Vlhkost vzduchu a pocitova teplota

Zdravim to, ze v lete ma vlhkost vzduchu celkom velky vyznam na pocitovu teplotu, to je celkom zname. Cim je vlhkost vyssia, tym sa clovek tazsie poti a preto sa horsie ochladzuje. Takze 35°C v dazdovom pralese sa tazsie znasa ako 35°C na pusti. Zaujima ma ale, ako to je v zime. Nasiel som zaujimavu tabulku, kde je preratana pocitova teplota v interieri v zavislosti od vlhkosti. Tabulka je tu: http://www.infoplease.com/ipa/A000143... Je vo fahrenheitoch- 70F je cca. 21°, 72F 22° a 74F je 23°. Podla tej tabulky pri 60% vlhkosti je aj pocitova teplota rovnaka, ale kazdych 10% vlhkosti dole ubera na pocitovej teplote priblizne 0,5°C. Je mozne, ze tu tabulku robili predajcovia zvlhcovacov, ale mozno na nej nieco bude :-)
Odpovedať
Este dodam, preco to tu vlastne davam. No lebo ja viem zvlhcovacom zdvihnut vlhkost z cca. 30% na 50%, co sa rovna podla tabulky, ako keby som kuril o 1°C viac. Vseobecne sa udava, ze naklady na kurenie stupnu o 6%, ked kurim o 1°C viac. Pre mna bolo 6% nakladov za Januar cca. 6€, kdezto zvlhcovac zerie 10W nocny rezim a 16W denny. To je cca. 1€ mesacne. Takze COP mojho zariadenia je 6:1. Kde sa hrabe @majkoj s jeho TC 4:1 :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo A na konci týždňa k ušetreným 5€ priložíš ešte 10€ a poďme ho s kamošom do krčmy na 5 pív... :-D :-D :-D Ale POZOR !!! to len v zimných mesiacoch. V lete kúriť nebudeš. :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo a to si predstav ake COP budu mat teplaky, ktore nepotrebuju ziadnu energiu a tiez umoznia znizit teplotu :)
Odpovedať
@jarosujo no a este si nezapocital investiciu za zvlhcovac, do ktoreho musi byt aspon demineralizovana voda aby sa nerobil vsade film vodneho kamena. Kolko jej spotrebujes za vykurovaciu sezonu.? Pri 5 euracoch za mesiac, 4 - 5 mesiacov v roku je navranost zvlhcovaca kolko? Jedno uznavam, je celkom fajn pocit nezobudit sa uprostred noci s jazykom vysusenym ako makrela a startovat do kuchyne vypit 2 pohare vody, ktore sa o hodinu zacnu pytat von :-p A este mam jednu alternativu ako usetrit na kureni. 4 pary fusakli, 4 dlhorukavovove tricka, 4 dlhonohavove teplaky pre celu rodinu a netreba hajcovat na 24°. Toto je nazorny priklad na Usetrime nech to stoji kolko stoji. ;-)
Odpovedať
Som rad, ze ten pridavok k COP 6:1 ste pochopili ako srandu ;-) Ale skor by ma zaujimal vas nazor na to, ako vnimate rozdielnu vlhkost. Nie z pohladu dakeho setrenia, ale takej pohody. Lebo ja by som fakt povedal, ze mi je prijemnejsie teraz v zime, ked je vlhkost v dome vyssia.
Odpovedať
@zita19 To setrenie som fakt myslel ako srandu. Viem, ze takto na fore sa to da tazko dokazat, ale je to tak :-)
Odpovedať
@jarosujo no ak si mam vybrat, tak radsej makreloidny jazyk ako sampinony v kutoch pestovat. A ak si mam vybrat, radsej hrube fusakle a deka na kolenach ako sa potit. Za mna sucho aj ked chladnejsie je jednoznacny vitaz.
Odpovedať
@jarosujo s toho ako tu riešiš ci ubratim 1 stupňa a zvýšením vlhkosti o 20% ušetriš 6 eur mesačne a v inom vlakne sadzby elektriky a časy nočného a denného prúdu to že si to šetrenie myslel ako srandu je otázne. Ale napíšem aj ja svoj názor. Treba kúriť toľko aby sa všetci členovia domácnosti cítili dobre. A radšej byť v teple ako za "ušetrené " ísť na pivo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?