Vodnik s akumulacnou nadrzou

ahojte chcem poprosit o nazor na tento druh kurenia
Odpovedať
mam rodinny domcek novostavba dvojpodlazna, dole 100m2 podlahovka a hore radiatory. Chcel by som prevazne kurit v krbe a ako doplnok el. kurenie. Predstavujem si to tak ze krb vodnik mi vyhreje vodu do akumulacnej nadoby 600L s 150L bojlerom
Odpovedať
Už sa to tu preberalo. Došlo sa k záveru, že je to tak zložitý systém, že by si si spravil vlastne z obývačky kotolňu.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 presne ako pise viktor811ked chces vyhrievat 600L aku. +150 TUV tak z ;ato by sa nehambil ani kotol na pevne palivo a nie robyt si z obyvacky kotolnu ja mam nieco podobne ale1000l aku a 140TUV nemam krb ale vyhrievam to attack DPX25 kw ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lm7 a v lete budes kurit v krbe aby si mal teplu vodu ? Alebo budes tych 600l vyhrievat elektricky ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam fotovoltaiku ;-)
Odpovedať
Máme také kúrenie a nemáme v obývačke kotolňu :-) iba krb :-D a to nemáme ani samostatnú kotolňu, stačí pohnúť rozumom šikovne umiestniť nádrž a všetko sa dá... v celom dome máme podlahové kúrenie prízemie 100 poschodie 80 a kúrenie je ...teplovodný krb, solárne trubice, akumul. nádrž/800l/ a plyn. kotol. Obstarávacie náklady sú vyššie, ale máš viac možností pre kúrenie. Solar a krb vykuruje 800l akumul. nádrž v prípade, že nesvieti slnko a nekúriš v krbe zapne sa plynový kotol a dokuruje vrchnú časť akumulačnej nádrže /150l / aby si mal stále teplú vodu. Je na tebe ako sa rozhodneš.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež som ich už zopár zrealizoval a žiadna kotolňa... Samozrejme všetko to závisí od kvality ohniska...
Odpovedať
@lm7 je to na tebe a na rozhodnuti, ktore padne z tvojej strany. nevyhody: vyssie obstaravacie naklady - nutny doplnkovy zdroj tepla na prisposobenie sa rocnemu obdobiu. leto - solar popripade pri dobrom zatepleni - fotovoltaika. velka aku nadrz je nutnost. vyhody: akurat nizsie naklady na drevo, ak kuris peletami, "eko"hraskom, uhlim tak aj tato vyhoda sa zmazava. vo vseobecnosti kombinovat viacere zdroje energie pri obmedzenom rozpocte robia viacej skody ako osohu. naklady na servis dvoch/ troch zariadeni, plus zaobstaravanie dreva, plynu je naozaj velmi tazke rozpocitat do projektu z obmedzenym rozpoctom.
Odpovedať
@klubkam Prosím ťa, ako sa to dá všetko zvládnuť. To by som rád poznal technológiu kúrenia, vyhrievanie AN a bojlera a na akú teplotu a spôsob čerpania tepla z nádrže. Koľkokrát vám vytečie z krbu dochladzovacia voda za týždeň.
Odpovedať
@lm7 Kurit treba obycajnym alebo akumulacnym krbom. TUV ohrieva lacno bojler s tepelnym cerpadlom, Sinclair 190 za 1200-1300. Alebo mensi Ariston Nuos Evo 110 za 600 eur. Vodnik je prilis zlozity system a v lete aj tak budes potrebovat ohriat TUV inak. Solar je drahy. Niet divu, ze kurenari system vodnika s akumulackou radi ponukaju, maju s tym vela platenej roboty.
Odpovedať
@klubkam @lm7 prave montuje rovnaky system.vodnik hoxter dvojite sklo takze ziadna kotolna v obyvacke,750l akumulacka z toho 200l TUV,solar plus el.spirala ak sa mi nebude chciet zakurit alebo solar nevyhreje.v lete solar prebytok pusti do bazenu.
Odpovedať
nad vodnikom premyslam hlavne preto, lebo myslim si ze vyhrievat v zime podlahouku a radiatori el. kotlom je drahy spas a kedze chceme mat krb tak preco ho nevyuzit aby okrem jednej miestnosti nevyhrial aj vodu do sistemu. a v lete uz nejak tu teplu vodu na sprchovanie zvladnem aj elektr. A taktiez chystam pripravu na solar zeby mi v lete v buducnosti pomohlo aj slniecko. Viem ze vsetko su to kus vadsie vstupne naklady ale tato kombynacia sam mi zda romanticko prakticko ekonomicka ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lm7 treba este tuho premyslat, kym je cas. System je drahy, narocny na cas, na udrzbu, nachylny na poruchy. Ked nebudes moct z nejakeho dovodu kurit, zostane na TUV v zime len drahy ohrev vody a na kurenie iba elektrina. A ze sa Ti denne kurit po case chciet nebude, lebo romantika po par sezonach vychladne, to je velmi pravdepodobne :-|
Odpovedať
@peto99 @lm7 preco by mal denne kurit ? Taka velka akumulacka v pohode vydrzi dva dni kurit podlahovku a kvalitnym vodnikom taku akumulacku vyhreje na dva dni za 4 - 6 hodin horenia
Odpovedať
@generals mna strasia ze ked z nejakeho dovodu vypadne el. na dlhsi cas je pri tomto sisteme velky problem, lebo krbom nemozes kurit a kedze niet elektriky nieje ziadny iny mozny zdroj tepla a moze zima v dome narobit vela galiby.. co si o tom myslis ty pripadnne ako to riesis?
