Vyber kotla pre 2 izbovy byt

Ahojte, viete mi poradiť aký kotol zvoliť pre 2 izbový byt - resp. aký výkon? Chcem kotol: - nekondenzačný + turbo - kúrenie + TUV Údaje o byte: - 2 izbový - rozloha 45m2 - tehlová bytovka - hrúbka múrov 45cm Byt prešiel kompletnou rekonštrukciou. Všade mám sadrokartónové steny, ktoré sú vyplenené 5cm kamennou vatou, takže sa dá povedať, že je z vnútra zateplený.
Odpovedať
dosť skoro ste sa prebudili na nový kotol. sa už ťažko zhaňaju nekondenzačné takže šup šup hľadať. a hľadajte s čo najnižším spodným výkonom aký nájdete , maximálny stačí napr 12 KW
Odpovedať
napriklad Immergas Zeus 24, kupovala som v lete, takze isto este najdete bez problemov
Odpovedať
@gkrivanek Jeden Vitopend 111 mám tuším ešte skladom... ;-)
Odpovedať
@dedo758 no s 9 kw minimalnym vykonom bude ciklovat ako sagan😆
Odpovedať
Na ten immergas Zeus 24 som sa pozeral, ale spodný výkon je 9kw. Kurenár mi povedal, že to nebude problém, že mám poerať 25kw kotle. Mne sa to ale nezdá. Viete mi vysvetliť, čo znamená, že kotol bude "cyklovať" ? Fungujú tie kotle tak, že v lete napr. v lete, keď sa nekúri a voda je zohriata, tak sa vypne?
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis kúpte kondenz kotol a so spodným výkonom 2kW, horný čo najmenší TS tam nebudú väčšie ako 4kW. Kondez. kotol bude fungovať v prechodnom období jeseň a jar ako KK. teda úsporne, potom ako bežný kotol, ale nebude cyklovať. Cyklovanie je prudké nahriateie malého obsahu vody na vysokú teplotu, vypne, ale čerpadlo vodu preženie a o minútu zapne kotol znovu.
Odpovedať
V 52m2 byte sme mali toto http://www.viessmann.sk/sk/obytne-bud... a bolo to fajn, aj prietokovy ohrev vody bol bez problemov.
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis Noooo.... - je toho dosť, čo nevieš. Kotol má letný a zimný režim. Prepína si to užívateľ ručne. V lete rieši len TUV, v zime TUV aj kúrenie. Cyklovať znamená, že v obdobiach ako aj teraz (vonku od +5 do +10°C) Ti ho bude stále vypínať a zapínať, pretože ten spodný výkon má značne vysoký. Keby ho mal nižší, tak bude kúriť pomenej a nebude musieť dokola vypínať - zapínať (cyklovať). A by ma zaujímalo, ako si to zateplil znútra....? Veď tam sú obrovské hygienické riziká. Počul si už o rosnom bode, o prenikaní teplých pár do minerálnej vlny o plesniach...? Navrhoval Ti to odborník, ktorý sa v tom vyzná...? 8-(
Odpovedať
@leonardom Je to starý byt s moc krivými stenami, tak mi odporučili všade predsadenú stenu. Povedali mi, že sa tam dáva vata koli odhlučneniu. Prvé čo som sa pýtal bolo, či sa neposunie rosný bod a či sa nestane to, že to začne z vnútra plesnivieť. Povedal mi, že stena 45cm je dosť a bude sa pomaly z vnútra nahrievať a rosný bod by mal byť v poriadku. Nebol to môj nápad, čítal som si o tom a popravde sa toho trochu aj bojím.
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis Nebolo mojím úmyslom Ťa strašiť, ale to riziko tam skutočne je. Alebo ešte lepšie: drieme. A časom môže prepuknúť. 8-(
Odpovedať
@leonardom Rozumiem. Kazdopadne co sa tyka kotla ... nakoniec mozno pojde do kondenzacneho s vykonom povedzme 4,5 - 25kw co by uz malo byt v pohode. Vlozka do komina pre kondenz. kotol moze byt plastova?
Odpovedať
Áno, vložka do komína môže byť plastová...
