Vonkajsie WC - temperovanie

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa opytat ci mi viete poradit. Potrebovala by som temperovat nezatepleny priesor - konkretne vonkajsie WCko, ktore je sucast garaze. Garaz je postavena z Ytongu, nezateplena, velkost WCka 1,65 x 0.75m., plastove dvere, okna. Povodne sme si mysleli, ze sa voda z Wcka vypusti, ale teraz nam vodar oznamil, ze to tak nie je a budeme musiet v zime temperovat :-| :-S Hladame nieco co nebude mat velku spotrebu elektriny... Je tu niekto co vie poradit?
Odpovedať
1
2
@lenka_21 Trcohu sa pozastavim nad potrebou wc v nezateplenej garazi len pocas leta a preco nezateplit tu garaz... ale k veci jedina moznost je dat tam el. ohrievac, nastavit na najmensiu teplotu resp tam byva akoze protimrazova poistka. Inak neviem preco sa neda odpojit privod vody do WC to asi vodar nezvladol...
Odpovedať
@lenka_21 Prečo sa nedá vypustiť voda z toho WC? Nemáte tam samostatný ventil? Nedá sa to odstaviť? Na to ste vo fáze projektu nemysleli? Ale ak už potrebuješ temperovať, tak ako chceš temperovať? Vieš tam natiahnuť jednu vetvu z UK? Ja mám v garáži jeden panelový radiátor, ktorý bude priestor temperovať, aby tam nemrzlo. Ak sa nedá z kúrenia, tak budeš musieť kúpiť napr. olejový radiátor s termostatom. Ale každý ohrev bude mať spotrebu elektriny. Vyrobiť to teplo nebude zadarmo. Alebo do podlahy zalejte vykurovaciu rohož s priestorovým termostatom. Spotreba takých rohoží býva cca 100 - 200 W/m2/hod.
Odpovedať
nalej do nadrzky fridex :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell nuz my sme si mysleli, ze sa to bude dat vypustit a teraz ked sme to riesili tak nam vodar povedal, ze nie...vraj to tak nie je urobene =-) Sme prekvapeni, lebo vonku mame vonkajsie umyvadlo a tam sa voda bude vypustat. Ventil mame vo vnutri. WC vonkajsie mame kvoli bazenu, aby deti s mokrymi nohami a pod.nebehali po dome. Nevidim dovod zateplovat garaz...naco? Ano viem, ze to musi byt elektricky ohrievac, ale skor som myslela ci niekto nevie poradit konkretny typ popripade aspon odporucit co mam hladat a pod. Teraz je toho mraky... @chrobak7 chapem tak, ze ventil tam nie je. Vonkajsie WCko je uz komplet spravene... S vodarom sme sa nerozumeli, predpokladali sme, ze to WCko budeme vediet vypusit. Ked sme to s nim teraz riesili, vraj sa to neda =-) a musime tam temperovat. Garaz sme nezateplovali, je to samostatne stojacia a zatial nie je dovod ju vykurovat. Nemame tam nic take co by mraz vedel poskodit...okrem aut ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi hej, lenze co potom rurky co tam idu...to nemoze zamrznut?
Odpovedať
@lenka_21 A kade vám tam vedú trubky? Takto cez fórum as to nedá celé posudiť. Treba vidieť, odkiaľ vedú trubky, kadiaľ idú (napr., v zemi? v akej hĺlbke?), kde sa to napája na vodovodný systém a pod. Sa divím tomu majstrovi, že na takú "banalitu" nemyslel !!!! ]-( ]-( A teraz vám nevie navrhnúť riešenie. Veď by nemal byť problém dorobiť jeden ventil niekde tam, kde sa to napája na celkový vodovodný systém domu. Veď ak je to samostatná garáž, tak odniekadiaľ tá trubka musí začínať. A na začiatok stačí urobiť ventil. Aj keď je to pod zemou - vykope sa, urobí sa malá šachta a je to. Je to zbytočné vykurovať či temperovať, ak WC nebudete v zime používať. Skús na papier nakresliť, kde je dom, kde garáž, kde začína potrubie, ktoré vedie do WC a kadiaľ vedie. Potom to odfoť a prilož sem. Niečo vymyslíme.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Nuz aj my sme prekvapeni...aj kvoli tomu, ze vonkajsie umyvadlo domyslel... :-| Prikladam vykres...snad to je citatelne. Zltou som zakreslila kde je to Wcko...