Odpovedať
Profilova fotka
@lm7 potrebujes aj tak ups, pretoze, ohen len tak nevypnes s teplo z tade musis odoberat, aj ked nepojde elektrina Sice sa da riesit tento pronlem aj gravitacne, ale nie vzdy.
Odpovedať
@majkoj co je prosim ta ups?
Odpovedať
@generals Ako vidím, znova sa operuje nezmyslami.
Odpovedať
Profilova fotka
@lm7 zalozny zdroj
Odpovedať
@majkoj dik za poucenie
Odpovedať
@viktor811 ako si to myslel?
Odpovedať
@lm7 mrkni si stranku jablotron,zalohove cerpadlo ktore vydrzi ist bez el.24 hodin ,ja mam toto riesenie.alebo ako pise majkoj ups.
Odpovedať
@generals dik, pozrel som to zalohove cerpadlo jablotron a isto to budem diskutovat s mojim kurenarom, a pozrel som si tvoj album, klobuk dole ako rychlo ste to zmakli...
Odpovedať
@generals mozes napisat cenu systemu s vodnikom a solarom, aby sme nepisali bludy? mam pocit, ze to bude viac ako kvalitne tepelne cerpadlo
Odpovedať
@peto99 tak ja som siel tiez do kvality vodnik hoxter a solar thermosolar ziar vakuove 6 kolektorov cena spolu cca. 13000e
Odpovedať
@generals vdaka za odpoved, predpokladal som podobnu sumu, ale aj tak ma vyska investicie trochu zaskocila. Sam by som tolko neinvestoval, ale rozumiem tomu, ze mozes mat odlisny vkus a predstavy o byvani. Ja som na kurenie drevom lenivy, a ked som prec, neviem kto by nosil drevo v nasom panelakovom odchove :-D. Okrem toho mi vadi dym, mam strach z ohna v dome, nemam dpkonca ani plyn.
Odpovedať
@peto99 my sme s plynom nemohli ani pocitat,teraz byvam v dome s plynom a je to super otocit len termostat :-) , krb sme v novom dome chceli od zaciatku takze preco nevyuzit to teplo aj na ohrev tuv a podlahovky,solar je drahy a brutal ale zasa nemusim minat elektriku 3/4 roka na tuv a zasa je jej dost aj na podlahovku v lete dokonca aj bazen.no a snad nam aj ten stat da nejaku tu dotaciu na to tento rok :-D
Odpovedať
@lm7 dakujeme, mali sme super partiu ktora to tak rychlo zmakla.teraz sme strosku stali kvoli poteru,ale uz zaciname susit a vetrat,potom podlahy,dlazby,vymalovat a dvere. To cerpadlo sa jasne porad je mozne toto od jablotronu,ja mam od nich aj alarm tak som to zobral nakoplet,alebo cerpadielko a tu Ups,inam ta druha moznost bude asi lacnejsia.jablotron s montazou stal cca. 480e.
Odpovedať
My sme strasne chceli a este stale nad tym rozmyslame verziu podlahove kurenie dole a hore radiatory, teplovodny krb, 1000 l akumulacna nadrz. Ked by sa kurilo v krbe, ohrievala by sa voda v akumulacke, ktora by zabezpecovala teplu vodu na kurenie aj uzitkovu. Projektant kurenia nas stale odhovara, ze pri tepelnych stratach 6 kw nenajdeme zodpovedajuci teplovodny krb, ktory by daval malo do vzduchu 2 kw a zvysok do vody. Ze je tento system strasne komplikovany s mnozstvom cerpadiel. Kedze bude krb kusok od schodov, ze to mame nechat na kominovy efekt, ktory hned vykuri aj vrch a uzitkova voda bude poriesena elektrokotlom. Co odporucate? Nevieme sa rozhodnut, pretoze za usetrene naklady na akumulacnu nadobu a regulaciu by sme mohli dat podlahovku aj na poschodie a nechat to na elektriku a salave teplo z krbu. Dalsiu variantu nam ponuka tepelne cerpadlo za 6000 eur, co sa nam zda byt zbytocne, ked budeme mat takto zatepleny dom.Dom je dvojposchodovy a podlahovu plochu ma na prizemi a poschodi 72+72 m2.
Odpovedať
@generals nekecaj, že dva dni vydrží voda v akumulačke, keby som ju nemal tak ti aj uverím. Mám 500 l, k tomu vodníka http://www.haassohn-rukov.cz/sk/produ... . 500 l AN vykúrim tak za 3-4 h, skôr tie štyri na 60 stupňov (len do AN, nepúšťam do podlahovky) keď ju pustím do podlahy (35 stupňovú) tak za hodinku je voda preč - teda v AN je 25 stupňová (a to stále krb frčí) keby v krbe vyhaslo tak ju vyťahá aj skôr. Čiže tvrdiť že voda v AN vydrží 2 dni je hlúposť. Za dva dni mi klesla voda v uzatvorenej AN zo 60 na 25 stupňov. P.S. dom má 220 m2 zastavanej plochy, z toho garáž (40 m) nevykurujem, strop 282 cm. Dom je z tehly 38, v podlahe 14 cm EPS 150S, strop 40 cm vata, obvodové múri zatiaľ nezateplené, okná trojsklo
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?