Vodovodne podlahove kurenie alebo infra folie?

Vodovodne podlahove kurenie alebo infra folie?Novostavba bungalov uzitkovej 105m2.Tehla 30cm a zateplenie 15cm. Dakujem vopred za nazory a rady.
Odpovedať
1
2
5
300 takýchto tém tu je...
Odpovedať
vodovodné môžeš meniť zdroj tepla (elektrický kotol, plyový, peletky krb atd) vzdy vyhrievaš vodu ktorá odovzdáva teplo domu pri infra paneloch alebo pri kábloch v podlahe máš len jednu možnosť zdroju - elektrika (sori ešte fosilne paliva do elektrocentrály alebo slnečnú elektráreň na záhrade)
Odpovedať
Ja by som išiel do fólie v podlahe. Samozrejme celoplošnej - napr. Hi-Carbon. Oveľa lepšia efektivita ako pri teplovodnom kúrení.
Odpovedať
Profilova fotka
@kyblicek prezradis nam v com konkretne je ta "ovela vyssia" efektivita ?
Odpovedať
@majkoj podľa mňa v ploche. Je rozdiel, keď ti niečo hreje podlahu zo 70 % plochy ako z 10 pri tom istom príkone miestnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
@kyblicek nuz musim ta sklamat, nie je :) Obidva systemy budu na dosiahnutie rovnakej teploty v dome potrebovat rovnake mnozstvo energie. Inak by sa ta energia musela niekam stracat a to sa nema kam, pokial je cele vykurovanie v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusandm podstatne pre radu je vediet aku mas spocitanu mernu potrebu tepla. Ak je mala, pravdepodobne sa oplati elektricke vykurovanie. Ak je vyssia, moze byt s dovodu splnenia primarnej energie , alebo prevadzkovych nakladov vhodnejsie zvolit vodnu, kde sa da pouzit lacnejsi zdroj tepla. Aj ked predpokladam, ze za chvilku sa tu objavi napaprceny ruren , nieco ako infra folie v podlahovom kureni je hlupost, pretoze podlahou ziadne IR ziarenie neprejde, je to fyzikalne nemozne.
Odpovedať
Predpokladám však, že zadávateľ otázky, resp. diskusie rozmýšľa na elektrickým vodným kúrením alebo el. fólie. Pri fóliách je teplo hneď odovzdávané vrstve nad fóliou a pri vodnom musíš zohriať najskôr vodu, rúrky a až následne je ohrievaná vrstva nad nimi. Mimo toho v rúrkach musí ísť teplejšia voda ako teplota fólie vzhľadom na to, že rúrky sú od seba s určitým rozostupom a tento je treba prekúriť, aby bolo teplo rovnomerné. Tým pádom potrebuješ dodať viac energie na ohrev vyššej teploty vody ako do ohrevu fólie, ktorá pracuje s nižšou teplotou, nie? Navyše je systém fólií pružnejší ako pri teplovodnom vykurovaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusandm Ja by som bol za vodnú podlahovku kôli výhodám spomenutým hore je to taký mercedes medzi kúrením, fóie sú tak fábia.
Odpovedať
Profilova fotka
@kyblicek rozdiel v spotrebe je len o cerpadlo,, aj to savlastne vyrovna tym ze pri elektrickej mas viacero termostatov takze rozdiel ziadny a praveze vodovodna ma nizsiu teplotu ako elektricka, elektricka ti zopina a vypina
Odpovedať
Profilova fotka
@kyblicek na zvysenie teploty poteru potrebujes viace energie to ano, lenze ked vypnes kurenie, ta podlaha bude chladnut a odovzda domu presne tu energu, ktora bola potrebna navyse. Cize v sume je to uplne rovnake mnozstvo energie. System kde je folia pod podlahou sice pruznejsi bude, ale to je dvojsecna zbran. Ak kuris elektrinou tak mas obycajne 4h denne vyluku. Ked ti distribucka vypne na tu hodinku kurenie, vodna podlahovka s poterom bude naakumulovane teplo odovzdavat dalej, foliova vychladne a fertig. Cize v prevadzkovych nakladoch rozdiel medzi vodnou a cisto elektrickou podlahovkou nebude.
Odpovedať
@kyblicek Ale no, uz prosim prestan s tymi blbostami. Presne ako pisal @majkoj, do domu potrebujes dodat na kurenie urcite mnozstvo energie (zavisle od strat domu) a je uplne jedno ci tu energiu vyrobis z elektriny a ohrejes vodu a nasledne cez vodu prenesies do priestoru alebo ju vyrobis foliami pod podlahou. Mnozstvo energie bude uplne rovnake a mnozstvo spotrebovanej elektriny bude tiez uplne rovnake. Zakon zachovania energie holt nepusti. Trebalo davat trochu viac pozor na fyzike :-).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jblaze ani to cerpado v podstate nie je rozdiel v spotrebe, to cerpadlo totiz produkuje odpadove teplo , ktore rovnako vyuruje barak :). Rozdiel by bol len ak by bolo mimo domu.