Odpovedať
@lenka_21 kup ohrievac za 10€ am mas, preboha, mas dom bazen, hadam nebudes riesit 5€ mesacne navyse za kurenie... Mozno by som tam dal aj trvaly ak tam mas zasuvku na stenu...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell nuz len preto, ze mam bazen nemusim byt multimilionar, ktoreho netrapia naklady... :-( :-( :-( Ved prave preto som sa pytala ci niekto nevie poradit ohrievac, aby som zbytocne neplatila potom palku za elektriku. Stacili mi ohrievace, ktore ohrievali dom ked sme mali problem so stavbou... Kedze sa v tych ohrievacoch vobec neorientujem ani neviem co hladat... Pozri ak ta to obtazuje nemusis mi radit a pisat taketo komentare... Mimo temy, ale predsa: Prave kvoli takymto reciam ako mas ty, som zrusila na MS svoj album. Mam o nieco vacsi dom cca 200m2, lebo sme 5 clenna rodina, ktora sa v buducnosti bude musiet postarat o 3 dochodcov, plus v rodine clen tazko ochrnuty po uraze, takze riesili sme , aby sa v dome vedel pohybovat a pod. Bazen sme kupovali, lebo deti maju zdravotne obmedzenia a nevieme ich nosit na verejne kupaliska. Nie sme ziadni dedici milionarov, poctivo s manzelom od 18 rokov makame a ano zaujimaju nas nase vydaje aj ked mame bazen... A len preto sa mame nieco viac ako je standard tu pocuvam komentare ako je ten tvoj... :-( ;-( :-| Stale su na Slovensku ludia, ktori poctivo robia, akurat maju o nieco lepsie zamestanie ako je priemer...
Odpovedať
@lenka_21 A ja milujem jesitne vztahovacnew zeny ktore si v hlave vytvoria same pribeh a idu vypisovat ako makaju a pod. a ako je na ne kazdy zly - po mate potom tazke zzivoty... Robis z komara somara. Ja nevravim ze si milionar ale za ohrievac stoji 5-15€ bezne, v akcii v kauflande, a pod. Poslal som ti link,. Nic ine ako el. ohrievac sa tam dat neda. Ked tam budes mat cca 5° bude treba minimim elektriky. V garazi aj tak malo kedy klesne vyrazne pod nulu, nezamrzlo by to mnozno ani keby tam nebolo nic... Ucet za elektriku bude mozno radovo par eur mesacne tym myslim z doslova par eur..
Odpovedať
Urob vonku sachtu, kde das ventil s odvzdusnovakom, cez krory vypustis vodu na zimu. Ak to neurobis tak ti to v zime zamrzne aj ked tam das ohrievac. Mne v dielni viackrat zamrzli trubky v stene, ked som zabudol odstavit vodu. Povedz vodarovi nech to prerobi, je to otazka 30minut tam namontovat ten ventil.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell a ja zas milujem chlapov ako si ty...pan tvorstva. Potom ked stretnu zenu, ktora vie robit a je uspesnejsia ako oni tak sa citia menej cennni a potom padaju taketo komentare ako mas ty... Vidim to v nasej firme pre ktoru pracujem kde je kopec chlapov co nevedia co so svojim egom... A to som si myslela, ze zeny si zavidia uspech... :-| A nemam problem s ohrievacom a jeho cenou, skor som zistovala ci mi niekto nevie poradit taky co bude mat "rozumnu" spotrebu... Kludne pozri moj profil na LinkedIn (ak vobec tusis co to je) - meno ti pisem do IP a mozeme sa potom bavit dalej. Ak si tam registrovany, nemam problem ti odpisat, aby si skutocne vedel, ze som to ja... Potom mozes pisat svoje diskriminacne komentare... Link si mi neposlal...v navale radosti ako ma mozes udupat si na to zabudol... 8-) @originalx ano s vodarom som hovorila, lenze tento rok to uz nevie zrealizovat... preto to riesim...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 @igigi @originalx a dakujem ostatnym co sa snazili odpovedat na moju otazku... :-)
Odpovedať
