiel som len ovos asi vedia preco :-D Ovos je lacnejsi niekedy ale jacmen zase sa da skor zohnat ale pri spalovani vznika chlor a na to musi byt upraveny horak aj kotol.
Odpovedať
@dodik13 tak s tvojim rozpoctom sa da kupit spicka co sa TC tyka aj kotla.. ten MultiBio je taky chudobny pribuzny. myslim ze ten 30kw stoji cca 4000- 4500 ale da sa uplatnit dotacia..
Odpovedať
No spicka jak spicka Ked som pozeral tak za niektore teplene cerpadla si predajcovia pytaju aj 15tisic-co tolko za ,,chladnicku,, nemienim dat :-D a rakuske kotliky tiez stoja cez 10tisic ,ze lacne to vobec nie :-)
Odpovedať
@dodik13 cerpadlo za 15k do RD=sialenost..z mojho pohladu. keby neviem co s peniazmi preco nie.
Odpovedať
Keď TČ tak voda zem ale to je veľká investícia ako za čerpadlo tak za studne. Výkonný kotol potrebuje veľa energie na svoje zohriatie alebo sa mýlim?
Odpovedať
Teraz ma napadlo... Aká je priemerná životnosť peletkoveho kotla???
Odpovedať
@dodik13 akumulačka na peletový kotol je blbosť,kotol si sam podava,dáva prestavky,ide do utlmu,neidím význam akumulovať teplo,peletkový kotol je automat,potrebuje teplo kuri ,nepotrebuje nekuri,načo akumulovať,akumulácia sa používa pri velikých kotloch aby pri utlme malo kde íst teplo,pri malom kotle netreba,teplo ide priamo do systému..
Odpovedať
Ani peletkovemu kotlu neroby dobre ked sa musi dajme tomu 3x za den zapnut a rozfukat alebo nazhavit-zapalit pelety a potom ist na mensiu teplotu napriklad v prechodnom obdobi. Akumulacka je lepsia -poznam par ludi co tak peletkove kotly prevadzkovali bez akumulacy a potom s akumulackou a rozdiel tam je vidiet v prospech akumulacky -mensia spotreba elektriny,mensia spotreba peletiek + kotol ide v idealnych podmienkach a ak je v akumulacke spirala na Teplu uzitkovu vodu-vymenik, tak v lete staci raz zatopit a je tepla voda na 3 az 5dni a je to uspornejsie ako topit do bojlera kazdy den pretoze akumulacku sa doizoluje a ma mensie straty ako bojler a kotol sa nezapina tak casto a voda sa v akumulcke ochladzuje velmi pomali. Ze mam to porovnane z praxe :-)
Odpovedať
Takže už som postúpil eliminoval a vyberal...zostali mi tieto 4 kotle...ktory vám príde lepši??? akumulačka bude zapojena v systeme u všetkych kotloch. PONAST KP 11.1 VERNER A251 MultiBio 30 E/ES ATTACK DPX 25 COMBI PELLET. Ktorý sa vám pozdáva resp s ktorým máte skúsenosti?
Odpovedať
Cesi pisu,ze na eko peletky je lepsi to multibio ale zase ekopeletky kto s nimi kuri tak z komina nejde ziadny dym ale dioxiny a hnusny smrad . na obilie je zase vraj lepsi verner a cisto len na kvalitne peletky je najlepsi z tych co si dal ponast,ze teraz bud mudry :-D
Odpovedať
ešte som natrafil na toto .......Unica Senzor Bio http://www.ekokotle.sk/unica-senzor-bio/
Odpovedať
Ten univerzalny aj na uhlie a drevo nikdy nemoze mat taku nizku spotrebu peletiek ako napriklad taky ponast. Inak ani porovnanie spotreby tych multibio nikde nie je zverejnene ked som dohladaval .
Odpovedať
ešteže tu na fóre človek dostane dobrú odpoved....teraz v tom mám samizda ešte vačši hokej ako predtým. :))))
Odpovedať
@voloda31 no veru. Ja naprikad obvolavam predajcov kotlov nech poradia aky prieduch mam dat. Odbornici z roznych firiem mi radia od 100 do 200.:)) Uz mas vybraty kotol? Ja som stale na vazkach ci kupit kotol ci TC :)
Odpovedať
@dimec116 v tomto mám jasno... Keby chcem TC tak radšej si v tej cene kúpim peletaka cca za 10 tis kúpiš taký namakany kotol že sa to nedá porovnať s čerpadlom. A není si odkázaný na cenu elektriky... Ja sa rozhodujem medzi vernerom a ponastom... Cena bude asi rozhodujúci faktor
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?