Odpovedať
@majkoj Ale ja som myslel, že keď budú obidve pod poterom. Fólie vyhrejú rýchlejšie poter, ako teplovodné. Iba ak v prípade, že v teplovodnom je voda teplejšia a tým pádom potrebuješ viac energie na jej zohriatie ako na vyhriatie formou fólie, ktorá má nižšiu teplotu lebo je pokrytá väčšia plocha. Čo je na tom nepochopiteľné?
Odpovedať
@danculd blbosti píšeš ty. Nemôže to byť rovnaké. Asi nepoznáš straty rozvodmi, médiom a iné veci. Tak sa láskavo nevyjadruj k niečomu, čomu nerozumieš...
Odpovedať
@majkoj Ale na čo mi je teplo v technickej miestnosti, keď ja ho potrebujem napr. v obývacej izbe?
Odpovedať
@kyblicek Tak mi vysvetli kam sa ta energia na stratach rozvodmi a mediom strati! Kam sa to teplo strati, ked je vsetko v dome? A ake ine veci? Sorry ale fakt pises somariny. Aby som nepisal len tak do vetra, tak davam vynatok so stredoskolskej ucebnice fyziky: Ďalším veľmi dôležitým zákonom je zákon zachovania energie v danej sústave. Celková energia izolovanej sústavy sa zachováva a je stála. Celková energia izolovanej sústavy je stála, nech v nej porebiehajú akékoľvek deje. Z toho vyplýva, že aj pri tepelných dejoch sa energia vo forme tepla nestráca, teda pri prechode jednej látky z jedného stavu do druhého je energia, ktorú teleso prijalo rovna s eneriou, ktorú teleso spotrebovalo na svoje oteplenie, z čoho by sme mohli odvodiť kalorimetrickú rovnice, pre dve telesá, ktoré si medzi sebou vymieňajú teplo. No a teraz daj nejake fakty ty aby si dokazal, ze pisem blbosti ja. Som zvedavy.
Odpovedať
Z tvojho príspevku teda vyplýva, že napr. akumulačky budú mať rovnakú spotrebu ako konvektory, že? A teda teplota vody na vstupe je rovnaká ako na výstupe v tomto prípade a je jedno akú trasu prekoná. No zbohom zdravý rozum. Ja som skončil v tejto veľmi fundovanej debate a odporúčam si doštudovať veci tebe... Papa
Odpovedať
@kyblicek Ach bože :D Toto snáď nemyslíš vážne :D Odpovedaj už prosím na tú jednu základnú otázku a teda, kam sa tá energia stratí ? Kam ? Veď toto nám už teda odpovedz ... Ak spotrebujeme viac energie a vyrobíme väčšie teplo, kam to zakliate teplo utečie ? No nikam, odovzdá sa znova len do toho domu ... Neutečie susedom ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kyblicek nepochopitelne je na tom to, ze absolutne ignorujes zname fyzikalne zakony :). Pleties si pojmy teplo a teplota. To su dve rozdielne veci. Na to aby si zohrial poter na rovnaku povrchovu teplotu ptrebujes rovnake mnozstvo dodaneho tepla (energie) do poteru. Okrem toho ak su folie pod poterom, straca sa absolutne vyhoda nejakej pruznosti pri folii, pretoze tepelna kapacita poteru je uplne niekde v porovnani s mnozstvom vody v okruhoch. Teplo ti v technickej miestnosti samozrejme neostane, zakony termodynamiky to nedopustia. Teplo sa v ramci domu nema kde stratit.
