Výber kurenia

Zdravím chcel by som vás poprosiť o radu. Chystám sa stavať bungalov približne rozloha 100m. Chcel by som vedieť aké kúrenie by bolo vhodné. Chcel by som podlahové ale neviem cim kúriť plyn, drevo, elektrika. Alebo nejaká kombinacia ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@bull261 Ja by som si vybral kombiáciu, trocha snahy a čítania a prečítal si aspon ndpisy posledných pár diskusií určite to v niektorej bolo. Pri kúrení ak je možný plyn v súčasnej dobe je to najlepší pomer cena investície a mesačných nákladov.
Odpovedať
No vďaka hľadám listujem čítam . Len som to chcel mať pokope názory a rady
Odpovedať
@bull261 Ak poriadne zateplíš, môžeš vykurovať elektrickými radiátormi za 20 eur zapojenými do hociktorej zásuvky, plus elektrický bojlér za 100 eur. Platby za energie budú rovnaké ako s bežným vykurovacím systémom a horšou izoláciou domu. Ušetríš peniaze a nervy za materiál a prácu, netreba kotol, podlahovku, zmäkčvač vody, záložný zdroj, revízie, opravy, čistenie, doprosovanie sa či má majster čas.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 vravi tie nieco pojem "globalny ukazovate primarna energia" ?
Odpovedať
Aha tak na takým spôsobom som neuvažoval zatiaľ ale má to niečo doseba
Odpovedať
@majkoj Nie, nehovorí. Ale hovorí mi niečo znižovanie pomocou krbovej vložky ktorá sa po kolaudácii nebude používať. :-) Skús ten pojem presne definovať, potom môžeme presne diskutovať.
Odpovedať
Ja som si vybrala Heatflow kombinacia tepla a infra
Odpovedať
@ludmila955 Keď sa fólia pokazí, budeš rozoberať podlahu?
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 ano to je presne ten parameter , ktory sa umelo znizuje krbom. Len akosi krb a komin vhodny do NED je investicia 4k :)
Odpovedať
@majkoj Takže sa chápeme. Aj úradník je spokojný, aj majiteľ si občas spraví romantiku. Krbová vložka stojí okolo 500 euri, 5 metrový komín Schiedel s prívodom vzduchu 1500 evri, spolu 2000 evri. Pri kúrení v mrazoch a rozumnej cene dreva je návratnosť pár rokov. Cez komín a diery v stene sa vetrá, neviem prečo by sa mali znižovať nejaké parametre.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 uradnik spokojny mozno bude ale majitel nebude, pretoze vlozka za 500€ nebude dostatocne tesna a tym padom znacne zvysis straty vetranim. Okrem toho vlozka este neznamena funkcny krb, takze cena bude tam kde som pisal.
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 Práve pre užívateľov ako rasto247 sa oplatí radšej čítať staršie diskusie kde sa už dájú filtrovať relevantné informácie a rovno preskakovať bludy typu perpetumobile. @majkoj Vidím že rasťo sa činí v dvoch témach naraz keby to nebol taký zástanca zateplovania hneď by ma napadol radopp aj frekvenciou príspevkov aj zvlástnymi výpočtami aj obľúbenou plochou strechou a hlavne snahou presvečiť ostatných že práve prišiel na niečo čo si zatiaľ nikto na svete nevšimol. Napríklad myslíš že pri vyvŕtaných dierách v stene bude majitela trápiť netesnosť vložky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Aké sú straty vetraím cez lacnú krbovú vložku? Koľko treba tak či tak vetrať? Alebo si to myslel všeobecne? Je problém utesniť sklo a dvierka sklenenou páskou? V čase kedy sa nekúri sa prepne prívod vzuchu do polohy vetrania domu, a to je väčšia netesnosť ako krbová vložka.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 tu nejde o to kolko treba vetrat, pretoze ak urobis dieru do domu o tom kolko sa vetra rozhoduje pocasie , nie ty. To je dovod, preco sa pri modernych domoch robi BD test, potom o vetrani rozhodujes ty. Sklo sice utesnit mozes, ale netesnosti mas v prvom rade okolo ovladania primarneho a sekundarneho vzduchu, pripadne zadnym odvetranim komina.
