Voda priamo z vrtu do podlahovky?

Profilova fotka
myslíte, že je to dobrý nápad? Vodu mám mäkkú. môžem ju rovno "načapovať" do podlahovky? trochu mám obavy, že nemám filter na jemné častice a zrejme je voda máličko železitá, lebo po 5 rokoch som mal v trubkách na záhrade jemný železitý povlak. tak neviem. Kúriť budem elektrokotlom dakujem
Odpovedať
Z vlastnych skusenosti odporucam do UK iba destilovanu, je jedno ci podlahovka alebo rariatory. Ja som dal z vodovodu, a eletricky kotol po par mesiacoch upne sumel, ako rychlovarna kanvica, co je zanesena kamenom. Problem je v tom, ze z celeho obsahu tej vody sa to vsetok vodny kamen vyzraza prave iba v kotli na spirale. Kurit ti to bude, ale budes mat nizsiu ucinnost a vyssu pravdepodobnost poruchy spiraly, lebo ta sa bude prehrievat.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 kamen mi myslim nehrozi. ked som si meral tvrdost vody tak vysla, ze je makka. predsa len podlozie je andezit
Odpovedať
@miso555 ak sa usadí na špirále kameň nemôže sa znížiť účinnosť , energia ktorú tam dodáš sa nemá kam vypariť, len sa voda začne ohrievať neskôr, lebo zo začiatku bude teplo v kameni, no po dokúrení bude chladnúť pomalšie , odovzdá sa teplo s kameňa do vody, v el . kotli sa to neprejaví , tam napustíš vodu raz a môže tam byť veky, no cez bojler prejde kvantum vody a tam sa kameň usadí všade ak sa zohrieva na vysokú teplotu, hrubá vrstva odpadne a môže zapchať potrubie. ak počuješ šumieť vodu v kotli či bojlery , nie je to pre kameň , to je normálny prejav veľký výkon v malom objeme, v hrnci tiež počuješ šumieť a žiadny kameň tam nie je
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu jasné, mne šumí aj kávovar keď v bojleri hreje vodu :)
Odpovedať
@dorwin Prečítal som si jeden návod elektrokotla a posielal ti scan. Ešte niečo aký si nemusel hľadať na nete ale ak som dobre tomu porozumel tak by si mala do systému púšťať iba úžitkovú vodu ktorá bola vurobena z pitnej. Úžitková voda, je voda ktorá sa vyrába vždy z pitnej vody a to buď len ohrevom (teplá voda), pričom pre teplú vodu neplatia žiadne limity nezávadnosti a kvality ako je to pri pitnej vode. Norma STN 83 0616 definuje teplú vodu ako vodu zdravotne nezávadnú, ktorá však nie je určená na pitie ani na varenie! Je potrebné vedieť, že teplá úžitková voda nepodlieha žiadnym normám, žiaden právny predpis nestanovuje presné požiadavky na jej kvalitu a nepodlieha ani pravidelným kontrolám. A navyše, kvôli svojej teplote je náchylnejšia na výskyt baktérií. Teplú úžitkovú vodu je možné vyrábať len z pitnej vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt cize ak vychadzam z toho, ze podla rozboru mam vodu z vrtu pitnum tak ju mozem do podlahovky dat bez problemov aj pre kojencov. kurenar spominal akurat nejaky antibakterialny pripravok, co je v pohode.
Odpovedať
@duzu Obavam sa, ze nie. To je presne ta ista debata, aka tu bezi v teme o podlahoveho kurenia a jeho kompatibility s drevenou dlazkou. To by si si mohol aj obalit radiatory do Nobasilu a tvrdit, ze raz to teplo z radiatora aj tak do priestoru prejde, lebo nema kam inam ist. No ono nakoniec prejde, ale trva mu to dlhsiu dobu a aby preslo rovnake mnozstvo tepla povedzme za hodinu, musel by si kurit viac. Este naspat k teme: Otazka je, co je tvrda a co makka voda, vsetko su to velmi siroke pojmy. Rozhodujuce je, kolko litrov ma system a kolko gramov vapnika (ale aj kremika napr, teda celkovo mineralov) to mnozstvo bude obsahovat. Lebo vsetko to skor ci neskor skonci nalapene na vykurovacom telese. Do auta si tiez nedovolis dat do chladica vodu z vrtu, jedine do nejakeho stareho strotu - a to je tam objem vody podstatne nizsi a vyhrevna plocha v motore naopak vacsia.
Odpovedať
@miso555 mám napustený systém s el kotlom už viac ako 25 r. vykurujem na čo najmenší výkon, teplota vody je väčšinou okolo 40 st, pri väčšej zime do 60 st, vlani som kontroloval špirály vypadá ako nová, no v bojlery bol jemný nános dalo sa to odstrániť octovou vodou ohrievam len na 45 st,lebo môže kúriť 20 hod , iste to záleží na zdroji vody koľko má minerálov, známi v inej časti mesta iný zdroj vody, musel meniť bojler po 8 r.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?