Velkost zasobnika TUV pre TC

Ahojte, kedze rozne zdroje tvdia rozne veci, mensia anketa :) 1) aky velky zasobnik TUV mate k TC? 2) vykon a typ TC (nap. 6 kW vzduch-voda / zem-voda /...) 3) na kolko stupnov zohrievate TUV? 4) pocet osob v domacnosti 5) ci sa aspon jeden obyvatel kupe, alebo len sprcha? 6) stalo sa vam, ze dosla TUV a museli ste cakat na dohrev - ak ano, ako dlho? Teoretikov a teorie je dost. Zaujimaju ma len realne skusenosti ludi, co maju TC a zohrievaju TUV bez pridavneho solaru, krbu a pod. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
1)200l 2)6kW 3)47C 4)3 5)obcas aj vana 6) samozrejme ze sa stalo, ale taku nadrz este nevymysleli aby ju dcera nedokazala vyprazdnit :). Uplne studenu vodu zohreje TC cca za 50 min.
Odpovedať
Este otazka 7) Dalsi bojler by ste kupili vacsi?
Odpovedať
@virnik27 Zvadzam tazke boje, ci staci pre 4 osoby vstavany cca 180L, ktory ma laka z viacerych dovodov, alebo dat externy 300L (realne 286). Este aj 250L (realne 234) sa da :-| Zohrievat planujem na co najnizsiu teplotu, max. 45 stupnov. Hlavne sa nechcem dozit toho, ze (ne)pravidelne bude malo vody. Vzhladom na to, kolko prachov cela sranda stoji, by som si mozno nasiel aj zbalene kufre pred dverami :-D A zas zohrievat zbytocne vodu pre celu ulicu tiez nie je 3x efektivne. Jedna instalacna firma tvrdi: "150l tepelné cerpadlo na TÚV je využitelné pre maximálne dve velmi nenárocné osoby. Netreba si zamienat 150l zásobník ku kotlu so 150l TC na TÚV. Zásobník pripojený ku kotlu ohrejete v priemere za 20minút. Tepelné cerpadlo na vodu rovnakého objemu ohrieva viac ako dve hodiny. T.z., že ak budete potrebovat teplú vodu skôr, zapína sa elektrická špirála s výkonom bezmála 1200W. Zapnutím špirály mame z TC elektrický boiler. Preto je dôležité, aby TC na vodu malo velký objem zásobníka. 270-300 litrové TC reálne využitelné pre štvorclennú rodinu s celorocným COP 3. Tieto TC ohrievajú vodu väcšinou do 6-tich hodín pomaly pri malom príkone a vdaka tomu sú také úsporné." Plynove kotly, vyssie teploty, atd....to mi je jasne. Ale kapanek sa mi nezda, zeby 6 kW TC ohrievalo vodu 6 hodin,...aj 2 hodiny su vela. Samozrejme, najvacsi limit je vymennik v bojleri, ale aj tak... Rovnako nechapem, preco by dobra regulacia mala zapinat spiralu a ako vie, ze potrebujem vodu rychlo a nie pomaly. Turbo tlacitko v kupelni? :-D
Odpovedať
@zefe ono je to velmi jednoduche .... Momentalne niekde byvas ... Ak v byte je to idealne lebo mas merac aj na teplu vodu. Zacni zapisovat napr. tyzden aku mas spotrebu teplej vody pri vecernom sprchovani/ kupani a vies velmi rychlo zistit spravanie vasej rodiny. A ak sa aj 2x do roka zapne v extremnom pripade spirala urcire je to lacnejsie ako velikansky zasobnik a ohrev kvanta vody ktoru vacsinu roka nepotrebujes.
Odpovedať
Profilova fotka
@zefe - zavisi na cenovom rozdiele 180l vs 300l. Ak mas technicku miestnost dostatocne velku, tak jedno z dalsich rieseni je napr. lacny bojler so spiralou priamo pripojenou na 2-3 solar.panely s tzv "oplockeho regulatorom" - http://oplocky.cz/Strana_5.htm. Marec-Oktober mas TUV vybavenu (TC ani nestartne) a cez zimu ho mozes zapojit "seriovo" a bojler ti vodu predhreje, aj ked len na 30c. Sice mam doma KK, ale marec-oktober idem len z bojlera.
Odpovedať
@mgx to vies ze solar v spojeni s TC je absolutne nenavratna investicia a uzivatel z toho ma len pocit zeleneho ega. V lete ked je solar najucinnejsi bezi aj kvalitne TC s 5 kovym CO P ckom. Bezne dostavam projekty s TC a solarom v spojeny vzdy ich prehovorim racsej len na samotne a kvalitnejsie TC.
Odpovedať
@gkrivanek nemas prosim nejaku statistiku/radu, aky velky bojler k TC pre 4 osoby, ked to montujes? ;-) Urcite sa ti zopar ludi stazovalo na malo vody... Kedze vacsina integrovanych rieseni = 180-200L, malo by to stacit? @mgx: miesta v technickej je dost...no nepotrebujem ho silou mocou zapratat, cenovy rozdiel zanedbatelny. Integrovany v TC je nerezovy a ja som velky fanusik nerezu 8-). Externy nerezovy je bud drahy alebo nema vhodny vymennik k TC (mala plocha). Takze smalt. Fotovoltiku najblizsiu dobu urcite neplanujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek - uplne suhlasim, 1 osoba cca 50l vody, 4 osoby cca 200l. treba si dobre pozriet, aky je realny vykon TC v monovalentnej prevadzke (bez spiraly) na zohrievanie TUV. Podla toho vypocitas, ako dlho ti bude ohrievat prislusny objem vody. Podla mna integrovanych 200l bude stacit.