@lenka_21 Jooj a ja mam rad zeny co maju komplexy z toho ake su uspesne a vsade vidia chlapov co im zavidia... ano asi je takych vela ale ja ti nezavidim, predstav si. Neviem co ma moj komentar so zavistou. Co sa mam urazat ze si myslis ze neviem co je linked in? je mi to jedno som nad vecou. Nie som tam registrovany lebo nepotrebujem hladat zamestnanie, uzivim sa sam. naco mas potebu sa chvalit? Mna by ani nenapadlo risit di mi poslel nejaky fake profil, fakt kasli nato, nie kazdy je zavislivy a obmedzeny. K teme kedze mam technicke vzdelanie, zhodou okolnosti vysoku skolu ktora sa tykala aj kurenia a zhodou okolnosti aj elektricku takze viem nieco aj o elektrike. neexistuje usporny ohrievac - elektriky. j jedno ci ma ventilator, olej alebo nic vzdy zere elektiku a robi teplo. Preto je uplne jedno aky ohrievac das. Ohrievac nastavis na protiozamrzajucu ochranu - byva tam nakreslene vlocka a bude sa sam zapinat a vypinat pri nejakej malej pelote mozno okolo 5°. Dokazu to asi vsetky ohrievace. Link som nedal prepac je tu: https://ohrievace.heureka.sk/ Kludne zober druhy v paradi. Spotebe elektriky bude mozno v priemere pocas zimio 2-4€ za mesiac podla toho aku mas tesnu garaz a pod, fakt to nejdem pocitat. Je to tema na hlboku diskusiu o uspore pri tychto sumach?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ked si takto neskutocne nad vecou ako opisujes, nabuduce prosim odpovedaj na otazku - ak vies odpovedat a komentare si nechaj pre seba, alebo ked potrebujes tak to ventiluj inde... Odporucam precitat pravidla tohto fora - bod 2 a bod 4: http://www.modrastrecha.sk/rules/#forum A propo...LinkedIn nie je o hladani prace...ale ty to urcite vies... ;-)
Odpovedať
@sysell @lenka_21 sysell, neviem, ale teplovzdušný ohrievač nie je asi najlepšie riešenie. Je síce lacný, ale má vysokú spotrebu a treba k nemu aj nejaký termostat. A on síce vykúri vzduch, ale steny budú studené. Tam by muselo byť niečo, čo vykuruje síce málo, ale trvale. Napr. ten olejový radiátor. lenka, aj tak by najlepšie bolo niekde na tej vetve (škoda, že sa to nerozdeľuje vo vodomernej šachte) urobiť druhú šachtu a do nej urobiť na vetve samostatný uzatvárací aj vypúšťací ventil. Tú vetvu treba uzatvoriť ešte predtým, než vystúpi z tej nezámrznej hĺbky do garáže. Ak to uzavrieš iba v garáži, tak to môže zamrznúť v stene, kde je WC. Alebo mi ešte napadlo - snáď tie potrubia nie sú vo veľkej hĺbke - že normálne ručne vykopať okolo tých trubiek od miesta, kde sa rozdeľujú až po šachtu a prerobiť ich tak, aby sa tá vetva do garáže delila už v šachte a tam by sa prirobil aj uzatvárací a vypúšťací ventil. Potom nemusíš robiť ešte jednu šachtu pre ten samostatný ventil a máš to vyriešené na roky a roky .
Odpovedať
Profilova fotka
Nezamrznu rurky ??? Ako su hlboko?? Ak dostatocne tak staci do wecka naliat nemrznucu zmes aj do nadrzky a nezmrzne ... samozrejme eko nemrznucu ;-)
Odpovedať
@chrobak7 ehhhmm, a aky je rozdiel medzi olejovym a vzduchovym? oba ohrievaju vzduch nie? Od vzduchu sa nahreje aj stena, tie ryrky na na vnutornej strane steny, nepotrebuje tam velku teplotu aby to prezilo. @lenka_21 ja som ti na otazku odpovedal v prvom prispevku a nasledne v daslsom, za to ze sa nespytas k veci ale vidis za tym utopk ja nemozem.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 dakujem...asi to bude potrebne takto riesit... vodar ma prekvapil svojou odpovedou, ze to budeme musiet temperovat =-) Predpokladala som, ze to vypustime tak ako vonkajsie umyvadlo. Z tohto dovodu som sem dala otazku, chcela som zistit ake su mozne riesenia a co by bolo najlepsie...to temperovanie nie je najlepsia volba, co som si aj myslela ked nam to hovoril... :-| Bohuzial vodar ma uz plno a tento rok to nevie spravit... @wolodymyr neviem...musim zistit. Predpokladala som, ze je na to norma ako hlboko sa to musi davat. Ak norma je, vodar ju urcite dodrzal...