Odpovedať
Článok sa načítava...
a neporadis sa niekde v predajni? asi ti najlepsie povedia nie? My sme boli v inštalmonte, uz som to tu pisala niekedy. Ich web: http://www.instalmont.sk/
Odpovedať
@illyria samozrejme , že predajca predá a poradi presne to čo oni potrebujú a nie to čoho sa chce zbaviť. včera predával pečivo dnes plynové kotle . to kde žijete ?
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis 1) aky je tvoj rozpocet na kotol+ bizuteriu? 2) horny vykon bohato staci 17kw. Pri bytovke a 50L zasobniku mozno aj 12kw. 3) mas aj vanu, alebo len sprchovy kut?
Odpovedať
@gkrivanek nebudte pesimista :) samozrejme, ze moze skusat nanutit to, co chce predat, ale verim, ze ked sa budu pytat na technicke veci, tak je spolahlivejsie niekto v predajni ako na webe. Samozrejme, pokial den predtym nepredaval rozky no :)
Odpovedať
Komín už mám vyvložkovaný, takže idem do kondenzačného kotla. Akurát ešte neviem čo presne vybrať. Pozeral som Immergas Victrix Zeus 24, ale napr. neviem aký je rozdiel medzi ním a modelom Superior. Pri zeuse píšu, že treba ešte dokúpiť nejakú vonkajšiu sondu a externý termostat, aby sa dosiahla najvyššia účinnosť. Pri superiore to už nepíšu (a je drahší o 200 eur), tak to mám chápať tak, že ten to už má v sebe? @mgx Rozpočet mám na kotol okolo tých okolo 1800 eur ... máme v byte vaňu a moja manželka sa veľmi rada a dlho sprchuje, takže potrebujem kotol, ktorý bude stíhať :)
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis moznosti mas milion, pozeraj hlavne nizky spodny vykon - co Zeus24 ma 9kw, takze do tvojho 2izbaku je absolutne nevhodny (bude cyklovat v kuse). Ak je to mozne, vzdy je lepsi kotol so zasobnikom, aj ked malym (45L) Ja by som si zvolil Geminox (mimo vas rozpocet) alebo vo vasej cenovej hranici okrem ineho: Baxi Nuvola Platinum HT 24 alebo Baxi Nuvola Duo-tec HT 16 Externe tep.cidlo Siemens QAC34/101 mate za cca 30e. Kotol je dobre konfigurovatelny aj nastavitelny, vsade zabudovany Siemens: http://www.baxi.sk/res/data/007/00080... Skratka, ak hladas kotol, tak spodny vykon by mal byt idealne okolo 2kw, nie viac.
Odpovedať
@mgx Immergas Victrix Zeus 24 je kondenzacny kotol a mal som na mysli ten. Potom je este Immergas Victrix Zeus Superior 24 a ten mam displej a nieco na vyse. Na toto som sa pytal ... Pozeral som po Baxi Nuvola Duo-tec HT 24, bojim sa, ze by ta 16ka nestihala na TUV. Uz mam z toho fakt velku hlavu :(
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis - Superior ma minimalny vykon tiez 9kw - do 2 izboveho bytu s nizkou TS ABSOLUTNE nevhodny (bude v kuse cyklovat). Este raz si precitaj co som ti napisal - spodny vykon kotla by mal byt okolo 2-3kw. Dalsia vec - pre IMMERGAS (ak ho chces riadit ekvitermicky), potrebujes firemnu regulaciu od Immergas, pretoze maju vlastnu verziu protokolu ARC. Priklad je Immergas CAR V2, len si dobre pozri cenu, aby si nebol prekvapeny. Nuvola Duotec 16 dava 9,2 l teplej vody (zohriatej o 25C) za minutu, vacsi Duotec 24 13,8l, navyse tam mas integrovany zasobnik na 45L TUV vody. Do 2izbaku urcite 16-17kw kotol + zasobnik (ak ho mas kde dat). AK chces z rozmerovych dovodov mensi prietokovy (lacnejsi, ale v kuse zapinas-vypinas), tak asi 24kw, ale nizky spodny vykon (3kw!).
