Veľkosť teplovodnej krbovej vložky

Chceli by sme požiadať o radu. Staviame montovaný rod. dom, bungalov o rozlohe 195 m2. Primárne kúrenie by malo byť teplovodným krbom, aku. nádrž 800-1000L, podlahové kúrenie........ Máme aj výpočet potreby tepla na vykurovanie (kWh/m3): 22,6 (kWh/m3): 69,5 Vedel by mi niekto na základe týchto údajov odporučiť veľkosť krbovej vložky? Vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
tema sa tu uz X krat preberala, skus pouzit vyhladavanie :) Vypocet vlozky: http://kamna.astranet.cz/shops/3790/d... Vypocet si podla mna uviedol zle, prva hodnota je E1=kWh/m3, druha E2=kWh/m2, co je na hornej hranici EUD. Mozem sa opytat, preco ste si vybrali tento sposob kurenia? Mas aspon predstavu, ake mnozstvo dreva spalis v obyvacke pocas zimneho vecera? Nebolo by efektivnejsie peniaze za komplikovane kurenie investovat do izolacie?
Odpovedať
@pepomister Nájdite si údaj tepelná strata. Výkon a potreba tepla sú dve rôzne veci. Jednotka je v kW alebo W.Hentie, čo ste uviedli, predstavujú množstvo energie za čas. Vy potrebujete zistiť silu, intenzitu, ako sa má kúriť pri referenčnej teplote, napr. -15°C vonku. Aby to utiahlo a aby sa rýchlo pripravilo teplo do zásoby. tepelná strata sa však neráta podľa plochy či objemu!!! Ale podľa prestupu tepla každou konštrukciou, ich plôch a teplotného rozdielu. plus vetranie. Snažte sa, ay výkon do vzduchu bol čo najnižší a do vody čo najväčší - aby sa rýchlo pripravilo teplo do zásoby a pritom sa neprekúril barák.
Odpovedať
@pepomister Namiesto tých údajov kWh/m3 a kWh/m2 napíš stručne, ako máš ten dom postavený (steny, strop, podlaha, okná - aj plocha presklenia).. Prečo? Tie údaje (kWh/m2...) sú niekedy zaujímavá "kamufláž" pre energetický certifikát a skutočnosť je horšia. Preto ani vo výpočte sa neuvádza (obvykle) priama hodnota tepelných strát v kW pre klimatické pásmo, ale iné hodnoty - parciálne. P.S. Odhadujem na danú plochu cca 6-7kW tepelné straty, ročná spotreba energie na vykurovanie cca 12000kWh, so ziskami (solár,...) cca 10000kWh. Takže ročná spotreba cca 50kWh/m2. Taká býva obvykle realita. P.S Ak by si mal skutočne tých 22kWh/m2 (potom má dom stratu cca 3kW!!!) a postačoval by ten výkonovo najmenší krb (kachle) s teplovodným výmenníkom (do 8kW, menšie nie sú).
Odpovedať
@pepomister primárne kúrenie do obývačky kotolňu a dreváreň?prečo nie kotol do technickej miestnosti a krb len pre relax
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?