Vyber tepelneho cerpadla , rekuperacie

Čaute. Chcel by som od Vás tip na výber tepelného čerpadla a rekuperačnej jednotky .... najmä od tých, ktorí už máte nejaké skúsenosti s nejakou značkou tepelného čerpadla voda-voda (dve studne) a rekuperačnou jednotkou... hlavne na čo si dať pozor pri výbere - ak už nejaký typ máte, čo by ste na tom pri možnosti zmeny volili iné a prečo. Pozrel som web rôznych výrobcov, rôzne technológie, napríklad aj pri rekuperácii rôzne výmenníky...čo výrobca tak každý chváli to svoje takže skôr by ma zaujímali reálne skúsenosti s rôznymi technológiami a značkami (spolahlivosť, servis atd) - čo kúpiť/nekúpiť a tak podobne. V návrhu mám že potreba tepla je 12000 kWh/rok . (neviem či je toto ten údaj ktorý je treba vedieť pri výbere) :) rozloha domu (bungalov) je 180 m2 Ten kto mi navrhoval projekt mi na základe mojej požiadavky (TC voda-voda+rekuperacia+pasivne chladenie) navrhol TČ s výkonom 6 kW a pasívnym chladením Vaillant geoTHERM exclusiv VWS64/3 + akumulačný zásobník Vaillant allSTOR exclusiv VPS 1000/3-7 s modulmi na prípravu teplej vody a na pripojenie solárnych panelov. Navrhnutý je beztlakový systém drain-back s kolektormi Vaillant VFK 135 D(VD). vykurovanie bude podlahové + 2 radiatory v kupelniach TČ bude zohrievať aj TUV a vypomáhať tomu bude solárny ohrev V ŽB strope budú rúrky pre pasívne chladenie V prípade nadbytku teplej vody sa s tým bude vyhrievať bazén (ak teda bude nadbytok) - toto tiež asi zistím až keď to bude reálne fungovať ďakujem za akékoľvek tipy - rady
Odpovedať
Profilova fotka
Moc dlha otazka, nikomu sa to nechce citat. Radsej si precitame sme.sk :-)
Odpovedať
Zo solaru nadbytok tuv bude. System vyzera byt kvalitny, cena bude astronomicka. Rekuperacia s rotacnym vymennikom a doohrevom vzduchu.
Odpovedať
vidis to je tak.. ked niekto napise málo tak pýtate viac detailov :-D ale nevadí pozisťujem od dodávateľov čo mi navrhnú (toto bol len návrh projektanta zdravotechniky) - určite existujú rôzne možnosti a možno aj lacnejšie ;-)
Odpovedať
@armi24 TC voda voda 15000 okrem studne, solar 3000, rekuperacia na kluc 5000.
Odpovedať
Dnes by som už TC voda voda nekupoval. Kompresor je súčasťou vnútornej jednotky a zbytočne robí vnútri hluk. Vzduch voda je OK a účinnosť je zhodná.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 ucinnost je zhodna tak akurat na papieri :)
Odpovedať
@pripad001 prve TC zhotovil Stodola, cerpa vodu z jazera vo Svajciarsku, a funguje dodnes. Voda voda je neprekonatelne v ucinnosti chladenia a kurenia. Kralovska kategoria. Jeho navratnost vyrazne zhorsuje draha technologia, mala obytna plocha, a tiez oblast s miernou zimou. Bezne bungalovy v miernom pasme su zatial uplne mimo hry. Mam dve studne s rozpravkovou vydatnostou, ale pri dnesnych cenach budem radsem polievat strechu :-D . Vzduch voda je v podstate draha klima s vymennikom tepla, suhlas na juhu staci.
Odpovedať
vzduch voda ma odradza hlavne zamrzanie vonkajsej jednotky a ked uz to musi kurit spiralou aby to rozmrazilo tak som tam isto ako kurit elektrikou... a este som pocul nieco o tom ze v potrubi ktore vedie z vonkajsej jednotky do vnutornej sa moze tvorit plesen a co ja viem este co ( mozno su novsie druhy kde to nehrozi - neviem)
Odpovedať
vzduch ako taky je dost premenlivy a preto si myslim ze ucinnost dost kolisava pri vzduch-voda ... kdzeto voda-voda tak v studni je ta voda vacsinou cele obdobie rovnaka teplota - cca rovnaka ucinnost nech je vonku akokolvek zima
Odpovedať
@armi24 problemy vzduch voda nie su velmi caste. Kvalita isla hore a ceny klesli. Pri vsetkom obdive k voda voda, na juhu by som volit vzduch. Mrazy su zriedka, vacsinu zimy je okolo nuly. Studne vyuzit na pasivne chladenie stropom, bez TC.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?