Odpovedať
@lenka_21 Každý el. ohrievač má rovnakú účinnosť, tak vyber taký, ktorý ma termostat a páči sa ti designovo. Celkovo by som vyberal niečo, čo má čo najmenej pohyblivých častí - čiže niečo bez ventilátora.
Odpovedať
@lenka_21 chod do obchodu s instalacnym materialom a povedz predavacovi nech ti vysklada ventil s odvzdusnovakom a spojky. A daj to muzovi urobit je to jednoduche a rychla montaz.ziadnu skolu nato nepotrebuje, len rozrezat potrubie a vlozit tam toto .
Odpovedať
@originalx Problém bude asi ten, že to potrubie majú celé zakopané asi v dostatočnej hĺbke. Takže najprv treba to potrubie odkopať a až potom môžu ventil namontovať. A potom čo? Zakopú ho do zeme? Nie, potrebujú na to aj nejakú šachtu, aby ho na jar mohli znovu otvoriť. Takže nie je to tak jednoduché, ako sa to zdá. Je to robota na 2 dni, ak nie viac a treba viac materiálu, ako len jeden ventil. Alebo odkopať až po súčasnú šachtu a prerobiť potrubia. Alebo kam si navrhoval namontovať ten ventil? @lenka_21
Odpovedať
@lenka_21 @chrobak7 Predpokladám, že vodovodné potrubie sa delí na vetvu do domu a do vonkajšieho WC vo vodomernej šachte. Tam by som teda vložil ventil s výpušťákom. Na zimu zavrieť vypustiť a na jar postup opačný. Robota na 10 min (namontovať to tam), vypustené/napustené za 1 min.
Odpovedať
Ohrievac je blbost, pobezi ti celu zimu sa nedoplatis. Sachtu a namontovat vypustaci ventil. zavres privod vody a vypustis. Chyba vodara to nieje (jedina ze nerozmyslal) nemas to v projekte , chyba projektanta. Aj je tam voda tahana zbytocne od pripojky, mohla sa potiahnut z tej kupelky a tam aj uzatvorit na zimu a v malinkej sachticke vypustit.
Odpovedať
@koenzim Pozri si hore priložený obrázok - pôdorys. Z neho je zrejmé, že asi nemáš pravdu. To potrubie sa rozdeľuje až nejaký ten meter za vodomernou šachtou a asi v zemi. Keby to bolo tak jednoduché, tak by to lenke ten vodár ten jeden ventil už dávno namontoval. Ale tým, že asi bude treba kopať, tak sa mu to nechce, alebo naozaj nemá na to čas.
Odpovedať
@atlaska prosim ta na zaklade coho si urcila tu sumu ze sa nedoplati? Bolo by to treba prerobit na vypustanie len taka prerabka tiez nebude zadarmo, rozkopat dvor a potiahjnut hadicu do sachty samostatne bude stat aj par stoviek.
Odpovedať
@chrobak7 ked si precitas moje prispevky co som jej radil, tak tam sa docitas, ze som jej radit urobit vonku sachtu. Neviem co tam chces preboha svateho robit dva dni? Sachtu vykope za pol hodiny. A ten ventil osadit je otazka max pol hodiny viac urcite nie, lebo presne to iste som robil minuly rok.
Odpovedať
@originalx Tvrdíš, že vybuduješ solídnu šachtu hlbokú 1 meter a tak veľkú, že tam vojde človek za pár hodín? Aj s poklopom?
Odpovedať
@chrobak7 na jeden ventil staci mala sachticka urobena dajme tomu aj z kanalizacnej reviznej sachty, alebo hocicoho, tam nepotrebujes vodomernu sachtu. Ludia vy ste tu niektori ako osi 😀
Odpovedať
@originalx kamo z vodomernej sachty mzoe ist ta hadica v hlbke 1,3m a viac, asi je v zemi T- cko, ty sa chces dokopat k tomu tecku, rozobvrat to osadit tam ventil a spravit sachntu? Ako sa natlacis do kanalizacnej reviznej sachty ked je tak hlboku? okretm toho ak je tam to tecko co asi je treba to zaslepit a radsej potiahnut tu hadicu vo vodomernej sachty - vsetko to bude robota aj par stoviek...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?