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 aby som nezabudol na teba :). Nepredpokladam, ze stavias PD, takze pokial mas moznost plynu, pouzi ho tam je pomer investicie a prevadzkovych nakladov asi najrozumnejsi.
Odpovedať
To krb je taká investícia 4000 ?
Odpovedať
@majkoj som rozmýšľal plyn v kombinácii s drevom nejaký takú možnosť .
Odpovedať
Profilova fotka
@bull261 nuz ako som spominal, do NED potrebujes komin bez zadneho odvetrania npr ABSOLUT a tesnu vlozku a to zial nie je lacny spas. Samozrejme da sa vsetko kupit lacnejsie, lenze potom to straca zmysel... Samozrejme plyn sa da kombinovat s "drevom" , len samozrejme si treba byt vedomy investicie.
Odpovedať
@majkoj Ako ovplyvňuje počasie vetranie? Účinok vetra možno potlačiť, prietok sa nastavuje na dierach v stene, vztlak vetracieho komína v zime je pár Pa.
Odpovedať
No jasné s investíciou rátam . Ale nechcem čisto drevo len byť otrokom. Trošku vedieť nastaviť aby som prišiel domov v zime a mal teplo nie hneď sa nahlit zakurovat a tak. A síce nie som až tak rozmaznany keď som už doma dlhšie tak nemám problém si ísť doložiť
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 neviem ako chces potlacat ucinnok vetra, ked mas dieru rovno do spalovacieho priestoru a stade piamo cez komin von.
Odpovedať
@bull261 Aj elektrické radiátory za 20 eur majú termostat, udržia v dome nastavenú teplotu. Ak sa začne kúriť v krbe, automaticky sa vypnú. Lepšia izolacia znamená aj menej práce s drevom, pretože ho treba menej. Na kúrenie v krbe stačí rúbať veľké kusy, ktoré horia dlho a slabo. Uložiť ich treba do piramídy, pri horení sa do seba zasúvajú a netreba ich prehrabávať. Ak na niekoho reaguješ, klikni na odkaz "Odovedz" pod jeho príspevkom. Tomu človeku príde správa že si naňho reagoval, a bude ti môcť odpovedať.
Odpovedať
@majkoj Schiedel ponúka nejaký taký vetrací systém, asi to majú premyslené. Typujem tieto možnosti: - vetracie otvory na hranici turbulentného prúdenia, veľa dierok - nejaký nástavec na komín - klapky
Odpovedať
@majkoj Koľko stojí 5 metrový Absolut? Nie cenníkovo, ale po zľave.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto247 nuz ja som si svoju davku pokusania sa priniest do teorie trochu praxe vycerpal :). Ja mam postavene, mam krb a mam aj Schiedel ABSOLUT s nasavanim spalovacieho vzduchu, takze si dovolim tvrdit, ze za mojim pisanim je trocha praxe. Ak si dobre pamatam moj komin ma 6m a celkova cena bola okolo 2k.
Odpovedať
@majkoj Dobre, takže komín 2000 eur. Máš skúenosti s vetraním cez komín? Ak je krb pri obvodovej stene, nasávanie vzduchu cez komín netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko zacinam mat obavy, ze tvoje podozrenie ma realne zaklady :)
Odpovedať
Su tu aj ine stavby ako bungalovy?kdekolvek otvorim diskusiu -bungalov,to cele slovensko kuri v bungalovoch,omieta bungalovy,muruje bungalovy...stavia tu niekto sj normalny dom....?..
Odpovedať
Su tu aj ine stavby ako bungalovy?kdekolvek otvorim diskusiu -bungalov,to cele slovensko kuri v bungalovoch,omieta bungalovy,muruje bungalovy...stavia tu niekto sj normalny dom....?..bungalov 100m2 aky to ma vyznam?nie je lepsi byt 10x10 ?naco stavat take krtince?...
Odpovedať
@majkoj tvoje obavy su potvrdene, precitaj si diskusiu- pliesen v novostavbe
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?