Odpovedať
@kyblicek Ano, budu! A @majkoj ti to potvrdi tiez. Evidentne to nechapes, takze este raz to skusim vysvetlit - priklad: - mam dom do ktoreho potrebujem dodavat XX mnozstvo tepla na to aby v nom bolo cez zimu 22°C - mozem si vybrat cim to teplo vyrobim (elektrina, plyn, drevo, uhlie, ....) ale mnozstvo potrebneho tepla ostava stale nemenne - rovnake XX. - "cista" vyroba tepla z elektrickej energie (rozumej bez pridanej hodnoty - tepelne cerpadlo) je rovnako ucinna ci ju vyrabas akumulackami, konvertormi, foliami,.....jednoducho stale vyrabas teplo pomocou zhavenia odporoveho drotu prechodom elektrickej energie, nic viac nic menej. No a ked tymto rovnakym sposobom budes ohrievat aj vodu v "cistom" elektrokotli (tiez len zhavenim odporoveho drotu) a ohrejes tymto teplom vodu, touto vodou ohrejes poter v dome a poter nasledne interier, je stale mnostvo tepla rovnake. Keby si minul viac elektriny pri jednom sposobe ako pri inom, tak by sa to muselo niekde prejavit (tam kde by sa minulo viac elektriny, tam by bolo teplejsie), energia sa totizto neda znicit = ked raz vyrobis teplo, tak sa ti nemoze len tak nikam stratit, vzdy musi nieco ine ohriat :-). Preco by mala byt teplota vody na vstupe a vystupe rovnaka? To som nikde nenapisal, ved voda odovzda teplo poteru a ten ho zase odovzda vzduchu a vzduch nasledne stenam a predmetom v miestnosti. Ale stale bude potreba tepla pre dom rovnaka, chapes???? A pokial to teplo nevies vyrobit efektivnejsie ako zhavenim odporoveho drotu, tak bude rovnaka aj spotreba energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd mne je to v podstate jedno ale naozaj môžete brať dom ako izolovanú sústavu, neznamenalo by to v podstate to že by v ňom stačilo zakúriť raz a bolo by tam teplo na vždy, keď sa tá energia v izolovanej sústave nemá kam stratiť ?
Odpovedať
@martosko Uplne nemozeme ale nechcel som to komplikovat. Tu islo hlavne o vyvratenie prispevku, kde kyblicek pise, ze folie su ovela efektivnejsie, co samozrejme nie je pravda. Islo o vysvetlenie, ze je jedno ci ohrievam priamo folia->vzduch alebo elektrokotol->voda->vzduch, ze potreba tepla bude rovnaka a teplo nema ako len tak zmiznut. Ale tak "dnesny" marketing predajcov folii (a nielen ich) masiruje naozaj poctivo a evidentne to funguje. Ludia ako keby prestali uz davnejsie pouzivat sedliacky rozum a prestali sa zamyslat nad beznymi vecami a slepo doveruju comukolvek co si niekde precitaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Takže potom by mal mať rovnaké mesačné náklady či pri fóliách či pri elektrokotli takže keď už vodnú podlahovku tak by ju rovno bolo bobré napojiť na niečo čo vyrobí teplo za menej keď má tú možnosť že vodná podlahovka nemusí byť vykurovaná len elektrinou.
Odpovedať
@martosko Ano, presne ako pises. Ak das folie alebo podlahovku ohrievanu elektrokotlom, naklady budu rovnake. Ale obrovsky rozdiel je v tom, ze pri vodnej podlahovke sa vies rozhodnut pre uplne iny zdroj tepla (plyn, drevo) alebo pre tepelne cerpadlo a zrazu bude prevadzka folii voci vodnej podlahovke extremne nakladna a s foliami uz navyse nikdy ziadnu zmenu neurobis.
Odpovedať
Profilova fotka
mozem sa mylit, ale kyblicek ma skor na mysli nie stratu, ale extra teplo dodane do domu. kedze pri vykurovani foliami, alebo odpor. kablami vykurujete len tu danu izbu. cize povedzme 10m2. pri teplovodnom zohrievate extra aj nejaky meter-dva kvoli vzdialenosti tej ktorej izby od rozdelovaca/TC. ma skor na mysli ''stratu tepla'' (extra teplo) tam, kde ho nepotrebuje. cize v privodovom potrubi z rozdelovaca k danej miestnosti....ale pri COP 3,0 a viac pri TC je to zanedbatelne.
Odpovedať
@majkoj podla mna to cerpadlo rozdiel v spotrebe robit moze.znamy ma dom,suteren+ 1NP+2NP, To su tri cerpadla+ este cirkulacka,to jest 4xcca 60W x povedzme 6-7 mesiacov v roku podla lokality.samozrejme ze nejake teplo pri tom ziskame,ale primarne si myslim,ze premiename el. energiu na mechanicku,nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 aj keby si z nejakeho dovodu absolutne nevykuroval chodby (co si neviem celkom dobre predstavit), tak to je ten isty argument ako ked niekto v cinzaku sa chvali, ze on nekuri a divi sa preco vsetci v susednych bytoch maju vyssiu spotrebu tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 ale ta mechanicka sa potom v konecnom dosledku zmeni znova na teplo :), keby tak nebolo, tak po vypnuti cerpadla by voda v okruhu prudila dalej do nekonecna :)
Odpovedať
@martin153 No, prisiel som na to, ze v tych nasich dobre izolovanych domoch je to uplne jedno. Tiez som si myslel, ze budem mat v spajzi bez akehokolvek kurenia chladnejsie ako inde a hned prvu zimu som zistil ako som sa mylil. Je tam maximalne o 0,5°C menej ako inde, co je uplne zanedbatelne. Spajza je sice orientovana na server, bez akehokolvek kurenia ale termodynamika sa vzdy postara o svoje :-).
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?