Odpovedať
@mgx Immergas Victrix Zeus je KK a jeho spodny vykon je 3,4kW ... standardny Zeus, tj. atmosfericky ma spodny vykon 9kW Ja by som siel do toho Baxi Nuvola Duo-Tec HT 24, prietok tej 16ky mi pride slaby nakolko viem aku spotrebu teplej vody ma moja polovicka :) .. na druhej strane spodny vykon 3,2kW nemoze byt zas taky velky ... alebo sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis - ak mas na mysli VICTRIX 24 TT ErP, tak ten je kondenzacny a spodny vykon 3kw- pre teba vhodny. Osobne si myslim ze do 2 izboveho bytu predimenzovany, ale to je moj skromny nazor. VICTRIX Zeus 26 ErP je na tom rovnako. SUperior 26 ma spodny vykon uz 4.6kw-vela. Pre istotu posli link na stranku vyrobcu, aby sme sa bavili o rovnakej veci :) min. vykon 3.2kw je v pohode, aj ked cim menej tym lepsie (kotol je lepsie modulovatelny).
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis - bezna sprcha Grohe s obmedzovacom ma prietok 9,5l/min, co je +- vykon 16-17kw. Preto doporucujem mat tam zasobnik, aspon 45L. Superior ma len display, ale ak chces regulaciu, tak si ju budes aj tak musiet dokupit, vid manual strana 8 http://www.immergas.sk/downloads/prod... doporuceny je regulator CarV2 alebo SuperCar (mrkni si ceny) alebo hocijaky on-off regulator, ale vtedy zabudni na ekv.riadenie. PS: kotly nepredavam, robim len regulacie a z mojho pohladu je v podstate uplne jedno, ktory KK si kupis ak bude mat nizky minimalny vykon. Dolezite len si pozistovat, kolko ta bude stat: vonkajsie cidlo, vnutorna regulacia (ekvitermicka) a ci je v kotli zabudovana exp. nadrz alebo nie (napr. Geminoxy nemaju vsetky). Porovnavat treba az celkovu sumu.
Odpovedať
@mgx Prave to sa mi celkom nepaci na tom Immergase, ze tie cidla su brutal drahe. Pisal si, ze ten Baxi pouziva Siemens suciastky. Mam tomu chapat tak, ze na ten kotol mozem zapojit nieco univerzalne a bude to fungovat? Ja by som siel do toho Baxi Nuvola Duo-Tec HT 24, prave o tom si pisal, ze je fajn. Co som pozeral na nete, tak nasiel som aj niekde akciu za 1200 - 1300 eur co je mega cena + este bude treba kupit tie cidla. Toto si ale budem musiet este nastudovat, lebo neviem co to vsetko chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@smitis - vonkajsie cidlo za 40E je brutalne drahe? Nedaj sa vysmiat :), je to len termorezistor za 5e a zvysok je marza. Ale tak to funguje vsade.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mgx , pls, ozivim tuto temu. Spominas, ze robis regulacie. Ako to je prosim ta s Baxi Nuvola Duo-tec 16 a moznostou riadenia na dialku? - nejaka android appka, komunikacne rozhranie kotla pripojene na router a prikurim si pred prichodom domov... A druha vec, tak vseobecne, vpodstate riesim podobnu rekonstrukciu ako kolega predo mnou, je to dvojizbak 56m, akurat tam idem robit podlahovku. A Samozrejme popritom riesim problem s co najnizsim spodnym vykonom kotla. No a kedze som nenasiel v danej cenovke parametrovo nic lepsie ako tento BAXI, skusam sa o tejto znacke ziskat co najviac info. Na nete su rozne nazory, a preto som na vazkach. Ake mate ludia skusenosti s touto znackou?
