Všetko o stropnom chladení

Prosím všetkých ktorí už majú stropné chladenie, nech napísali svoje skúsenosti. Kto presne ako má montované, či sa to nerosí, účinnosť, spokojnosť, poprípade aj cenu, a pod. Boli sme sa rozhodnutí pre stropné chladenie, ktoré by sme montovali do betónového stropu, ale teraz nás varovali, že nám niekoľko dní ročne bude kvapkať zo stropu voda, že sa bude rosiť a pod. Ja to až tak dramaticky nevidím, ale nie som odborník. Preto budem vďačná každému, kto má takýto systém a podelí sa o skúsenosti, že ako to funguje a načo dávať pozor pri montovaní a temperovaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@livisteve ten, čo Vás varoval to má doma zabudované? Betonový strop by sa rosil, keby ste v tej miestnosti mali bazén.
Odpovedať
Pokial viem, tak sa do systemu stropneho chladenia davaju cidla, ktore sleduju teplotu okolia a na povrchu chladiacich rurok. Ak by sa tato teplota priblizovala rosnemu bodu, tak system zareaguje a zvysi teplotu vody v rurkach zmiesavacim ventilom /primiesa viac kvapaliny zo spiatocky, ktora je ohriata odobratym teplom z interieru.../ Cize nejake orosovanie a kvapkanie do interieru by tam nemalo hrozit. Ibaze to niekto odflakol, alebo zle nastavil. Alebo zlyha to cidlo na sledovanie rosneho bodu.
Odpovedať
@jan45 @misulinko varoval nás projektant, ktorý by to mal naprojektovať. Že vraj máme príliž hrubý strop (20cm) a ťažko reaguje na zmeny. Tomu chápem, že sa naakumuluje zima a potrvá niekoľko dní, kým sa to nahreje, ale práve o to nám ide. Chceme príjemný chlad v dome.
Odpovedať
@livisteve Treba vyriesit problemy, ktore spomina projektant. Podla mna: Rosny bod, pomaly nabeh, obmedzena ucinnost v extremnych horucavach, vlhkost v interieri, spotreba aktivneho chladenia. Po vyrieseni vsetkeho si namalovat realnu CENU systemu. Porovnat s beznou klimou a rozhodnut sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@livisteve co chce projektant povedat je, ze ak sa nahle zmeni vlhkost v dome a riadenie nedokaze dostatocne rychlo zvysit teplotu, mohol by tam nastat rosny bod. Je to nieco ako ked sa v kupelke pusti sprcha a na steny sa orosia. Ale sikovne riadenie si s tym poradi. S klimou sa to neda porovnavat ani zdaleka. Ja stropne chladenie mam, ale kazdopadne nie s takou tepelnou kapacitou.
Odpovedať
Na čo dávať pozor pri tomto systéme?
Odpovedať
@livisteve Urcite to nebude take tragicke, standardne sa pripaja regulacia, ktora kontroluje hladinu rosneho bodu a podla toho reguluje. Ale keby tam aj nebola, tak podla tabulky rosneho bodu http://www.divel.sk/UserFiles/Image/t... napr. v lete pri 25°C a 60%RV je rosny bod asi 16°C. To uz je rozdiel 9°C oproti vzduchu. Pri chladiacej ploche 100m2 by chladiaci vykon stropu musel byt okolo 9kW aby to rosilo a to urcite pri zateplenej novostavbe nehrozi. Ludia kupuju 3-4kW klimatizacie a bezne im to stiha vychladit, pricom klima nejde non-stop, strop ano, cize priemerny vykon bude asi tretinovy oproti riziku vzniku kondenzu. @majkoj nemas nahodou kalorimeter na chladeni, kolko chladu ti tlacilo do stropu?
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik pracujem na tom :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?