Vnútorný vodovod - mám ho prerobiť?

Dobry den prajem, Vodar potiahol z kotolne cez chodbu do kupelne pre teplu i studenu vodu PPR 25 PN20. Ihned v kupelni zredukoval z PPR 25 na PPR 20 este pred tym nez prisiel k umyvadlam, vani a sprche. Samozrejme, ze k baterii ide PPR 20, lenze mi nedava zmysel preco sa hlavny rozvod redukoval este daleko od posledneho spotrebica. Mam prerobit rozvod na PPR 25? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
nie, plast má menší odpor, stačí. Väčšie priemery sa používali pri pozinku, mal tendenciu znášať sa vápencovými usadeninami
Odpovedať
@jan45 tym padom zbytocne tahali 25 od kotolni ku kupelni ?
Odpovedať
@tinnko prečo ste volili PPR?
Odpovedať
@jan45 ano a nedobrý zvar u PPR a nebude čas ani na zanášanie hned bude zanesené http://raciodom.blogspot.sk/2015/11/r...
Odpovedať
Tiež som nedávno robil z PPR - vodu na chalupe... A celkovo s týmto materiálom robím už 20 rokov. Ako z fotiek vidno, zvar vytvorí jednoliaty materiál, kde sú poruchy prakticky vylúčené. Nepoužívam prechody s vnútorným závitom, vývody riešim mosadznými kolienkami na vonkajších prechodoch. Zatiaľ všetko bez problémov. @tinnko Tá 25-ka ťahá koľko vývodov?
Odpovedať
@dedo758 dobry vecer...ta 25-ka ide z kotolne do rohu kupelne....v rohu je redukcia na 20...z toho rohu ide asi 2 m 20-ka, nasleduje odbocka k dvom umyvadlam, dalej pokracuje k vani a potom k sprche.....neviem ci som dobre pochopil otazku :-)
Odpovedať
@tinnko z toho co pises mi to vychadza asi tak, ze mal 25ku ktoru chcel minut :) alebo tak nejak. Technicky dovod tam, ako zrejme tusis, nieje.
Odpovedať
@kejsix A netreba tahat 25-ku pre celu kupelnu?
Odpovedať
No, mohol to potiahnuť po prvý T-kus...
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek začínal som olovom, tiež sa dal spoj zaliať, pozink zanesený pre konope, a tečúce lisované spoje, odborná práca nie je pre diletantov. PPR má svoje výhody, zváračka stojí pár€, fitinky sú lacné, trvanlivosť je dlhšia ako u všetkých materiálov, ak sa seká tesne pri trubke ťažšie sa poškodí, etc. Páčia sa mi rozvody plasthliníka, ale montéri ich nevedia správne použiť, keď vidím rozvod z 12mm trubky na vaňu a sprchu súčasne, je mi užívateľa ľúto. Keď sa snažím vysvetliť montérovi, že spiatočka na teplej vode sa dá ťahať až po bateriu, tak na mňa pozerá, väčšina si myslí,že súprava pod bateriu máí preto obojstranné vývody, aby sa voda dala priviesť z obidvoch strán, takže nepoužitá časť sa zablenduje.
Odpovedať
@jan45 poznám to ťahať dom zo 16 ky a keď sa pustí umývadlo v sprche padne tlak. Taktiež som rovnakého názoru ohladom cirkulacky.
Odpovedať
@jan45 dobry vecer pan jan, co to znamena : spiatočka na teplej vode sa dá ťahať až po bateriu ? Dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak by ste tahali vodu z kotolne cez chodbu do kupelne, aky priemer by ste zvolili....ppr 20 ci 25? Dakujem
Odpovedať
@tinnko myslí cirkulacku. Monteri ju ťahajú po dvere kúpeľne a hotovo. Najlepšie je čo najbližšie k batérií.
Odpovedať
Profilova fotka
@tinnko súprava na bateriu má 4 vývody nie preto. aby sa dala napojiť z každej strany, ale aby sa s teplou vodou prišlo do baterie a na druhej strane pokračovalo ako spiatočné potrubie. To pokračuje k ďaľšej batérii. Ćerpadlo bud ˇv časových cykloch (majkoj) alebo trvalo preháňa vodu a po otvorení batérie vyteká teplá voda ihnedˇ.
Odpovedať
@jan45 ahaa....dakujem, chapem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?