Odpovedať
@zefe pre 4 osoby 200l s TC A najcastejsie davam integrovany takzvanu chladnicku. Zatial sa nikto nestazoval:) Teplotu nastavujem na 47C Ohrev vody od 10. 00 do 22.00 S podporou ohrevu ked je nutne na 1. Stupen teda 3KW. Tieto nastavenia pouzivam pri spusteni. Potom je to individualne a ked treba doladia si cas ohrevu.
Odpovedať
@mgx presne tak.
Odpovedať
@gkrivanek vdaka - s podporou ohrevu na 1.stupen 3 kW - myslis spiralu alebo vykon TC?
Odpovedať
Profilova fotka
1) 260L 2) 9kW vzduch-voda 3) 47 4) 3 5) 1*vana 2*sprcha obcas aj vsetci traja vana ale s vatcsim casovym odstupom 6) nie 7) nie
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zefe spirala
Odpovedať
Profilova fotka
@zefe 7)nie :) To co pisala ""instalacna firma" plati pre tie smiesne interne tc na TUV, lebo maju minimalny vykon. Normalne 6kW TC zohreje tu vodu daleko skor.
Odpovedať
@majkoj To som si aj myslel, ze to je blbost. Ale pisali o normalnom TC, nie srandovnych TC-bojleroch. @virnik27 idem do zem-voda, aspon v tom mam uz jasno :-)
Odpovedať
@virnik27 uz je vrt...povodne planovany zemny kolektor sa ukazalo ako nerealne/nerentabilne spravit v danych geologickych podmienkach a na pasivne chladenie je vrt aj tak ovela lepsi.
Odpovedať
@zefe vrt na zem/voda?
Odpovedať
@rkorba ano, ale nerozumiem otazke
Odpovedať
@zefe davas do vrtu spiralovu ruru?
Odpovedať
normalny 100m vrt pre TC, 4xHDPE 32
Odpovedať
No fasa, to muselo stat majland a mozno by sa i viac oplatila voda/voda, ale uz to je jedno.
Odpovedať
Zalezi, co je u teba majland. Vrt pre TC je lacnejsi ako studna - cena za 1m. Voda-voda tazko u mna, to by prave stalo 2 majlandy...voda je velmi hlboko a pritok potrebny pre TC neisty. Spekuloval a prepocitaval som dost... =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zefe kolko ta vysiel vrt komplet ? Kludne aj do ip
Odpovedať
@rebecca363 @abobo neprispejete prosim do ankety? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jasne, rada... :-) 1) celkovy objem 225 l, z toho 185 l TUV 2) 6 kW zem-voda s plosnym kolektorom 3) 56.7 °C (s tym, ze mame nastavenu cirkulaciu TUV do kupelne na urcite hodiny rano aj vecer) 4) zatial 2 + pes, coskoro 3 + pes ;) 5) vana bola napustena asi 3x za takmer 2 roky byvania 6) nie 7) nie
Odpovedať
@virnik27 uz odbocujeme od temy, ale narychlo: - vrt sa vymrazi vtedy, ked je slabo dimenzovany+ja ho zregenerujem aj letnym chladenim - vrt nema nic s tc voda-voda. Vrt nie je studna. Pre TC je to technologicky to iste, ako zemny kolektor, ta ista solanka/nemrzka => zem-voda.
Odpovedať
@zefe 1 - 200 2 - 6kw vzduch/voda 3 - 45 4 - 2 1/2 :) 5 - mame vanu ale moc sa nevyuziva skor iba sprcha 6 - áno pri mojej žene až moc často :-D cca 1 hod 7 - áno určite áno :-)
Odpovedať
Profilova fotka
1) 257 l TUV 2) 5,41 kW zem-voda 3) 43 °C 4) 4 5) len sprcha 6) asi 3x odkedy byvame, a to preto ze bola navsteva a zabudol som dat nahriat zasobnik na 50 stupnov. Dohriatie trva 30-40 minut podla toho ako moc je vychladeny zasobnik.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Caute majstri. Mam dilemu, ideme do TC vzduch-voda, s integrovanym zasobnikom 210L. Mam moznost ten system prepojit s existujucim zasobnikom 180L, ktory sme vyuzivali doteraz v kombinacii s elektrokotlom. Spolu obidva zasobniky by mali nominal objem 390L, skutocny asi mensi. Sme doma 5, doteraz nebol problem so zasobnikom 180L. Ma to vobec nejaky zmysel mat vacsi zasobnik? Nebude externy zasobnik nejako vadit systemu (Daikin Altherma 3 11kW)? TC bude bezat zbytocne dlhsie a pod. Co si myslite, ze bude lepsie? Nechat ten externy zasobnik nepripojeny (s priestorom nie je problem), pripadne nemate niekto podobnu instalaciu, s tym ze externy zasobnik plnite len podla potreby, ked je v dome viac ludi? Napada mi myslienka, ze by tam boli ventily a napustal by sa iba podla potreby. Vdaka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?