Odpovedať
Profilova fotka
@jusi1 - treba si skontrolovat, ci kotol ma protokol OPENTHERM, idealne OPENTHERM plus. Verzia NVDC 16 by to mala mat, ale uz som videl aj verzie bez nej, takze radsej poriadne skontrolovat. Idealne si ku kotlu kupit ekvitermicky regulator s podporou bud GSM, alebo WIFI-ETHERNET. Baxi jedine co ma je https://www.eficonfort.com/inicio/99-... https://www.youtube.com/watch?v=afSwi... Dalsou moznostou je kupit si neznackovy OP+ regulator s GSM, WIFI, ale dopredu skontrolovat kompatibilitu. CHodit by mohli nejake typy od ceskeho ELEKTROBOCKu. Cez GSM posles sms s nastavenim teploty a regulator podla toho nastavi kotol. 3 najlacnejsia moznost je kupit dialkovy GSM on/off vypinac, resp. pripojit kotol na ON/OFF vypinac spinany cez USB routera. Mam take 8 portove rele, stoji asi 40 euro. Nevyhoda tohto systemu je, ze ma len jeden pracovny mod -tzn. kotol bud kuri na nastavenu teplotu (napr. podla ekv. krivky) alebo nekuri vobec. Protimrazova ochrana nefunguje (ale da sa nastavit napr. intervalovym kurenim alebo programom s externym tepelnym cidlom) 4. moznost je OP+ gateway (tiez vyrabame v cene cca 120 euro) + doprogramovanie si protokolu podla kotla. vhodne len pre programatorov a DIY kutilov.
Odpovedať
Diki za paradne informacie. Dnes nastal ale zlom, ked som sa rozhodol predsa len trosku inac. Pytal som sa asi piatich kurenarov a 3 predajcov a pri slove BAXI zostala vacsina zamracenych. A ja som ostal zamraceny, a prekvapeny ze som si neuvedomil, ze vybrany kotlik BAXI je naozajstna BAXA rozmerov, ktore by mi fakt ze zavadzali v kupelni. Aj tak som ale vytazil z tohto vlakna tym, ze som tu objavil druhu alternativu, a tou je znacka Immergas. A je to kotlik, ktory ma zaujal parametrami - VICTRIX Maior 28 TT ErP. Je to sice moc vykonny kotol, ale spodny vykon ma od 2,8kW. A co je pre mna velke plus, je aplikacia DOMINUS, ktorou sa cez net da vsetko riadit na dialku. @mgx , s DOMINUSom nemas skusenosti pls?
Odpovedať
Profilova fotka
@jusi - ak ti nevadi ze DOMINUS stoji 320e a je postaveny na propietarnom ebus protokole, tak ja osobne problem nevidim. Osobne si myslim ze kotol 28kw je do 2 izboveho bytu totalne prepaleny a nevhodny, ale to uz je moj osobny nazor, platis to ty. S EBUS/VITRIX zial nerobim, pretoze ich protokol nie je specifikovany. Mali sme nejake pokusy s riadenim so simulaciou, ale nebola sila to dalej rozvijat, kedze taky kotol od nas nikto doma nema a ladit to na zakaznikovi mi prislo scestne. Porovnavat prietokovy kotol Victrix 28 s kotlom so zasobnikom 40L mi pride ako totalne nefer, ak tak treba porovnat nieco uplne rovnake, tzn. napr.DUOTEC COMPACT + 20. To uz mozes rovno pozerat PROTHERM, ktory ma od roku 2016 appku s riadenim. to ze je kurenar zamraceny ma vobec nezaujima, u mna je pri volbe geminox ZEM50 kurenar tiez zamraceny, lebo vie, ze najblizsich X rokov zo mna ziadne peniaze nevytiahne a servisak si svojich 70e za cistenie pri nasom spinavom plyne tazko odmaka.
Odpovedať
Popravde, nechcem do bytoveho kotlika vrazat nejak extra - preto o Geminoxe nebude rec. A aj preto ma zaujal tento Immergas, ze stoji realne prachy. Co sa tyka DOMINUSu, s tym si robim prehlad do buducna (najskor o jednu - dve vykurovacie sezony, pretoze vtedy budem byvat aj mimo byt na vikendy, pripadne jeden tyzden do mesiaca. Takze si budem chciet manazovat kurenie na dialku.) Hned pri prerabke to urcite financne nedam. A este k tomu BAXI, naozaj kliniec do truhly bol, ked som zistil realne rozmery. S tym proste nic nespravim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?